חדשות היום

קרוב רחוק – מערכות מכ”ם ULTRA

אחד החידושים המעניינים שהציגה התעשייה האווירית בסלון האווירי האחרון בפריס הייתה משפחת מערכות המכ”ם החדשה מדגם ULTRA. המכ”ם החדש המוגדר כמכ”ם התראה מוקדמת המבוסס על טכנולוגיית ניהוג אלומות – AESA – active electronically scanned array. לדברי בכירים באלת”א מדובר במכ”ם הגדול ביותר שנבנה בישראל, היכול להגיע בתצורה הגדולה שלו, ל-10 מטרים גובה ו-30 מטרים רוחב.

“מדובר במערכת שבהחלט נחשבת לאחת המתקדמות בעולם”, אומר בועז נתן מאלתא בראיון מיוחד לניו טק. “מערכת ה-ULTRA סורקת בתחום תדרי Ultra High Frequency () ובעזרת התוכנה והפיתוח המתקדם שלו, הוא יכול לזהות עצמים בעלי חתימת מכ”ם נמוכה ממרחק גדול מאד”.

ה-ULTRA בנוי בצורה מודולרית של יחידות בסיס CLUSTER-. כל יחידה כזו, בגודל של כ-3X3 מטרים, יכולה לתפקד גם כמכ”ם עצמאי. בסלון האווירי בפריס הוצג מכ”ם בסיסי, של יחידה אחת, ה-The ULTRA-C1, המיועד לפריסה מהירה. ה-ULTRA-C1 יכולה לתפקד באופן עצמאי ולגלות מטוסי קרב בטווח של עד 500 ק”מ. בנוסף ל-ULTRA-C1 הוצגו בתערוכה הדגמות וירטואליות של ULTRA-C6 עם 6 יחידות בסיס מחוברות וה-ULTRA C-22 עם 22 יחידות בסיס, המיועדות לגילוי והתראה מוקדמים של טילים בליסטיים וכן יכולות בסיסיות של מיפוי עצמים בחלל.

ה-ULTRA C-22 הוא כאמור הדגם הגדול ביותר שנועד לאתר מטרות בטווח של אלפי ק”מ (התעשייה האווירית סירבה לחשוף את הנתון המדויק, אם כי ההערכה היא שמדובר בטווח של 2000 ק”מ לפחות, נתון שמתחרה עם מערכות המכ”ם המתקדמות של צבא רוסיה).

“התצורות הגדולות יותר של ה-ULTRA אמורות לעקוב אחרי מטרות בטווחים ארוכים מאד כמו למשל טילים בליסטיים מסוגים שונים” ממשיך נתן. “הוורסיה הקטנה יותר יכולה לעקוב בטווח מצומצם אחרי מטרות קטנות, בעלות חתימת מכ”ם נמוכה, כמו למשל מל”טים קטנים. הייחודיות של מערכת מכ”ם ה-ULTRA, מעבר ליכולת הטכנולוגית המרשימה שלה היא בגמישות המבצעית שהיא מקנה למפעילים. מהגנה אווירית בטווחים קצרים ובינוניים, דרך גילוי ועקיבה אחרי טילים בליסטיים ועד מיפוי גופים קטנים בחלל”.

סריקת מכם בתדר Ultra High Frequency () נחשבת לנישה ייחודית מאד בעולם מערכות המכ”ם. רוב המערכות סורקות בתדרים גבוהים יותר. הסריקה בתדר נמוך מאפשרת הבחנה טובה יותר בגופים קטנים, והיא נחשבת לאמינה מאד, גם בתנאי מזג אוויר קשים יחסית.

“טילים בליסטיים הופכים להיות נשק נפוץ יחסית שמאיים על מדינות שלמות”, אומר מנכ”ל אלתא ניסים הדס. “בשנים האחרונות הבנו את הצורך המתגבר של מדינות במערכות מכ”ם לגילוי מוקדם והתראה בטווחים רחוקים מאד, בכדי לאפשר בניית תמונה אווירית בזמן אמת. זה חשוב למנהיגים, זה חשוב לצבאות, זה מאפשר להרוויח זמן יקר, באיום רציני כל כך”.

אלתא נזכיר, היא ספקית מערכות המכ”ם היחידה של חיל האוויר הישראלי והיא עומדת מאחורי פיתוח משפחת מערכות מכם” ה-“אורן”, למערך היירוט של חיל האוויר: חץ 3, חץ 2, שרביט קסמים וכיפת ברזל. לאחרונה סיפקה אלתא לזרוע היבשה גם את “מגן רוח”, מערכת מכ”ם קטנה, ניידת לכוחות המתמרנים, המשמשת להתראה וגילוי של פצצות מרגמה.

“אי אפשר להשוות בין שתי המשפחות הללו של מערכות מכ”ם” אומר נתן. “לכל מערכת מכ”ם יש את הפיזיקה הייחודית שלה והייעוד הספציפי. הייעוד גוזר את תחום התדר והדיוק של המכ”ם. כך למשל במכ”ם מערכת נשק – כמו במשפחת מערכות ה”אורן” העקיבה והדיוק חייבים להיות ברמה גבוהה מאד. ה-ULTRA לא חייב את רמת הדיוק אלא את הגילוי המוקדם, הרחוק. לכן, הנוסחה האופטימלית היא שילוב של שתי מערכות המכ”ם… אם אשתמש לרגע בדימוי הרי יש כאן שילוביות של מערכות – זרקור גדול שמגלה ומעביר את המקל לפנס ממוקד יותר”.

ה-ULTRA-C1 סורק בזווית של 360 מעלות בין הוא סטטי ובין אם הוא מוצב על רכב. בתצורת פעולה אחרת הוא יכול לבהות בזווית של 120 מעלות תוך כדי סריקה אלקטרונית. לדגמים הגדולים יותר, יש יכולת סריקה גיזרתית של 120 מעלות תוך כדי תנועה במהלך עקיבה עד 320 מעלות. בתעשייה האווירית מסרבים להתייחס לאפשרות של וורסיה ימית המוצבת על גבי ספינות, אם כי על פי מספר פרסומים, קיימת אופציה כזו.

“מבלי להתייחס לאפשרויות הנוספות של משפחת מכ”ם ה-ULTRA, אני יכול לומר שהוא נמכר בעולם, והוא נמצא בהפעלה מבצעית. יש לנו משא ומתן עם מדינות נוספות שמתרשמות מאד מהגמישות המבצעית שלו, לטווחים קרובים ורחוקים. פתרון נוסף שהוא מציע בגרסאות הניידות הינו כיסוי שטחים מוסתרים – GAP FILLER. מה שמאפשר זאת זו הניידות שלו והיכולת שלו “לדבר” עם מערכות מכ”ם נוספות. מעבר לכך יש לו יתרון גדול גם בהשתלבות במערכות הגנה אווירית לטווח קצר. בשל ההתבססות שלו על תדר נמוך, יכולת הגילוי שלו גדולה מאד בכל הקשור לכלי טיס קטנים בדגש על מטוסים ללא טייס. האיום הזה הולך ומתגבר בכל תרחיש. לכן יש כאן מבחינת התעשייה האווירית, בהחלט פתרון מודולרי לקשת שלמה של איומים”.

מכ"ם ULTRA צילום: אלתא, תעשייה אווירית

מכ”ם ULTRA
צילום: אלתא, תעשייה אווירית

אמיר בר שלום

תגובות סגורות