כבר הרבה שנים לא היה מאבק יצרי כזה בין שתי תעשיות בטחוניות אמריקניות. למוקד הסכסוך קוראים JLTV – Joint Light Tactical Vehicle, פרויקט רכב השטח הבא של צבא ארצות הברית, הרכב שאמור להחליף את ה-HUMMER הוותיק, כלי העבודה העיקרי של הצבא האמריקני.
בסוף חודש אוגוסט האחרון הודיע מנהל הפיתוח של הצבא האמריקני , TACOM – Life Cycle Management Command, כי הזוכה במכרז הענק, היא חברת Oshkosh Defense שגברה על Lockheed Martin ו-AM General יצרנית ה-HUMMER.
ה-JLTV נחשב לפרוייקט הגדול ביותר של ה-ARMY בשנים האחרונות. (הפרוייקט משותף לזרוע הים NAVY והצבא ARMY. ה-ARMY שמפעיל את רוב רכבי השטח נבחר להוביל את הפרוייקט מול התעשיות הבטחוניות). היקף החוזה הראשוני עומד על 6.7 מיליארד דולר והוא יכלול
כ-17,000 רכבים. 12,000 לצבא האמריקני – ARMY והשאר לכוחות הנחתים של הצי – MARINES. מחיר כל רכב אמור לעמוד על כ-400,000 דולרים באבזור מלא,
ו-250,000 דולרים לגרסה הבסיסית. גורמים בארצות הברית מעריכים כי בסופו של דבר תעמוד עסקת ייצור ה-JLTV על קרוב ל-30 מיליארד דולר, מה שבהחלט מסביר את ההחלטה של Lockheed Martin לערער על תוצאות המכרז.

ה-JLTV על פס הייצור.
צילום: Oshkosh Defense
על פרוייקט ה-JLTV הוכרז ב-2006. הצבא האמריקני ביקש הצעות לפיתוח רכב שטח חדש לכוחות החי”ר שלו. בדרישות המבצעיות שגיבשו זרועות הצי והצבא, נכתב כי הרכב החדש אמור להיות קל, נייד ובעל יכולת מיגון מתקדמת. ב-2010 נבחרו שלוש החברות שהעפילו לשלב הסופי: Lockheed Martin AM General ו-Oshkosh Defense. בחודש פברואר האחרון הוגשו ההצעות האחרונות של כל אחת מהחברות, וההחלטה נפלה כאמור חצי שנה אחר כך.
בישראל עקבו בעניין אחרי פרוייקט ה-JLTV, שמן הסתם יגיע כנראה בעתיד גם לשורות צה”ל. בסקירה הטכנולוגית של משרד הביטחון נאמר כי כלי הרכב החדש בא למלא פער קריטי ביכולות הצבא והנחתים בזה שהוא רכב טקטי קל, עם מיגון משופר משמעותית ויכולת תנועה משופרת בתנאי שטח קשים. משפחת רכבי JLTV כוללת 2 דגמים, דגם עם שני מושבים ודגם עם 4 מושבים, בנוסף גם קיים נגרר (JLTV-T). לתצורת שני המושבים תהיה פלטפורמה בסיסית אחת מסוג Utility עם הסימול JLTV-UTL. לדגם 4 מושבים יהיו שני סוגים של פלטפורמות: שימוש כללי (JLTV-GP) ונושא עמדת נשק
Close Combat Weapons Carrier
(-). ה-JLTV כולל מערכת מתקדמות למיגון צוות מדגם CORE1080 ומערכת שיכוך זעזועים TAK-4j שלדברי החברה “נותנת ביצועים של הדור החדש”.
תכנית JLTV תשלב בכלים גם מערכות תקשוב מתקדמות, המשפרות באופן משמעותי את מצב המודעות הסביבתית של החיילים (SITUATIONAL AWARENESS). חוזה הייצור שבו זכתה Oshkosh Defense כולל את החוזה הבסיסי ועוד 8 שנים של אופציות, הכוללות 3 שנים של ייצור בקצב נמוך, ו-5 שנים של ייצור בקצב מלא. החברה תתחיל לספק את הכלים בערך 10 חודשים לאחר חתימת החוזה.
מנכ”ל Oshkosh Defense, הגנרל (בדימוס) John M. Urias אמר מיד אחרי הזכייה:
“פרוייקט ה-JLTV שפותח על ידי החברה, עבר ניסויים נרחבים בהם הוכח שה-JLTV נותן מיגון בליסטי כמו טנק קל, מיגון תחתית הרכב היא כמו של רכבי MRAP ויכולות התנועה בשטח קשה כמו רכבי מרוצי שטח מסוג Baja. ה-JLTV מאפשר לנוע בשטח קשה במהירות העולה
ב-70% על מה שנחשב לסטנדרט ה”זהב”.
(סטנדרט הזהב – ביצוע אופטימלי המוגדר כחלק מהדרישה המבצעית של הפרוייקט). בתכנון JLTV עשתה החברה שימוש בניסיון הרב שהיא צברה בייצור ותחזוקה של יותר מ-150,000 כלי רכב כבדים ובינוניים, כולל כלים מוגנים MRAP אשר יוצרו במהלך השנים עבור צבא ארה”ב ובנות בריתה”.
בראד קורן, אנליסט מחברת
Frost & Sullivan, העריך בראיון לשבועון defense news כי הבחירה הסופית
ב-Oshkosh Defense הסתמכה בעיקר על ניסיונה בייצור רכבים אזרחיים, בהנחה שכל המתמודדות הציגו רכבי שטח שענו על הקריטריונים שהציב הפנטגון. “הניסיון הרב של Oshkosh Defense, יחד עם יכולת המחקר והפיתוח שלה, היו מרכיב קריטי”, אומר קורן. “שלא כמו המתחרות שלה, Oshkosh Defense משלבת טכנולוגיה מתקדמת ברכבים האזרחיים שלה. היכולת שלה לעשות סינרגיה בין שני התחומים, הצבאי והאזרחי, היא יתרון גדול מבחינתה. מעבר לכך צריך לקחת בחשבון את המחקר הפיתוח והידע שלה בתחום האזרחי בכל הקשור לתצרוכת דלק, חלוקת אנרגיה ברכב ושילוב של מערכות ממוחשבות”.
לוקהיד, שכאמור לא אמרה עדיין את המילה אחרונה גייסה לטובת הערעור שלה מספר סנטורים ממדינת ארקנסו, שם נמצא מפעל רכבי השטח של החברה. “Lockheed Martin אינה מקלה ראש בערעור על מכרזים”, נאמר בהודעת החברה, שבועיים אחרי ש-Oshkosh Defense הוכרזה כזוכה. “אנחנו בטוחים כי ההצעה שלנו היא זו שנותנת את המענה הטוב ביותר לדרישות המבצעיות שהוגדרו על ידי TACOM”.
AM General החליטה שלא לערער על ההחלטה, ופרסמה את ההודעה הבאה:
“אנחנו מאמינים שההצעה שלנו הייתה טובה ומתאימה, אבל ערעור על תוצאות המכרז יסיט אותנו מנתיב ההתרחבות העסקית בארצות הברית ובעולם”. ההחלטה של AM General נובעת בעיקר מהעובדה שהחברה תמשיך לתחזק את 13,000 רכבי ה-HUMMER שנמצאים בשירות ה-MARINES. גם ה-ARMY עדיין לא קיבל החלטה לגבי צי ה-HUMMER הענק שהוא מפעיל (120,000 רכבים). אחת האפשרויות מבין אלה שנבחנות, היא שידרוג הרכבים המיושנים על ידי היצרנית AM General ולכן השתיקה שלה בהחלט מובנת.
בפעם האחרונה שהוגש ערעור בסדר גודל כזה ל- – The Government Accountability Office, הייתה בסוף שנות ה-2000, בעניין ההכרעה על בניית הדור הבא של מטוסי התידלוק לחיל האוויר האמריקני, פרוייקט ה-KC-X. ב-2008 הוכרזה איירבאס הצרפתית כזוכה על ידי מנהלת הפרוייקט. ההחלטה גררה מייד גל מחאה חריף בארצות הברית ואחרי ערעור של בואינג, הוחלט להעביר לה את הפרויקט. במקרה ה-JLTV, ההחלטה אמורה ליפול בין שתי חברות אמריקניות.
האם יהיה זה משפט שלמה של האלף השלישי? ימים יגידו…
- ה-JLTV על פס הייצור. צילום: Oshkosh Defense