מאת: אריק ויינשטיין
תחום המכשור הרפואי הוא אחד מהתחומים המתפתחים והמבטיחים ביותר בתעשיית ההי-טק העולמית בכלל והישראלית בפרט. על פי סקר שנערך לאחרונה ע”י IVC ו-KPMG לסיכום גיוס ההון של תעשיית ההיטק הישראלית בשנת – 2010, סקטור מדעי החיים (שכולל את המכשור הרפואי) הוביל את הגיוסים עם 350 מיליון דולר שהם 28% מסך הגיוסים–מקדים את סקטורי התקשורת (19%) והאינטרנט (18%).
כמו בתחומי טכנלוגיים אחרים – גם בתחום המיכשור הרפואי אחת המגמות המובילות היא מזעור ולא רק מסיבות “ירוקות”, בעידן בו אנשים חיים יותר גם ההוצאות הרפואיות הולכות ועולות בעיקר בגיל המבוגר יותר. מיזעור וניוד מערכות רפואיות יאפשר טיפול ומעקב רפואי לא רק במרכזים רפואיים גדולים כי אם גם במקומות מרוחקים יותר כמו מרפאות קטנות ועד לבתים של החולים עצמם. אם נקח למשל חולה שעבר ניתוח לב ונדרש לבצע בדיקה יומית של א.ק.ג בתקופת השיקום – הוא יוכל לבצע זאת בביתו והתוצאות יועברו דרך האינטרנט לרופא המטפל. מגמה זו של מיזעור מקבלת רוח גבית מיצרני הרכיבים שמאפשרים שילוב טכנולוגיות מתקדמות כמו MEMS ( Micro Electro Mechanical Systems ) עם מיזעור ברמה גבוהה.
ג’אן-היין ברודרס (Jan-Hein Broeders), מנהל הפיתוח העיסקי בתחום הרפואי של חברת אנלוג באירופה, סקר בפני ניו-טק את הטכנולוגיות החדשות מבית אנלוג בתחום הרפואי.
“השוק הרפואי מסתמן כאחד השווקים הגדלים במהירות וברור לנו שכספק מוביל בתחום אנו צריכים להיות אסטרטגיים ולפתח פתרונות מוכללים יותר תוך כדי זיהוי מוקדם של המגמות בשוק המיכשור הרפואי ושיתוף פעולה עם לקוחות המובילים”
באנלוג מחלקים את התחום הרפואי לכמה קטגוריות :
-מוצרי הדמייה (MRI, XRAY, CT ואולטרהסאונד) שהוא גם הריווחי ביותר ובו אנלוג נחשבת כמובילה עולמית.
-מוצרי ניטור ( לחץ דם, א.ק.ג. ועוד)
-מיכשור מעבדתי
-מוצרים לשימוש הביתי
-מוצרים להשתלה ( כמו למשל קוצב לב)
“אם בשנים קודמות לקוח בתחום ההדמיה לדוגמא, היה צריך לבחור באיזה ממיר A/D להשתמש ובאיזה מגבר, הרי שהיום אנו מספקים לו את שניהם בתוספת רכיב DSP על שבב יחיד ובכך מקצרים לו את זמני הפיתוח החומרה והוא יכול להתמקד בפיתוח הטכנולוגיה הייחודית לו כמו תוכנת עיבוד האות או ממשק משתמש. עברו הזמנים שבהם יכלת לספק רכיב דיסקרטי עם data sheet, אתה חייב להיות מודע לאתגרים העומדים לפני הלקוחות שלך ולספק פתרונות יותר יעודיים שמשלבים את הטכנולוגיות הנדרשות”
דוגמא לאינטגרציה של כמה טכנולוגיות ברכיב אחד היא משפחת רכיבי AD927x שמשמשים כמקלט לאות המוחזר במערכות אולטרה-סאונד רפואי. מסלול עיבוד ההד המוחזר במקלט כולל 4 יחידות עיבוד: קדם מגבר עם ספרת רחש נמוכה, מגבר משתנה תלוי מתח כדי להתגבר על ההנחתה שמשתנה בזמן, מסנן ובסוף ממיר A/D ברזולוציה גבוהה. עד לפני שנים בודדות – יחידות אלו היו בדידות והלקוח היה צריך להתמודד עם אינטגרציה לא פשוטה בתחום האנלוגי של יחידות אלה. היום הלקוח מקבל מקלט אנלוגי מלא ל- 8 ערוצים בשבב אחד!.
“כחברה טכנולוגית ברור לנו שטכנולגיות שפיתחנו לישומים לאו דווקא רפואיים ניתנות להסבה ושימוש בתחום הרפואי. דוגמא לכך הם טכנולוגיית ה MEMS שבמקור פותחה ליישומי תעשיית הרכב- בחיישנים להפעלת כריות אויר. היום הסבנו אותה גם לתחום הרפואי כך שבעזרת חיישני תנועה מבוססי MEMS שמוצמדים לאדם ניתן לזהות אם הוא שוכב, עומד או במקרה הגרוע נופל.
טכנולוגיה נוספת שהסבנו היא המצמדים הספרתיים (רכיבי ה- iCoupler®)שמבוססים על שנאים זעירים עם יכולת בידוד חשמלי של 5KVA ובמקור פותחו ליישומים תעשיתיים. היישום הרפואי שלהם הוא במערכות שנדרשת הפרדה חשמלית בין חיישנים שמחוברים לגוף המטופל מצד אחד ובין המערכת עצמה מצד שני שמחוברת גם למתח הרשת. ייתרונם הגדול של מצמדי ה- iCoupler® ביחס למצמדים אופטיים (optocouplers)המקובלים הוא מחירם הזול ובצריכת זרם נמוכה יותר במיוחד בתדרים גבוהים – דבר משמעותי במיכשור רפואי נייד.”
ג’אן-היין ברודרס מייחס חשיבות רבה לשוק הישראלי משתי סיבות עיקריות : “ מרכזי פיתוח של יצרנים בינלאומיים גדולים בתחום הרפואי נמצאים בישראל וחשוב לנו להיות מעורבים בפיתוח המוצרים כבר בשלבים המוקדמים. סיבה שניה היא שישראל מהווה חממה לרעיונות יצירתיים בתחום הרפואי, חברות קטנות היום יכולות להוביל את השוק מחר. אחד המאפינים לחברות ישראליות שהם קודם מפתחות את הטכנולוגיה ואחר מוצאות את היישום או הצורך לטכנולוגייה בעוד שבשאר העולם קודם מזהים את הצורך ואז מפתחים את הטכנולוגיה “
צחי פטל – מנכ”ל אנלוג ישראל: “כחלק מהחשיבות שרואה אנלוג לשוק המיכשור הרפואי בישראל והדיאלוג המתמשך עם לקוחותינו בישראל אנו עורכים כנס טכנולוגי בסוף מרץ ובו נציג את הטכנולוגיות העדכניות ביותר בתחום ההדמיה ובתחומים נוספים.“