חדשות היום
החוש השישי

החוש השישי

ה"חוש השישי" של חברת NESS TSGמאת: אמיר בר שלום. “אם המערכת הזו הייתה מוצבת בזמן רצח רבין באזור הסטרילי שבו הוא נורה אין ספק שהיא הייתה מגלה את יגאל עמיר מבעוד מועד”, אומרת ד”ר רימה נגריס, ראש פרוייקט ה”חוש השישי” של חברת NESS TSG.
המערכת שהוצגה בכנס בטחון המולדת האחרון בתל אביב מבוססת על יכולת מעקב חדשנית בזמן אמת, באמצעות וידאו. המערכת מגלה התנהגות חשודה של בני אדם או כלי רכב בסביבה עירונית צפופה. עיקרון המערכת פשוט מאד, הוא מחלק תא שטח נתון למספר שטחי משנה בגודל ממוצע של 50X50 מטרים. בכל שטח משנה מוצבות שתי מצלמות וידאו המתעדות את תא השטח באופן רציף. התמונה מועברת למחשב מרכזי אשר מעבד את תנועת האנשים ובונה פרופיל התנהגות קבוע בתוך תא השטח עצמו. ברגע שמתבצעת תנועה חריגה, מתריעה על כך המערכת באופן אוטומטי למרכז הבקרה, והמפעיל מפנה מיד מצלמות לעבר התנועה החשודה.
לצורך פיענוח התנועות החשודות פיתח הצוות בראשות ד”ר נגריס, אלוגריתם המפענח את התנועה. בעזרת מאות מדידות ומעקב רציף הבונה פרופיל התנהגות קבוע. כל חריגה ממסלול האופטימום שמוגדר למערכת מזוהה מיד כמשהו חריג.
“רוב המערכות שנמצאות כיום בשוק וכבר פועלות מוגדרות לסביבה לא המונית”, אומרת ד”ר נגריס.
“ייחודה של מערכת ה”חוש השישי”, הוא ביכולת שלה לאפיין התנהגות בסביבה צפופה מאד ולגזור מכך את החריגות. הלקוח לצורך העניין יכול להגדיר למערכת מה היא תנועה חשודה וכך המערכת תפעל. לדוגמא: אזור שבו אסור לרוץ. המערכת תתריע מיד על חריגה, אותו הדבר לגבי אזור שהכניסה אליו אסורה או לחילופין התגודדויות של אנשים. המשטרה יכולה לאתר כך הפגנות או התפרעויות באזורים מסויימים עוד בשלב הראשוני שלהן. אפשרות נוספת היא כמובן להציב את המערכת במקום קבוע ולתת לה ללמוד את השיגרה באופן עצמאי”.
על פיתוח המערכת הוחלט לפני כשבע שנים בעקבות אחד מפיגועי ההתאבדות בירושלים. מצלמות אבטחה שתיעדו את זירת הפיגוע הצליחו לצלם את מסלול המתאבד עד לפיצוץ עצמו. בניתוח הסרטים על ידי כוחות הבטחון התברר כי המחבל התנהג בצורה מוזרה מאד. הוא הלך ישר מבלי לסטות מהדרך כאשר הוא מתעלם מהקורה סביבו. במהלך הליכתו ניראים אנשים בורחים ומתרחקים ממנו בשל ההתנהגות המוזרה. כלקח מהפיגוע הזה החליטה מפא”ת לפתח מערכת מעקב שתוכל לבנות בצורה מדעית אינטואיציה של אדם שתתורגם כדי לזהות תנועות חשודות שכאלה.
פתרון שמציעה כיום NESS TSG נחשב לפורץ דרך בשל היכולות שלו לפעול בסביבה אורבנית צפופה וכן בשל עלותו הנמוכה יחסית. המערכת משלבת מצלמות רגילות, הנפרסות בזוגות בשטחי המשנה כדי ליצור תמונת תלת מימד.
“ברגע שקבלנו את הפרוייקט בדקנו כמה אמצעים שונים ליכולת עקיבה ופענוח. אחרי בדיקות הגענו למסקנה שהמצלמות הן האמצעי הטוב ביותר ליצור את בסיס הנתונים למערכת. ככל שבסיס הנתונים יהיה מפורט יותר כך יהיה קל יותר לבנות את הנורמה וממנה לגזור את החריג”, מספרת ד”ר נגריס.
“כיום המערכת מוצבת אצל מספר
לקוחות כחלק מתהליך אבליואציה. הרשמים שאנחנו מקבלים עד כה מהלקוחות טובים מאד”.
שאלה: המערכת פועלת היום על מצלמות פשוטות יחסית וזולות. הרי זו הייתה חלק מהדרישה הראשונית של מפא”ת. אבל מה עושים למשל עם מתקנים או תאי שטח לא מוארים בלילה? האם המערכת יודעת לעבוד כיום גם עם מצלמות אינפרא אדום או יכולת טרמית? מצלמות כאלה ללא ספק ייקרו את המערכת.
“יכולת פעילות לילית בהחלט נכללת בתכנית הפיתוח שלנו. עדיין לא הגענו לשלב הזה משום שהמערכת עדיין בשלבי הבחינה הסופיים שלה בתנאי אמת. ברגע שהיא תיכנס לפעילות סדירה אנחנו נעבור לשלב הבא. על פניו מדובר במאפיינים דומים מאד של ניתוח תמונה. המערכת תנתח תמונה בלי קשר מאיזה אמצעי היא תגיע, טרמי, אינפרא אדום או רגיל. אני בהחלט יכולה להגיד שאנחנו נגיע לשלב הזה של פיתוח יכולת הלילה”.
כאן אולי המקום לפתוח סוגריים לגבי המערכות ה”בוהות”, תחום שצובר לאחרונה תאוצה בשוק הבטחוני. כבר ב-2008 הציג מפעל “אלתא”, של התעשייה האווירית מכ”מ בוהה במערכות הנשק בהודו. העיקרון של מערכות ה”בהייה” הוא ניטור תא שטח קבוע. כלומר, המערכת בין אם היא ויזואלית כמו במוצר של NESS TSG, או אלקטרונית (תמונת מכ”מ) של “אלתא”, בונה תמונה קבועה של גזרה נתונה, ומתוך התמונה הזו גוזרת את החריג. מכ”מ כזה נבחן בימים אלה באזור הגבול עם מצרים, גבול שמצריך מבחינת ישראל מעקב קבוע אחרי תאי שטח עצומים. גם חברת רפאל מפתחת מכ”מ בוהה משלה SEA SPOTTER. המכ”מ הזה שהוכרז על ידי הנהלת החברה כמנוע צמיחה, מיועד לעקוב אחרי פעילות של ספינות קרב וליצור עבורן סביבה סטרילית. המכ”מ:
IRSST- INFRARED STABILIZED STARE TRACK SYSTEM
אמור לאתר בזמן אמת איומים מידיים על הספינות כגון טילים, כלי טיס וספינות עויינות. כחלק משלב הפיתוח נבנית למכ”מ הזה גם יכולת הפעלה אוטומטית של אמצעי הגנה מתוך הספינה כנגד אותם איומים.
ד”ר נגריס: “ההתרעה האוטומטית המיידית היא אחת היכולות החדשניות במערכות הבוהות. הן מתגברות למעשה על השחיקה האנושית שבמעקב רציף אחרי תמונה”.
“זה בהחלט אחד היתרונות הבולטים של המערכת שלנו. ההתראה האוטומטית. כיום חדרי בקרה מכילים עשרות מסמכים שאליהם מנותבות מאות מצלמות. כל מפעיל צריך לעקוב אחרי כמה זירות מצולמות. בבדיקות שערכנו, אחרי עשר דקות יכולת הריכוז יורדת באופן משמעותי. כאן בדיוק נכנסת המערכת שלנו לפעולה. במקום שורת מסכים יש מסך אחד גדול ועליו מפה או תמונה. בכל פעם שהמערכת מזהה תנועה חשודה היא מקפיצה התראה. המפעיל נכנס מיד למצלמה שהתריעה ומקבל את האובייקט החשוד, שכן המצלמה כבר זיהתה אותו והיא עוקבת אחריו באופן אוטומטי. מעבר לכך, אנחנו מציעים היום גם מערכת “חוש שישי” ניידת. אפשר להציב אותה בכל שטח על פי כל הגדרה”.

חברת NESS TSG

תגובות סגורות