מאת: בועז אמיתי,Quasar Engineering Ltd. העברת הייצור מארצות המערב לסין ואזור דרום מזרח אסיה הינה מגמה עולמית הנמשכת ביתר שאת מאז נפתחה סין למערב לפני למעלה מעשרים שנה ובמיוחד בעשור האחרון. הגלובליזציה הביאה למהפכה של ממש בתפיסת העולם של חברות שפיתחו וייצרו את מוצריהן בעצמן. הצורך הגובר בהתמקצעות הביא להתפתחות התופעה של מיקור חוץ שהפכה על פיה את האופן בו מתנהלים גם הפיתוח וגם הייצור. חברות רבות נעזרות בפיתוח מוצריהן בגורמים חיצונים והייצור הועבר לחברות המתמחות במתן שירותי ייצור בקבלנות משנה. בתוך כך הפכה סין למרכז הגדול בעולם לייצור מוצרי חברות רבות מכל העולם.
במהלך עשרים השנים האחרונות עברה סין מהפיכה עצומה מבחינת יכולת הייצור באיכות מערבית. אלפי חברות מערביות העבירו את ייצור מוצריהם לסין. התהליך הביא להעלאת רמת המיומנויות של העובדים, יצר מאגר גדול של מנהלים (במיוחד בדרגי הביניים) ובעלי מקצוע ושיפר את התובנה והיכולת הן של העובדים הסינים והן של המנהלים בכל הקשור לאיכות המוצרים כמקובל במערב. החברות המערביות אף השקיעו משאבים רבים בהדרכה בתחומי הייצור השונים והביאו להתפתחות תחומים שלא היו מוכרים לסינים; משאבי אנוש, ניתוח סטטיסטי של בצוע ואיכות ועוד. מי שמגיע כיום לסין על מנת לייצר, יכול למצוא תעשייה בוגרת המוכנה לקבל אותו על מוצריו.
אחד היתרונות הגדולים של ייצור בסין טמון בשיטת “אזורי הסחר המיוחדים”. סין פיתחה אזורים אלו לפני כעשרים שנה כאשר היה חשוב לה לעודד משקיעים זרים שיבואו ויקימו מפעלי ייצור. סין הקלה משמעותית את התהליכים הבירוקרטים ואת תהליך הקמת החברות הזרות, ואפשרה הכנסה מהירה (מיידית כמעט) של חומרי גלם ויצוא המוצרים אל מחוץ לסין. כיום כמעט כל אזורי הייצור נהנים מיחס דומה.
במהלך העשור האחרון פיתחה סין באופן מואץ מערכות כבישים מהירות ונוחות, תחבורה אווירית נוחה ונמלי ים יעילים. כל אלו מאפשרים לוגיסטיקה ברמה כמעט מערבית החיונית לכל יצרן שצריך לשנע חומרים במהירות ולייצא את מוצריו מהיום למחר. יש אומנם אפשרויות נוספות לייצר בדרום מזרח אסיה אך שום ארץ באזור אינה יכולה להתחרות ביעילות שמאפשרת המערכת הסינית. יחד עם זאת צריך לציין שלאחר עשרים שנה של רגיעה ויציבות בכל הקשור לתחום כוח האדם ולאור עלייה משמעותית ברמת החיים, ישנה דרישה הולכת וגוברת להעלאת השכר ושיפור התנאים. ממשלת סין פועלת כיום באופן נמרץ להעלאת שכר המינימום מידי שנה.
העברת הייצור הטכנולוגי (אלקטרוניקה בעיקר) לסין הוא לדעתי צעד אסטרטגי. מי ששוקל לעשות זאת ראוי שהדבר יעשה בראש ובראשונה בעקבות צורך אמיתי שעל פיו אם לא יעבור לייצר בסין, יקשה עליו להתחרות בשוק בו הוא נמצא. יחד עם זאת, מי שרוב רובה של עלות המוצר שלו נמצא בחומר הגלם, ולא בעבודה, ראוי שישקול זאת בכובד ראש לפני שהוא מקבל ההחלטה להעביר את ייצור מוצריו לסין.
השיקול המוביל את העברת הייצור לסין הוא הפער במחיר שעת העבודה, בתחום מוצרים טכנולוגיים ובעיקר אלקטרוניקה. בישראל המחיר הממוצע הוא כ-15 דולר ובסין הוא בסביבות 3.5 עד 4.0 דולר לשעת עבודה. כאן נכנסים שני שיקולים נוספים.
1) מספר שעות העבודה הדרוש לייצור יחידה אחת.
2) היחס בין עלות החומר לעלות העבודה. ככל שכמות הזמן גדלה וככל שהיחס בין עלות החומר לעבודה קטן כך עולה הכדאיות להעביר את הייצור לסין.
שיקול שני הוא עלות חומרי הגלם במיוחד היחס בין עלות מרכיב החומרים המיוצרים במזרח (במיוחד בסין) לבין עלות מרכיב החומרים שיש לרוכשם מחוץ לסין והאזור כמו למשל רכיבים אלקטרונים. ככל שעלות מרכיב החומרים המיוצרים ונרכשים בסין ודרום מזרח אסיה גבוה יותר והיחס בינו לבין עלות מרכיב החומרים שיש לרוכשם מחוץ לאזור גדול יותר, כך גדלה הכדאיות לייצר בסין. לעניין העלות מצטרפים גם הנגישות הקלה לחומר באזור וקיצור זמני אספקה, אשר שניהם מורידים את העלויות ומקצרים את לוחות הזמנים להצטיידות.
ועוד בנושא חומרי הגלם המיוצרים ונרכשים בסין ובאזור: כתוצאה מהקרבה הפיסית ליצרנים של פריטים כמו מעגלים מודפסים, חלקי מתכת, שנאים, חוטים וכבלים, חלקי פלסטיק ועוד, וכתוצאה מהיכולת לתקשר איתם בשפתם, היתרון במעבר לייצור בסין מתבטא גם בהעלאת איכותם של הפריטים וגם בשיפור ביכולת לבצע שינויים טכניים הנדרשים חדשות לבקרים בתהליך שיפור המוצר והוזלת עלותו.
שיקול שלישי הוא גמישות רבה יותר במצבים של גידול בתפוקה במיוחד במוצרים עתירי עבודה בהם יש צורך בהגדלת כמות העובדים בעת הגדלה של כמויות. אין ספק שבסין בה קיים מאגר גדול במיוחד של עובדים מיומנים ניתן להגדיל את מצבת כוח האדם בזמן נתון, ביתר קלות. בסין ישנה גם נכונות רבה יותר של עובדים לעבוד שעות נוספות בעת הצורך ואפילו נטייה ברורה להעדיף לעבוד במפעלים שיש בהם מרכיב גבוה של שעות נוספות.
כשהוחלט שיש צורך להעביר את הייצור לסין – צריך לזכור ולדעת שהמעבר דורש משאבים. משאבים כספיים ומשאבי כוח אדם מקצועי ישראלי בעל יכולת לטפל לא רק בתחום הטכני אלא גם בפער התרבותי שבין ישראל לסין. לאחר שמתגברים על בעיית השפה, מפנימים שרוב דוברי האנגלית בתעשיית הייצור בסין, לא מבינים במלואה את מהות האינפורמציה. לפעמים ממש אינם בקיאים בשפה על בוריה. בנוסף, קיים גם פער בתפישת הדברים באופן שונה מזה שאליו מכוון מוסר האינפורמציה. לכן, יש להצטייד בנחישות, משאבים מתאימים וסבלנות רבה.
כיצד אם כך בוחרים בסין יצרן / קבלן משנה מתאים?
לתפישתי – בראש ובראשונה יש להתרכז בבדיקת יכולות מוכחות הנדרשות בייצור ויכולות בתחום הניהול והלוגיסטיקה. לקוחות רבים טועים לחשוב שהדבר החשוב מכל הוא בדיקת והשוואת מחיר אצל מספר יצרנים. למרות שהצעת מחיר מפורטת עשויה לשמש אינדיקציה לבגרותו המקצועית של היצרן, המחיר עצמו אינו יכול לשמש קריטריון בלעדי ומוביל. גישתנו היא שחומר הוא קומודיטי ומחירו שווה לכל נפש, ובסופו של דבר כל היצרנים יגיעו לאותו מחיר פחות או יותר. הקריטריון המוביל הוא יכולתו של היצרן לספק איכות בייצור על כל המשמעויות וההיבטים. יכולת טכנולוגית, תהליכים איכותיים הכוללים עמידה בלוחות זמנים ולבסוף המחיר, על פי הסדר הזה, הם לדעתנו הקריטריונים הקובעים.
סיכום
סין הינה המקום האידיאלי לייצור בהיקפים בינוניים וגדולים. במיוחד מוצרים בתחומי האלקטרוניקה והטכנולוגיה. למרות עלייה בעלויות העבודה סין הינה עדיין תחרותית ביותר אל מול עלויות העבודה במערב. מצד שני, ייצור איכותי ברמה מערבית, הן מבחינת האיכות הטכנית והן מבחינת הלוגיסטיקה, עדיין אינו שכיח. מי שמקבל החלטה להעביר את הייצור לסין חייב לפעול בזהירות מרבית בבחירת יצרן מתאים תוך הפעלת סינון קפדני ביותר.
בועז אמיתי הינו מייסד ויו”ר חברת
Quasar engineering Ltd
יצרנית בקבלנות מישנה בסין
של מוצרי אלקטרוניקה משנת 1989