האם רוסיה מכינה את נשק יום הדין שלה, אם וכאשר יפרוץ עימות עם ארצות הברית? כלפי חוץ נראה ששני הצדדים, וושינגטון ומוסקבה מנסים לשדר עסקים כרגיל. אבל מאחורי הקלעים אין ספק שיש מי שמביט, בדאגה רבה, במציאות המתהווה ובשאיפותיו של הנשיא הרוסי פוטין לחזור למרכז הבמה ולחלוק שוב עם ארצות הברית את ההגמוניה.
הסיפור הבא, שלא זכה לתהודה גדולה מדי בתקשורת העולמית יעיד, על המגמה. ב-25 במאי השנה שיגרה רוסיה טיל בליסטי מבסיס Plesetsk ,500 ק”מ צפונית למוסקבה. על פי מקורות במערב הטיל לא היה אלא ניסוי בטיל נגד טילים שאמור לפגוע בלוויינים אמריקניים. יממה אחרי הניסוי החלה ארצות הברית בתרגיל ענק שדימה עימות שמתרחש בחלל בשנת 2026, ובו מותקפים לווייני תקשורת

ניסוי חץ 3 , דצמבר 2015
צילום: דוברות משרד הבטחון
ותצפית של ברית נאטו על ידי טילים ולוויינים מונחים ובמקביל מושבתות עשרות רשתות מחשבים בהתקפת סייבר אלימה.
“תרגלנו אויב מדומה בזירה האירופית”, סיפר מפקד התרגיל, קולונל מייק אנגל מפיקוד החלל של צבא ארצות הברית לאתר החדשות האמריקני freebeacon.com,מבלי להזכיר את המילה רוסיה. התרגיל, Schriever Wargame 2016 נערך בבסיס חיל האוויר האמריקני מאקסוול באלבאמה.
בארצות הברית עוקבים זה זמן בדאגה אחרי המאמצים שמשקיעה רוסיה, ולא רק היא, בפיתוח נשק נגד לוויינים. דו”ח סוכנות המודיעין של משרד ההגנה (Defense Intelligence Agency) שהוגש לקונגרס בפברואר 2015 – הזהיר שהדוקטרינה הרוסית מדגישה את נושא ההגנה בחלל כמרכיב חיוני בביטחון הלאומי שלה. בדוח נאמר כי מנהיגים רוסיים מעריכים באופן גלוי, שלכוחות המזוינים שלהם יש יכולת יירוט והשמדה בחלל והם עוסקים במחקר ופיתוח הקשור לזה.
הרוסים מבחינתם מסתירים עד כמה שאפשר את תכנית Nudol. בעקבות השיגור המוצלח טענו גורמים במוסקבה כי מדובר בסך הכל בשלב של תכנית ההגנה מפני טילים שמפתחת תעשיית החלל הרוסית. ארצות הברית שעקבה אחרי שיגור הטיל ומסלולו מפרשת את הדברים אחרת…
בסקירה החודשית של המחקר והפיתוח במשרד הביטחון צוטטו גורמים אמריקניים בכירים המזהירים מפני האיום הרוסי בטיל נגד לוויינים. על פי אותם בכירים הנחיה מבוססת GPS התפשטה בשל מחירה הזול, עמידות בכל תנאי מזג אוויר, ועבודה סבירה בעימותים קונבנציונליים. השבתת המערך הזה, מזהירים בכירים אמריקניים, תביא לקריסת היכולת להביא נשק מונחה מדויק למטרה ותפגע ביכולות האמריקניות לפגיעה מרחוק. האיום על לווייני ארה”ב מורכב גם מחוסר היכולת של האמריקנים לסכן את מערך לווייני הניווט הרוסיים – Glonass, מערך שרוסיה פרסה בחלל כדי לא להסתמך על הלוויינים האמריקניים. סין מפתחת גם היא טיל נגד לוויינים וב-2007 ביצעה ניסוי שבו פגעה בלוויין חיזוי מזג אוויר, תוך יצירת עשרות אלפי חתיכות פסולת מסוכנות.
אלא, שיש מי שטוענים שרוסיה עדיין רחוקה מיכולת אמיתית לפגוע בלוויינים. פאבל פודביג, מומחה לצבא הרוסי היושב בז’נבה אמר ל-freebeacon.com כי מדובר בניסוי יכולת שיגור בלבד ולא בחלק מתכנית אסטרטגית לנשק נגד לוויינים. “כבר בתקופת המלחמה הקרה וגם עכשיו אנחנו רואים הרבה ניסויים שאינם בהכרח קשורים לתכנית אסטרטגית אלא לבחינת יכולת בלבד. הם יכולים אז הם מנסים, מכאן ועד יכולת להשמיד במדויק להקות לוויינים, המרחק עדיין גדול”.
לא בטוח שהדברים הללו מרגיעים את האמריקניים. הבלוג Planet4589.org העוקב אחר שיגורים לחלל – מונה 3 ניסויים מוקדמים של Nudol כולל באפריל, 2015 ניסוי שנכשל ושני ניסויים מוצלחים: באוגוסט 2014 ונובמבר 2014. על פי הבלוג, סימון הטיל הוא “14Ts033”. ההערכה היא כי עד כה הניסויים כללו אך ורק משגר ולא רכב חללי שאמור להשמיד לוויינים.
אחד המשתתפים בתרגיל אמריקני הודה כי זו הפעם הראשונה שבה מתורגל תרחיש התקפי בחלל שהוא לא התקפת סייבר. “אם עד עכשיו החלל נתפס בתרגילים כסביבה שקטה שבה צריך לנהל תנועת לוויינים, הרי שברור שהמגמה הזאת הולכת ומשתנה והתפיסה צריכה להיות של שדה קרב”.
סין שנמצאת גם היא במרוץ לפיתוח נשק נגד לוויינים כבר הוכיחה כאמור יכולת ב-2007. על פי דוחות מודיעין אמריקניים, סין ביצעה ניסוי נוסף ב-2013 עם טיל בשם Dong Neng-2. מקור אמריקני צוטט בהקשר הזה בעיתונות ההודית כשסיפר כי הטיל מתוכנן לפגוע פגיעה ישירה בלוויינים המשייטים בגובה נמוך מי שמצטרפת כנראה למרוץ, עדיין ללא הוכחת יכולת, היא הודו שמביטה בדאגה לעבר סין. ראש חטיבת המחקר והפיתוח ההודי DRDO – Defense Research and Development Organization, אמר ב-2012 כי הודו אינה יכולה להישאר מאחור בכל הקשור ליכולת אנטי לוויינית. מאז שומרת הודו על עמימות בעניין, אף שישנם פרסומים כי חלק מתקציב המחקר והפיתוח לתכנית ההגנה מפני טילים הוסב לטובת פיתוח נשק לוויינים. ובחזרה לארצות הברית. עד כה הצליחו האמריקניים להשמיד לוויינים פעמיים. ב-1985 נוסה טיל שנורה ממטוס F15E שהוסב במיוחד לכך. המטוס המריא מבסיס אדוארדס בנבאדה ובגובה 11,600 מטר שיגר את הטיל במצב אנכי. הטיל פגע בלוויין ישן בגובה 505 ק”מ והשמיד אותו. הניסוי השני נערך ב-2008. טיל RIM-161 נורה ממשחתת של חיל הים האמריקני והשמיד לוויין ריגול שיצא ממסלולו. גם מקומה של ישראל במלחמת לוויינים לא נפקד, מומחים בעולם טוענים כי ל”חץ 3″ הישראלי יש יכולת להשמיד לוויינים וישראל אינה מודה בכך. נזכיר, החץ 3 שהוא פרוייקט משותף לישראל וארצות הברית השמיד בהצלחה מטרה שדימתה טיל בליסטי מחוץ לאטמוספירה. אולי והסיבה שהאמריקנים שותקים במלחמת הכוכבים הזו.