חדשות היום

הרקולס משודרג

לפני קצת יותר מחודש ציינו בחיל האוויר הישראלי אבן דרך חשובה, מטוס ה”קרנף” המושבח הראשון, הצטרף לטייסת “אבירי הציפור הצהובה” בבסיס חיל האוויר בנבטים. המטוס מדגם C 130 H, הוא הראשון בסדרה של השבחות, שבסופן ישודרג כל מערך התובלה הכבדה של חיל האוויר. על השבחת מטוסי ה-C 130 המתיישנים, הוחלט בצה”ל לפני חמש שנים, מיד עם רכישתו של ההרקולס C 130 J. ההבנה בחיל האוויר הייתה כי לצד ה”שמשון”, שמו “העברי” של , חייב להיות מערך מתקדם של מטוסי תובלה. חלק ממטוסי הקרנף הנוכחיים שנמצאים בשירות חיל האוויר הישראלי נכנסו לשירות מבצעי בסוף שנות ה-60. אז הם תופעלו על ידי חיל האוויר האמריקני בויטנאם וקוריאה, ומיד אחרי המלחמה סופקו לחיל האוויר הישראלי. מאז עבר מערך ה”קרנף” מספר סדרות שדרוג. ההשבחה הנוכחית של המערך מתבצעת על ידי אלביט והתעשייה האווירית. אלביט אחראית על שדרוג האוויוניקה של המטוס והתעשייה האווירית על שדרוג השלד, הכנף המרכזית, כן הנסע והתקנת מכ”מ חדש. במסגרת השדרוג יכלול תא הטייס החדש צגים דיגיטליים ומערכת שיתוף נתונים חדשה – GLASS COCKPIT.

מטוס ה-C-130 המושבח בטקס הגלילה. צילום: הגר עמיבר, בטאון חיל האוויר

מטוס ה-C-130 המושבח בטקס הגלילה. צילום: הגר עמיבר, בטאון חיל האוויר

“ה”קרנפים” הגיעו למצב בו נדרש לטפל בהם בצורה מקיפה כדי להמשיך להטיס אותם”, סיפר סרן דור, מוביל הקליטה ההדרכתית של מערך התובלה, לביטאון חיל האוויר האחרון. “במסגרת התהליך למעשה נוצר מטוס חדש כמעט לגמרי. ההחלפה של הכנף המרכזית במטוס הייתה הכרחית כחלק מפרויקט הארכת החיים למטוסי ה’קרנף’ והוחלט גם להרחיב את תהליך ההשבחה לרוב מערכות האוויוניקה במטוס”. ביטאון חיל האוויר דיווח כבר בסוף השנה שעברה כי בחיל האוויר החלו לשלב במערך ה”קרנף” מערכות מתקדמות, שישולבו בהמשך במטוס המשודרג. אחת המערכות האלה היא ה”גלובוס” – מערכת תכנון משימה, ניווט, שליטה ובקרה מתקדמת המיועדת למערך התובלה של חיל־האוויר שעד כה נמצאה רק בעמדת הניווט במטוסי “קרנף”.
המערכת הותקנה בעמדות הטייסים והנווט והיא מופיעה על צגים דיגיטליים שיהיו מסונכרנים ביניהם, כך שחברי הצוות יוכלו להתעדכן בכל שינוי שיופיע באחת העמדות.
“מעבר להתקדמות הטכנולוגית, ישתנו מהותית גם שיטות הטיסה שלנו בקוקפיט, עבודת הצוות וכמובן תפחת כמות המלל ברשתות הקשר, החיצוני והפנימי”, סיפר רס”ן אדר, מפקד אגף נווטים בטייסת “אבירי הציפור הצהובה” לביטאון חיל האוויר. “היכולת להסתכל על המפה הנעה במערכת ‘גלובוס’ בשילוב הסתכלות החוצה דרך חלונות המטוס, משדרגת את המודעות המצבית של הטייסים”.  כדי להבין את איכות השדרוג ביכולות הטיסה צריך להבין כיצד התבצע הניווט עד כה. כל שינוי בנתיב הטיסה הובא לידיעת הטייסים על־ידי הסבר מילולי של הנווט. “העובדה שהם יוכלו לראות את השינויים בצגים מפשטת את התקשורת ותביא לכך שלא תיווצרנה אי־הבנות בינינו”, אומר רס”ן דור. “לתהליך הנוכחי יש ערך מבצעי חשוב מעבר להטסה עצמה על ידי הצוות בקוקפיט. השינוי הזה מעניק יכולות מבצעיות כמו למשל תקשורת טובה יותר בין השולט בבור למטוס”.  מתברר שלא רק חיל האוויר הישראלי טרוד בהארכת החיים של מערך ה-C 130 המתבגר. אמנם לוקהיד מרטין מצליחה מאד עם ההרקולס החדש C 130 J, אבל בחילות אוויר רבים מבינים את מה שהבינו בחיל האוויר הישראלי, החלפת כל המערך לדגם ה-J, יקרה מאד. לכן, כמו חיל האוויר הישראלי, מדינות רבות משדרגות את המערך הקיים, כולל ארצות הברית. חיל האוויר האמריקני הכריז לפני כחמש שנים על תכנית Avionics Modernization Program (), למערך ההרקולס המתיישן שלו. התכנית נתקלה לאחרונה בהתנגדות של ועדת הכוחות המזוינים בסנאט. שכן, חיל האוויר האמריקני ביקש לצמצם אותה לשדרוג בסיסי של הקוקפיט ומערכות ההטסה, כדי שאלה יעמדו בדרישות המחמירות של מנהל התעופה האמריקני, ה-FAA. בניגוד לעמדת חיל האוויר האמריקני, ביקש הקונגרס להישאר בתכנית השדרוג המרחיבה. תשובת חיל האוויר האמריקני לא איחרה להגיע, “אם ניצמד לתכנית הראשונית של השדרוג שעלותה 2.8 מיליארד דולר, הרי שזה שקול להפעלת כל מערך התדלוק והתובלה של חיל האוויר האמריקני. שהמחוקקים יחליטו מה הם רוצים”, אמר עוזר הרמטכ”ל האמריקני מייק הולמס מיד אחרי השימוע בקונגרס בחודש מרץ האחרון. מלבד חיל האוויר האמריקני שמפעיל עדיין את מערך ההרקולס E והרקולס H, מפעילים גם המשמר הלאומי האמריקני ומשמר החופים את מטוסי ההרקולס המיושנים. אלא שהויכוח הזה לא נותר זמן רב פתוח… בחודש ספטמבר האחרון הוחלט בחיל האוויר האמריקני על שדרוג המנועים של דגמי ה-H וה-E המיושנים למנועי Rolls-Royce – T56 Series 3.5 engine. המנועים החדשים נחשבים לאמינים מאד, בעלי ביצועים חזקים יותר ובעיקר חסכוניים יותר בדלק (כ-8% לכל שעת טיסה). ההזמנה הראשונית של הפנטגון היא ל-50 מנועים עם אופציה לכמה מאות נוספים. בחיל האוויר האמריקני סימנו כ-400 מטוסים המיועדים לשדרוג, כאשר הכוונה היא להאריך את חייהם עד ל-2030, עשור פחות מהשדרוג הישראלי, הצפוי להחזיק את מטוסי ה”קרנף” עד ל-2040.

ההרקולס הוותיק נפרד
מאפגניסטן

ה-YC 130 ממריא לטיסת הבכורה שלו ב-1954 צילום: U.S AIR FORCE

ה-YC 130 ממריא לטיסת הבכורה שלו ב-1954
צילום: U.S AIR FORCE

אין ספק שהצבא האמריקני יודע לחלוק כבוד לותיקיו. בין אם אלה הלוחמים הותיקים ובין אם אלה, במקרה הזה, מטוסי ההרקולס מדגם H.  בטקס מרשים עם דגלי ארצות הברית עליו, עזב בינואר 2014, ההרקולס האחרון מדגם H של טייסת 455, את בסיס חיל האוויר האמריקני בבגראם אפגניסטן, בדרכו חזרה לארצות הברית. “המטוסים הללו שנכנסו לשירות בשנות השישים, טסו כאן בממוצע שש גיחות ביום”, סיפר מפקד הטייסת גרג לואו לאתר חיל האוויר האמריקני שסיקר בהרחבה את האירוע ההיסטורי הזה. את ההרקולס H הוותיק החליף בבסיס באגראם דגם ה-J המתקדם. “מבחינתנו זו פיסת היסטוריה. המטוס הזה מסיים את שירותו בקומה זקופה” סיכם לואו. אלא שלחלק מהמטוסים הישנים זה לא יהיה סוף הדרך. ארצות הברית עומדת לשדרג כעשרה מטוסים מדגם H ולהחזיר אותם לאפגניסטן, לטובת חיל האוויר האפגאני. שאר המטוסים יועברו לאחסנה יבשה לצורך כוחות המילואים של חיל האוויר האמריקני והשאר… יועברו ל”בית הקברות” המרכזי של צבא ארצות הברית למטוסים ישנים, אי שם במדבר נבאדה.

אמיר בר שלום

תגובות סגורות