בשנה שחלפה מאז רכשה את חברת וולטיר הישראלית, ממשיכה מלאנוקס לשבור שיאים: אספקת פתרונות קישוריות לכמחצית ממחשבי העל החזקים ביותר, צמיחה במכירות וחתימה על הסכם לשיתוף פעולה רחב-היקף עם מיקרוסופט. המנכ”ל וולדמן מאמין שהיא תגיע למכירות של מיליארד דולר בשנה
רוני ליפשיץ
חברת מלאנוקס הישראלית צוברת במהירות מעמד של חברת-על בעלת מוניטין בינלאומי ושוק פוטנציאלי גדול מאוד. החברה זוכה להערכה כל-כך גדולה, שלאחרונה אמר יו”ר קרן ההון סיכון וולדן אינטרנשיונל (ויו”ר חברת קיידנס) ליפ-בו טאן, שלהערכתנו היא תגיע לשווי שוק של 10 מיליארד דולר.
בו טאן הוא רק אחד מהמשקיעים בעלי הפרופיל הגבוה המושקעים בחברה. משקיע אחר הוא לארי אליסון, אשר דואג שאורקל תחזיק באופן קבוע בכ-10% ממניות מלאנוקס. לאחרונה קיבלה החברה גם הכרה משמעותית מאוד מחברת מיקרוסופט: בתחילת חודש אוקטובר הודיעה מיקרוסופט שהיא מאמצת את פתרונות הקישוריות המהירים של חברת מלאנוקס (Mellanox) בטכנולוגיית InfiniBand, כתשתית הקישוריות המועדפת עבור פתרון מחסן הנתונים עתיר הביצועים שלה SQL Server Parallel Data Warehouse.
מדובר בגירסה עתירת עוצמה של תוכנת SQL של מיקרוסופט, אשר משווקת בחבילה שלמה של חומרה ותוכנה הכוללת חוות שרתים, התקני תקשורת ומערכת ניהול מלאה המאפשרת לבצע חישובים מקביליים (Massive Parallel Processing) על-גבי כמויות מידע גדולות מאוד, בהיקף של מאות טרא-בייט.

מנכ"ל מלאנוקס אייל וולדמן (מימין) עם מנכ"ל וולטיר רוני קנת, בהכרזה על המיזוג בין שתי החברות

מתג SwitchX החדש של מלאנוקס
שנת המעבר
מנהל תחום SQL במיקרוסופט, קלוד לורנסון, הסביר שצוואר הבקבוק העיקרי בתחום המחשוב עתיר הביצועים נעוץ ביכולת המערכת להעביר נתונים בצורה מהירה ואמינה בין השרתים ובין אשכולות המחשוב. “הטכנולוגיה של מלאנוקס מאפשרת לנו להאיץ את הביצועים ולספק ללקוחות את היתרונות העסקיים הנובעים מקלט ופלט מהירים”.
מדובר בהכרזה משמעותית המגיעה לקראת סיומה של אחת מהשנים המכריעות בתולדות החברה. חברת מלאנוקס מיקנעם מפתחת מתגי תקשורת מהירים בטכנולוגיות InfiniBand ואיתרנט, המיועדים לשמש בליבת מארג הקישוריות של מערכות מחשוב גדולות ובסיסי נתונים, דוגמת מחשבי-על, חוות שרתים ותשתיות לשירותי ענן.
מלאנוקס החלה את המירוץ שלה מלמעלה, בפיתוח ואספקת פתרונות InfiniBand למוצרים התובעניים ביותר בעולם, מחשבי-על, והשיגה בו הצלחה גדולה. במהדורת חודש יוני של דו”ח TOP500, העוקב אחר 500 מחשבי-העל החזקים בעולם, דווח שמלאנוקס מספקת פתרונות קישוריות (Interconnect) ל-206 מחשבים מתוך 500 מחשבי-העל הגדולים ביותר בעולם. הדו”ח גם מגלה שתעשיית מחשבי-העל מאמצת את טכנולוגיית אינפיניבנד, ובארבע השנים האחרונות מתרחב השימוש בטכנולוגיה זו לקישור מרכיבי המחשב בקצב של כ-20% בשנה.
הענן הוא הגבול
אלא שההתפתחות העצומה בתחום תשתיות הענן, ובניית מגה-מרכזי מחשוב התומכים בתשתיות ענן, הביאו את החברה לכניסה לתחום טכנולוגיית האיתרנט. אומנם היא פחות מהירה מטכנולוגיית אינפיניבנד, אולם המחיר והזמינות הופכים אותה לאטרקטיבית ביישומי מארג רבים.
בחודש אפריל השנה חשפה החברה קו מתגים חדש בשם SwitchX המבוסס על טכנולוגיית Virtual Protocol Interconnect של החברה. מדובר בפתרון המאפשר למתג מחשבים ולקשר אותם גם ברשתות אינפניבנד ו/או ברשתות איתרנט, או באמצעות סיבים אופטיים. החברה מסרה שלהערכתה זהו שבב המיתוג המהיר ביותר בעולם עבור מרכזי נתונים ומערכות אחסון מידע.
מלאנוקס מספקת פתרון מלא, הכולל את כרטיסי המיתוג, ובתוכו טכנולוגיית הסיליקון העצמית שלה. השבב SwitchX מיוצר על-ידי TSMCבגיאומטריה של 40 ננומטר. הוא מספק יכולת מיתוג של יותר מ-4Tb/s וזמני השהייה קצרים במיוחד: 230ns לאיתרנט ו-160ns בלבד לרשתות אינפיניבנד. להערכת חברת המחקר Crehan Research שוק מתגי האינפיניבנד והאיתרנט למרכזי נתונים צומח בקצב שנתי של כ-28% ויגיע בשנת 2015 להיקף של 13 מיליארד דולר (לעומת 4 מיליארד דולר ב-2010).
צמיחה במקום אקזיט
בשורה התחתונה: מלאנוקס ממוקמת כחברה מובילה בשוק צומח. אלא שהייחוד של החברה אינו בטכנולוגיה שלה אלא באסטרטגיה. מלאנוקס לא נבנתה לאקזיט מהיר – אלא לצמיחה. בדיוק לפני שנה (סוף אוקטובר 2010) היא רכשה את חברת וולטיר (Voltaire) הישראלית תמורת 218 מיליון דולר במזומן. חברת וולטיר מספקת פתרונות תוכנה לתשתיות תקשורת ורשתות מחשבים במרכזי נתונים.
זה היה מהלך מרתק מבחינת התעשייה הישראלית: הוא הביא למיזוג של שתי חברות ישראליות בינוניות כדי לייצר חברה מאוחדת שהיא ספקית עולמית מובילה בתחומה. כיום החברה הממוזגת מעסיקה כ-700 עובדים, המאפשרים לה לספק מוצרים משולבים הכוללים חומרה ותוכנה.
לאחר העיסקה, הסביר אייל וולדמן, מייסד נשיא ומנכ”ל מלאנוקס, את ההיגיון שמאחורי הרכישה: “היכולת לדרוש מחיר גבוה תמורת המוצרים שלנו טמונה בעובדה שאין ללקוחות תחליף המתחרה בנו במחיר. עיסקת וולטיר מחזקת את המעמד הזה באמצעות אינטגרציה: אנחנו גם עולים ורטיקלית לרמת האפליקציה, גם מספקים פתרון מלא מקצה לקצה בעל ערך מוסף גבוה יותר, וגם מחזקים את התלות בין החומרה לתוכנה. חלק מהפיתרון של וולטיר ייכנס לתוך הסיליקון, והתוצאה תהיה גם פיתרון טוב יותר, וגם פיתרון שלא מאפשר להחליף אותנו בחברה אחרת”.
מאוחר יותר הסביר במפגש עם אנשי תעשייה מדוע אפילו לא העלה בדעתו אפשרות של ביצוע אקזיט: “רק במידה וקצב הצמיחה שלנו לא יהיה בשיעור של עשרות אחוזים בשנה, אולי נחשוב על מכירת החברה. צריך לזכור את הלקח של חברת VMware. המייסדים עשו טעות כאשר מכרו אותה ל-EMC תמורת 60 מיליון דולר כאשר היתה בשלבי צמיחה מהירים. אחר-כך היא יצאה מ-EMC וכיום היא נסחרת בבורסה בשווי של יותר מ-30 מיליארד דולר. בשנה האחרונה מלאנוקס צמחה ב-33% ולכן אין שום היגיון למכור אותה”.
ההשקעה של לארי אליסון
וולדמן גם הסביר מדוע אורקל משקיעה במלאנוקס: “חברת אורקל היא לקוח אסטרטגי שלנו. לארי (לארי אליסון, מייסד ויו”ר אורקל) רצה גם ליהנות מהגידול של מלאנוקס, וגם להבטיח שלא ימשכו לו את השטיח מתחת לרגליים באמצעות רכישה עויינת של מלאנוקס, מכיוון שחלק מהלקוחות הגדולים שלנו הם מתחרים של אורקל”.
אגב, אורקל הבהירה מספר פעמים, באמצעות הודעות מיוחדות לבורסה, שהיא תשמור על שיעור אחזקות של כ-10% במלאנוקס, ואין לה כוונה לרכוש אותה. האמירה הזו עמדה במבחן בחודש ספטמבר השנה, כאשר מלאנוקס גייסה כ-95 מיליון דולר בבורסה. במהלך הגיוס, רכשה אורקל מניות בשווי של כ-11 מיליון דולר, כדי שאחזקתה במלאנוקס לא תדולל. בסיום הגיוס היא החזיקה בכ-9.8% ממניות מלאנוקס.
בדרך למיליארד הראשון
ברבעונים שהגיעו לאחר עסקת וולטיר, התברר שהמיזוג השתלם: ברבעון השני של 2011 השיגה החברה תוצאות שיא של מכירות בהיקף של 63.3 מיליון דולר עם שולי רווח נאים מאוד של 68.9%. מדובר בעלייה של 15% בהשוואה לרבעון הראשון של השנה, ועלייה של יותר מ-58% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.
בסוף חודש ספטמבר התראיין וולדמן לערוץ הטלוויזיה של בלומברג, והסביר בתשובה לשאלה מדוע הוא מאמין שהחברה תמשיך לצמוח, גם לנוכח האי-ודאות הכלכלית האופפת כיום את השווקים: “מלאנוקס מספקת פתרונות המייעלים את ההחזר על ההשקעה במרכזי מחשוב, והדרישה למחשוב תימשך גם כאשר הכלכלה במשבר. ראינו את זה בשנת 2009, כאשר הסביבה העסקית שלנו (אקוסיסטם) ירדה ב-15%-20%, ואילו המכירות שלנו צמחו ב-8%. אנחנו יכולים להמשיך בצמיחה אורגנית ללא רכישות ומיזוגים, ולגדול ממכירות של כ-250 מיליון דולר שאנחנו צופים השנה, להיקף מכירות של כמיליארד דולר”.