אריק וינשטיין
סרגון נטוורקס המתמחה בפתרונות תקשורת רחבי סרט לתחום
ה-hauling האלחוטי, הציגה בכנס ה-(Mobile World Congress) שנערך בברצלונה, הדגמה של פלטפורמת הפתרונות IP-20, אשר הושקה לפני כשלושה חודשים, לרבות הרחבות חדשות. בהדגמה הציגה החברה פתרונות ייחודיים המשתלבים במגמות המובילות היום בתחום הרשתות ותשתיות התקשורת ובהם:
שירותי רשת מבוססי וירטואליזציה (Network Function Virtualization או NFV)
רשתות מוגדרות תוכנה
(Software Defined Networks ,SDN).
פתרונות Fronthaul אלחוטי עם CPRI.
פלטפורמת IP-20 היא פלטפורמת פתרונות אלחוטיים ל-backhaul ו-fronthaul עם מוכנות מלאה לארכיטקטורת SDN. בבסיס הפלטפורמה מנוע עיבוד חזק, משולב תוכנה, המאפשר תמיכה בכל תמהיל טכנולוגי של תמסורת רדיו, בכל טופולוגיות הרשת הקיימות ובכל קונפיגורציה. פלטפורמת IP-20 משמשת את כל פתרונות הדור הבא של סרגון מסדרת ®FibeAir ו-Evolution.
ה-IP-20 מהווה למעשה את הרדיו-מיקרוגל היחיד המאפשר תעבורת נתונים בקצבים מהירים הדומים לאלו של סיבים אופטיים, וגבוהים פי ארבעה בהשוואה למערכות אחרות בשוק.
חגי זיס, סמנכ”ל פיתוח מוצרים בסרגון, סקר בפני ניו-טק מגזין את המגמות והטכנולוגיות בתחום הרשתות והתקשורת ואת הפתרונות שסרגון מציגה בתחומים אלו.
“אחד האתגרים העיקריים היום בתחום תשתיות התקשורת הוא הנפח של הרשתות – עליהן לשאת עומסי תעבורה שגדלים בהתמדה תוך שימור רמת השרות אשר המפעילים מחויבים כלפי הלקוחות. אחד מהפתרונות שלכיוונו השוק נע הוא ה-
(Cloud Radio Access Network) שמאפשר לבזר את הרשת ולהציע ללקוחות רוחבי פס טובים יותר. בפתרון זה הארכיטקטורה של הרשת משתנה ובמיוחד תחנת הבסיס הקלאסית, שמופרדת לשני חלקים: הראשון הוא החלק של הרדיו שמשמש לתקשורת מול משתמשי הקצה, והחלק השני הוא מנוע החישוב של תחנת הבסיס. אם בארכיטקטורה הקודמת שני החלקים היו מממוקמים פיזית באותו מקום, הרי שעכשיו האנטנות או יחידות הרדיו (RRU) ייפרסו ברחבי אזור הכיסוי ויעבירו את המידע למרכז מחשוב מרוחק של תחנת הבסיס בצורה אלחוטית, בארכיטקטורת תקשורת שנקראת fronthaul. ההפרדה הזו מאפשרת לשים יחידות רדיו פשוטות יחסית ודלות הספק ברחבי שטח הכיסוי (אזור אורבני למשל) ותחנת הבסיס תמוקם במרכז מחשוב חזק שנמצא בענן. ביזור יחידות הרדיו מאפשרת לקצות הרשת האלחוטית להתקרב יותר למשתמשי הקצה, לספק להם אותות חזקים מספיק – דבר שחשוב בדור
ה-4G/”. בתערוכה בברצלונה הדגימה החברה כיצד פיזור של תאי-מקרו
(macro cells) ושימוש ביחידות-רדיו-מרוחקות (remote-radio-heads) הוא פתרון מיטבי גם עבור אזורים צפופי-אוכלוסיה וגם עבור אזורים כפריים.
פתרון נוסף אותו הציגה סרגון הוא בתחום הווירטואליזציה ברשת (NFV) – המעבר לשימוש בטכנולוגיות ווירטואליזציה מאפשר לאפליקציות שונות ושירותים ברשת שעד כה נזקקו לרכיבי חומרה ייעודיים, “לרוץ” על חומרה גנרית (כמו פלטפורמות מבוססות x86) בעלת כוח מחשוב רב כדוגמת
data-centers. בתערוכה הדגימה סרגון מספר אפליקציות כאלה תוך שימוש בכרטיס NFV שפיתחה והטמיעה במערכות ה-IP-20 שלה.
רשתות מוגדרות תוכנה (SDN) הוא מושג שמגיע מתחום ה-IT ומרכזי המחשוב הגדולים. החזון בתחום רשתות מוגדרות תוכנה הוא ליצור מעין מערכת הפעלה של הרשת (Network OS) שתאפשר למפעילים ליצור יישומים ושירותים ספציפיים לרשת שלהם. חגי זיס: “היום הרשתות מורכבות מסגמנטים של יצרנים שונים וכל אחד בנוי אחרת עם מערכת ניהול משלו, דבר שמקשה על ניהול הרשת כישות אחת ובצורה אופטימלית. דוגמא לכך יכולה להיות הרגישות של החלק האלחוטי למזג האויר – במקרה של מזג אויר בעייתי נדרשים לעשות ניתוב מחדש של המידע, זוהי החלטה שצריכה להיעשות ברמת הרשת מקצה לקצה וב-SDN היכולת הזאת מובנית ברשת. ברשתות מסוג SDN יש מערכת ניהול אחת לכל הרשת שמנתחת הרבה נתונים ברשת כולה ועל סמך זה מקבלת החלטות ניהול, דבר הדומה לתהליך שמבוצע במרכזי העיבוד הגדולים בענן (Big Data analytics)”.
יתרון נוסף ל-SDN הוא בתחום שיתוף רשתות, חגי זיס: “שיתוף רשתות בין המפעילים מאפשר להוריד את העליות הגבוהות הכרוכות בהקמת רשת חדשה ואנו רואים גם דוגמאות בארץ, כמו ההודעה על שיתוף פעולה בין חברות פרטנר והוט. מצד שני רשת משותפת יכולה לסבול מחוסר “הוגנות”, בה אחד הצדדים לא מקבל את מלוא נפח הערוצים לה הוא זכאי ע”פ ההסכמים. רשתות מוגדרות תוכנה מאפשרות ניטור ובקרה על משאבי הרשת וחלוקתם, כפי שמוגדר בהסכמים של המפעילים החולקים רשת משותפת. כמו כן, רשתות מוגדרות תוכנה מבקרות גם את ההתחייבות של המפעילים כלפי הלקוחות, כפי שמוגדר ב-SLA”: רוחב פס, השהיות וכדומה. בעזרת טכנולוגיית (Hierarchical quality of service) מנתרים בזמן אמת את חלוקת המשאבים בשכבות השונות של הרשת ומונעים את החריגות בהקצאת המשאבים”. פלטפורמת ה-IP-20 מאפשרת לשלב את כל הפונקציונליות של ה-SDN ב-Backhaul האלחוטי שמספקת סרגון. בתערוכה הדגימה סרגון את היתרונות בשילוב ה-HQoS ברשתות SDN, למשל, כיצד אופטימיזציה של ביצועים משתנה מרמת link-by-link לכלל הרשת.
פלטפורמת IP-20 של סרגון כוללת את הפתרונות הבאים:
FibeAir IP-20G – פתרון hauling היברידי לנקודות קצה ברשת ולצמתי טבעת
(split-mount).
FibeAir IP-20N – פתרון בעל ביצועים גבוהים לצמתים בהם מצטבר עומס כבד.
FibeAir IP-20C – פתרון מרובה-ליבות, קומפקטי, מותקן כולו מחוץ למבנה ומספק 1 גיגה-ביט לערוץ תדר בודד.
FibeAir IP-20S – פתרון קומפקטי, בעל ליבה אחת (radio node).
FibeAir IP-20E – פתרון (80GHz), בעל קיבולת גבוהה מאד.
FibeAir IP-20LH – פתרון מתקדם לתקשורת אלחוטית למרחקים ארוכים
CeraOS – מערכת הפעלה התומכת בכל פתרונות פלטפורמת IP-20.
סרגון הפעילה בשוק המיקרוגל כ-15 שנה מעסיקה כ-1100 עובדים מתוכם 300 בישראל. החברה מספקת ציוד ללקוחותיה אך לא רק – החברה מבצעת את תכנון הרשת ומספקת את כל שירותי התמיכה עד להפעלת הרשת.