חדשות היום

שיפור כושר התחרות בחברות קבלנות משנה – EMS

שיפור כושר התחרות בחברות קבלנות משנה - EMS

מאת: איציק מור.

כתוצאה מהאירועים הכלכליים העוברים על שווקי אירופה, צפון אמריקה וחלק ממדינות המזרח, במדינת ישראל נוצר עודף פוטנציאל יצור. כתוצאה ממצב זה התחרות על כיסו של הלקוח גוברת והופכת להיות קשה מיום ליום. הליך זה והצורך להורדת עלויות בכל שרשרת ההספקה, מביא את תחום קבלנות המשנה להורדת מחירים משמעותית ולקבלת עבודות במחירי השמה נמוכים עד ללא ריווחיים – הליך שמסוכן בפני עצמו.

פוטנציאל ההתייעלות בתהליך קבלנות המשנה הינו:

רכש חומר גלם.

עלות השמה במכונות SMT.

עלות הרכבת .T.H.

עלות שעת עבודה להשלמות.

עלות שעת עבודה להרכבות.

עלות שעת עבודה לבדיקות.

כ-75%-90% מעלותו של המוצר האלקטרוני הם חומרי הגלם. ולכן שליטה יעילה על הרכש תתרום תרומה משמעותית למחיר המוצר.

ההשפעה על תהליך הרכש מתחילה כבר בהגדרת תיק המוצר והמק”טים לפריטים השונים וכבר בהליך זה נתקלים בדילמת המק”טים המשותפים ו/או מק”ט לכל לקוח.

על פניו התשובה ההגיונית והמיידית הייתה צריכה להיות מק”טים משותפים לכל הפריטים והלקוחות ובכך ליצור שותפות וגמישות לוגיסטית גבוהה בין המוצרים, ובכך להורדת מלאים. בפועל הליך זה מצריך מערכות מחשוב כבדות להתאמה בין מק”טי היצרנים השונים, סרבול ריצות ה-MRP, תחזוקה ושינוי של מק”טים ארוכה שטומנת בתוכה פוטנציאל רב לטעויות. מעבר לכך שלכל לקוח רשימת    (Approved/Quality Vendor List) שונה, ולקבלני המשנה לא ניתנת האפשרות לשנות ו/או להוסיף יצרנים על פי רצונם, אלה בהליך מוסדר מול הלקוח.

רוב חברות קבלנות המשנה נוהגות לפתוח מק”טים ספציפיים לכל לקוח, טוב יעשו אם ימלאו באופן אחיד ושווה את תיאור המוצר ומק”ט היצרן המלא ובכך יאפשרו לקניינים ולאנשי הלוגיסטיקה לסרוק מלאים עודפים ולנצלם במידת הצורך.

בנקודה זו הרצת MRP במועדים קבועים וריכוז צורכי הרכש של הלקוחות השונים למועד אחד, מאפשרת שליטה טובה יותר על כמות הרכש, כמות המלאים העודפים והורדת עלויות הרכש הכללית.

בחברת רכאמ-טק מקבוצת כאמ

(CAM GROUP) בוצע הליך של ריכוז הרכש ואחריות על החומר לכל חברות הקבוצה תחת קורת גג אחת, מאפשר לקבוצה לרכז צורכי לקוחות רבים, ניצול מלאים, הורדת עלויות רכש, חתימת הסכמי מסגרת עם הספקים הגדולים וניצול מערכות היחסים עם הספקים לתכנון הספקות לאור האלוקציות המשתנות בשוק הרכיבים.

אחד הפתרונות להקטנת התלות בתנאי אלוקציה וחוסר חומרי גלם בשוק היא קביעת מדדים פנימיים בחברות.

מומלץ לבחון את הקניינים לא רק על המחיר בו הם רוכשים את החומר, אלא להטיל עליהם את האחריות לאיכות, לעמידה בלוחות הזמנים ולבסוף עמידה במחירי המטרה. אחריותו של הקניין תסתיים כאשר חומר הגלם המושלם למנת היצור ישב על המדף בחברה, מאושר לאחר בדיקת איכות הקליטה. כלומר, אחריות מחלקת הרכש וצוותה להביא את החומר הנדרש באיכות הנדרשת (מספקים מאושרים בלבד) למועד הנדרש וללא חריגה ממחיר המטרה. אחריות זו תחייב את הקניין לפתח ולרכוש חומר מספקים אמינים, לייצר איתם חוזי התקשרות ארוכי טווח ולהעביר לספקים משובים בזמן אמת, על איכות השרות, עמידה בלו”ז ואיכות חומרי הגלם הנשלח על ידם.

את מחלקת הנהלת חשבונות ספקים יש לבחון על עמידה במועד התשלומים שניקבעו לספקים בהזמנות הרכש.

רמת הסיכון במתן אשראי ללקוחות קב”מ עולה, לכן עמידה במחויבויות ויצירת הרגשת ביטחון אצל הספקים תאפשר לקניינים גמישות ועמידה ביעדים טובה יותר.

יש לזכור כי ספק מרוצה יעשה מעל ומעבר לספק את הסחורה באיכות ובזמן הנדרשים.

סוגיית הזמנת חומרי גלם  (Just In Time), נבחנת בתדירות תכופה בחברות ע”י מדד

של סבבי מלאי, חודשי מלאי או כל מדד אחר שקשורה להחלטות החברה בנושאי ניהול הסיכונים בפרויקט, האשראי הניתן ע”י הספק וזמינות חומרי הגלם בשוק (גורם המשתנה עונתית).

שאיפת הקבלנים היא למקסם את הרכש ב-JIT ובזאת להקטין את זמן מימון חומרי הגלם בפרויקט.

את חומרי הגלם הזולים שבדרך כלל נצרכים במספר פרויקטים יוזמנו בדרך כלל מוקדם יחסית ובכמויות שמאפשרות גיבוי למנות עתידיות והשלמות נפלים.

חומרי גלם יקרים רכיבי A (רף היוקר נקבע בכל חברה, שונה על פי החלטות ההנהלה ומהות המוצרים) נהוג להזמין סמוך ככול האפשר למועד היצור ובכמות המדויקת, שוב תוך כדי החלטות של ניהול הסיכון, יש שיזמינו עודפים שישמרו למנת יצור הבאה תוך כדי לקיחת סיכון שאולי יחשבו למלאי מת, ויש שיקחו סיכון ובעת הצורך יזמינו ברכש מהיר תוך כדי תשלום גבוה.

אחד הגורמים הדומיננטיים המשפיעים על שביעות רצון לקוח מעבר לאיכות, “על איכות אין פשרות” היא עמידה בלוחות זמנים.

איכות זמינות ושביעות רצון הלקוח נקבעות במשרדים, למנהלים המקצועיים ומנהלי האיכות השפעה מוחלטת על תוצאות העבודה בקווי היצור והיכולת להפיק מקווים אלו את המרב תלויה בהם.

שביעות רצון הלקוח מתחילה בזמינות ועמידה בלוח הזמנים שנקבע ללא תנאים ופשרות, בכל עת – על הקב”מ לייצר תנאים בהם ללקוח קיימת האפשרות ליצור קשר לצורך קבלת תשובות והבנת סטאטוס מוצריו. יש לזכור כי הזמינות, ולא חשוב באיזו דרך מכפה על נגישות ומכיוון שברוב המקרים הקב”מ אינו ממוקם מעבר לפינה, האופציות המיידיות הן מייל, טלפון, SMS ו-SKYPE, קרדיט רב יינתן לספק שזמינותו גבוהה.

בהנחה שאת חומר הגלם אנו מקבלים בזמן המתוכנן, יש לתכנן מראש ובכך לממש תהליכים רציפים בקווי היצור החל מהרכבות SMT וכלה בהרכבות ידניות, אינטגרציה ובדיקות סופיות, כל לקוח על פי דרישתו.

תהליכים תפעוליים ולוגיסטים אלו בחברות מרובות פרויקטים, דורשות יכולות שליטה בנתונים, תכנון מראש, בקרה ויכולת מתן מענה לבעיות בזמן אמת.

יכולת השליטה וריכוז הנתונים בזמן אמת למקבל ההחלטות היא קריטית.

בחברות הגדולות מ”ברקדים” את הרכיבים החל משלב הקליטה ולאורך כל תהליך הייצור. כל תחנה בקו היצור מקבלת תוכנית עבודה מדויקת לתפוקות בפרק זמן, וחייבת לדווח התקדמות והשלמת ביצוע תוך כדי עמידה ביעדים ובזמני התקן שנקבעו. עבודה תוך כדי דיווח מלא בקווים מאפשרת שליטה ובקרה טובים מאוד בכל נושאי לו”ז, תוכניות עבודה ודיווחי איכות בתחנות השונות. יכולת שקיפות זו מאפשרת ללקוחות במידת הצורך מעקב אחר מנות היצור ושלבי ההתקדמות של מוצריהם בקווי היצור.

בחברות בהם לא נוהגים ל”ברקד”, יכולת השליטה, המעקב וקבלת ההחלטות בעייתית יותר, בחברות אלה המעקב אחר הקורה בתחנות מתבצע פיזית. יכולת מדידת זמני התקן ועמידה בהם מחייבת את התפ”י לתכנן ולעקוב בצורה ידנית.

בחברות לקבלנות משנה, נדרשת הכשרה ויכולת ניוד העובדים מתחנה לתחנה אשר תחסוך זמן וחוסר יעילות זמני המצטבר לאורך תהליך היצור.

היכולת להציב בעלי מקצוע מתאימים בתפקידים השונים: משלב הקשר עם הלקוח דרך הרכש וניהול קווי היצור תשפר משמעותית את כושר התחרות של החברה.

הכתבה נמסרה באדיבות קבוצת CAM.איציק מור הינו יועץ בנושאי ניהול פרויקטים לוגיסטיקה ויצור

שיפור כושר התחרות בחברות קבלנות משנה - EMS

תגובות סגורות