את העתירה לרשות הפטנטים ביצעה רפאל ביולי 2019 בטענה כי “כיפת-ברזל” הינה סימן מסחר מוכר היטב המסמל עליונות טכנולוגית ויכולות מתקדמות המזוהות עם תדמיתה החיובית של המערכת המפותחת ומיוצרת ברפאל
ב- 31 ביולי 2019, הגישה רפאל מערכות לחימה מתקדמות בע”מ, בקשה לרשות הפטנטים למחיקת סימן המסחר “IRONDOME” של חברת IronNet Cybersecurity, Inc- חברה אמריקאית אשר עוסקת בתחום אבטחת הסייבר ומספקת פתרונות הגנה לגורמים שונים מפני לוחמה ומתקפת סייבר. רפאל טענה בין השאר, כי “כיפת ברזל” הוא סימן מסחר מוכר היטב בארץ ובעולם ומסמל עליונות טכנולוגית ויכולות הגנה מתקדמות ביותר והציבור בארץ ובעולם מקשר את תדמיתה החיובית של מערכת “כיפת ברזל” עם רפאל. החברה האמריקאית מצידה בחרה שלא להגיב לטענות רפאל.
עורכי הדין שייצגו את רפאל הציגו ראיות רבות כי מערכת זו הוצגה החל משנת 2010 בתערוכות מקצועיות ברחבי העולם וזכתה לסיקור תקשורתי רחב בארץ ובחו”ל. לאורך השנים הוצגו הישגיה המבצעיים של מערכת “כיפת ברזל” בארץ ובעולם והחשיפה של השם “IRON DOME” מזוהה היטב עם חברת “רפאל” בעולם. כבר אז נעשה שימוש בשם “כיפת ברזל”, ארבע שנים לפני הקמתה של חברת IronNet Cybersecurity, Inc בעלת הסימן, ושנים לפני הגשת הבקשה לסימן מסחר.
בעלת הסימן “IRONDOME” הגישה בקשה לרשות הפטנטים בישראל בשנת 2016 לרישום הסימן, בזמן שסימנה של רפאל כבר היה בשימוש נרחב ולמערכת “כיפת ברזל” כבר היה מוניטין בינלאומי תחת השם “IRON DOME”, ועל כן טוענים בחברת “רפאל”, שבחירת הסימן נעשתה בחוסר תום לב.
הפוסקת ד”ר רויה ישראלי: “לאור האמור אני סבורה שרישומו של הסימן “IRONDOME” פגע בזכותה של רפאל לשימוש ייחודי בסימן המסחר המוכר היטב “IRON DOME”, משכך הסימן אינו כשיר לרישום לאור הוראות סעיף 16(א)(1) לפקודה ודינו מחיקה בהתאם לסעיף 39(ב) לפקודה.”
תא”ל (מיל’) שחר שוחט, סגן לשיווק בחטיבת הגנה אווירית ברפאל: “כיפת ברזל הינה אחת ממערכות הדגל המובילות שלנו ברפאל, ובעלת חשיבות עליונה לביטחון מדינת ישראל. היותה קניין רוחני מובהק של רפאל אינו מוטל בספק, ואנו שמחים שכך גם נקבע ע”י רשות הפטנטים”.
את רפאל ייצגה בהליך עו”ד ענת גתר ממשרד ד”ר מרק פרידמן.
קרדיט צילום: שאול גולן