חדשות היום

ישראל – מעצמת על בטכנולוגיות ייצור מעגלים מודפסים

הפיכת מזרח אסיה לבית הייצור של העולם, הליך שהחל בענף הטקסטיל, עבר למתכת ולייצור מוצרי אלקטרוניקה, הגיע גם לתחום ייצור המעגלים המודפסים.

כיום ניתן להשיג בסין ובמזרח אסיה מעגלים מודפסים בעיקר בסדרות ייצור בינוניות וגדולות במחירים תחרותיים מאוד.
המעגלים המגיעים מסין מתאימים למוצרים אשר אורך החיים שלהם אינו ארוך ולמוצרים שרמת האמינות שלהם היא נמוכה יחסית, ובוודאי לא רפואית (הקשורה בחיי אדם) ואף לא צבאית ברמה מספקת.
מול התפתחות תעשיית ייצור מעגלים במזרח, התפתחה בישראל יכולת ייצור למעגלים מודפסים, מורכבים וברמת אמינות גבוהה מאוד עד כדי הסמכת Nadcap – הסמכה בינלאומית לייצור מעגלים לתעשיית התעופה והחלל.
הסמכה זו היא אחת ההסמכות היותר מחמירות בארצות הברית. בארצות הברית פועלות 300 יצרניות של מעגלים מודפסים אולם רק לכ-25 מהן יש הסמכת Nadcap.
אלטק היא החברה הישראלית היחידה שהוסמכה על ידי ה-Nadcap.
הצורך בישראל להתמקצע ולשפר יכולות ייצור מעגלים מורכבים נובע מהצורך הביטחוני. התעשייה הביטחונית משפרת בהתמדה את ביצועי מוצריה. שיפור המוצרים מחייב שימוש במעגלים מודפסים מורכבים מאוד, בעלי חומרים לא קונבנציונליים, תהליכי ייצור מסובכים ובעלי יכולת לתפקד לאורך זמן.
כפועל יוצא מיכולות הייצור של המעגלים המודפסים בישראל, התפתח שוק נוסף הצורך מעגלים מודפסים מישראל והוא השוק הרפואי האמריקאי והאירופאי. שוק זה החשוף לתביעות גבוהות מאוד משום היותו עוסק בחיי אדם, מצא את יכולות הייצור הגבוהות של התעשיות בישראל. אנו עדים ליותר ויותר חברות רפואיות אמריקאיות המזמינות מעגלים מודפסים בישראל.
גם חברות ההייטק המפתחות מוצרי אלקטרוניקה בישראל המתחרים בצוותי הפיתוח היושבים בארה”ב, באירופה ובמזרח, נהנים מיתרון יחסי של טכנולוגיה ויכולות ייצור מעגלים מודפסים המאפשרים להם לממש את הביצועים של מוצריהם בקלות רבה יותר ובכך לאפשר להם להתחרות טוב יותר מול החברות העולמיות.
הגורם הנוסף המהווה יתרון ליצרני המעגלים המודפסים בישראל הוא גורם הזמן. תעשיית ההייטק בישראל ידועה בהצלחותיה בין היתר משום יכולותיה להעמיד דגמים ומוצרים בפרקי זמן קצרים יותר ממתחריה בעולם. כיום לדוגמה, ניתן לספק מעגל בכבישה אחת ב-3 ימי עבודה בלבד.
כל השלבים המתבצעים מתום פיתוח המוצר שהם: עריכת המעגל, ייצור המעגל המודפס, הרכבתו ובדיקתו – נעשים בדרך כלל בזמן הקצר ביותר האפשרי.
התהליכים הנעשים בזמן קצר, עלותם גבוהה יותר, אולם היא קטנה לעין ערוך מעלות הפיתוח. התרומה בגין תוספת העלות לזירוז הייצור הן של עריכת המעגל, הן של ייצור המעגל המודפס והן של ההרכבה, היא רווח גדול מאוד ללקוחות אשר יכולים להציג את המוצרים לפני המתחרים.
בהיבט הזה כדאי לבחון את תוספת העלות של המעגל המודפס בפרופורציות הנכונות. המעגל המודפס הוא לב המוצר האלקטרוני. רמת אמינותו מבטיחה את אמינות המוצר. מאידך, עלותו נמוכה מכ-1% מעלות המוצר. גם אם המעגל המודפס יקר בישראל ב-50% מול המזרח, עדיין תוספת העלות למוצר היא 1% – 0.5%. (חלקי אחוזים בודדים)
אולם אם חלילה מגיע מעגל לא תקין ונדרש לייצר את הדגמים מחדש, לא העלות הישירה של המעגל המודפס היא החשובה אלא גורם הזמן. הצורך להצטייד מחדש ברכיבים, ההמתנה להגעת מעגלים חדשים מהגורם שמייצר אותם במזרח, ההרכבה מחדש (ותוספת העלות על מסלול מהיר או לעיתים מסלול בהול בהרכבה) הפכו את כל הרווח השולי בעלות המעגל להפסד גדול מאוד עקב אי יכולת לעמוד בלוחות הזמנים שאותם הציג הלקוח ללקוחותיו בעולם.
כאמור, כל הנ”ל, ייצרו בישראל יכולות מרשימות של ייצור מעגלים מודפסים מורכבים ובזמן קצר.

לסיכום
אנו, בעלים של מפעלים לייצור מעגלים מודפסים, מחויבים להמשיך ולהשקיע, לחתור להעמקת הידע, להשתתף בתכניות מחקר ופיתוח עם המדען הראשי (תכניות מגנט) על מנת להמשיך ולהיות חלוצי הטכנולוגיה. הטכנולוגים והמהנדסים של תעשיה זו בישראל מודעים לחשיבות הצורך להיות לפני כולם. ואכן בעזרתם, מצליחה מדינת ישראל להעמיד מוצרים צבאיים ואזרחיים מהטובים בעולם.

יצחק ניסן, ניסטק

תגובות סגורות