חדשות היום

משב רוח מרענן מעזה

ב16 ביוני העניק נשיא המדינה הקודם, שמעון פרס את פרס בטחון לישראל לצוות המשותף שפיתח את מערכת “מעיל רוח”, מערכת ההגנה מפני טילי נ.ט שהוצבה על טנקי המרכבה סימן 4 של חטיבה 401.

בנימוקי הפרס נכתב על צוות המפתחים המשותף של רפא”ל, משרד הביטחון, מפא”ת ומפקדת זרוע היבשה: ” מפתחי הרעיון הצטיינו בחזון, מעוף, יצירתיות, כישרון טכנולוגי ומקצועיות ממדרגה ראשונה, וזאת בשילוב עם עבודה מאומצת”, כתבה ועדת הפרס. “למערכת תרומה מרחיקת לכת ליכולות הכרעה של צה”ל ובכך היא תורמת תרומה משמעותית לביטחון המדינה”.

לא בטוח שבשלב הזה ידעו הנשיא ושר הביטחון שבתוך כמה ימים תעמוד המערכת למבחן המבצעי העיקרי שלה עד כה, כניסה קרקעית לרצועת עזה והתמודדות עם טילי הנ.ט המתקדמים שסופקו לחמאס.

באחד מימי הלחימה הקרקעית יצא לי לפגוש את מפקד חטיבה 401 , אלוף משנה סער צור. ההגדרה ” לפגוש”  אולי לא מתארת נכון את השיחה שלנו, צור  יצא דקות קודם לכן , מאובק כולו ועייף ,  מגזרת צפון הרצועה, שם עסק צה”ל בטיהור בתי העיירה בית חנון. השיחה עם הכתבים הצבאיים נסובה בעיקר על הלחימה  ברצועה ועל מה שמצאו לוחמיו של צור בשטח הפלסטיני. לשאלתי על השפעת מערכת מערכת מעיל רוח של אופי ואופן הלחימה  , ענה צור נחרצות:

” מעיל רוח הוא מציל חיים. מאוד איכותי. כל מה שנורה נעצר. מוכיחה את עצמה. מערכת התקפית המאפשרת לנו לרוץ קדימה ולהסתער בלי חשש לטנק” .

במהלך הקרבות הצילה מערכת “מעיל רוח” לפחות בעשרה מקרים טנקים שעמדו להיפגע מטילי נ.ט, בהם גם טילי “קורנט”  מתקדמים. מערכת הביטחון אסרה על החברות הביטחוניות להתראיין בעניין וכנראה לא רק בשל הרגישות הביטחונית אלא גם בשל “רגישות” התחרות שבין רפא”ל מפתחת “מעיל רוח” לתעש שפיתחה מערכת מקבילה בשם  “חץ דורבן”.  בכיר מאד לשעבר במערכת הביטחון,  שעסק רבות בפיתוח המערכת הסכים להתראיין בעילום שם .

” למען האמת ביצועי המערכת אינם מפתיעים אותנו. מערכת “מעיל רוח” הוכיחה את עצמה כבר בעבר מול איום אמיתי כאשר נורו רקטות RPG   וטילי “קורנט” לעבר הטנקים של חטיבה 401  שעסקו במשימות בטחון שוטף לאורך גדר הרצועה. המבחן הנוכחי היה מבחן ראשון  של מהלך תמרון עמוק בסביבה רווית איומי נ.ט.  אין ספק שהדברים שאמר מפקד החטיבה מעידים על הצלחת המערכת “.

אחד ממפקדי הכוחות בגזרה הצפונית ברצועה סיפר כי בשלב מסוים של הלחימה הוא  הפסיק להשתמש בנגמ”ש “אכזרית” ועבר לנוע על גבי טנקי סימן 4 מ, (מ – מעיל רוח). ” אי אפשר להשוות את התנועה עם ובלי מעיל רוח. מעבר לנסיעה המהירה והחלקה של הטנק, העובדה שלא צריך לתכנן צירים נסתרים וארוכים בגלל איום הנ.ט, מאפשר לי כמפקד מרחב פעולה גדול שלא היה לי קודם. כך למשל אני יכול להגיע לכל כוח במהירות ולהשפיע מקרוב על מהלך הלחימה מבלי לחשוש מירי נ.ט”.

אחד הויכוחים הגדולים שנוהלו במהלך הלחימה הייתה הכנסתו של גדוד 13 של גולני על גבי נגמ”ש M 113. כזכור, הנגמ”ש של מחלקת הסיור של החטיבה נתקע בגלל כשל טכני ואז ספג פגיעה ישירה של טיל נ.ט. , כתוצאה מהפגיעה נהרגו 7 חיילי גולני, אחד מהם , סמ”ר אורון שאול הוגדר כחלל שמקום קבורתו לא נודע. הויכוח הזה עדיין לא הוכרע אבל הדגיש את הצורך בנגמ”שים החדשים מדגם “נמר”. על פי התכנון אמור ה”נמר” להיות מצויד במערכות אקטיביות להגנה מפני טילי נ.ט, אם כי עדיין לא הוחלט באיזה מערכת לבחור, זו המוכחת מבצעית של רפא”ל או זו המתקדמת יותר של תעש “חץ דורבן”. שתי המערכות פועלות בצורה דומה בכל הקשור ליירוט הטיל , הן משחררות מטען רסיסים לאוויר שמסיט את הטיל ממסלולו ולמעשה מנטרל את הקטלניות שלו , גם אם הוא פוגע בסופו של דבר בגוף הכלי עצמו. ההחלטה הראשונית הייתה להצטייד במערכת “מעיל רוח” לטנק המרכבה סימן 4, וב”חץ דורבן”  לנגמש”י  ה”נמר”. בכתבת תחקיר של עמוס הראל בעיתון “הארץ” בשנת 2010,  נחשף טפח במאבק שמנהלות רפא”ל ו”תעש”  בעניין המיגון הראקטיבי:

” חץ דורבן”, נטען במסמכים שהועברו למשרד הביטחון, עולה על “מעיל רוח” בכל הפרמטרים: השילוב בין מערכת המשבשים של הראש הקרבי המיירט יעיל יותר, זול יותר, מתאים יותר לאינטגרציה עם מערכות אחרות; יש לו שרידות גבוהה יותר (יותר קני שיגור) והוא מכסה את כל קשת האיומים והטווחים. זמן התגובה שלו מהיר ובאפשרותו לטפל במהירות בשני איומים מיידיים. “חץ דורבן” עברה סדרה של מאות ניסויי יירוט, בהצלחה מרובה, חלקם בחו”ל. העניין הבינלאומי ברכישתה, מארצות הברית ומערב אירופה ועד מזרח אסיה, גבוה” .

” שתי מערכות האלה נחשבות למערכות מתקדמות מאד, פורצות דרך ויעילות”, אומר לנו  הבכיר לשעבר. ” מה שברור הוא ששתי המערכות יכולות להתמודד עם קשת רחבה מאד של חימושים שנמצאים בזירה, למרות שיש ביניהן שוני  במערכות הגילוי והיירוט. לשתי המערכות יש פוטנציאל פיתוח גדול בעתיד, מה ששם את ישראל במקום מכובד מאד מבחינת הידע בנושא”.

עמוס דותן, סגן אלוף במילואים והיסטוריון צבאי טוען במאמר במגזין הצבאי “מערכות”, כי “מערכת מעיל רוח היא אמצעי להגנה על רק”ם מפני טילי נ”ט נושאי מטען חלול. לכאורה זהו נשק טקטי, אך למעשה צפויה להיות לו השפעה אסטרטגית: הוא ישנה לא רק את שדה הקרב, אלא גם את האופן שבו הקברניטים מקבלים החלטות”. אם מחברים את הדברים האלה להשפעתה של כיפת ברזל על זירת המערכה וגמישות שהיא משאריה לדרג המדיני, ניתן לדמיין איך תיראה המערכה הבאה בלבנון, בתקווה שעד אז יצוידו כמה שיותר כלים משוריינים במערכות ההגנה מפני טילי נ.ט , יהיה היצרן אשר יהיה…

אמיר בר שלום

תגובות סגורות