סופר הרון, שחקן חדש בזירה

סופר הרוןמאת: אמיר בר שלום. את פתיחת הביתן שלה בסלון האווירי בסינגפור ייחדה התעשייה האווירית להצגת המל”ט החדש שלה, “סופר הרון”, מל”ט ממשפחת ה– Medium Altitude Long Endurance. ה”סופר הרון” נחשב למעשה למל”ט בינוני, בעל יכולות טיסה ומשימה מגוונות מהמתקדמות בעולם. במשפחת מל”טי ההרון – HERON, ה”סופר הרון” הוא למעשה חוליית הביניים בין המל”ט הענק, HERON T P – “איתן”, ל-HERON 1, “שובל”, שנחשב לעמוד השדרה של מל”טי האיסוף. שני המל”טים נמצאים בשירות חיל האוויר הישראלי.

“ה”סופר הרון” הוא למעשה עדיין מל”ט טקטי פלוס”, אומר ז’ק שמלה, סגן מנהל מפעל מל”ט בתעשייה האווירית. “הייחוד של ה”סופר הרון” הוא ביכולות הטיסה המשופרות שלו, ויכולות הנשיאה המגוונות. ב”סופר הרון” שיפרנו באופן משמעותי את מערכות האוויוניקה, ובעיקר התקנו מערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות קבלת יותר מידע, יותר מהר, יותר ברור”.
המל”ט החדש כולל מנוע דלק כבד (דיזל) של 200 כוחות סוס ומערכת הנעה מתקדמת אשר משדרגים באופן משמעותי את ביצועיו, את כושר הנשיאה שלו ושיעור הטיפוס. מהירותו של הסופר הרון מגיעה ליותר מ-150 קשר מהירות מקסימאלית
ו-60-80 קשר בתצורה מבצעית כבדה. מערכות האוויוניקה המתקדמות של הסופר הרון הן בעלות יתירות משולשת, מה שמגביר באופן משמעותי את אמינות המטוס. לדברי שמלה, יכולות עיבוד מתקדמות, הספק חשמלי מוגבר וארכיטקטורת מערכת המאפשרת שילוב יעיל ופשוט של מטע”דים (מטענים ייעודיים) מתקדמים, מחזקים את פוטנציאל ההתפתחות העתידי של המל”ט. זמן השהייה באוויר של
ה-“סופר הרון” יכול להגיע בתצורות מסוימות לעד 48 שעות, כאשר טווח התקשורת שלו עם קרון ההפעלה מגיע ל-1000 ק”מ, במצב שבו אין קו ראיה והתקשורת מתבססת על תקשורת לוויינים. בהימצא קו ראיה עם קרון ההפעלה עומד טווח הפעולה של “הסופר הרון” על 250 ק”מ. אחד השיפורים המשמעותיים ב”סופר הרון” הוא הגדלת הספק המנוע. נתון שמאפשר למל”ט כוח נשיאה גדול משמעותית בהשוואה להרון 1, עד 400 ק”ג מטען. יתרון נוסף שיש
ל”סופר הרון” הוא ברישיון הטיסה שלו. כחלק ממשפחת HERON, שצברה עד כה יותר מרבע מיליון שעות טיסה בעולם, יכול המל”ט החדש לטוס מעל אזורים מיושבים באירופה ללא צורך בהליך רישיון מחדש.
“ה”סופר הרון” הוא למעשה מל”ט ביניים במשפחת ה-HERON”, ממשיך שמלה. “ה”איתן” הוא מל”ט אסטרטגי בעל יכולות טיסה בגובה רב עם מנוע טורבו פרופ, שצורך יותר דלק יחסית למנועי הדיזל. ב”סופר הרון” שילבנו מנוע דיזל חסכוני מאד שמאפשר שיוט בגובה בינוני לאורך זמן. הייחוד שלו הוא בעיניי ביכולות הנשיאה המגוונות המשלבות מערכות תקשורת מתקדמת, המאפשרת למפעיל לקבל במהירות ובבהירות תמונה ברורה מכמה סנסורים. ה”סופר הרון” יכול לשאת מכ”מ SAR למיפוי עצמים סטטים, מכ”מ GMTI – GROUND MOOVING TARGET INDICATION לזיהוי מטרות נעות, סנסורים מודיעיניים לקליטת אותות אלקטרונים וכן מתע”ד תצפית יום לילה המשדר תמונה חיה לאחור. כל המערכות האלה על מל”ט אחד”.
מה ששמלה לא מזכיר, ולא בכדי כנראה, הוא נושא יכולת נשיאת חימוש מתקדם. עד היום בתעשיית המל”טים הישראלית – תעשייה אווירית, אלביט, ואירונאוטיקס – שומרים על עמימות בעניין זה, אם כי די ברור שמל”ט שמוגדר כאחד המתקדמים בעולם, סביר להניח שיכלול סל יכולות מגוון. לכן מל”ט שיודע לטוס רחוק, לאתר, לזהות, להפליל ולעקוב אחרי מטרה, אך טבעי הוא שידע גם להשמיד אותה. היכולת הזאת כאמור היא עדיין בגדר חידה לא פתורה. כאן המקום אולי להזכיר כי על פי פירסומים זרים מל”ט הרון 1 נמצא בשירות צבאות זרים רבים, בהם גם הצבא האמריקני, ששדרג אותו ממל”ט איסוף וצילום למל”ט תוקף באפגניסטן.
ה”סופר הרון” נמצא למעשה במשפחה מאד מצומצמת של מל”טי MALE. המקבילים שלו בעולם הם שניים: הרמס 900 של חברת אלביט, שנמכר עד כה לחמש מדינות בעולם, כולל חיל האוויר הישראלי שעומד לקלוט אותו בשנה הקרובה. מל”ט נוסף במשפחה הוא ה-PREDATOR MQ 1 – של General Atomics האמריקנית. ה-PREDATOR נחשב למל”ט התקיפה העיקרי של צבא ארצות הברית בעיראק בעבר וכיום באפגניסטן ובמפרץ הפרסי.
המשמעות של כך היא כי ישראל מתחרה למעשה בעולם מל”טי ה-MALE אך ורק מול ארצות הברית, שמביאה מ”לט ישן יחסית. רמז לאחד השווקים שאליהם מכוונת התעשייה האווירית ניתן לראות בפרסום בשבועון Aviation Week, באמצע השנה שעברה. השבועון ציטט בכיר בחיל האוויר האיטלקי שהביע מורת רוח מכך שהאמריקנים אינם מאפשרים שילוב מערכות נשק על מל”ט האיסוף ה-MQ-9 Reaper. איטליה נכנסה להליך רכש מהיר מול האמריקנים של מל”טי Reaper ו- PREDATOR כדי לסייע לכוחותיה שפעלו באפגניסטן. בעקבות ההשתהות הלא ברורה של ארצות הברית בעניין חימוש המל”טים האיטלקים, החל חיל האוויר האיטלקי לבחון חלופות. התכנית שזכתה לכינוי “התכנית השחורה”, בוחנת רכישה או פיתוח משותף של מל”ט ממשפחת MALE, בעל יכולות מגוונות ובעיקר, נשיאת חימוש מדויק. האיטלקים נשמעים נחרצים מאד בדרישה מול האמריקנים, וב-Aviation Week, נרמז כי איטליה לא תחשוש להצטייד במל”טים אחרים העונים על הדרישה המבצעית הדחופה לנוכח גרירת הרגליים הלא מוסברת מצד הפנטגון.
בינתיים, ועוד לפני החשיפה הרשמית בסינגפור, כבר הוצג ה”סופר הרון” למספר לקוחות בעולם. מבחינת חיל האוויר הישראלי, סיכויי הרכישה נראים כרגע נמוכים, במיוחד לנוכח ההצטיידות במל”ט המקביל של אלביט, הרמס 900.

סופר הרון

תגובות סגורות