חדשות היום

אל הירח ומעבר לו: חברת Mini-Circuits תמכה בגאווה בפרויקט של SpaceIL

“בראשית”, חללית רכב הנחיתה על הירח, הראשונה של ישראל, נחתה נחיתה קשה על הירח ב- 11/04/2019 לאחר שיגור מוצלח מקייפ קנאווראל (Cape Canaveral), בפלורידה, בתאריך 22 בפברואר.

עד היום רק 7 מדינות הצליחו להגיע לירח ומתוכן רק 3 הצליחו לבצע נחיתה רכה: ברית המועצות, ארצות הברית וסין (ב-2013), בדרך כלל לא בניסיון ראשון.

זאת גם הפעם הראשונה שחללית פרטית הצליחה לעשות מסע שכזה, מסע שעתיד לשנות את פני המסע לחלל לעד.

במילותיו של מוריס קהאן, שבלעדיו המסע הזה לא היה מתאפשר: ״ישראל הגיעה לירח ודגל ישראל על הירח, המסע של בראשית לא הסתיים“.

ראש ממשלת ישראל, מר בנימין נתניהו ציין שלמרות הנחיתה הקשה של בראשית, “עצם הניסיון הוא הישג כביר” ו-“אם לא מצליחים בפעם הראשונה, אז מנסים עוד פעם“. זאת בדיוק המורשת שמותירה לנו “בראשית”, הפרחת חלום לכאורה משוגע למציאות בזכות כוח הרצון ו”אם תרצו אין זו הגדה”! כמיליון ילדים בישראל נחשפו למסע של “בראשית” במסגרת בתי הספר וגם זה הישג אדיר לכשעצמו. חשיפה למדעים בגילאים צעירים מבטיח כי יגדל כאן דור חדש של מדענים ויוצרים שידעו להפוך חלומות למציאות.

מיליוני ישראלים גם עקבו בגאווה אחר התקדמות המסע של “בראשית” ואחר ניסיון הנחיתה בשידור חי. רגע אובדן הקשר עם החללית היה דרמטי ושובר לב, אבל חשוב לזכור כי הנחיתה עצמה הייתה רק החלק האחרון של מסע שכולו פלא. אחת התגובות בדף הפייסבוק של SpaceIL מסכמת: “לימדתם אותנו לחלום מחדש כמו ילדים, ואת הילדים לחלום בגדול ובענק כי השמיים הם לא הגבול כשיש עקבות של בן אדם על הירח. גאים בכם!

בתמונה העצמית האחרונה במהלך תמרון הנחיתה של חללית “בראשית” ניתן לראות את דגל ישראל עם הירח ברקע ואת המילים “עם ישראל חי” ו-“מדינה קטנה, חלומות גדולים”.

צילום עצמי של “בראשית” במהלך תמרון הנחיתה. (באדיבות  SpaceIL)

צילום עצמי של “בראשית” במהלך תמרון הנחיתה. (באדיבות  SpaceIL)

הפרויקט של SPACEIL הוא מדהים בכל קנה מידה ומפלס דרך של נוכחות ישראלית מוגברת בחלל ומוכיח שוב שאין דבר העומד בפני הרצון. לא עברו יומיים מאז סיום המסע וכבר הוכרז על פרוייקט “בראשית 2”. אין זה הסוף אלא רק תחילתה של דרך חדשה!

גב’ גלוריה קיילי [Gloria Kaylie], אשתו של מייסד Mini-Circuits – מר הארווי קיילי [Harvey Kaylie] ז”ל, נכחה באתר השיגור ובחדר הבקרה והשליטה בעת תמרון הנחיתה כשהיא עונדת על צווארה שרשרת עם תליון של מפת מדינת ישראל, כדי לייצג את
Mini-Circuits ולחזות בהיסטוריה בעת התרחשותה. כנותנת חסות גאה למשימה, חברת Mini-Circuits הייתה שותפה נרגשת למסע בגאוותן של SpaceIL ושל האומה הישראלית בהישג מכונן זה.

להשלמת המשימה נדרשו חודשיים רצופים אתגרים מורכבים רבים. ‘בראשית’ הקיפה את כדור הארץ, כשהיא מרחיבה את ההקפות, עד אשר הגיעה ונלכדה במסלול ההקפה של הירח לשלב הסופי ולניסיון הנחיתה. המשימה מציינת כמה הישגים היסטוריים בטיסות לחלל:

  • ישראל היא המדינה השביעית שהגיעה לירח.
  • זו היוזמה הפרטית (לא ממשלתית) הראשונה להנחתת חללית על הירח.
  • “בראשית” היא החללית הקטנה ביותר במשקל שמגיע ל- 600 ק”ג (כ- 1300 פאונד בערך).
  • “בראשית” פותחה ונבנתה בעלות הנמוכה ביותר של 100 מיליון דולר, בלבד. עלותם של פרוייקטים דומים בעבר הגיעה למיליארדי דולרים.
  • “בראשית” עברה את המסלול הארוך ביותר לירח בהיסטוריה של מסעות אל הירח, 6.5 מיליון קילומטר משיגור לירח.
  • זה היה הניסיון הראשון של נחיתה על הירח שהשתמשה בשיגור מסחרי, ומשוגרת למסלול הקפה על ידי טיל SpaceX Falcon 9.

על חללית “בראשית” היו חקוקות המילים “עם ישראל חי” (“Am Yisrael Chai”) ובתוכה היו כמוסת זמן שכללו כמה קבצים דיגיטליים, בהם סמלי לאום ישראליים ותמונה של הדגם הראשון שיצרה חברת Mini-Circuits, הלא הוא הערבל המאוזן הכפול SRA-1 שנמכר עד היום, חמישה עשורים לאחר שיצא לשוק.

הקשר בין Mini-Circuits, ספקית עולמית של מוצרי ת”ר (RF) /מוצרי גלי מיקרו, עם המשימה שלקחה על עצמה חברת SpaceIL – להנחית את ספינת החלל הישראלית הראשונה על הירח – חקוק עמוק בהיסטוריה של החברה ובערכים שנקבעו על ידי מייסדה. הארווי קיילי ייסד את M

הדמיית החללית "בראשית" על פני הירח. (באדיבות  SpaceIL)

הדמיית החללית “בראשית” על פני הירח. (באדיבות  SpaceIL)

ini-Circuits בשנת 1969, בברוקלין שבניו יורק, על בסיס רעיון לכאורה לא מציאותי, לפיו הוא יכול ליצור בהצלחה רכיבי ת”ר טובים יותר ומהירים יותר מאלו שהשוק הציע באותו זמן, ובמחירים נמוכים יותר באופן משמעותי. באוטוביוגרפיה שלו, מתאר הארווי כיצד הגה בליבו את ההחלטה להקים את החברה, “אני יכול לעשות את זה יותר טוב”. מאז, המשיכה חברת Mini-Circuits להתפתח על בסיס ההצלחה של רעיונות אלה וממשיכה “לכוון לירח”, כשהיא צמחה מחברת הזנק זעירה לחברה בינלאומית משגשגת שהיא שם דבר בתעשיית הת”ר והמיקרו, כשהיא דוחקת ללא הרף את הגבולות ‘האפשר’ עבור התעשייה העולמית.

Mini-Circuits נוכחת בישראל משנת 1977, כאשר החברה פתחה דווקא כאן את המפעל הראשון שלה מחוץ לארה”ב:  “רבאון אלקטרוניקה בע”מ” (Ravon Electronics, Ltd). תחילה, רבאון פעלה ממפרץ חיפה, ועם גדילתה עברה למקום משכנה הנוכחי בקרית ביאליק.

חברת רבאון מציעה חדשנות ובמיוחד בתחום פיתוח מתנדים מבוקרי מתח (Voltage Controlled Oscillators) וכן, בפיתוח חומרה ותוכנות בקרה עבור פתרונות בדיקה ומדידה של מוצרי ת”ר של Mini-Circuits. החברה מוכרת בזכות איכות מוצרים בסטנדרטים בינלאומיים, הן על ידי לקוחותיה והן על ידי גופי ביקורת עצמאיים. הלקוחות של רבאון הם מהמובילים בתחומם וכאשר הם מבקרים במפעל לביצוע ביקורת ספק, מעריכים את תהליכי הייצור, מערכת ניהול האיכות (QA) וכמובן את הצוות של רבאון.

ערבל מדגם SRA-1
של חברת Mini-Circuits

בשנת 2013, חברת Mini-Circuits חיזקה עוד יותר את הקשר שלה עם ישראל כאשר הקימה את MCDI, חברת “בוטיק” שהיא נציגת מכירות מקומית, מפיצה ומספקת שירות ותמיכה טכנית. הייחודיות של MCDI טמונה בעובדה שהיא מייצגת באופן בלעדי את חברת
Mini-Circuits, תוך כדי שיתוף פעולה הדוק עם צוות הנדסת היישומים של רבאון, על מנת להציע יכולת תמיכה טכנית מלאה בישראל, הרבה מעבר לרמות המקובלות.

הארווי קיילי היה יותר מחלוץ בתעשייה. הוא היה נדבן מסור שהאמין בעומק ליבו בתרומה לקהילות שבהן הוא עשה את עסקיו, וערכים אלו של מעורבות בקהילה מעוגנים עד היום בתרבות הארגונית של Mini-Circuits. בנוסף לתרומות של Mini-Circuits לעסקים ולטכנולוגיה בישראל, במהלך עשרות השנים האחרונות ואפילו היום, הקרן על שם הארווי וגלוריה קיילי תמכה במבחר של מטרות למען קידום החברה בישראל.

אחת היוזמות הללו היא התמיכה המתמשכת של הקרן לחקר הסרטן בישראל (ICRF) במשימתה לתמוך ולעודד את המדענים המבריקים שיש בארץ לנהל את מחקרם פורץ הדרך בישראל. תמיכה זו תרמה לעבודה החדשנית של פרופ’ צ’חנובר ופרופ’ הרשקו, שמחקרם למעשה זכה בפרס הנובל בכימיה בשנת 2004, עבור השפעתו על טיפולים בסרטן.

הקרן גם תומכת בכירה בעמותת איחוד הצלה, חברת הזנק ישראלית מצילת חיים שמעניקה את שירותי החירום החדשניים שלה בלא כל עלות ובו בזמן משפרת את התוצאה עבור הנפגע בכך שמהירות ההגעה שלה לאירועי חירום היא שליש לעומת זו של אמבולנס. פרוייקטים נוספים כוללים את המחקר שנערך על ידי פרופ’ קארל סקורצקי מבית החולים רמב”ם בחיפה וצוות עמיתיו בנושא של שיקום כליות אדם, שיתכן ויחולל מהפכה בטיפול במחלת כליות בקנה מידה עולמי.

הארווי קיילי ז”ל, מייסד
חברת Mini-Circui

הארווי הבין שהסטודנטים של היום הם המדענים והמהנדסים של מחר. תמיכתו במעבדות במוסדות יוקרתיים כגון הטכניון – המוסד הישראלי לטכנולוגיה, אוניברסיטת תל אביב, מכון ויצמן לטכנולוגיה ומכון הלב, מתאימה באופן טבעי ביותר לחזון של Mini-Circuits. מלגות שהוענקו לתכנית “IMPACT” של ידידי צה”ל, תומכות בלימודים של סטודנטים להנדסה מוכשרים במוסדות גדולים לרבות האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת בר אילן ואוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

הארווי קיילי וחברת Mini-Circuits האמינו והשקיעו תמיד בחדשנות, בחינוך, במדע ובטכנולוגיה למען טובתם המשותפת של ישראל ושל העולם. הפרוייקט של SpaceIL הוא שילוב של מספר מטרות וערכים שהיו חלק מהחזון של הארווי שכלל את ישראל, “להגיע לירח” (פשוטו כמשמעו), חינוך, מדע וטכנולוגיה. וכך לפני כמה שנים, היה טבעי עבור חברת Mini-Circuits להשקיע במה שנראה באותו זמן כעוד רעיון פרוע: להנחית חללית על הירח למען קידום החינוך של מדע וטכנולוגיה בישראל.

בראיון שהעניק לניו-טק בשנת 2015, אמר הארווי על נוכחותה של Mini-Circuits בישראל:

יתכן וישראל  מדינה קטנה, אך יכולת התכנון ההנדסי שלה, הידע הטכנולוגי והדחף החדשני שלה היו תמיד יוצאי דופן… Mini-Circuits החליטה לבסס את נוכחותה בישראל מפני ש”יש נפט בישראל”. הנפט, כמובן, הוא הכוח של המוח ויכולת החדשנות שמגיעים מישראל ומאנשיה.”

Mini-Circuits גאה שעלתה לארץ בשנת 1977, ושעלתה לירח עם SpaceIL ב-2019. אנו מצטרפים ל- SpaceIL ולכל אלו שהמתינו לרגע הזה של סיום המסע לירח. זה באמת היה רגע היסטורי עבור מדינת ישראל ועבור העולם.

אלישה יעקובי, חברת Mini-Circuits

תגובות סגורות