מאת: Anton Wurr, America II Electronics
נכון להיום בעיית הרכיבים המזויפים הינה בעיה חמורה ומתמשכת, ומדאיגה עוד יותר העובדה כי במהלך השנים האחרונות תופעה זאת רק מתפשטת ומחמירה. ייצור והפצה של רכיבים מזויפים,שהפכו לתעשייה בפני עצמה, פוגעים קשה ביצרנים ומפיצים מכובדים, וזאת בנוסף לפגיעה ברורה ומידית בלקוחות. התפשטות התופעה גורמת לבעיות רבות לכל הצדדים בתעשיית אלקטרוניקה.
נראה כי זיופיי רכיבים הפכים לעניין חשוב עוד יותר בשעת המחסור – כמו זאת שראינו ב 2010. בדרך כלל פריטים יקרים של יצרנים בולטים כגון XILINX, ALTERA, או TEXAS INSTRUMENTS הינם מטרה ראשית של הזייפנים. בנוסף נפוצים הזיופים של רכיבי OBSOLETE ו DISCONTINUED. אך בתקופת מחסור, כאשר הדרישה גם לרכיבי COMMODITY גבוהה במיוחד, רכיבים מזויפים מכל הסוגים מציפים את השוק תוך ניצול מחירים גבוהים במיוחד שמאפיינים את התקופה.
על פי הדו”ח שפרסמה לשכת המשחר של ארה”ב בתחילת 2010, חלה עלייה של מקרי זיוף של 142 אחוזים בין השנים 2005 ל 2008. רוב אנשי המקצוע בשוק מאמינים כי יש להאשים את המפיצים הבלתי-תלויים והברוקרים בעלייה כה חדה מכיוון שהם מספקים רכיבים מהשוק החופשי. למרות זאת, אין להטיל את האחריות רק על שני הגורמים הללו. למעשה, ההכללה הזאת היא בעיה בפני עצמה מכיוון שהיא פוגעת במוניטין של מפיצים בלתי תלויים גדולים ומכובדים וגורמת ללקוחות לפסול פלח גדול של ספקים אפשריים.
הדו”ח הממשלתי לעיל קובע כי 21 אחוז של רכיבים מזויפים נמכרו על ידי מפיצים מורשים. וזאת לאור העובדה כי מפיצים מורשים קונים בחזרה מלאים עודפים של לקוחותיהם, ביניהם גם קבלני משנה גדולים, ומחזירים את הרכיבים שנכנו למלאי ללא ביצוע בדיקות קבלה לגילוי זיופים. לעומת זאת, מפיצים בלתי תלויים מפעילים מערך בדיקות קבלה משוכלל שמטרתו העיקרית היא לגלות פריטים מזויפים ופגומים.
בהמשך הדו”ח קובע כי 51 אחוז ממפיצים מורשים מוכרים שוב את הרכיבים שקיבלו בחזרה מלקוחות כקניית מלאים עודפים אן RMA כאשר רק אחוז קטן של רכיבים אלה עובר בקרת איכות כלשהי לפני הפצה מחדש. ברוב המקרים מסתפקים המפיצים המורשים בבדיקת שלמות האריזה, תקינות המדבקות החיצוניות – הימצאות תאריך יצור, מק”ט וכמות. פשוט אין להם תהליך מובנה של בקרת איכות לרכיבים נכנסים. בנוסף לכך, אין זה יוצא מן הכלל למפיצים מורשים לרכוש רכיבים מחוץ לשרשרת האספקה של יצרני רכיבים מקוריים בכדי לעמוד בדרישות לקוח חשוב. לכן גם שרשרת האספקה של הפצה מורשת אינה חסינה לזיופים.
אז מה כל זה אומר ללקוח? הרי עדיין הוא צריך לייצר בכדי לעמוד בדרישות של הלקוח הסופי שלו ואין מנוס אלא לרכוש רכיבים גם מהמפיצים המורשים וגם מהמפיצים הבלתי תלויים. הזיופים אינם מוגדרים לחלק בודד שלשרשרת האספקה – זאת תופעה חובקת תעשייה.
כאשר בונה הקניין את שרשרת האספקה שלו, הוא צריך לחפש חברות בעלות תכונות ויכולות שמבוססות על חידוש ושיפור עצמי מתמיד. היום כל לקוח חייב לשלב את המפיצים הבלתי תלויים בשרשרת האספקה שלו. בכדי למזג אותם בשרשרת האספקה שלו בהצלחה עליו לבחור מספר לא גדול של ספקים אמינים ולבדוק את מערך בקרת האיכות שלהם. על הלקוח לבדוק מהו מערך אבטחת איכות של הספק, כיצד הוא מתמודד עם גילוי ומניעת הפצה של רכיבים מזויפים ולבקר במתקנים של הספק בכדי ללמוד את הנושא מקרב.
באמריקה II אנו מאמינים כחובתנו לבדוק באופן מתמיד את הספקים שלו תוך דגש לצימצום של הספקים שרוכשים את הרכיבים בשוק החופשי. המלאים שלנו מורכבים מרכיבים שמגיעים מספקים נאמנים שמפעילים מערכת בקרת איכות ורכיבים שמתקבלים משוטפים לתוכנית מלאי עודף שאנו מפעילים מאז הקמת החברה. באמריקה II אנו משתמשים מערכת מתקדמת של בקרת איכות שכוללת שכוללת בדיקות רבות ומגוונות כגון: x-rays, de-capsulation, solvency and permanency tests and micrometers, along power microscopes. כל זה מאפשר לנו לבנות שרשרת אספקה שערבה לכך שרק רכיבים מקוריים ותקינים מסופקים ללקוחות שלנו.
אמריקה II היא בעלת תקן CCAP לגילוי ומניעת זיופים, חברת IDEA – פורום ספקי אלקטרוניקה שמספק מידע והכשרה ונושאים שונים כגון בקרת איכות ואתיקה תעשייתית.