סקר של המועצה הלאומית למו”פ במשרד המדע שמתפרסם היום מצא כי בשנת 2014 הגישו חוקרי האוניברסיטאות ומכוני המחקר כ-856 דיווחים על גילויים להמצאות בחברות למסחור ידע, עלייה של 20% לעומת השנה הקודמת. כ-66% מהדיווחים היו בחברות שליד האוניברסיטאות, עלייה של 15%, ובמכללות מספר זה הוכפל. כמו כן, בשנה זו הוקמו על ידי חברות למסחור ידע 42 חברות הזנק.
הסקר כולל את חברות מסחור הידע שפעילותן נלווית לפעילות שמונה אוניברסיטאות המחקר, חמש חברות שליד מכוני מחקר ומכללות אקדמיות ושש של בתי החולים. תפקיד החברות הוא לגייס, לשווק ולפתח את הידע המצטבר במוסד, להגן על ההמצאה באמצעות רישום פטנט ולהפוך את הפטנט למוצר מסחרי.
מהסקר עולה כי בשנת 2014, הוגשו 493 בקשות חדשות לרישום פטנטים, עלייה של 9% לעומת שנה קודמת. באוניברסיטאות חלה עלייה של 3%, בבתי חולים חלה עלייה של 12% ואילו במכוני מחקר ובמכללות חלה עלייה ניכרת של 109%. כ-76% מהבקשות הוגשו ע”י אוניברסיטאות. 159 הסכמי רישיון חדשים נחתמו בשנה זו, וכ-72% ההסכמים נחתמו עם חברות מקומיות. זאת ועוד, במהלך השנים שבהן פעלו החברות למסחור ידע נצבר מלאי של 3,241 של פטנטים בתוקף ששווקו או שיש עדיין לשווק אותם.
.
ההכנסות של חברות מסחור ידע ממכירת קניין רוחני ומתמלוגים ב-2013 הסתכמו בכ-1.7 מיליון ₪, ירידה של 7% לעומת שנת 2012, כאשר 98% מההכנסות הגיעו מהאוניברסיטאות. מהשוואה בין-לאומית עולה כי ישראל נמצאת במקום גבוה בהכנסות מקניין רוחני כאחוז מסך הוצאות מו”פ במגזר השכלה גבוהה ובמספר חברות ההזנק שהוקמו בשנת 2013 בהשוואה למדינות מתפתחות מובילות כגון ארה”ב, בריטניה ואוסטרליה.
“העלייה המבורכת משקפת את הפוטנציאל הטמון בחברה הישראלית ובעשייה היומיומית של אנשי המחקר והפיתוח. בימים בהם גל הקריאות להחרים את מדינת ישראל גובר, ממשיכה ישראל להציב רף גבוה בזירה הבינלאומית תוך השקעת משאבים רבים למען פיתוח המצאות”, כך אמר היום שר המדע הטכנולוגיה והחלל דני דנון. “משרד המדע ימשיך לקדם תכניות לגישור על הפערים בין המחקר הבסיסי לתעשייה, להגברת ההשקעה הממשלתית במחקר יישומי, כדי להביא לפיתוחים בתחומים נוספים הקריטיים לתעשייה”.