ראיון עם אסף פליישמן, מנהל מחלקת רובוטיקה ABB
ההבדל בין להיות יצרן מוביל לבין יצרן מיושן הוא היכולת להבין את השוק ואת המגמות, לתת מענה ולהתאים את סביבת העבודה לטכנולוגיה והדרישות המשתנות באופן תכוף.
ארגון הרובוטיקה העולמי (IFR) צופה כי דרישות השוק לייצור המוני מותאם יחייבו את המפעלים להתאים את מבנה קו היצור על מנת שיוכלו לענות על המגמות בשוק בו זריזות ועליה בצריכה בכמות ובמגוון המוצרים הופכות ליתרון תחרותי משמעותי.
כדי לעמוד באותן דרישות היצרנים נדרשים לשכלל את יכולותיהם באמצעות אוטומציה ושימוש ברובוטים קטנים וחכמים יותר, גמישים וקולבורטיבים שיכולים לבצע משימות עדינות ומורכבות.
היכולות הטכנולוגיות והידע באותם תהליכים מצויים אצל החברות המייצרות את הכלים לתעשייה. ABB, הקונצרן הבינלאומי המוביל בפתרונות אנרגיה, חשמול תשתיות וכמובן רובוטיקה ואוטומציה לתעשייה, מייצר את אותם הכלים הנדרשים ליצרנים על מנת לעמוד בביקוש. שוחחנו עם אסף פליישמן, מנהל מחלקת רובוטיקה ב-ABB ישראל, על הפיתוחים האחרונים בתחום והמעבר מייצור המוני (Mass Production) לייצור מותאם .(Mass Customization)
ש: כאשר אנו חושבים על רצפת ייצור במפעל, אנחנו מדמיינים תמונה של פס ארוך שבסופו נוצרים הרבה מוצרים מאותו סוג. לשם מה דרושה טכנולוגיה כל כך מתקדמת?
פס הייצור עובר שינויים רבים שנגזרים מדרישות היצרנים. אופי הצריכה כיום דינמי מאוד, הדרישה בשוק היא מגוון רחב של מוצרים בעלי מחזור חיים קצר מאוד. מפעלים שרוצים לשרוד לאורך זמן ולעמוד בביקושים צריכים להיות חדשניים ולהטמיע כלים שיסייעו להם לייצר מגוון מוצרים, מה שנקרא ייצור מותאםMass Customization אוHigh Mix Low Volume . אנו ב-ABB מספקים את אותם הכלים והפתרונות ליצרנים ובוני המכונות, עם הבנה של המורכבות של ניהול מפעל והקשיים בשינויים תכופים בו.
לאורך שנים תעשיית הרכב הייתה המובילה בשימוש ברובוטים. בשנים האחרונות, תעשיית האלקטרוניקה הולכת ותופסת תאוצה יותר ויותר. התעשייה צמחה ב-2017 ב-33% עקב הגידול בביקוש ביחוד בתחום הטלפונים החכמים. גורם נוסף שהביא לצמיחה היה הדרישה לרובוטים הנותנים מענה למגוון רחב של פעולות לאורך כל תהליך היצור, חיתוך וריתוך המתכות, הרכבת חלקים, איטום, הדבקה וליטוש ועוד.
“בתערוכת New-Tech האחרונה, בינואר, השקנו בישראל את המילה האחרונה בתחום הרובוטיקה – הרובוט הקולבורטיבי האמיתי הראשון בעולם – YuMi® שמסוגל לבצע פעולות מדויקות מבלי לסכן את בני האדם שעובדים לצידו. מדובר ברובוט בעל שתי זרועות, המסוגל להשתלב בסביבות יצור קיימות מבלי להצריך שינוי במבנה קו הייצור. הרובוט מאפשר מעבר מיצור המוני ליצור מגוון בכמויות גדולות אך בסדרות קטנות תוך שינויים מהירים (בניית תוכניות חדשות למוצרים חדשים ולבצע SETUP מהיר)”.
היום אנו מביאים את בשורת ה- Single-arm YuMi®
מדובר ברובוט קולבורטיבי, קומפקטי וזריז אשר מותאם לעבודה עם חלקים קטנים עד משקל של חצי קילו. הרובוט יכול להיות מותקן בכל מקום ברצפת היצור או לעבור התאמה פיזית למתקן הייצור וניתן להתקינו בכל זווית (0/45/90/180). בכל זרוע מותקנות מצלמות, גריפרים מסוג ואקום וסרבו.את התכנות מבצעים בקלות בעזרת טכנולוגיית Lead Trough.
למעשה, יש לו את כל היתרונות של ה-YuMi® מבחינת מהירות ודיוק, אך הוא מיועד למקומות בהם אין צורך בעבודה מסונכרנת עם שתי זרועות. זאת בדיוק ההתאמה לאילוצי היצרנים ש-ABB לוקחת בחשבון כאשר היא מתכננת את מוצריה. לאפליקציות במשקלים נמוכים אין ספק שזהו הרובוט המתאים ביותר כיוון שהוא המהיר והמדויק מסוגו.
ש: מעניין. אז אתגר אחד של היצרנים הוא במגוון המוצרים שהם מייצרים ולא רק בכמות. אילו עוד אתגרים יש ליצרנים כיום?
כאשר אנו מסתכלים על הלקוחות שלנו, אנו רואים לא רק את פס הייצור והתהליך עצמו אלא את כל המפעל. במציאות של ימינו, היצרנים נדרשים למקסם את השימוש בכל מערכות האוטומציה וגם ברצפת הייצור. הגישה של ABBכיום היא לתת פתרונות “Flexible Design”, כלומר להציג סל רחב של גדלים ויכולות שיוכלו להיות מותאמים על פי צרכי הלקוח.
אחד הביטויים לכך הוא רובוט IRB 1100 שהושק השנה. מדובר ברובוט קל וקטן, מסדרת מוצרי הרובוטים 6 צירים קטנים המיועדים לתת פתרון לתעשיות הדורשות טיפול בחלקים עדינים. לדוגמה תעשיות הפארם, מוליכות למחצה ואלקטרוניקה. מדובר ברובוט המהיר והקומפקטי שהושק עד כה, הנותן מענה למיקסום היעילות בכל ס”מ בתהליך הייצור, והוא גם הרובוט בעל החזר ההשקעה הגבוה ביותר.
ה IRB1100-מציע עד 35% הפחתה בזמן המחזור (Cycle time) למיקסום היעילות והדיוק בפעולות בהן נדרשת חזרתיות גבוהה ומצויד ביכולות בקרת התנועה ההופך אותו לאידאלי עבור הרכבות מהירות ו- &Place Pick.
הרובוט מתאפיין גם בגמישות רבה, תכונה קריטית כשמדובר בעבודה עם חלקי יצור קטנים ובמגוון רחב של רכיבים בעלי מחזור חיים קצר יחסית. בדומה ל- Single-arm YuMi®, גם את ה IRB1100 ניתן למקם בשטחים מוגבלים ולהשתלב בפסי יצור קיימים. עבודות מונוטוניות במיקום בעייתי יתבצעו ביעילות רבה יותר, מה שיפנה כוח אדם לעבודות מורכבות יותר
ש: עבודה של רובוטים רבים המבצעים פעולות שונות באותה סביבה מזכירה קצת את “מגדל בבל”. איך שומרים על איכות ואחידות בתנאים כאלה?
המפעלים בעידן תעשייה 4.0 שולטים ומנטרים את פעילות המפעל דרך בקרים. הרובוטים למעשה מתקשרים ומתאמים את פעילותם. אנו גאים להציג את הדור החדש של משפחת בקרי הרובוטים של ABB: OmniCoreTM שתוכננה למצות את כל הפוטנציאל של המפעל הדיגיטלי של המחר. הבקרים נותנים מענה/פתרון לכל צורך ומתוכננים לתמוך בביצועים 24/7
OmniCoreTM – משפחת הבקרים החדשה של ABB מהווה את הצעד המשמעותי הראשון של הלקוחות לעידן הייצור החדש. משפחת בקרי הרובוטים מציעה אפשרויות בקרת תנועה רחבות ומקיפות יותר וכן פתרונות מותאמים אישיים יותר עבור המפעל של העתיד אפילו מבחינה חדשנות עיצוב הבקרים ומידותיהם הפיזיות.
כדי לספק את צרכי הייצור המגוונים של מפעל העתיד, היצרנים זקוקים לבקר המספק גמישות, קישוריות וביצועים ללא תחרות. כל בקר במשפחה זו נועד לספק את היכולות הללו ולענות על הצרכים המגוונים של כל מפעל שמשתמש היום ברובוטים.
ש: במה שונה OmniCoreTM מבקרים אחרים?
הפלטפורמה הדיגיטלית ABB Ability™ והשירותים המקוונים מובנים בתוך הבקרים החדשים, כמו גם תוכנות בטיחות מתקדמות ביותר. המשמעות היא כי הבקרים החדשים יכולים להפוך כל רובוט תעשייתי לרובוט קולבורטיבי בעזרת טכנולוגית ה SafeMove2.
בקרי הרובוט החדשים מתבססים על בקרת תנועה פורצת דרך ודיוק מעולה, בעלי גמישות התקנה ויכולת ניצול שטח וחלל מקסימלי. בקרי הרובוטים של ABB מסוגלים להתמודד עם האתגרים הקשים ביותר ולעזור לרובוטים לבצע את המשימות שלהם בצורה היעילה ביותר.
בנוסף להגדלת הגמישות, בקר ה- OmniCoreTM של ABB משלב את הטכנולוגיות הדיגיטליות העדכניות ביותר. הבקר הוא רב תכליתי וניתן להרחבה, וניתן לעדכן אותו במגוון רב של תכונות נוספות, כגון פרוטוקולי Fieldbus, פתרונות ראייה, ו- Force Control. הבקר מגיע עם מערכת הפעלה עוצמתית אך אינטואיטיבית של ABB הנקראת RobotWare 7. הוא כולל תכונות ופונקציות חדשות שהופכות את הרובוטים ליעילים יותר מתמיד.
בתמונה הראשית: Single-arm YuMi®