כבר הרבה מאד שנים עוסקת תעשיית התעופה בעולם במחקר ופיתוח של כלי טייס המשלבים יכולת טיסה אופקית ויכולת ריחוף. כבר בשנות החמישים החלו תעשיות המטוסים בארצות הברית במחקר בנושא, אבל עלויות המחקר והפיתוח בצירוף חוסר עניין של הפנטגון, גרמו לפרוייקט להתעכב. רק באמצע שנות השמונים, אחרי שהכוחות המיוחדים של ארצות הברית הציבו את הדרישה המבצעית, הואץ הפיתוח שוב. כיום עומד לרשות הכוחות המתמרנים מסוק הV22, המשלב את שתי היכולת הללו, טיסה אופקית וריחוף אנכי.
אבל מתברר שלא רק האמריקנים עסקו בפיתוח הזה, לפני שנתיים הוחלט בתעשייה האווירית לאמץ את המודל הזה ולהעתיקו למל”טים, תחום שבו נחשבת ישראל לאחת המובילות בעולם. בתערוכת היבשה במסגרת כנס לטרון האחרון, חשפה התעשייה האווירית את הברדלס, המל”ט הראשון בעולם שמשלב את שתי היכולות.
“הטכנולוגיה של הברדלס שונה לגמרי מזו של ה- V22”, מספר דני ביכמן, מנהל השיווק של הפרוייקט ולשעבר טייס מסוקים בחיל האוויר, ומפעיל מל”טים. “לברדלס יש שלושה מנועים בעוד ל V22 יש רק שניים מתכווננים. למעשה הברדלס הוא ממש מסוק בתצורה מסויימת. המנוע האחורי שלו הוא רוטור מסוק לכל דבר, והוא פועל רק בריחוף, כאשר המל”ט עובר לטיסה אופקית, המנוע האחורי מפסיק לפעול, ושני המנועים הקדמיים הם שדוחפים את המטוס. החלק הדומה בין הברדלס ל V22 הוא במנועים הקדמיים – הטיית מנועים Tilt-rotor – שמשנים זווית.”
ה”ברדלס”, השוקל כ- 65 ק”ג, טס ומרחף בעזרת 3 מדחפים חשמליים שקטים ומגיע לגובה של כ- 10,000 רגל (כ- 3 ק”מ). זמן השהייה שלו באוויר עולה על 6 שעות וטווח הפעילות שלו עובר את ה- 60 ק”מ. ה”ברדלס” נושא מטען ייעודי (מטע”ד) מסוג מיני פופ (Mini POP) מתוצרת התע”א. זוהי מערכת תצפית אלקטרו אופטית ליום ולילה הכוללת, בנוסף לצרכי הלקוח, את אחת מהיכולות הבאות: מציין לייזר, מד טווח לייזר או מצביע (Pointer).
ל”ברדלס” קיימת גם גרסת מיני לכוחות רגליים. המיני ברדלס נראה בדיוק אותו דבר, למעט גודל וביצועים. ה”מיני ברדלס”, שוקל עד 12 ק”ג, ובעל יכולת שהייה באוויר של עד שעתיים. הוא נושא מטען ייעודי מיקרו- פופ, גם הוא מתוצרת התעשייה האווירית. מערכת “מיני ברדלס” כוללת 2 מטוסים ומערכת שליטה ובקרה (שו”ב) ניידת, נישאת בתיקי גב ע”י 2 אנשי צוות וניתנת להפעלה ע”י כוחות מיוחדים וברמת הפלוגה והגדוד.
“אנחנו למעשה מביאים היום יכולות שאי אפשר היה להשיג קודם”, אומר דני ביכמן. “לדוגמא, היכולת של מל”ט לרחף במינימום אנרגיה מול חלון של גורד שחקים בעיר גדולה, ולהעביר אחורה תמונה בזמן אמת, יוצרת תצפית נקודתית זמינה ורציפה. מל”ט שטס בגובה לא יכול לספק את התוצרים האלה. מעבר לכך, אם נוסיף את יכולת סימון הלייזר אנחנו מקבלים כלי אפקטיבי מאד בלוחמה הא- סימטרית. למעשה אנחנו יוצרים תמונת מודיעין בזמן אמת, עם יכולת קטלנית, בסביבה שבה לא פעלו בעבר מל”טים”.
מעבר ליכולות המל”ט בתעשייה האווירית עבדו על ניידות המערכת. את קרון ההפעלה של הברדלס ניתן להרכיב על כלי רכב קרבי או משוריין שנמצא בשימוש צבאות המערב. היכולת הזו מאפשרת ניידות מהירה של המערכת יחד עם הכוחות המתמרנים בשטח, תוך פריסה מהירה של המערכת. על פי דרישה מבצעית יכול קרון השליטה להפעיל שלושה מל”טים במקביל, בשלוש זירות שונות. כל חלקי המל”ט כולל חלקי חילוף וסוללות טעונות. ה”ברדלס” מונע על ידי מנועים חשמליים, מה שמאפשר לו טיסה שקטה מאד, מבלי שיתגלה על ידי כוחות הקרקע.
“יכולות איסוף המודיעין, הסיור וסגירת המעגלים של המל”ט הזה הופכות אותו לנכס ייחודי ומהפכני בשדה הקרב היבשתי והטקטי, גם עבור צה”ל וגם עבור לקוחות זרים. בפיתוח של הכלי הזה שולבה חדשנות טכנולוגית רבה שאנו מייחסים לה חשיבות אדירה”, אמר מנכ”ל התע”א, יצחק ניסן טקס החשיפה של המל”ט.
במהלך השנים האחרונות עקבו בצה”ל אחרי פיתוח ה”ברדלס”, ובימים אלה נבחנות היכולות שלו לקראת רכישה אפשרית. לא מעט נספחים זרים ששהו בכנס יכולות היבשה בלטרון באמצע אוקטובר, הגיעו לבחון את הברדלס.
“אנחנו מביטים כל הזמן על היכולת הצבאיות של ה”ברדלס”, אבל צריך לזכור שזו הסתכלות בזווית מאד צרה”, אומר ביכמן. ליכולת הריחוף של הברדלס יש שימושים רבים גם בתחום בטחון המדינה ובטחון הפנים (HOME LAND SECURITׂ- HLS). היכולת של המל”ט הזה להמריא ממשטח קטן מאד כמו מסוק, יכולה לשמש כל תחנת משטרה. לדוגמא: ה”ברדלס”, חונה על גג התחנה וממריא ממנה בתוך שניות לכל משימה שיכולה להיות: פיקוח על צירי תנועה, איתור שריפות, מרדפים או פיקוח על הפגנות המונים. ההפעלה יכולה להיות מתוך התחנה עצמה. השילוב של זמינות כתצפית ניידת והפעלה עצמאית ומהירה, הוא בהחלט מכפיל כוח למשימות של בטחון פנים. מה גם שמשטרה פועלת בדרך כלל באזורים אורבאנים צפופים שמקשים מאד על הפעלת כלי טייס בגובה נמוך”.
אחד הצרכים המבצעיים שהולכים ומתפתחים בעשור האחרון, ובמיוחד לנוכח התגברות איום הטרור, הוא הפעלת יכולת תצפית מכלי שיט. ה”ברדלס” הוא למעשה הכלי היחיד בעולם מסוגו, שיכול להמריא ולנחות אנכית מספינות. כיום משתמשות ספינות של הצי האמריקני במל”ט אחר של התעשייה האווירית, ש”נלכד” בעזרת טכנולוגייה דמויית רשת, כדי להנחיתו על הסיפון. ה“ברדלס”, פותר את בעיית הרשת בכך שהוא ממריא אנכית ממשטח קטן מאד, מה שמאפשר להפעילו גם מספינות סיור חופים קטנות.
“אין ספק שהצורך הזה של הפעלה מהים, היה גורם משמעות בפיתוח של ה”ברדלס”, מספר דני ביכמן. אבל כל צבא שירכוש את הכלי הזה יוכל לעשות בו שימושים מאד מגוונים, מה שלא קיים במל”טים אחרים. לדוגמא: כוח קרקעי שנפרס בשטח אויב לכמה ימים. הוא ממריא את ה”ברדלס”, מנחית אותו על תא שטח שולט, במרחק של כמה קילומטרים לפניו, מכבה את המנוע ומפעיל רק את המצלמה שמשדרת לאחור את התמונה. כלומר לכוח יש תצפית קדמית, סמויה, ניידת שמופעלת על ידי מפקד הכוח באופן עצמאי. זה כלי קלאסי ליחידות מיוחדות. מעבר לכך, ניתן לפרק את הכנפיים של ה”מיני ברדלס”, ולהשתמש רק ביכולת הריחוף שלו. כלומר ליצור מעין צלחת מעופפת שמתצפתת מעל הכוח לאורך זמן וללא רעש. ליכולות הרב גוניות האלה של ה”ברדלס”, אין היום אח ורע בעולם המל”טים”.