אמיר בר שלום
תחום הנשק המשוטט הפך בשנים האחרונות לאחד התחומים המתפתחים בתעשייה הביטחונית הישראלית ולא רק בה. עם התגברות איום הרקטות והטילים המדויקים על העורף הישראלי והשתנות זירת המערכה – בעיקר בסוריה – צמח גם הצורך המבצעי להחזיק מערכות נשק מתקדם, מדוייק וקטלני בזמינות מיידית בשדה המערכה.
בתחקירים הרבים שאחרי מלחמת לבנון השנייה, הופתעו לא אחת הקברניטים מכמות שעות הטיסה של מערך הקרב, שהושקעו במצוד מזדמן אחרי משגרי הרקטות לטווח בינוני. בימים האחרונים של הלחימה, כאשר בנק המטרות “התרוקן”, עסק חיל האוויר בעיקר בציד הזה, שכזכור לא הניב הישג משמעותי בלחימה מול חיזבאללה.
“אין ספק לגבי הצורך הזה בשדה הקרב העתידי, היכן שהוא לא יהיה”, אומר יורם שמעוני מנהל שיווק בחטיבת מערכות, טילים וחלל בתעשייה האווירית.
דוגמא מוחשית ביותר משדה קרב הייתה למשל בעימות בין צפון לדרום קוריאה באי יאונפיאונג, בסוף 2010. הצבא הצפון קוריאני ירה מטח של כ-200 רקטות, וכשהדרום קוריאנים הגיבו, המשגרים הניידים של הצפון כבר לא היו שם. זו בדיוק המשמעות של זמינות נשק לטיפול ב”מטרות עם זמן חשיפה קצר” או –
TIME CRITICAL TARGET.
בימים אלה השלימה התעשייה האווירית יצירה של חימוש חדש – דור שני לחימוש המשוטט HARPY. הנשק החדש, משלב את הגוף החדש של המשוטט HAROP עם ראש הביות של צייד המכ”מים HARPY הנחשבים כמתקדמים בעולם בתחומם.
ל”HAROP” החדש יותר, יכולות מגוונות. הוא נשלט על ידי מפעיל שנעזר במטע”ד
(מטען ייעודי) המצוייד במצלמה שמוצבת על הטיל המשוטט. בעזרת המצלמה יכול המפעיל לאתר מטרה, לעקוב אחריה ואז להורות למשוטט לצלול לעברה ולהתפוצץ עליה. אחד היתרונות הגדולים של
ה”HAROP” הוא ביכולת המפעיל להפסיק משימה תוך כדי צלילה. זה יקרה אם למשל השתנו תנאי הסביבה שלה, (לדוגמא – כניסת בלתי מעורבים לטווח הפגיעה) או לחילופין היא מתגלה כמטרה הלא נכונה. מיד אחרי ההסטה המל”ט ממשיך להיות נשלט, ולמעשה המפעיל יכול להפנות אותו למשימה אחרת.
על פי מקורות זרים, החימוש המשוטט הוותיק יותר, שנמצא כבר כמה עשורים בשירות חיל האוויר של ישראל
וחילות נוספים בעולם הוא ה”HARPY”. ה”HARPY” עלה לכותרות באמצע העשור הקודם בשל המתיחות בין סין לארצות הברית, וההקרנה על ישראל (ראו הרחבה).
ה”HARPY” הוא חימוש משוטט הפועל באופן אוטונומי לחלוטין. ייעודו היחיד הוא איתור והשמדה של מתקני מכ”מ, בדרך כלל מדובר במכ”מ סוללות נ.מ.
ה”HARPY” מאתר את קרינת המכ”מ, מתביית עליה ואז צולל לעבר המכ”מ עצמו. לגבי בחירת המטרות (למשל על פי תחומי תדר), הוא מוזן על ידי המפעיל במסד נתונים עוד לפני הפעלתו כמו גם במיקומן האפשרי של המטרות בתא שטח נתון. לאחר השיגור הוא טס לאזור המטרה ומתחיל לחפש אחריה. לעיתים כאשר המטרה אינה מאותרת (למשל – המכ”מ המבוקש אינו משדר), ה”HARPY” בוחר מטרה בעדיפות שניה מבנק הנתונים שלו, מאתר אותה וצולל לעברה.
כאן נכנס לתמונה המשוטט החדש של התעשייה האווירית שאמור לשלב את הביות של HARPY עם הגוף החדיש יותר של
ה-“HAROP”. בתעשייה האווירית מסרבים בשלב זה להוסיף פרטים על המל”ט החדש, מלבד האישור כי הפרויקט אכן נמצא בשלבים מתקדמים מאד. השם שהתעשייה האווירית בחרה למערכת החדשה הוא HARPY NG – NEW GENERATION. “אין ספק שישראל מובילה כיום בכל הקשור למערכות נשק משוטטות וצריך להפעיל את הדמיון ולהבין מה שילוב יכולות כזה יכול לתת לשדה הקרב” ממשיך שמעוני, “בכלל, צריך להתייחס אליהן כאל טיל עם הרבה סבלנות. אנחנו מסתובבים עם המוצרים האלה בעולם ובהחלט מרגישים שיש בהם התעניינות וביקוש. זה הרבה יותר זול מהפעלת מטוס קרב מפטרל לאורך שעות ארוכות בחיפוש (“צייד”) אחר משגר טילים שיוצא ממחבואו, משגר במהירות ונעלם שוב. והכי חשוב זה כלי נשק זמין מאד שלא מסכן טייסים ומטוסים בשהייה מעל אזור מאויים”.
בשנת 2005 פרסם משרד הבטחון הבריטי מכרז ראשוני לחימושים משוטטים. התעשייה האווירית ו-MBDA הבריטית הציגו פתרון על בסיס מוצרי תע”א בשם WHITE HAWK, אך בטרם הגיעה התחרות לסיום – הוחלט בבריטניה לאחד את פיתוח כל החימושים תחת MBDA והם עברו לפיתוח עצמי. פיתוח עצמי זה לא צלח כפי הנראה, ומשרד ההגנה הבריטי ביטל את הפרויקט לאחר שהושקעו בו עשרות מיליוני ליש”ט.
מי שע”פ מקורות זרים, רכשו חימושים משוטטים “היו בין השאר הודו וטורקיה. כל רכב שילוח של HARPY ו-HAROP מכיל עד 12 משוטטים, בארגזי שיגור סגורים. מבחינת השליטה והבקרה, מציגה התעשייה האווירית יכולות שליטה בשני המשוטטים בקרונות שליטה דומים.
מעבר ל”HARPY NEW GENERATION”, שקיים כבר, שוקלים בתעשייה האווירית גם רעיונות עתידיים של חימושים משוטטים קטנים יותר.
“זה בהחלט נמצא בגרף האבולוציה של משפחת החימושים המשוטטים “מספר יורם שמעוני, “זה מחזיר אותנו שוב לצורך מבצעי עתידי. אם בעבר מל”ט היה כלי אסטרטגי, הרי כיום הוא טקטי עד רמת המג”ד בשטח. אבולוציה דומה ניתן לעשות עם החימוש המשוטט. אנחנו בהחלט חושבים על מוצרים קטנים יותר”.