גילת לווינים

אינטרנט לווייני רחב סרט בתחום Ka

גילת לוויניםמאת: אריק וינשטיין. גילת השיקה לאחרונה את פלטפורמת ה-SkyEdge II-c לתקשורת אינטרנט בתדרי Ka ו-Ku. הפלטפורמה החדשה מאפשרת למפעילים, מפעילי רשת וירטואלית (VNOs) וספקי אינטרנט (ISPs), את הפשטות והגמישות העסקית הנדרשת לאספקת שירותי אינטרנט מותאמים ללקוח בפס רחב.

תקשורת לוויינית בתחום Ka

המגמה להגדיל את קיבולת ערוצי התקשורת בטכנולוגיות קוויות כמו DSL, כבלים ותקשורת אופטית מציגה גם אתגרים אלו לתקשורת הלוויינית ודרישת השוק היא להגדיל לפחות בסדר גודל את רוחב הפס למשתמשי הקצה
ל-10-20Mbps. כתוצאה מדרישה זו להגדלת קיבולת הערוצים הלוויינים וכתוצאה מזה שהקיבולת בתחום Ku בלוויינים גיאוסטציונריים נוצלה כמעט עד תומה, השימוש בתחום Ka הפך לבחירה המובילה להשקת ערוצים חדשים עם קיבולת גדולה. התדרים בתחום Ka הם
30GHz לערוץ עולה (uplink) ו-20GHz בערוץ יורד (downlink).
בראיון לניוטק סקר חגי כץ, משנה לסמנכ”ל ומנהל קו העסקים של מסופי לווין (VSAT), את החידושים שמציגה המערכת החדשה.
“אחד ממנועי הצמיחה של גילת היום הוא האינטרנט רחב הסרט שמבוסס על טכנולוגיות הדור החדש של הלוויינים בתחום Ka. הדור החדש מאפשר תקשורת רחבת פס במחיר יותר זול בסדר גודל וניתן בהחלט לומר שטכנולוגיות אלו פותחות עידן חדש בתקשורת לוויינית רחבת סרט. אם עד היום לא ניתן היה לספק שירותים מהירים שדורשים רוחב פס בגלל העלויות הגדולות של השכרת רוחב הסרט בלוויין, הרי שהטכנולוגיות החדשות מוזילות מאד מחירים אלו. ה-SkyEdge II-c נותן מענה טכנולוגי ועסקי לכל שרשרת הערך של התקשורת הלוויינית – החל מהלקוח, ספק האינטרנט (ISP), ספק הרשת שמתממשקת ללוויין ועד לבעל הלוויין עצמו. עסקה ראשונה נחתמה כבר באירופה לאספקת אלפי טרמינלים של SkyEdge II-c בגרמניה וצרפת והם יאפשרו ללקוחות גלישה ברוחב פס של 20Mbps”.
בניגוד ללוויינים בתחומי C ו-Ku, שמשדרים אלומה אחת רחבה ועושים חלוקה בתדר בלבד על מנת לשדר כמה ערוצים במקביל, הרי שבלווייני Ka נעשה שימוש גם בחלוקת תדר וגם בחלוקה לאלומות צרות יותר (Multi Spot Beams). כל תחום תדרים משודר באלומה צרה הממוקדת באזור גיאוגרפי קטן, דבר המאפשר לעשות שימוש באותו פס תדרים לכמה ערוצי תקשורת במקביל אך לאזורים שונים וללא הפרעה הדדית ביניהם. השימוש בטכנולוגיית שידור זו מביאה להעלאת קיבולת השידורים עד פי-20 ביחס ללווייני C/Ku ומאפשרת להם להתחרות בשירותי פס רחב בטכנולוגיות אחרות כמו ADSL או 4G/LTE.

גמישות במודלים עסקיים
אחד מהיתרונות הגדולים של מערכת ה- SkyEdge II-c הוא בגמישות המודלים העסקיים שהוא מספק הן לשלבים השונים בשרשרת הערך הלוויינית והן מול הלקוח הסופי. מבחינת הלקוח הסופי, המערכת מאפשרת לספקי השרות (ISP) להציע תכניות ורמות שרות שונות ללקוחות בהתאם לצרכיהם. דוגמא לכך היא לקוח שמבצע “הורדות כבדות”, דבר שמוביל בד”כ להורדת רוחב הפס שמוקצה לו. בעזרת מערכת ה-SkyEdge II-c ניתן לנתר את הרשת בצורה דינמית ובמידה והרשת לא עמוסה ניתן להשאיר ללקוח את ההקצאה לרוחב פס גדול. חגי כץ: “גמישות כזו מאפשרת לספקי השירות לעשות דיפרנציאציה בין הלקוחות כדי להגדיל את הכנסותיהן”.
חידוש נוסף ששולב במערכת ה-SkyEdge II-c הוא היכולת להתקנה עצמית ע”י המשתמש, “בדרך כלל בהתקנה של מערכת מבוססת תקשורת לוויינית נדרשת התקנה מקצועית – בעיקר לכיוון האנטנה. קיימות מדינות שבהן דרישה זו משמעותה לשלוח טכנאי להתקנה בעלויות של מאות דולרים, דבר שמהווה הוצאה משמעותית ויכול להוות מחסום. אנו מספקים קיט מלא לבית הלקוח הכולל טרמינל ואנטנה בסגנון ‘איקאה’ – הוא מגיע ארוז עם הוראות התקנה והפעלה בסגנון do it yourself. כמו כן במערכת משולבת אפליקציה המספקת חיווי אודיו לעזרה בכיוון האנטנה הלוויינית, ומניסיוננו הלקוח הממוצע מתקין ומפעיל את המערכת תוך שעה עד שעתיים לקבלת יכולת גלישה בפס רחב”.
חווית משתמש ואבטחה
“בדור החדש של ה-SkyEdge II-c שולבו טכנולוגיות האצה ודחיסת נתונים כדי למקסם את חווית המשתמש כולל התמודדות עם התנאים המשתנים בערוץ הלווייני, בעיקר כתוצאה ממזג האוויר. כדי להתמודד עם ניסיונות חדירה לרשת הלוויינית, לכל טרמינל יש קוד אימות והזדהות משלו מול הרשת כך שלא ניתן לשלב טרמינליים פיראטיים או עוינים. גם מבחינת פרוטוקולים לאבטחה ואימות שילבנו תמיכה במפתחות חזקים והגרסה החדשה תומכת ב-AES 256 וב-X.509 כך שהפרטיות של המשתמשים נשמרת בצורה מרבית”.
דבר ידוע הוא שערוץ התקשורת הלווייני ופגעי מזג האוויר הולכים יחדיו – במיוחד עננות כבדה וגשם. בגילת שמו דגש על התמודדות עם אתגרי המזג אוויר ושלבו טכנולוגיות אדפטיביות שמופעלות כאשר מזוהה הפרעה של גשם – דבר שמביא לפגיעה מינימלית בביצועים, ובחברה טוענים כי חווית הגלישה והצפייה בטלוויזיה הן שוות ערך לטכנולוגיות המתחרות.

למה שווה ללקוח פרטי לעבור לחיבור לווייני?
חגי כץ: “זה בהחלט תלוי בנסיבות הספציפיות של הלקוח – אך יש בהחלט יתרונות במעבר לחיבור לווייני. ראשית כל התקשורת הלוויינית מציעה היום רוחב פס של 20Mbps שמשתווה ובמקרים מסוימים גם עולה על הטכנולוגיות המתחרות כמו xDSL וכבלים. ישנם מקומות באירופה שבהם התימחור של ספקי התשתית נגזר מהריחוק של הלקוח והוא די יקר – במקרים כאלו יש יתרון לתקשורת הלוויינית. יתרון נוסף יכול לנבוע מהגמישות העסקית שמערכת ה-SkyEdge II-c מציעה כולל היכולת להציע שירותים כמו שיחות VoIP, גמישות זו מאפשרת לספקי השירות להציע מחירים וביצועים תחרותיים. באירופה אנו בהחלט רואים שהאינטרנט הלווייני מתחרה ‘ראש בראש’ בטכנולוגיות המסורתיות של הנחושת והכבלים”.
מערכת ה-SkyEdge II-c מורכבת משלושה מרכיבים: ה-HUB שמותקן באתר של ספק השרות ביחד עם תוכנת הניהול של המערכת שמאפשרת את הגמישות התפעולית והטרמינל שמותקן אצל משתמש הקצה. בגילת שמו דגש בדור החדש לא רק על הפונקציונאליות וביצועים כי אם גם על העיצוב – דבר שהוא בעל חשיבות בשוק הלקוחות הפרטיים. את קופסת הטרמינל של הדור החדש עיצבה חברה ישראלית, עיצוב שזכה כבר בפרסים.

תגובות סגורות