ארגונים וחברות עסקיות יוכלו למזער את סכנת מתקפות הכופר (ransomware), אם ינקטו במהירות את הצעדים הנכונים. כך אמר חנן טויזר, דירקטור ומנהל מחלקת מערכות מידע בפאהן קנה ניהול בקרה Grant Thornton Israel, חברה בת של פירמת רואי החשבון פאהן קנה. טויזר התייחס לנושא לאור הפרסום אותו הוציאה אתמול (יום ד’, 16.3) הרשות הלאומית להגנת סייבר.
“מדי כשבוע אנחנו נתקלים בחברה שנאלצת להתמודד עם דרישת כופר וירטואלית. מדובר בווירוס ייחודי שנועל את קובצי החברה המותקפת ומונע שימוש במחשבים האישיים, אלא אם ישלמו כופר”, אמר טויזר. “התרחבות המתקפות לאחרונה נובעת מפיתוח נוזקות פשוטות להשגה וליישום ומסובכות לגילוי ולטיפול. הסוחטים מעריכים בצדק כי דרישת הכופר תענה בחיוב, בהתחשב בעלות הכבדה של השחזור, בהשוואה לעלות הכופר. יחד עם זאת, יישום קפדני ומהיר של קווים מנחים מהסוג שהוציאה הרשות הלאומית להגנת סייבר יכול לספק ל-ransomware מענה מיטבי, גם אם לא מושלם”.
“המפתח הראשוני למניעת נזקי כופר הינו הגברת הערנות והמודעות מצד הגורם האנושי”, הסביר חנן טויזר. “באחריות מנהלי מערכות המידע ואבטחת המידע להשתתף בהשתלמויות בתחום זה, להעביר עדכון להנהלה בהשלכות של מתקפות כופר ולהכין מערך הדרכות ליצירת מודעות אצל העובדים”. חשוב מאוד לנקוט בזהירות טרם לחיצה על צרופות קישורים המתקבלים בדואר האלקטרוני, מומלץ לוודא כי כתובת השולח אכן מוכרת, כי הקישור מפנה לאתר לגיטימי, כי ציפיתם לקובץ המצורף וכו’.
צעד שני לדברי טויזר הוא ביצוע גיבויים: “יש להטמיע מדיניות גיבויים המכתיבה כי גיבויים יבוצעו בזמן הקרוב ביותר לזמן אמת. ביצוע גיבויי מחולק לסדרות כך שניתן לשחזר קבצים בטרם ההדבקה בנוזקה. יש לוודא שמירת עותק של הגיבוי במנותק מהרשת וניתוק כונני רשת המשמשים לשמירת הגיבוי באופן אוטומטי עם סיום הגיבוי”.
הצעד השלישי הוא הטמעת מערך הגנה רבודה, הכולל מערכת אנטי וירוס, פיירוולים, סינון רשת ומסנן הודעות דואר אלקטרוני. על פי טויזר, “שילוב של מערכות אלו יוצר מערך הגנה המקטין, אם כי לא מונע לחלוטין, את הסיכון והחשיפה למתקפות כופר”.
הקפדה על התקנה ועדכון של עדכוני אבטחה ומערכות הפעלה גם היא חיונית. “יש לוודא שאתם משתמשים במערכות הפעלה ובתוכנות מקוריות שעדיין נמצאות במחזור החיים הרגיל שלהן אצל ספק התוכנה ולעדכן גרסאות באופן תדיר ככל האפשר בהתאם להמלצות הספק”.
צעד רביעי עליו ממליץ טויזר הוא הקפדה על מדרוג הרשאות. לדבריו: “נוזקת הכופר עושה שימוש בהרשאות של המשתמש שהפעיל אותה, ובהתאם לכך, מנצלת מצבים בהם משתמשים ללא מודעות מספקת פותחים קישורים הבאים מחוץ לארגון. צמצום הרשאות המשתמשים לנדרש בלבד, הקפדה על הרשאות חזקות ברשת והקפדה על הפרדת הרשאות לכונני שיתוף, יצמצמו את היקף הפגיעה הצפוי. כמו כן, אכיפה של מדיניות הרשאות שאינה מאפשרת למשתמשים רגילים התקנה והרצה של תוכנות חשודות, יכולה למנוע את המתקפה”.
טויזר סיכם: “צעדים אלו והמלצות נוספות כפי שפרסמה הרשות הלאומית להגנת סייבר, יסייעו לארגונים להתמודד עם אירועי כופר באופן מיטבי”.
בתמונה: חנן טויזר, דירקטור ומנהל מחלקת מערכות מידע