חברה ובטחון

מאת:אמיר בר שלום. מי מאיתנו לא שמע בשנה האחרונה ואולי עוד קודם לכן על מערכת “כיפת ברזל”, לירוט רקטות. המערכת שנולדה בשנתיים של פיתוח מואץ, עומדת להיות מבצעית כבר באמצע השנה הנוכחית. מה שרבים לא יודעים הוא מה עמד מאחורי הפרויקט הענק הזה שבתוך שנתיים הפך מתכנית על נייר למערכת ייחודית ראשונה בעולם. איך זה מתקשר ל EIM, מאד פשוט. כל מערכות הרכיבים האלקטרונים של המערכת עוברים במפעלי החברה הזו בפתח תקווה את תהליך ההקשחה המיוחד כדי לשפר את עמידותם בתנאי מזג אוויר במהלך כל השנה.
“כל חלק כזה של המערכת חייב לעבור את התהליך הזה“, מספר אורון ברנר, מנהל מחלקת ציפוי והקשחה. “מדובר בעבודת נמלים, ידנית. כל חלק מתקבל, נבחן ונעטף על ידי עובד שלנו. הפעולה הזו נובעת מהדרישה כי מוצרים בסטנדרטים צבאיים מחויבים ע”פ התקן להיות מצופים”.
תהליך ציפוי קונפורמי למעגלים אלקטרוניים נובע מהצורך להגן על הרכיבים האלקטרוניים שעל גבי המעגל מבעיות של עמידות בתנאי סביבה כגון: לחות, מליחות, יובש, אבק ורעידות קלות. אנחנו דואגים להאריך את חיי הרכיבים במאות אחוזים. ללא ציפוי כל רכיב כזה יגיע לחיים מקסימלים של מספר חודשים ספורים. במערכות צבאיות, לא ניתן להשבית את המערכת כל חצי שנה כדי שתעבור טיפול יסודי. העבודה שלנו מאפשרת לכל רכיב אורך חיים של בין עשר לחמש עשרה שנים”
במחלקת הציפויים מתבצעות למעשה מספר פעולות מעבר לציפוי עצמו: ניקוי, יציקה והדבקה. התקן שעל פיו נעשית פעולת הציפוי נחשב מחמיר במיוחד, MIL C46058 I  או בהתאם לתקן B 830 IPC.
סוגי ציפויים נבחרים בהתאם לדרישות הטכניות של היצרן: אקרילי, פוליאוריטן, סיליקון, אפוקסי ופרילן.
EIM הוקמה ב-1979 בניו יורק על ידי יורם קליין סטודנט ישראלי שעבד במשלחת הרכש של משרד הביטחון בניו יורק, ודייב לוינסון, מהנדס אמריקני.  שנתיים לאחר הקמתה של החברה, הגיע יורם קליין השותף הישראלי לארץ, וחבר לחברה נוספת, תחת השם EIM. עד אז הייתה החברה סוכנות נציגויות מהגדולות בארץ בתחום האלקטרוניקה. בשנת 1999, פיצלו הבעלים את החברה לשתי חברות בת: כאשר אחת עוסקת בתחום המערכות ורכיבים והשניה בטכנולוגיות מחשוב –
קבוצת המערכות EIM SYSTEMS AND COMPONENTS מינפה את פעילותה והפכה עם השנים לקבוצת חברות:
• מחלקת RF ו FIBER OPTICS העוסקת ברכיבי מיקרוגל, מכלולים וכבלים אופטים ותכנון וזיווד מיכלולי RF.
• חיווט צבאי ותעופתי. מחלקה העוסקת בהתקנת צמות חיווט, תיבות, מערכות מורכבות וקרונות, על פי דרישות הלקוח.
• מחלקת ההקשחה- עוסקת בהקשחה וציפוי של רכיבים.
• פלטפורמות מחשוב OEM לתעשיית התקשורת ומערכות SUPER COPUTING.

בראש קבוצת  EIM SYSTEMS AND COMPONENTS עומד איציק סמואל, שהצטרף לחברה בשנת 1985 כשותף ומנהל מחלקת RF. את ניסיונו בתחום צבר סמואל בחיל האוויר שם שירת כתשע שנים, ומיד אחר כך יצא לשוק הפרטי.
“כשהגעתי ל-EIM הבאתי איתי למעשה תחום שלא היה קיים בחברה. היכרותי עם התחום באה דרך הממשק שהיה לי בצבא עם פרויקטים בתחום, ולאחר מכן בשנותי הראשונות במגזר הפרטי. כבר אז היה לי ברור שזה תחום עם פוטנציאל התפתחות עצום, ולכן החיבור היה נכון, אני הבאתי ידע מקצועי, קשר עם נציגויות ולקוחות, לפלטפורמה עסקית קיימת. מה שהביא להצלחה המרשימה שלנו בתחום”.

ספר לי על שירותי ה-SUPER COMPUTING, למעשה אנחנו מדברים על מעקף לאיסור המכירה של מחשבי על לישראל ובכלל?
איציק סמואל מחייך חושב ורק אז עונה…
“כדי לייצר פלטפורמת מחשוב חזקה מאד שתענה על צרכים מיוחדים, ומבלי היכולת של מחשב על, מייצרים אשכול מחשבים. הרבה מאד מחשבים מסונכרנים בעלי קצב עבודה מהיר. מהיר במובנים של עבודה פי ארבע יותר מהר ממחשב רגיל-מהיר. המחשבים האלה מדברים בינהם בקצבים של 40 ג’יגה. אנחנו נחשבים היום בישראל כאינטגרטורים הגדולים ביותר של שירותי ה SUPER COMPUTING. האינטגרציה שלנו מאד ייחודית משום שהיא כוללת תוכנה שלנו, שפותחה אצלנו וחומרה שאנחנו מייצגים בארץ. למעשה אנחנו מייצרים מוצר שעונה על הצורך של מחשב על”.

בין הלקוחות של EIM ניתן למנות כמעט את כל התעשיות הביטחוניות בישראל, גופים ביטחוניים, אבל לא רק, האוניברסיטאות בארץ שהולכות וצורכות שירותי מחשוב מתקדמים וחזקים, גם הן נמנות כיום על שירותי ה-SUPER COPUTING של החברה.

אתם חוזרים ומדגישים כי הרבה מאד מוצרים שאתם מפתחים/מייצרים נעשים בהתאם לדרישות הלקוח, כשההתמקדות היא כמובן בתעשיות הביטחוניות. כיצד זה בא לידי ביטוי, אתם שותפים בפועל כבר בשלב המחקר והפיתוח?
“ממש כך. אנחנו מצטרפים במקרים מסוימים עוד קודם, לשלב האפיון הטכני שמקדים את המחקר והפיתוח. במיוחד בתחום ה RF. אני יכול לומר בבטחה ש-EIM SYSTEMS AND COMPONENTS  מעורבת כיום כמעט בכל מערכות הנשק החדשות. אני יכול להזכיר את “מעיל רוח”, מערכת הגנה אקטיבית לטנקים של צה”ל, “כיפת ברזל”, ליירוט רקטות לטווח קצר, ועוד עשרות פרויקטים שמתנהלים בתעשיות הביטחוניות.”
“לפני שלוש שנים הקימה EIM מפעל ענק סמוך לעיר עכו, ובו מועסקים יותר ממאה עובדים. את המפעל הקימה חטיבת הרכיבים והמערכות. המטרה כפולה עסקית וחברתית. הרעיון העסקי היה להתקרב ללקוחות הגדולים שלנו ובכך למעשה להקל על הממשק בין החברות. המטרה השנייה יותר חברתית ערכית. בחרנו לקלוט עובדים מוכשרים מהפריפריה למעגל התעסוקה שלנו. בימים אלה נמצאת החברה בתהליך גיוס של עובדים נוספים למפעל.
“שבעים אחוז מהעובדים שלנו במפעל בעכו הן נשים“, מספר סמואל. “למה נשים? משום שמדובר בעבודה מאד עדינה. הניסיון שלנו מוכיח כי בעבודה כזו, של חיווט עדין, לדוגמא על צמה של חוטים וכבלים, יכולת הדיוק של נשים טובה ללא השוואה לזו של גברים. אנחנו גם גאים ביכולת שלנו לתגמל את העובדים שם. אני אומר לך באופן חד משמעי ובדוק, עובדינו בצפון מרוויחים כ25 אחוזים יותר מהשכר הממוצע במשק. זה נתון מאד משמעותי כשמדובר בפריפריה. זו מבחינתי הזווית החברתית של EIM”.

בוא נתמקד לרגע בשוק הביטחוני, ובפלח השוק שאתה מתמחה בו, ולמעשה אתה פתחת אותו בפני החברה, תחום הRF, עד כמה הוא תופס היום נפתח בפעילות העסקית שלם?
“בוא נאמר שכל, אבל כל התעשיות הביטחוניות של ישראל הן לקוחות שלנו, אני לא רוצה לנקוב בשמות מפאת הרגישות אבל התמונה די ברורה. אין כיום מרכיב RF במערכת כזו או אחרת שלא עובר אצלנו. מעבר לזה אני לא אפרט”.

כלומר, אין היום טיל, מטוס, או כל מערכת נשק שאן בה חלק של EIM?
“אתה אמרת…”
ואם מדברים על מוצרים חדשים אז ל-EIM-MORE חברה חדשה בקבוצת EIM יש מקום של כבוד.
משפחת המוצרים החדשים מקיפה את תחומי התדר  GHz 1-18 ומהווה מוצר המאפשר קישוריות בין נקודות מרוחקות מאוד עד עשרות ק”מ ומחוברות בסיב אופטי.  מוצרים אלו מאפשרים למעשה את ביטול הצורך בכבלי RF כבדים ומסורבלים וארוכים בחיבורים בין נקודות מרוחקות  במערכות צבאיות שונות.
זוהי פריצת דרך טכנולוגית  עבורנו ובימים אלו אנו שוקדים על רישום הפטנט שיאפשר לנו להמשיך ולהוביל את התחום החדשני והפורץ דרך זה, עוד שנים רבות.

תגובות סגורות