המהפכה התעשייתית של המאה ה- 21 הביאה לקדמת הבמה את תופעת הערים החכמות המורכבות מתשתית עירונית מתקדמת המשפרות את איכות החיים של האזרחים. ערים חכמות משלבות טכנולוגיות מידע ותקשורת בצורה מאובטחת שמאפשרות לנהל את העיר. הדור הבא של רשתות ה- 5G האלחוטיות מבטיחות להאיץ את ההתרחבות של טכנולוגיות נוספות שיאפשרו לשדרג ולהעלות את הערים החכמות לשלב הבא.
אז איך יישומים של טכנולוגיות 5G ישפיעו על העולם, ובעיקר על האורבניות המודרנית? חשיפת הזדמנויות דיגיטליות עם טכנולוגיית 5G תעזור לערים חכמות לשגשג במספר דרכים.
מהי טכנולוגיית 5G ואיך היא עובדת?
רשת 5G היא הדור הבא של הרשת הסלולרית שמיועדת להחליף בהדרגה את רשת הדור ה-4 ברחבי העולם. למרות העובדה שמדובר באבולוציה טכנית של ה-4G, ולא במהפכה, זה פוטנציאל עצום למהפכה אמיתית בעסקים.
ל- 5G מספר יתרונות על פני 4G: הרשת מהירה יותר, יש לה רוחב פס גדול יותר, וזמן השהיה (LATENCY) נמוך יותר אשר ישפיע לטובה על חווית המשתמש החל משיפור ביצועים של אפליקציות עסקיות ועד לחוויית נהיגה במכוניות אוטונומיות. יתר על כן, 5G עשויה לבטל את רוב בעיות החיבור הקיימות ב- 4G, להבטיח כיסוי רחב יותר, וזמינות באזורים מרוחקים וכפריים.
רשת 5G משתמשת במספר גבוה יותר של תדרים שאינם מנוצלים כיום, דבר שיגדיל את מספר הערוצים להעברת נתונים. בהתבסס על טכנולוגיית ענן, רשתות כאלה יהיו קלות לניהול, מאחר שהן מוגדרות כתוכנה וירטואליות. טכנולוגיית 5G אף משתמשת במחשוב קצה על מנת לעבד נתונים מהר יותר.
מאפיינים נוספים של הרשת:
- מהירות: 5G מבטיחה לנו מהירות אינטרנט גבוהה יותר – מהירות השיא של רשתות ה-5G היא 20 Gbps המהירה פי 20 ממהירות השיא של 4G (אשר מגיעה ל-1Gbps בלבד). זה יסיר מחסומים בהמשך לקראת התרחבות ה- IOT (“האינטרנט של הדברים”) ויאפשר לו להתקדם בקצב מהיר יותר.
- יפחית את זמן ההשהיה (LATENCY): טכנולוגיית 5G תפחית את זמן ההשהיה (זמן התגובה בין משלוח הבקשה להגעתה לשרת) ל -1 מילי-שניות (אלפיות שניות), ירידה של כ- 50 אלפיות שנייה מאשר בדור הרביעי, מה שמאפשר יכולת ניהול מרחוק גדולה יותר לשירותים קריטיים.
מדענים שואפים להשיג זאת על ידי שיגור לוויינים שמקיפים את כדור הארץ בגובה נמוך. (Low Orbit Satellites) שיעזרו להגביר את מהירות השידור.
- פס רחב גדול יותר: לא רק ש-5G תספק חיבור אינטרנט מהיר, רשת זו גם תציע רזולוציות מסך גדולות ורוחב פס גדול יותר, מה שישפר במידה ניכרת את חוויית האינטרנט. תכונה זו תומכת בטרנד של שימוש בנתבים ניידים עבור IPTV בבית ובדרך. שירותי סטרימינג לוידאו ושירותי דאטה בעלי צריכת אינטרנט גבוהה יהיו זמינים ללא כל מגבלות.
- פלטפורמה אחידה: 5G תיצור פלטפורמה אחידה לכל המכשירים והרשתות – מה שיאפשר למשתמשים רבים יותר להשתמש ברשת בו זמנית ולהעביר נתונים. יתרה מכך, רשת 5G תזהה בצורה חכמה איזה סוג של מכשיר מחובר ותתאים את עצמה אליו. החיבור יהיה ללא הפרעה ועקבי יותר, והרשת תעניק גישה לשירותים נוספים.
- אפשרות לחיבור מספר מכשירים: ל- 5G תהיה יכולת לחבר מספר גדול יותר של מכשירים, וזאת מכיוון שהם יוכלו להשתמש בתדרים שונים, תהיה פחות הפרעה, ומגוון המכשירים המחוברים יפעלו בצורה יעילה יותר.
- חיי סוללה ארוכים יותר: לצד ביצועים טובים יותר, 5G תפחית גם את צריכת הסוללה ותבטיח זמן פעולה ארוך יותר לכל המכשירים המחוברים.
כיצד תסייע רשת ה-5G לערים החכמות
התכונות הייחודיות שתוארו לעיל יהיו חשובות במיוחד לתפעול החלק של התקני IOT וכלי רכב המחוברים לרשת. עם 5G, המהפכה העירונית עוברת מתיאוריה למעשה, מכיוון שמערכי הנתונים הגדולים יותר, מהירות העיבוד המהירה וזמן השהיה שכמעט נעלם יוצרים קרקע מעולה לפיתוח מואץ של הערים החכמות.
מה היתרונות של טכנולוגיית 5G לערים חכמות?
מכלול דיגיטאלי
יכולות 5G מתקדמות יביאו שירותים דיגיטליים לתושבי העיר על ידי גישה לאינטרנט בפס רחב ובמהירות גבוהה. בנוסף, הבחירה של ספקיות האינטרנט תהיה הרבה יותר רחבה מהיום, והמחיר יהיה משתלם לכולם. עם 5G יותר אנשים מכל שכבות האוכלוסייה יקבלו גישה לשירותי עיר חכמה בעלי חיבור קבוע לרשת.
הגברת תחושת הביטחון
באמצעות טכנולוגיה זו ניתן להעביר באופן מיידי סרטוני וידאו ממצלמות אבטחה המותקנות ברחבי העיר לרשויות, וכך לאפשר להם לנקוט בפעולה בעת הצורך. מהירות החיבור מאיצה את עיבוד הווידאו כך שניתן למשל למשוך מידע ספציפי מסרטונים, כגון אירועי ירי, גניבות או אלימות וכך לקבל מידע יותר מדויק ופרטני, דבר שיאפשר קבלת החלטות חכמות ומהירות יותר.
שיפור בתגובה למצבי חירום
רשת 5G יכולה גם לתת מענה מהיר למצבי חירום. לדוגמא, התראה אוטומטית שתצא ממצלמת אבטחה יכולה להזעיק צוות חירום שימנע את האסון. רשת 5G גם תספק לאזרחים דרכים נוספות ליצור קשר עם אנשי החירום ובעצם לסייע במניעת פשעים או תאונות.
פתרונות לפקקים ותחבורה
זמן ההשהיה הנמוך ברשת 5G יאפשרו לחיישני התנועה, התקנים ומערכת התעבורה בערים לעבוד בצורה חלקה ולנתב ובאופן אוטומטי את התנועה לפי מצב הכביש. מכוניות יוכלו אף להתריע אחת לשנייה על מיקומן וכך למנוע תאונות דרכים. בעקבות זאת, רחובות העיר יהיו בטוחים יותר להולכי רגל: הטלפון יוכל למשל, להתריע על מכוניות ואופניים בסביבה ולסייע במניעת תאונות.
תהפוך את הבתים שלנו לנקיים יותר, בטוחים יותר וחסכניים באנרגיה
לאור ההשפעה הצפויה של 5G על תחום ה-IOT, ניתן להגיד כי אנו נמצאים במרחק צעדים ספורים בלבד מבתים חכמים. מרכישה אוטומטית של הקניות בסופר ועד לניהול מורכב של תשתית הבניין, 5G תאפשר לנו לאמץ רמת חיים חדשה.
מבחינה מעשית, משמעות הדבר היא שנהנה מבתים בטוחים וחסכוניים יותר באנרגיה, סביבה ביתית נקייה ובריאה יותר. מספר התדרים הרב שקיים בטכנולוגיה זו יאפשר למספר מכשירים לעבוד בבית במקביל וביעילות מבלי להפריע זה לזה.
שירותי בריאות מותאמים אישית
אנשים רבים עונדים שעונים חכמים ושעוני כושר, באמצעות ה- 5G למכשירים אלה קיים פוטנציאל אדיר לשמש כתחנות ניטור בריאות ניידות לשירות אונליין מידי וכבר לא יהיה צורך להגיע לבקר במרפאה על מנת לעבור בדיקות רפואיות: רופאים יקבלו התראה באופן מידי על מצבו של החולה וכך יוכלו להתאים לו את הטיפול ואת התרופות. בקצרה, טכנולוגיית 5G מסירה את כל המכשולים העומדים כיום בפני שירותי בריאות מקוונים ומותאמים אישית.
ניהול מתקדם של תשתיות העיר
ההשפעה של טכנולוגיית 5G תחזק את חיבור כל התשתיות בערים חכמות – מניהול אנרגיה עד לניהול בניינים חכמים שלמים; טכנולוגיה זו תאפשר לרשויות העירוניות להפנות באופן מיידי את מאמציהן ומשאביהן לאזורים הזקוקים לתשומת לב ולחסוך זמן וכסף רב. יתרה מכך, בעתיד הקרוב יהיו חיישנים חכמים אשר יאספו נתונים על כל פרט הקשור לחיים העירוניים כמו מזג אוויר, רמות זיהום אוויר וכמות התנועה בזמן אמת. על ידי שיתוף פעולה עם עסקים מקומיים, מוסדות חינוך וקבוצות שונות, העירייה יכולה למצוא דרכים להבטיח קיימות סביבתית על בסיס הנתונים העדכניים ביותר.
מה ערים צריכות לעשות על מנת להיערך לטכנולוגית ה-G5
איך 5G ישפיע על העולם? תוך פחות משנה, בהתבסס על מקרי שימוש בטכנולוגיית 5G שהתרחשו בעבר, נדע יותר על ההשפעה של טכנולוגיה זו על חיי היומיום שלנו ותהליך האורבניזציה. לעת עתה, על מנת ליהנות באופן מלא מהזדמנויות שמעניקה טכנולוגיית ה- 5G, על ערים להעריך את רמת הפוטנציאל שלהן בתחום ולנקוט בפעולה:
- תשתית רשת משופרת
מערכת אקולוגית בריאה של 5G תדרוש תשתית אמינה שמוכנה להתמודד עם נפחי התנועה העצומים וערכות הנתונים הגדולות. למרבה הצער, עדכון תשתיות רשת סלולרית אינו בראש סדר העדיפויות ברוב הקהילות העירוניות הנגועות בנושאים כמו תנועה ושיעורי פשיעה גבוהים.
- מערכת אבטחה חזקה
טכנולוגיית ה- 5G תגדיל באופן דרמטי את כמות הנתונים הרגישים, והתקני ה- IOT המחוברים זה לזה יהוו מטרת התקפה עצומה עבור האקרים. ברוב הערים, לעומת זאת, עדיין משתמשים במערכות אבטחה מדור קודם שאינן מסוגלות להתמודד עם האתגרים שהביאה 5G. החלפת מערכות אלה תדרוש כמובן זמן והשקעה. כיום, דאגות ביטחוניות מונעות אימוץ של טכנולוגית 5G באזורים עירוניים רבים.
- גישה למאגרי כישרונות טכנולוגיים
העסקת מומחים שיפתחו ויישמו חדשנות עיר חכמה היא אתגר נוסף. במדינות מפותחות, מומחים כאלה הם נדירים. יתרה מזאת, אותם מומחים הם לרוב בעלי שכר גבוה ועל מנת לגייס אותם שישקיעו בפרויקטים קהילתיים, יש להעניק להם תמריצים חזקים.
כיצד להיערך ליישום מוצלח של 5G
טכנולוגית ה- 5G אמורה להתחיל להיות מיושמת בשטח בשנת 2020, ולמרות שהאימוץ העולמי שלה בוודאי ייקח זמן, קהילות עירוניות יכולות לנקוט במגוון צעדים כדי להתכונן ולהיערך להפיכתן לערים חכמות בצורה מוצלחת.
יש להשקיע בפיתוחים של חומרה ותשתית. כדי למצות את הפוטנציאל של 5G באופן מלא, ערים חכמות יצטרכו להקצות עלויות לשיפוץ ושיפור התשתיות הקיימות שלהן. ניתן לגייס את הכספים, בין השאר, על ידי שותפות עם עסקים מקומיים, מענקים ממשלתיים או באמצעות מימון המונים.
כמו כן, יש צורך בהחלפת מערכות אבטחה מיושנות. כניסתה לפעולה של טכנולוגיית ה- 5G תחייב את הערים להעלות את הסטנדרטים לאבטחת IT ולהגנת נתונים שלהן. מערכות האבטחה המתקדמות של ימינו, מבוססות על ניתוחי נתונים ו- BIG DATA: אותן מערכות, לא רק מסוגלות לפגוע ולנטרל איומים ידועים עתידיים, הן גם מסוגלות לזהות כל פעילות לא אופיינית ובכך למנוע התקפות בזמן אמת .
ודבר אחרון, ערים יכולות ליזום פרויקטים חינוכיים לטיפוח כישרונות מקומיים. מקומות עבודה רבים יהפכו למיושנים כאשר המהפכה התעשייתית הרביעית תהפוך למיושנת אף היא. מנהלות עירוניות מקומיות יצטרכו לעבור תקופה בה יהיה מחסור בלתי נמנע באנשים בעלי כישורים מתאימים הדרושים להפעלת מערכות מונעות 5G. כדי לגשר על הפער הזה, הערים יצטרכו להמציא דרכים יצירתיות להצמיח ולטפח כישרונות מקומיים. משיכת מדענים, חוקרי נתונים ואנליסטים צעירים בזמן שהם עדיין בלימודיהם באקדמיה או לחילופין חינוך ולימוד מחדש למומחים קיימים, הם הפתרון. אבל זה בוודאי ייקח זמן.
לסיכום, מיותר לציין, שהיערכות של עיר ליישום בשטח של טכנולוגית ה-5G, תדרוש שיתוף פעולה בין השלטון המקומי, העסקים, המשקיעים והאזרחים. הדרך לאימוץ מלא של מערכת אקולוגית של 5G, מתחילה באיתור אזורים הזקוקים לשיפור ואלו אשר ירוויחו ממנה ויאפשרו הקמת מתווה אסטרטגי להמשך פעולה.