חדשות היום

חשיפה למערב

האם שתי סוללות כיפת ברזל שרכש צבא ארצות הברית הן רק יריית הפתיחה של רכש גדול יותר למערך ההגנה מפני טילים האמריקני? על פניו נראה שהתשובה לכך היא חיובית, אם נשפוט על פי שיתוף הפעולה האחרון שבין יצרנית מערכות המכ״מ הישראלית ״אלתא״ לענקית הנשק האמריקנית ״לוקהיד מרטין״.

במהלך חודש יוני האחרון סיימו שתי החברות סדרת הדגמות משותפת בשדה הניסויים המרכזי של הצבא האמריקני ״WHITE SANDS״,  בניו מכסיקו. בניסוי הודגם בהצלחה פתרון מכ”מי עבור השכבה התחתונה בתוכנית ההגנה מפני מתקפה אווירית וטילים,  LTAMDS –  low tier air missile defense. שתי החברות מציעות לצבא ארה”ב פתרון משולב שיזין בין היתר את מערכת ההגנה האווירית מדגם “פטריוט”. במשך שבועיים  השלים הצוות המשותף של לוקהיד מרטין ואלתא שורה של תרגילי הגנה מפני טילים ומתקפות מן האוויר שהמחישו את יכולות מכ”ם ה MMR  ויעילותו במילוי הדרישות המבצעיות של הצבא האמריקאי, תוך אספקת אסטרטגיות פריסה נוספות עבור משימת ההגנה מפני טילים. ההדגמה בוצעה כאמור באמצעות מערכת מכ”ם MMR המשמשת את מערכת “כיפת ברזל”, שרביט קסמים ומערכת ההגנה האווירית ״ברק״ מתוצרת התעשייה האווירית, (מערכת שנמכרה בשנים האחרונות לחילות הים של ישראל והודו).

״מדובר בהזדמנות עסקית חשובה מאד מבחינתנו״ , אומר אייל שפירא, מנהל מפעל ״משגב״ ב אלתא מערכות . ״צבא ארצות הברית החליט לצאת למכרז מהיר, פתוח לגמרי שפונה  גם לתעשיות חיצוניות – כלומר כאלה שהן לא אמריקניות. החשיבות של זה היא קריטית, משום שעד כה הצבא האמריקני בשל חיסיון על יכולות ותרחישים, לא פתח את המכרזים הללו״.

המהלך האמריקני הוא חלק מתכנית כוללת של שדרוג משמעותי  ביכולת ההגנה מפני טילים לטווח קצר ובינוני. כיום מסתמכת ארצות הברית על מערכות ישנות יחסית מדגם פטריוט pac-3. תכנית השדרוג החדשה  חילקה את המערכת לשלושה מכרזי משנה : טיל חדש מבוסס pac-3, מערכות שליטה ובקרה ומערכות מכ״מ. לוקהיד מרטין זכתה לפני יותר משנה  בחלק הראשון של המכרז, לייצור טילי pac-3  משודרגים, ועכשיו היא מתחרה עם אלתא על רכיב המכ״מ.

“תכנית LTAMDS  מחייבת טכנולוגיה מוכחת שנוצרה במיוחד להתמודדות עם איומים אוויריים  והגנה בפני טילים. הן לוקהיד מרטין והן אלתא מביאות לתכנית טכנולוגיות ברמה גבוהה ומציעות גישה חדשנית להתמודדות עם האתגרים המבצעיים”, אמר ד”ר רוב סמית, סגן נשיא ומנהל כללי של מערכות המכ”ם והחיישנים בלוקהיד מרטין , מיד בתום סדרת הניסויים בניו מכסיקו. “אנחנו נמנף את הטכנולוגיה הזו שהינה מוכנה לייצור, ומוכחת בשטח, על מנת לעמוד בדרישות הצבא האמריקאי מבחינת לוח הזמנים הצפוף. התכנון שלנו הוא לספק מערכות מאושרות לשימוש תוך 24 חודשים מחתימת החוזה הראשוני. יש לנו ניסיון מוכח בהוצאה לפועל של תכניות כאלה, כמו למשל עם מערכת המכ”ם  Q-53״.

מערכת מכ״מ MMR
צילום: אלתא, תעשייה אווירית

מערכות המכ״מ מדגם Q-53 משמשות כיום את הצבא האמריקני לאיתור ירי ארטילרי לטווח קצר, כולל זיהוי של ירי מרגמות. המערכת הוצגה לראשונה ב 2009 , ולאחר ניסוי מבצעי מוצלח בעיראק ואפגניסטאן הוחלט בפנטגון  על הליך  הצטיידות מהיר. ב 2017, חתם הצבא האמריקני על חוזה עם  לוקהיד מרטין לאספקת 170 מערכות.

״אין ספק שהחבירה  ללוקהיד מרטין היא בבחינת מצב של  win win״, אומר שפירא. ״החיבור בין הניסיון של לוקהיד מרטין עם הצבא האמריקני והיכולת הטכנולוגית שלנו,  אמור לייצר ערך מוסף גדול. מצד אחד  זה חושף את היכולת שלנו למעגלים רחבים מאד של מקבלי ההחלטות בארצות הברית, ומצד שני זה מכשיר את הקרקע לשיתופי פעולה נוספים עם יצרניות הנשק האמריקניות. לא בכדי הצלחנו להגיע לשלוש  החברות האחרונות בפרויקט, וזאת לאחר תהליך סינון קפדני מאד של הצבא האמריקני״.

מלבד לוקהיד מרטין ואלתא הדגימו בניסוי ב WHITE SANDS גם חברת “RAYTHEON”  שפיתחה במיוחד לפרויקט מערכת מכ״מ בשם 3d-lrr, ונורתרופ גרומן עם מערכת  G/ATOR. לכל אחת מהתעשיות ניתנו שבועיים להציג את היכולות מול תרחישים מבצעיים מגוונים שכללו רקטות וטילים מסוגים שונים, לטווחים מגוונים ותרחישי ירי מורכבים. בין השאר נבחנה המערכת גם מול מטרות איטיות כמו מל״טים קטנים ורחפנים. עד כמה ״לחוץ״ משרד ההגנה בעניין הזה יעידו לוחות הזמנים הצפופים שהוגדרו לפרויקט. עד סוף חודש אוגוסט  אמור הצבא האמריקני להודיע לקונגרס על החברה הזוכה ועד לסוף השנה לחתום איתה על חוזה רכישה

ש: עד כה יש לכם איזו שהיא אינדיקציה לגבי רמת הביצועים שלכם בהשוואה לשתי החברות האחרות?

״בעניין הזה צריך לזכור עובדה אחת מאד חשובה. מערכת מכ״מ ה MMR היא המערכת היחידה שהוכיחה יכולת מבצעית – combat proven – במתאר לחימה אמיתי. יש לזה משמעות גדולה, לא רק מבחינת יכולת מבצעית מוכחת, אלא גם בכל הקשור ללוחות זמנים של אספקה. אנחנו למעשה מביאים לעסקה הזו  ״מוצר מדף״ מוכח. שתי המערכות האחרות עדיין לא צלחו מבחן מבצעי אמיתי ואני מאמין שלהיבט הזה יש משמעות גדולה בקבלת ההחלטות. מעבר לכך, בזהירות הנדרשת אני יכול לומר בזהירות כי הביצועים שלנו בהחלט הרשימו.  במיוחד בחלק האחרון של הניסוי, שבו כל תעשייה הציגה יכולות נוספות שלא נבחנו במסגרת הדרישה המבצעית האחידה. לא בכדי לוקהיד מרטין הסכימו לשתף איתנו פעולה. הם הבינו שמערכת המכ״מ שלנו נותנת את הכיסוי המקסימאלי ויותר, לדרישות המכרז״.

ש: בהנחה שצבא האמריקני אכן יבחר במערכות MMR, המשמעות היא כי מעתה כל מערכות pac-3 בעולם ישודרגו במערכות ישראליות. כלומר, יכול להיווצר מצב שבו נראה מכ״מ מתוצרת אלתא בצבא הסעודי שמפעיל מערכות pac-3?

״זו בהחלט נקודה מעניינת. צריך לזכור שמי שמשדרג את המערכת זה צבא ארצות הברית. זו מערכת שקיימת כבר 30 שנה ונמצאת בשימוש של צבאות רבים בעולם. אנחנו כרגע מרוכזים בתוצאות המכרז,  השלב הראשון מדבר על 20 מערכות, ואחרי זה… השמיים הם הגבול. אחר כך , האמריקנים יחליטו איפה , מתי ואיזה מערכות ישודרגו…״.

אמיר בר-שלום

תגובות סגורות