מאת: אריק ויינשטין
בכנס משותף לחברת Texas Instruments וחברת ארו-ישראל , חשפה TI טכנולוגיות חדשות ליישומים רפואיים כמו רכיבי (AFE (Analog Front End ורכיבי עיבוד ספרתי חדשים. וורוניקה מרקז (Veronica Marques ) מנהלת פיתוח עיסקי בחטיבה הרפואית ורוברט בורנהם (Robert Burnham) מנהל שיווק אסטרטגי הציגו לניו-טק את המגמות הבולטות בשוק הרפואי העולמי ואיך חברת TI משתלבת במגמות אלו תוך כדי הצגת טכנולוגיות חדשות שישולבו לא רק בתחום הרפואי.
“העלייה בתוחלת החיים היא אחד הפרמטרים העיקריים שדוחפים את השוק הרפואי“ ע”פ וורוניקה מרקז, “זה לא סוד שגיל 40 של היום זה ה-30 של אתמול ומחקרים מראים כי ב- 2019 יחיו בארה”ב 32% יותר בני 65 ומעלה מאשר היום. בשנת 2025 יחיו 1.2 ביליון אנשים מעל גיל 50 שזה כפול ממה שהיה ב- 2006. העלייה המתמדת בתוחלת החיים גוררת עימה עלייה בהוצאות הרפואיות ורק בארה”ב צופים כי משלם המיסים יצטרך לממן בשנת 2019 4.5 טריליון דולר לעומת 2.5 בשנת 2009. גם במדינות מתפתחות ההוצאה הרפואית הולכת וגדלה, בסין למשל, ההשקעה בשירותי בריאות גדלה מ- 3.7% מהתל”ג ב- 1995 ל- 5.6% בשנת 2007 . עלויות גבוהות אלו והדרישה לספק רפואה במחיר סביר לכל אחד גורמות ללחץ על יצרני הציוד לספק מוצרים זולים יותר – דרישה שמועברת באופן ישיר ליצרני הסליקון בתחום הרפואי. גם תחום המוצרים הרפואיים המכוונים לצרכן (medical consumer devices) הולך וגדל בהתמדה. דוחף עיקרי לכך הוא הרצון להוריד בימי אישפוז במרכזים הרפואיים ולאפשר לחולים להמשיך בשגרת חייהם תוך כדי ניתור וטיפול בסביבתם המוכרת, דוגמא לכך הם חולי הסוכרת שעד לפני 2 או 3 עשורים היו מאושפזים ממושכות וכיום כמעט ולא“.
בחברת TI מחלקים את התחום הרפואי ל-4 קטגוריות עיקריות: מוצרים לצרכן כמו מד דופק ומד לחץ דם, מוצרי ניטור ומעקב, מוצרי דימות רפואית כמו CT ואולטרהסאונד ומיכשור רפואי למעבדות חדרי ניתוחים וכדומה. הדרישות מיצרני הציוד והרכיבים משתנות בין הקטגוריות השונות – לדוגמא מוצרים לצרכן (Medical Consumer) נדרשים להספק נמוך במיוחד בעוד ציוד מעבדתי נדרש לדיוק גבוה. החברה מייצרת רכיבים שמיועדים ספציפית ליישומים השונים.
TI השקיעה בשנים האחרונות בכמה רכישות של חברות כמו Luminary שמייצרת מיקרו-מעבדים שמתאימים לשוק המכשירים הרפואיים הניידים בעלי הספק נמוך או חברת NSC שתגדיל את סל הרכיבים האנלוגיים לכשהרכישה תושלם.
רוברט בורנהם: “TI היא חברה שמספקת פיתרונות לא רק בתחום הרפואי כי אם גם בתחום התקשורת האלחוטית והסלולרית, בקרה תעשייתית ותעשיית הרכב. מגוון הטכנולוגיות שאנו עוסקים בהם מאפשר לנו לשלב ביניהם ולהביא לחידושים בתחום הרפואי , ודוגמא לכך הם חיישנים למדידת לחץ שמשדרים את הנתונים בצורה אלחוטית בצורה דומה לשידור נתונים בתחום הרפואי כמו מדידת חום גוף“.
בכנס הציגה TI רכיבים חדשים כמו ה- ADS5263 שהוא ממיר אנלוגי סיפרתי ל-16 סיביות בארבעה ערוצים ומיועד ליישומים רפואיים כמו MRI. הממיר, אשר חוסך 50 אחוזים משטח המעגל, עומד בדרישות המתכננים לאותות ברורים וחדים ולזמני הרכשה מהירים יותר, ומספק יחס אות לרעש גבוה של 84.6 dBFS, עם כניסה של 10 מגה-הרץ ותדירות דגימה של 100 מגה-דגימות בשנייה. הביצועים הגבוהים, בנוסף לארכיטקטורה של ארבעה ערוצים, צריכת הספק נמוכה של 380 מילי-וואט ועיקבת המעגל הקטנה של ADS5263, מאפשרים למהנדסים לתכנן מערכות דימות רפואי קומפקטיות יותר מאלו שהיה אפשר עד כה, עם התקנים בעלי ערוץ יחיד או כפול.
משפחה נוספת של רכיבים שהוצגה בכנס הם רכיבי AFE מסדרת ADS1298 ליישומי ECG שמכילים על השבב יכולת מדידה משולבת של עכבת נשימה. התקנים אלו מפשטים את המימוש של גילוי נשימה בציוד אלקטרו–קרדיוגרם (ECG) נייד, על ידי שילוב של יותר מ-40 רכיבים בדידים, המהווים הקטנה של 97 אחוזים. ב-TI רואים במשפחה חדשה זו פריצת דרך בתחום מכשירי ה- ECG הניידים וזאת גם בגלל המזעור וגם צריכת ההספק הנמוכה במיוחד של 750 מיקרו-ואט לערוץ יחיד.
דרך נוספת בה מתמודדת TI עם הדרישה להורדת עלויות היא הגדרה או חלוקה מחדש של ארכיטקטורת המערכות, ודוגמה טובה לכך הם מערכות אולטרה סאונד. אחד הרכיבים היקרים במערכות אלו הם הכבלים מה- transducer למערכת המחשוב. ע”י שימוש ברכיבי AFE שמכילים את כל הפונקציונליות האנלוגית הנדרשת ומיקומם על ה- transducer עצמו ניתן להשתמש בכבלים פחות יקרים כי רמות הרעשים נמוכות יותר.
רוברט בורנהם:” אנו רואים את הפוטנציאל של הטכנולוגיות הרפואיות גם ליישומים אחרים, לא רחוק העתיד בו הבקרה במשחקים אלקטרוניים תעשה ע”י מדידת סיגנלים כמו EMG לפעילות השרירים או EEG לפעילות המוח אצל השחקנים. דוגמא אחרת הוא מכשור ה-CT, כמו שמשתמשים בו לשיקוף הגוף ניתן להשתמש בו לשיקוף מטען למטרות בטחון”.