מה הן בדיקות תאימות אלקטרו מגנטית (EMC Testing)?

לכל מכשיר אלקטרוני יש פוטנציאל להקרין אותות לא רצויים וכן להיות רגיש לשדות אלקטרו מגנטיים. עם הגידול המתמיד של אמצעים אלקטרוניים בחיינו קיים פוטנציאל עצום להפרעות הדדיות בין אמצעים אלקטרוניים שונים. מוצר אלקטרוני או  התקנה של מערכת אלקטרונית אינם  יכולים להיחשב שלמים ללא לקיחה בחשבון של כל ההיבטים הקשורים בתאימות אלקטרומגנטית. הדבר חשוב לא רק במוצרי צריכה מסחריים כמו מכשירי טלוויזיה, מחשבים, מכונות כביסה וכד’, אלא בעיקר למוצרים גדולים יותר כמו כלי רכב, מטוסים, כלי שיט ומערכות אזרחיות גדולות. ללא בדיקות תאימות אלקטרומגנטית תקניות, ההשלכות של תקלות הנובעות מהפרעות אלקטרומגנטיות עלולות להיות הרסניות ביישומים של כלי טיס וכלי רכב, היכן שחיי אדם מונחים על כף המאזניים. לדוגמא, האות הנפלט ממכשיר טלפון סלולרי עלול להפריע לתפקוד מגדל פיקוח קרוב, ומכ”ם בקרת תנועה עלול להפריע למערכות אלקטרוניות של ניהול ובקרה של מנועים ומעצורים בכלי רכב.

תקנים של תאימות אלקטרומגנטית פותחו על מנת להגדיר תהליכי בדיקה לאמצעים אלקטרוניים. דרישות לתאימות אלקטרומגנטית מגיעות מגופים ממשלתיים, מיצרנים, מתעשיות מגוונות ומגופים צבאיים. לכן חשוב שבדיקות תאימות אלקטרומגנטית תבוצענה באופן עקבי ע”י מעבדות תאלמ”ג מוסמכות כדי שמשתנים בלתי ידועים יופחתו באופן משמעותי או אפילו יחוסלו לגמרי, וכדי שתוצאות הבדיקה תהיינה ניתנות לשחזור.

תמונה 1: בדיקת תאימות אלקטרומגנטית במפעלי מאזדה.

תקנים של תאימות אלקטרומגנטית משתנים בין קבוצות מוצרים ו/או שימושים. למשל, יצרני רכב, תעשיות תעופה, גופים ממשלתיים, גופי צבא, תעשיות מכשור רפואי, תעשיות אזרחיות וחברות גדולות תיישמנה תקנים שונים של בדיקות תאימות אלקטרומגנטית התואמים את קטגוריות המוצרים שקשורים אליהם. בדיקות תאימות אלקטרומגנטית מבטיחות שמוצר יהיה תואם לכל התקנים הרלוונטיים לפני שיוצא לשוק. כאשר מגדירים תקן תאימות אלקטרומגנטית עבור מוצר מסוים, הצעד הראשון הוא הגדרה של הקטגוריה אליה שייך המוצר. בנוסף, חובה לשלב במערכת השיקולים את הארץ בה עומד להימכר המוצר כיוון דרישות בדיקה והיתרים למיניהם עשויים להשתנות ממדינה למדינה.

ניתן לחלק בדיקות תאימות אלקטרומגנטית לשני סיווגים עיקריים; בדיקות חסינות (Immunity Tests או Susceptibility), ובדיקות פליטה (Emissions Tests). בדיקות חסינות בוחנות את יכולתו של מוצר לתפקד באופן תקין כאשר נתון לקרינה של אותות חיצוניים. בדיקה זו מאשרת כי מוצר ימשיך לתפקד באופן תקין גם כאשר בקרבתו קורנים ששייכים למערכות אחרות. בדיקות פליטה בודקות את עוצמת האותות שמוצר מקרין לסביבה, אותות בלתי רצויים אשר עלולים להפריע לציוד אלקטרוני אחר שפועל בסביבתו.

תמונה 2: בדיקות Immunity / Emissions

תמונה 3: חברת AR מספקת פתרונות כוללים לכל
סוגי בדיקות תאימות אלקטרומגנטית

בדיקות חסינות ופליטה מתחלקות לשתי שיטות בדיקה; קרינה (Radiated) והתנהגות (Conducted). בבדיקות Radiated Immunity המוצר נתון לאותות חיצוניים אשר קורנים מאנטנה. בבדיקות Conducted Immunity האותות החיצוניים מוזרקים למוצר באמצעות כבלים. באופן דומה בדיקות Radiated Emissions מודדות את הפליטות ממוצר בעוד שבדיקות Conducted Emissions מודדות את הפליטות ממוצר המנותבות באמצעות כבלים.

חברת AR (Amplifier Research) מספקת פתרונות מלאים לבדיקות תאימות אלקטרומגנטית. לפרטים ניתן לפנות לרותם אלוני,054-3181903 , rotema@mtisummit.co.il.

נכתב ע”י חברת AR, תורגם ע”י עדי פלג, מנכ”ל MTI Summit Electronics.


נכתב ע"י חברת AR , תורגם ע"י עדי פלג, מנכ"ל .MTI Summit Electronics

תגובות סגורות