קפיצה של יותר מ- 70% במספר הגשות הפטנטים בתחום המכשור הרפואי בישראל

בדיקה של מספר ההגשות לפטנטים שבוצעו על ידי חברות ישראליות בתחום המכשור הרפואי, שנערכה על ידי משרד הפטנטים של ד”ר אייל ברסלר באמצעות מאגר הפטנטים PetBase  של חברת Minesoft הבריטית, המיוצגת בישראל ע״י חיפושית שירותי מידע, מגלה כי עד אמצע שנות האלפיים הייתה עלייה גדולה בהגשות פטנטים בתחום ההייטק, כאשר לאחר מכן, לקראת סוף שנות האלפיים המגמה התמתנה. לעומת זאת, בתחום המכשור הרפואי הייתה עליה מתונה מאד של הגשות פטנטים עד לסוף שנות האלפיים, כאשר בסופם אירעה קפיצה גדולה בהגשות בתחום – 70% עליה משנת 2010 לשנת 2014. הבדיקה נערכה באמצעות משרד הפטנטים של ד”ר אייל ברסלר, לקראת “IATI-ביומד 2015”, הכנס הבינלאומי והתערוכה הנלווית, שייערכו השנה בתל אביב, בין 12 ל-14 במאי 2015.

“תחום המכשור הרפואי משיק להייטק וחופף עמו, הן בתחרות על השקעות והן בכוח אדם טכנולוגי” אומרים עורכי הבדיקה. “תחום זה כולל בתוכו כל מוצר או תהליך טכנולוגי המיועד למטרות רפואיות או ווטרינריות ויש לציין כי למרות הדמיון בין יזמות הייטק לעומת יזמות במכשור רפואי, לאחרון ישנם קשיים נוספים (אשר אינם קיימים ביזמות ההייטק) הכוללים מנגנוני רגולציה מחמירים בכל מדינה והחזר הוצאות (reimbursement) מאתגר”.

בבדיקה של מספר בקשות לפטנטים שהוגשו בארה”ב או אירופה והמשיכו לשלב ה-PCT הבין-לאומי, ניתן לראות שישנה עלייה יציבה הן בתחום ההייטק והן בתחום המכשור הרפואי לאורך השנים, עם התמתנות מסוימת בשניהם לקראת סוף שנות האלפיים. “בניגוד למגמה הישראלית, במבט לחו”ל, אנחנו לא עדים לקפיצה הגדולה בהגשות פטנטים מתחום המכשור הרפואי, מגמה שהיא בלעדית לשוק הישראלי”, אומרים בברסלר.

“תעשיית הביומד הישראלית נושקת לתעשיית ההייטק, מבחינת הכישורים הנדרשים בפיתוח חומרה ותוכנה וכן מבחינת המשאבים שהיא צורכת”, אומרת ד”ר נועה עופר. “בתעשיית ההייטק חסמי הכניסה נמוכים והתמורה היא מהירה, ואילו בתחום המכשור הרפואי התהליך הוא ארוך יותר ומצריך גם תהליכי מחקר ופיתוח נרחבים וגם צליחה של מנגנוני הרגולציה השונים. התפוצצותה של בועת ההייטק, ביחד עם חסמי כניסה נמוכים המעודדים כניסה של שווקים ממדינות אחרות בתחום, הביאו את היזם הישראלי לגילוי שהאתגר האמיתי והמתגמל באמת טמון בתעשיית הביומד”.

על פי הניתוח של דר’ ליאור יצחקי, שותפה בכירה במשרד הפטנטים ברסלר, המשבר הגדול של ההייטק בסוף שנות ה-90, ביחד עם המיתון העולמי הגדול בסוף שנות האלפיים, הובילו יזמים ומשקיעים ישראלים רבים לנוע מעולם ההייטק ולהיות חלוצים בעולם החדש של המכשור הרפואי. “המכשור הרפואי, מעבר להיותו מושך בזכות האתגר שבו, הוא תחום שגם מביא עמו תחושת שליחות, וביחד עם עידוד ממשלתי, יזמים ומשקיעים החלו לסלול דרך חדשה”.

מבחינת חלוקת  ההשקעות בתחומי ההייטק והמכשור הרפואי, אומר ד”ר אייל ברסלר , ניתן לראות כי ההשקעות בתחום הציוד הרפואי הלכו וגדלו משנת 2008 עד לשנת 2010 “על חשבון” שאר התחומים. “אמנם ניכר שתחום ההייטק התאושש מעט על חשבון המכשור הרפואי בשנת 2011, אך למעשה מדובר על עלייה כוללת בסכום ההשקעות ועדיין ניכרת עלייה בהשקעות בתחום המכשור הרפואי לעומת שנת 2010 (385 מיליון דולר ב-2011, לעומת 353 מיליון דולר ב-2010)”.

“IATI-ביומד 2015”, הכנס הבינלאומי והתערוכה הנלווית, ייערכו בין 12 ל-14 במאי 2015.

בכנס לוקחים חלק מדי שנה השמות הגדולים ביותר בעולם מענפי הביוטכנולוגיה, התרופות והמכשור הרפואי ובתערוכה מציגות  את חידושיהן חברות רב-לאומיות לצד חברות צעירות ומבטיחות. מארגני האירוע, האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות – IATI – וחברת “כנס תערוכות”, מעריכים כי בין אלפי המשתתפים הצפויים – מנכ”לים ובכירים אחרים מחברות בינלאומיות, מדענים וחוקרים, יזמים, מעצבי דעת קהל בתחום, מנהלי קרנות הון סיכון ומשקיעים פרטיים  – יהיו גם למעלה מ-1,000 אורחים מחו”ל.

מערכת ניו-טק

תגובות סגורות