חדשות היום

אינטרנט של הדברים “Internet Of Things” () – האם העתיד כבר כאן?

האינטרנט כבר מחבר את כולנו ובקרוב יחבר גם כל מכשיר וכל אביזר. כשסורקים מגמות טכנולוגיות בשנים האחרונים, רואים שאיפה גוברת לחיבור תמידי ומיידי לאינטרנט של המשתמש ושל מוצרי המשתמש.

ירידת המחירים והעליה במגוון החיישנים, כולל היתרון העצום שבשליטה מרחוק מהטלפון החכם, פותחת עידן חדש של קישוריות מיידית הממומשת במוצרים ושירותים חכמים כגון מנעולי דלת אלחוטיים, מדי זיהום, מקררים חכמים, מנורות חכמות ועוד.
מאמר זה בא להציג מספר דוגמאות מהפן הטכנולוגי של ההזדמנויות העסקיות ואתגרי פיתוח, כמנוע צמיחה לחברות סטארט-אפ ולבעלי רעיונות.
נשאלת השאלה: “למה עכשיו?”, מה קרה מבחינה טכנולוגית שגרם להתפרצות של פיתוח מוצרים ושירותים רבים לתחום האינטרנט של הדברים? האם הגורם הינו השאיפה להמציא מחדש את המכשירים היומיומיים או שמדובר במגמה אמיתית בה ה”מחשב” כבר לא יהיה מעוצב כמחשב שולחני, נייד או טלפון נייד אלא המחשב יהיה מוטבע בכל מוצר מסביבנו.
לדוגמא:
מערכת של נתב חכם בבית שישמש לא רק כחיבור לאינטרנט אלא גם כמרכז חכם של בית חכם למוזיקה, לאינפורמציה וליצירת קישוריות של כל המכשירים החכמים בבית לאינטרנט ומשם לדיירי הבית. המכשיר נקרא enGenie.
סרוק QR במצלמת הטלפון וראה סרטון הדגמה למכשיר שכנראה נראה בכל בית וחדר בעתיד הקרוב. החזק את הטלפון אופקי. QR Scanner ניתן להורדה מ-Google play או Apple store

QR1

להלן סרטון שמציג את המבנה הפנימי enGenie.

QR2

דוגמא נוספת:
מכונת כביסה קיימת במגוון צורות ודגמים, ולכולם תכניות כביסה ארוכות או קצרות חימום גבוה או חלש. הפיקוד ניתן מלוח בקרה בחזית. מה דעתכם על מכונת כביסה ללא לוח בקרה. השליטה על המכונה מתבצעת ממסך טלפון חכם. מדהים לגלות שמכונת כביסה כזאת תבצע את פעולת הכביסה יותר טוב מכל המכונות לפניה. האפשרות של כיוונון כל פרמטר בצורה רציפה כמו: חימום מקדים, זמן שטיפה זמן סחיטה וכדומה – חוסך כסף וזמן. אין יותר צורך להשתעבד לתוכניות קבועות עתירות אנרגיה. השליטה מהטלפון תאפשר לכוונן את מכונת הכביסה בדיוק לצרכיך ולחסוך יותר מ-50% מצריכת האנרגיה. יתר על כן, כיום מכונת הכביסה מופעלת בבוקר או בערב, בשעות שעלות האנרגיה גבוהה ביותר. בעזרת שליטה מטלפון חכם ניתן לשלוח SMS למכונה ולהפעילה בכל שעה. לדוגמה – לפני שחוזרים הביתה מהעבודה.
ומה לגבי המזגן או הדוד? לא יהיה יותר קל, זמין, ונחמד לשלוח SMS למכשירים בבית? אולי לבקש השכמה מהרדיו?
ומה עם הרדיו? האם לא הגיע הזמן לרדיו חכם? רדיו שיכול לנגן לא רק 20 תחנות אזוריות, אלה 20,000 תחנות אינטרנט מכל העולם? בכל השפות וכל התכנים שמעניינים אותנו?

QR3

ומה עם מערכת אזעקה? האם לא עדיף להדביק בדקה של עבודה, סנסור Internet Of Things (“”) קטן אלחוטי על החלון ולקבל מערכת אזעקה לטלפון הנייד שלנו?
בעולם זה, כל המדיות מחוברות ומקושרות ברמה מיידית. הסנסור לומד את תנועתיות החלון בעזרת Artificial Intelligence ומשדר ב-Bluetooth Smart. ניסיון פריצה כהודעת טקס לטלפון החכם של המשתמש. במקביל המערכת יכולה ליזום שיחת טלפון לכל מנוי טלפון במגוון שפות.

QR4

כל מוצר בבית יכול להפוך לחכם על ידי הוספת מערכת קישור ב- Bluetooth Smart או ב- Wi-Fi.
לדוגמה, מערכת לניתור חום של תינוקות במיטתם. באמצעות חיישן הרגיש לחום מרחוק (IR), ניתן לידע את ההורים באם עלה החום לתינוק בלילה. או, חיישן בגודל מטבע יוכל לזהות באם הילד ששלחנו לגן “משתעל”, או האם עלה לו החום. החיישן מנתר את הטמפרטורה ושולח דיווח להורה דרך האינטרנט.

QR5

להלן ביקור בהיכל Internet Of Things
(“”)

QR6
בית חכם יכיל סנסורים במקומות הכי פחות צפויים כמו בתוך מנורות. בכיסאות, בשולחנות, במנעולי כניסה וכדומה.
להלן דוגמה במנורות. בעבר מנורות להט הפיקו 90 אחוז חום ורק 10 אחוז אור. המצב היום שמנורות לד מפיקות 90 אחוז אור מהאנרגיה ורק 10 אחוז חום. משמע, מנורת לד 10 וואט מאירה בעוצמה כמו מנורת 100 ווט של פעם. נשאלת השאלה האם תוספת קישוריות אלחוטית לטלפון ולאינטרנט תייעל עוד את הניצולת?
כיום פותחו טכנולוגיות שמאפשרות לשלוט במנורה על ידי יצור מנורת לד חדישה. מנורה שמכילה שליטה אלחוטית באמצעות Bluetooth Smart מטלפון חכם או ממפסק קיר של Bluetooth Smart.
מנורה כזאת תהיה מקושרת לא רק לטלפון של דיירי הבית, אלא גם למנורות נוספות ליצירת שרשרת פיקוד (MESH). מנורת מטבח תהיה נשלטת בצורה פרטנית – או כחלק מקבוצה שנקראת מנורות במטבח – וכן בקבוצה שנקראת “כל מנורות הבית”. פקודה אלחוטית תדליק ותכבה כל מנורה או מנורות שהוגדרו כקבוצה. אך החידוש איננו רק בהדלקה וכיבוי. מכוון שיש “חוכמה” מחשב אלחוטי קטן בכל מנורה הרי שכאשר המנורה מקבלת פקודה להידלק, המנורה יכולה לזהות תאורה טבעית חיצונית בעוצמה של 30 אחוז ולהאיר רק ב-70%. ולשנות את האחוזים ככל שמחשיך. חסכון של עשרות אחוזים.
מנורות אלו יכבו בצורה אוטומטית כאשר כל דיירי הבית עזבו, ויידלקו בשעה שהדיירים חוזרים בלילה.
מכיוון שהפיקוד למנורה הוא אלחוטי, הרי שאין צורך במפסקים בתוך הקירות. ניתן להשתמש במפסק Bluetooth Smart שמודבק על הקיר. המפסק יזהה תנועת אצבע על פניו ויפעיל מנורה בודדת או קבוצה לפי החיווי (gesture) על פני חזית הפלסטיק – כולל פקודות לעמעום. כמובן שניתן לשים כמות לא מוגבלת של יחידות כאלו על הקיר בהדבקה נתיקה. משהוסר הצורך במפסקים בתוך הקיר המחוברים כיום לזרם החשמל, ניתן יהיה לחבר את כל המנורות ישר למקורות 110V-220 מארון חשמל ללא חציבת תעלות למפסקים.
כמובן שניתן יהיה גם לכבות את האור במטבח ממפסק Bluetooth Smart שליד המיטה.
ניתן לשלב בתוך מנורות חכמות חיישנים. כמו חיישן עשן למטבח. כך כל מנורות המטבח ידווחו על עשן-אש-גז רעיל וכדומה. ומנורות במרתף ידווחו על גז ראדון וקרינה.
מפסק קיר Internet Of Things (“”) שכולל זיהוי חיווי יכול לשלוט על דלת כניסה עם מנעול Bluetooth Smart על מפסק זה תודבק תמונה. המפתח יהיה תנועת האצבע על רצף נקודות בתמונה. מכיוון שכל הסנסורים בבית יזהו את כל הדיירים – על ידי הטלפון החכם שברשותם – מפסק זה לא יקבל קוד מאדם שלא נושא את הטלפון החכם המותאם בקיר למפסק.
גם בתחום הרפואי Internet Of Things
(“”) יהיו חיישנים שישפרו את איכות חיינו על ידי ניתור ותזכורת לשימוש בתרופות. קופסת התרופות תכיל במכסה חיישנים וזמזם שיזכיר למשתמש לקחת את התרופה בזמן, יבדוק אם מכסה המיכל באמת נפתח. במידה ותופסק נטילת התרופה – כמו שרבות קורה עם אוכלוסיות מבוגרות – הודעה מתאימה תשלח למטפל ו/או למשתמש.
חיישנים לבישים מאפשרים ניתור ואיסוף מידע רפואי בסנסורים זעירים.
לדוגמה במסגרת פרויקט Internet Of Things (“”) וחיישנים לבישים, פיתחו במרכז האקדמי רופין מדבקה שבודקת דופק.

QR7

הסטודנטים נירית אלקלעי וליאור שנלר הלומדים בשנה רביעית בפקולטה לאלקטרוניקה וחשמל, פיתחו מדבקה בגודל פלסטר, בטכנולוגיית bluetooth smart המאפשרת למדוד מדדים רפואיים ולהציגם ב-smart phone. הפלסטר יודבק על החזה באזור הלב וינתר, פעילות דופק, נשימה חום, תנועתיות. הפלסטר יאגור ויתריע בזמן אמת. התוכנה בטלפון יכולה לשלוח את המידע לאינטרנט לניתוח נוסף על ידי רופא.
במקביל ישנו הפיתוח של הסטודנטים ניסים מחלוף ויבגני פייסיקוב, ממכללת רופין – טכנולוגיה לערים חכמות. מנורת רחוב ב-Internet Of Things (“IoT”) Bluetooth Smart לטווח ארוך שחשה נוכחות עוברי אורח ליד מעבר חציה ומפעילה את תאורת הרחוב הכוללת התראה לנהגים, וכן מנורת רחוב חכמה שמזהה מכוניות בכביש עירוני ובין עירוני ומדליקה את התאורה, קילומטר קדימה לפני מכונית – וכן סוגרת את תאורת הרחוב מיד לאחר מעבר הרכב. לנהג תהיה הרגשה שהדרך הבין עירונית מוארת כל הזמן. תאורת רחוב חכמה זאת, פותחה עם יכולת לחיבור לחיישנים שונים כמו חיישני אור, לכיבוי והדלקה בהתאם לתאורה הטבעית. חיישני זיהום אוויר אש ועשן, חיישני קרינה וגזים רעילים, וחיישנים שונים לניטור סביב עירונית ובין עירונית. כל המנורות מקושרות אלחוטית וניתנות לבקרה מרחוק. מנורת רחוב חכמה יכולה לחסוך כ-70% מאנרגיה הנצרכת ממנורה לא חכמה בתאורה בין עירונית.

בתאריך 20-5-2015 יתקיים כנס Internet Of Things (“”) בו תועבר הדרכה מעשית לפיתוח מוצרים וכן פנל מומחים ומשקיעים שיחשפו לרעיונות בתחום.

הכותב דר’ ניסים צור, CTO באליניסטק, מומחה לפיתוח מוצרים ושירותים
ל-Internet Of Things (“”)

דר' ניסים צור, אליניסטק

תגובות סגורות