מאת: אלון עדה, אבנט ישראל
מי לא מכיר את הסיטואציה: במאפייה שבסופר הוציאו עגלות עם מגשים של בגטים או לחמניות טריות מהתנור. הקונים מקפידים להוסיף לעגלתם את הלחמניות החמות מהמגש ולא לחמניות שכבר הועברו למדפים (ושהוצאו אך לפני שעה מהתנור). לא משנה העובדה שאת הלחמנייה או הבגט משפחתו של הקונה תאכל רק בבית אחרי שכבר הוא התקרר מזמן.
סיטואציה אחרת בסופר היא ה”מרוץ” אחר החלב או הגבינה עם תאריך התפוגה הרחוק ביותר. ידוע לבעלי מרכולים וסופרמרקטים שהקונה הישראלי הממוצע מחפש לעצמו את הפריטים הטריים ביותר ולכן כדי לא להיתקע עם פריטים שתאריך תפוגתם פג הם מקפידים לרענן את מקררי הגבינות והחלב שלהם בצורת FIFO (ראשון נכנס ראשון יוצא), כאשר הפריטים החדשים ביותר נתחבים לעומקו של המקרר. כמובן שאין בפעולה זו משום מניעה כלשהי ללקוח הישראלי הנחוש לנבור עמוק במקרר החלב על מנת למצוא את אותו מיכל חלב שנושא את התאריך הרחוק ביותר. למה? ככה. המחיר הוא אותו מחיר אז למה לא להתעקש על הטרי ביותר?…
גם לרכיבי אלקטרוניקה כמו לגבינה, חלב או בגט יש תאריך ייצור. עם זאת שלא כמו גבינה רכיבי האלקטרוניקה לא מתקלקלים עם הזמן וגם לא מתפקדים פחות טוב אם הם “קרים” ולא יצאו הרגע מהתנור.
עם זאת אנו נתקלים בלקוחות של רכיבי אלקטרוניקה המביעים חששות שמא אחרי תקופת זמן כלשהי רכיבי האלקטרוניקה כבר אינם “טריים” ולא מתאימים עוד לשימוש במוצרי האלקטרוניקה שלהם.
לפני עשרים שנה ייתכן שהיה שמץ של אמת בקביעה זו, אך עם השנים חלו שיפורים בתהליכי הייצור של יצרניות רכיבי האלקטרוניקה ואפשרויות האריזה המתקדמות. עם השיפורים הללו בא הקץ על כל הגורמים שהובילו לכשלים שגרמו ל”הזדקנות” הרכיבים. לדוגמה, לפני 1995 דרש המפרט הצבאי כי חלק צבאי ייבדק מחדש אם לא נעשה בו שימוש תוך שלוש שנים מקוד התאריך המסומן. ב-1995, אחרי מחקרים נרחבים נוסח המפרט הצבאי מחדש על מנת להסיר לחלוטין את הגבלות קוד התאריך. בגרסה המחודשת של המפרט נאמר פשוט כי המוצר יהיה “…ניתן להלחמה עם מסירתו”. היום אוסר המפרט על הגבלות קוד תאריך בהזמנות של רכיבים צבאיים. את המקור להגבלת קוד תאריך על-ידי רבים מהלקוחות אפשר אולי גם לייחס לסטנדרט הצבאי המקורי והישן אך למעשה אין להם כל בסיס אמפירי או עובדתי רלוונטי.
הגבלות כלליות על קוד תאריך מעכבות שלא לצורך את תהליך הזנת ואספקת ההזמנות, מה שמוביל לעיכוב השירות ללקוח. הגבלות כלליות על קוד תאריך גורמות בעצם להתיישנות נוספת של המלאי בשרשרת האספקה בכך שהן משבשות את שרשרת הצריכה הרגילה בסגנון FIFO. הגבלות לא הכרחיות על קוד תאריך מוסיפות גם עלויות נטולות ערך נוספות לכל שלב ושלב בשרשרת האספקה – עבור יצרניות הרכיבים, המפיצות ולקוחות הקצה.
NEDA הינו ארגון שלא למטרות רווח, המאגד ומייצג יצרנים ומפיצים של רכיבים אלקטרוניים. ארגון זה מכיל מגוון של חברות המובילות בעולם המעורבות בייצור והפצה של רכיבים אלקטרוניים, חלקי מחשב, ציוד היקפי, ציוד בדיקה, מדידה ובקרה. הארגון מספק מגוון של אירועים, עדכונים ופרסומים הקשורים לתעשייה זו.
כוח משימה של האיגוד הוקם כדי להכין נייר עמדה של התעשייה בנוגע להגבלות על תאריכי ייצור רכיבים. החברות הבאות לקחו חלק בהכנת נייר העמדה המדובר:
Advanced Micro Devices
Analog Devices, Inc.
Arrow Electronics, Inc.
Avnet, Inc.
Cypress Semiconductor
Future Electronics
Intersil Corp.
Microchip
National Semiconductor Corp.
Pioneer-Standard Electronics, Inc.
Rohm Electronics, LLC
Texas Instruments
TTI, Inc
על-פי נייר העמדה תודות להתפתחויות וחידושים בתחומי ההנדסה, התכנון, טכנולוגיות הייצור, השינוע והאחסון, אין עוד הצדקה להגבלות הכלליות על קוד התאריך. גילם של הרכיבים אינו מפריע להם לספק את הביצועים שמבטיחים המפרטים שמספקת היצרנית. ההנחה היא שכשמדובר במפיץ מורשה המוצר הוכנס למלאי על-ידי המפיץ תוך התחייבותו החוזית לפעול על-פי ההנחיות של היצרן ושל NEDA בכל הנוגע לאריזה ולשינוע, ולכן הוא עתיד לעמוד במפרטי החשמל וההלחמה שמספקת יצרנית הרכיב. ליצרניות הרכיבים יש את הנתונים התומכים בקביעה זו וגם אחריותם על הרכיבים איננה אמורה להיות מושפעת מגילם של הרכיבים בזמן המכירה, ובהתאם גם לא יהיו שינויים במאפיינים החשמליים או ירידה ביכולת ההלחמה לאורך זמן. כאמור כל עוד הרכיבים טופלו ואוחסנו על-פי ההנחיות המתאימות.
יוזמות שיפור שוטפות של היצרניות יכולות להוביל לשינויים בתהליכים ובתכנון של מוצרים. לספקים ולמפיצים יש מערכות PCN יעילות (הודעה ללקוחות על שינויים במוצר/תהליך) שמטרתן להבטיח כי כל מידע על שינויים יימסר ביעילות למפיצים המורשים וללקוחות הקצה. כאשר יש צורך בכך, מוציאים את המוצר במהירות משרשרת ההפצה. מוצר ישן יותר לא יהיה זמין למכירה אם אינו עומד במפרטיה של יצרנית הרכיבים. אין לבלבל בין מפרטי קוד תאריך ייצור לבין תאריך “תפוגה”. החברות בכוח המשימה המליצו בנייר העמדה כי לקוחות רכיבי האלקטרוניקה יימנעו מציון מגבלות כלליות על קוד התאריך כשהם מזמינים רכיבים אלקטרוניים מהיצרנים והמפיצים הרשמיים.
יש לציין שבראייה רחבה של המתרחש בעולם לעומת המתחולל בישראל תופעת הלקוח הישראלי המחפש את “הבגט החם” חוזרת על עצמה גם בתחום הרכיבים וחברות רבות בישראל דואגות להגביל את גיל הרכיבים שיתקבלו על-ידם ל-24 או ל-18 חודשים. הגבלה זאת כאמור מקשה ומסרבלת את שרשרת האספקה והינה ללא כל הצדקה. ישנם יצרנים רבים שכבר הצהירו שלא יתייחסו לשום הגבלת תאריך כזאת או אחרת.
עם זאת במקרים יוצאי דופן יכולים לכלול:
1.רגישות של יישום מסוים לקודי תאריך ספציפיים. מקרים שבהם נמצא כי תכנון המוצר של הלקוח אינו יכול לסבול שינויים במאפיינים החשמליים הספציפיים לאצווה מסוימת של חלקים גם אם עדיין הם פועלים בהתאם למפרטיה של היצרנית.
2.חשד לבעיות של שינויים במוצר שזוהו על-ידי הלקוח אך טרם אושרו על-ידי היצרנית. על הלקוחות לתאם נושא זה עם מפיץ הרכיבים או היצרן ישירות.
3.דרישות טכניות ספציפיות. לקוחות המבקשים הגבלות קוד תאריך ספציפיות יידרשו לספק בסיס טכני מוכח להגבלות שלהם כדי לעזור ליצרניות ולמפיצות לקבל החלטות מושכלות באשר לניהול המלאי. יצרניות ומפיצות של רכיבי אלקטרוניקה מוכנות לעזור ללקוחות להתמודד עם הסוגים הללו של מקרים יוצאי דופן על בסיס נקודתי. עם זאת, קביעת הגבלות רחבות יותר על קוד תאריך בצורה כללית ועל-פי כללים שאינם רלוונטיים יותר ללא ספק תחטיא את המטרה. הלקוחות עשויים גם להידרש לעלויות נוספות ולהתמודד עם עיכובי משלוח בעקבות השינויים המתבקשים.
המלצות:
1.יצרניות הרכיבים החברות בכוח המשימה של NEDA והמפיצות המורשות שלהן ממליצות להסיר כל הגבלות כלליות על קוד התאריך מהתנאים הנלווים להזמנות לרכישת רכיבי אלקטרוניקה
2.החברות בכוח המשימה של NEDA ממליצות שהלקוחות ירכשו רכיבי אלקטרוניקה מיצרניות וממפיצות מורשות בלבד המבטיחות כי:
א.הדרישות הקשורות לאריזה, לתוחלת חיי המדף ולאחסון מיושמות על פי כללי היצרן וכי המפיץ עומד בהן.
ב.תהיה תמיכה לאחריות על מוצרים המותנית בבדיקת היצרן ואישורו.
ג.תהיה מדיניות ושיטה ברורה להודיע ללקוחות במקרים של שינויים במוצרים ותהיה הקפדה באשר לכללים – לרבות החזרת מוצרים במקרה הצורך (recall), התרעות על בעיות הקשורות לאיכות ושינויים באריזה.
ד.דיווחים של לקוחות על בעיות ספציפיות עם רכיבים ידווחו ליצרניות וכל מלאי חשוד ייסגר למכירה וייבדק בהתאם לצורך.
ה.תהליכי ניהול ההזמנות יבטיחו בדיקה ומעקב אחר קוד הייצור של הרכיבים.
לסיכום:
נושא תאריך הייצור אינו רלוונטי לרכיבי אלקטרוניקה כל עוד מקפידים לקנות אותם ממקורות מורשים.
הגבלה על תאריך הייצור הינה הגבלה ארכאית ומיותרת שאין להשתמש בה בצורה רוחבית וכללית.
יש להתייחס לתאריכי ייצור ותאריכי אצווה רק למקרים ספציפיים כאשר ישנה הצדקה טכנית רלוונטית בלבד.
אכן יש לבדוק תמיד את התאריך האחרון לשימוש כשקונים גבינה… אך לרכיבי אלקטרוניקה – לא יצויין תאריך כזה!