חדשות היום

טיול ג’יפים למקורות מים בשיפולי רמת הגולן

אריק וינשטיין

טרם בואו של החורף הגשום, החלטנו לצאת למסלול שתחילתו באזור קצת פחות מתוייר – אזור מרכז רמת הגולן והמשכו בנחלים הנשפכים לכנרת ובמקביל לירדן ההררי דרך ציר המוסכים הידוע באתגריו לבעלי רכבי 4×4.
את הטיול הוביל איתן אברמובי’ץ מחברת טיולי איתן – מדריך טיולי 4×4 שהחל לחרוש את הארץ עוד בשירותו הצבאי. את המפגש קבענו בתחנת הדלק ליד קבוץ האון בצד המזרחי של הכנרת – כביש 92. כמו בטיולי ג’יפים – ערכות הקפה נשלפות להרתחת קפה של בוקר שמהווה הזדמנות טובה להכיר את שותפינו לטיול – סה”כ ארבעה ג’יפים (כלל ידוע הוא שלטיול כזה מוטב לצאת לפחות 2 רכבים או יותר). לאחר התארגנות, הדרכה וחלוקת מכשירי קשר יצאנו לדרך – לכיוון צפון על כביש 92. קצת אחרי עין-גב פונים ימינה לשביל אדום שעולה לשרידי הישוב בני יהודה הישנה – עליה אתגרית שבסופה נקודת תצפית לכנרת. איתן כמדריך בנשמתו מרביץ בנו קצת היסטוריה, בני יהודה הישנה הוקמה ע”י מתיישבים מארגון בני יהודה והם חיו בשכנות ושותפות עם תושביו של הכפר הצמוד ביר א-שכום בתקופה 1888 ועד 1920, עד שהוכרעו ע”י מחלות והתנכלויות השכנים ונטשו את הישוב לטובת טבריה.
מבני יהודה המשכנו בשביל האדום לכיוון צפון ואחר כך מזרח (דרך עין-עויניש) ועד לחיבורו לכביש 789, שם ניפנה ימינה לכיוון מושב בני יהודה ונרד לערך קילומטר וחצי ונפנה ימינה לשביל הכחול שיוביל אותנו למצפה אופיר – לנקודת תצפית גבוהה יותר שמאפשרת תצפית נהדרת על כל הכנרת ולארוחת בוקר. ממצפה אופיר נחזור לכביש 789 ונפנה שמאלה עד לשביל הירוק שמוביל אותנו לנחל אל-על, שבהמשך מתלכד עם נחל סמך עד לשפיכתו לכנרת. במפגש הנחלים נוצרו גבי מים כתוצאה מחציבת המים בסלעי הגיר – מקום מומלץ במיוחד בימי הקיץ החמים. לאחר התרעננות והתארגנות נמשיך על השביל הירוק לכיוון מתחם לביאה – זהו מתחם מבוצר, שרידיו של ישוב עתיק שמשלב נוף פראי בצמחיה ירוקה וערבוביה של חומות בזלת עם ביצורים אדירים, פינה בהחלט ייחודית שנמצאת מזרחית למושב רמות. אגב – השביל הירוק הופך לקשה במיוחד למעבר לאחר הגשמים, לא מומלץ לנהגים מתחילים. לאחר תצפית נהדרת לכנרת המשכנו ממתחם לביאה בעליה אתגרית על השביל הכחול לכיוון נחל כנף וברכת כנף ( או בשמה הערבי עין דיר-עזיז), דרך סלעית של 7.5 ק”מ שלקחה לנו כמעט שעתיים ובמהלכה היה על איתן לכוון את הרכבים בקטעים הקשים במיוחד. ברכת כנף שזורה בהיסטוריה עתיקה עם מורשת בת זמננו – דיר עזיז הוא כפר סורי שנבנה על חורבות ישוב יהודי עתיק מתקופת התלמוד. בסמוך לשרידי הכפר יש מעיין שלידו נבנתה בריכה גדולה ומוצלת וסביבם נבנה חניון ובוסתן לזכר רס”ר אשי (אשר ראובן) נוביק ז”ל שנפל במלחמת לבנון השניה. אשי נוביק ז”ל היה זה שהחל בפיתוח פינת החמד בעין דיר עזיז ומשפחתו וחבריו המשיכו במלאכה לאחר נפילתו, פינה מומלצת לביקור עם נוף מרהיב, במקום עצרנו גם ללינת לילה. לאחר ארוחת ערב וישיבה סביב המדורה סיפר לנו איתן על עצמו, את שירותו הצבאי עשה ביחידה קרבית, לאחר שחרורו טייל הרבה בארץ גם בצפון וגם בדרום, דבר שגרם לו לרצות לעסוק בהדרכה בתחום זה של טיולים בכלל וטיולי 4×4 בפרט.
עם אור ראשון לאחר קפה וארוחת בוקר בסגנון השטח, עלינו לכביש והמשכנו לכיוון צומת בית-ציידה על כביש 87, נחלוף ליד גשר אריק ונמשיך עד לצומת אלמגור ושם נפנה ימינה לכיוון אלמגור. נחלוף ע”פ אלמגור ונמשיך לישוב כרכום בו נפנה ימינה לשביל המסומן אדום שהוא ציר הירדן ההררי. לפני הירידה לשביל האדום ניתן לרדת מאותה נקודה לכביש צר שממנו מוביל שביל שחור לשרידי גשר הדודות. הגשר נקרא על שמן של פעילות הוועד למען החייל – דודות בפי החיילים, שבמסגרת אחת הנסיעות לבקר חיילים עברו על הגשר בזמן אחד מהשיטפונות, דבר שגרם לסחיפתן וטביעתה של אחת מהן, כיום לא נשארו כמעט שרידים. חזרנו לנקודת הכניסה לשביל האדום שיוביל אותנו לאורך הירדן ההררי ונסענו בו צפונה למעלה מששה ק”מ עד למפגש השבילים כחול-אדום-שחור. המשכנו עם השביל השחור למטה לכיוון הירדן, אותו נחצה על גבי גשר כפר הנשיא. זהו גשר שטוח שבנוי מבטון ועם הזמן נשחק מזרימת המים והשיטפונות – יש לבדוק היטב לפני החצייה, החורף האחרון לא שיפר את מצבו. לאחר חציית גשר כפר הנשיא עלינו ויצאנו מערוץ הירדן בשביל השחור לכיוון כביש 888. ביציאה לכביש (דרך שער הברזל) פנינו צפונה לכיוון צומת בית המכס כאשר אחרי 2.5 ק”מ לערך ירדנו שמאלה לשביל המוליך לעין-עלמין. זוהי פנינת חן נוספת שכוללת בריכת קצינים מטופחת ששימשה לפינוק הקצינים בצבא הסורי עת שלטו ברמת הגולן. הבריכה שגודלה 12 על 4 מ’ ניזונה משלוש נביעות שהם ממקורות נחל הג’ילבון ולכן נקיה וגם קרירה מאד.
זרמי מים עושים ג’קוזי טבעי כאשר מסביב חורשת אקליפטוסים ועצי תאנה עבותים. מעין-עלמין נחזור לכביש 888 לכיוון צפון ובצומת בית המכס נפנה שמאלה לכביש 91, כשלש מאות מטר לערך לפני בית מכס התחתון נרד מהכביש ימינה לשביל הירוק לכיוון עין-ג’ילבון. זהו תחילתו של מסלול הידוע כ-“ציר המוסכים” והוא מסתיים בכביש 959 סמוך לקבוץ גונן. באזור זה עברה דרך הגבול בין סוריה לישראל עד 1967כאשר לאורכה היו פרוסים מוצבים סורים – לכן נקראה “ציר המוצבים”. כאשר התפתחה תרבות רכבי השטח בישראל הגיעו המטיילים גם לציר זה אולם גילו להפתעתם שהמעבר בו קשה מכפי שהעריכו – ולרכבים נגרמו נזקים שחייבו ביקור במוסך לפיכך שם הציר השתנה ל-“ציר המוסכים”. הנהיגה בקטע זה מחייבת זהירות יתר ולרכבי שטח ללא הילוך כוח יהווה המסלול אתגר מיוחד. נקודת ראשונה בציר זה תהיה בריכת הקצינים בעין-ג’ילבון. הייחודיות בבריכה זו היא הדגים המתמחים בפדיקור לכפות הרגלים של הרוחצים, מומלץ להכניס הרגלים למים ולנסות את הטיפול. מומלץ גם לעשות טיול רגלי בשמורה כדי לראות את מפל הג’ילבון שגובהו בסביבות 40 מטר – מהגבוהים בארץ. לאחר שנהנינו מהמראות המרהיבים של המפל עלינו לרכבים והמשכנו לתחנתנו הבאה בציר המוסכים: מעיין הפג’ר הקטן שבנביעתו יוצר פלגי מים ואיים קטנים בשולי שמורת נחל שוח – פינת חמד אמתית. המקום מוצל בעצי חרוב, תאנה ואלון ושם גם עצרנו לארוחת צהרים. את ציר המוסכים המשכנו צפונה ועצרנו בפינות חמד נוספות כמו עין דיבשה, נחל חמדל ועין מאמון. כיאה לטיול בסימן מים, בסיום ציר המוסכים עלינו לכביש 959
(ליד גונן) והמשכנו עם טעם של עוד לבריכות הבניאס לקפה של סיום. לשמחתנו התחלנו את הטיול ארבעה ג’יפים וגם סיימנו ארבעה למרות האתגרים בדרך.

 

הכתבה נערכה בשיתוף חברת טיולי איתן המארגנת טיולי ג’יפים בארץ ובחו”ל, הדרכת נהיגת שטח, קורס חילוץ ואירועים בשטח.
טיולי איתן הוקמה בעקבות אהבת הארץ ואהבת השטח ומטרתה להנחיל את אהבה זו לציבור הרחב, מהצפון הרטוב למדבר שבו מרחבים עצומים.
למידע נוסף: 052-8799333

תגובות סגורות