את התפיסה המקובלת לגבי מכ”ם אפשר לראות במאות סרטים – קבוצה של אנשי בקרה חמורי סבר חוקרת בתשומת לב מסך עגול בחדר חשוך. הם יכולים להיות אזרחים או חיילים, אבל תצוגת המכ”ם הסוחפת מוכרת לרובנו.
המכ”ם הפך להיות כלי חיוני על במות חלל אוויר, תיאטרות הים ואף בזירות קרקעיות. העיקרון שמאחורי המכ”ם פשוט ביותר, והשם עצמו – מכ”ם הוא ראשי תיבות של “מגלה כיוון ומרחק” (ובאנגלית: RADAR – Radio Detection And Ranging ). גלי רדיו נפלטים ממשדר, וכשהם פוגעים בעצם, חלק מהאנרגיה שלהם מוחזר ונקלט במקלט. בעזרת מתמטיקה פשוטה למדי, אפשר לקבוע את המרחק אל העצם ובדרך כלל את הכיוון אליו.
רעיון המכ”ם הוצע לראשונה כבר במאה התשע עשרה. ואולם, מערכות המכ”ם המעשיות הראשונות הוכנסו לראשונה בימי ההאפלה של שנות השלושים, לצורך גילוי מטוסים מתקרבים. המערכות הראשונות היו מגושמות, וכללו כמה אנטנות ומערכת אלקטרונית מבוססת שפופרות. עם זאת, המערכות המתקדמות התפתחו במהירות כזו, כך שעד אמצע שנות הארבעים היו מערכות המכ”ם קטנות וקלות משקל במידה מספקת כדי להיות מותקנות על סיפון מטוסים. מאז מלחמת העולם השנייה, טכנולוגית המכ”ם מיושמת במרחב עצום של יישומים.
מערכות מוטסות
ההצלחות המוקדמות בתחום הניסוי של מערכות מכ”ם הגיעו מתחומי חלל אוויר. השימוש המעשי הראשון במכ”ם נעשה בדרום מזרח אנגליה, וגובהם של המגדלים של מערכת “צ’יין הום” [Chain Home] היה יותר ממאה מטרים. תוך שנים ספורות בלבד, השתמשו מקלטי המכ”ם לעתים קרובות במקלטים בצורת צלחת, שכה מוכרים כיום.
עם ההופעה של מיקרו אלקטרוניקה, הפכו מערכות המכ”ם להיות קלות יותר במשקלן וקומפקטיות יותר. כיום, לכל מטוס גדול יש סוג כזה או אחר של מכ”ם כדי לחמוק מתופעות שקשורות במזג-אוויר. עם זאת, במטוסים צבאיים התפתח המכ”ם לדרגה הגבוהה ביותר של תחכום. במקום שבו מסך המכ”ם הציג לא יותר מאשר צורות מטושטשות, המכ”ם המוטס המודרני מסוגל לגלות ולנהל נפח עצום של מרחב אווירי. מטוסי קרב משתמשים במכ”ם כדי לגלות ולהתמודד עם מטרות פוטנציאליות, ולעומתם, מטוס ביון משתמש במכ”ם כדי לחפש ולסווג את פני השטח וכן גם תעבורה אווירית.
מכ”ם בים
המכ”ם הוא הצלחה כבירה גם בים. אוניות מציעות פלטפורמות גדולות בהרבה מאלו של מטוסים, ומערכות מכ”ם ימי מודרניות משמשות לניווט ולבטיחות וכן לביון ולבקרת שדה הקרב.
ואולם, על אף שספינות גדולות בהרבה ממטוסים, עדיין יש הקפדה בנוגע לנושאי משקל ונפח שיש לתת עליהם את הדעת בעת תכנון מערכות ימיות.
על מנת להשיג את הביצועים הטובים ביותר ולפצות על עקמומיות פני כדור הארץ, רוב מערכות המכ”ם מוצבות במקום גבוה ככל האפשר. כאשר מכ”ם מותקן באוניה בגובה של 40 מטרים מעל פני המים, מערכת שמשקלה רב מאוד עלולה לגרום לחוסר יציבות. לכן, למשקל הציוד באוניה יש חשיבות עליונה, בדיוק כמו זה שקיים אצל המערכות המוטסות.
המכ”ם מצא את דרכו אל שדה הקרב הקונבנציונלי. ככל שמערכות מכ”ם קטנו בממדיהן, התקנה של מערכות מכ”ם בכלי רכב הפכה להיות מעשית יותר והשימוש בהן התרחב למספר תפקידים בשדה הקרב. החידוש האחרון במערכות קרב נקודתיות ברכב קרבי היא היכולת לזהות טילים וליירט אותם לפני שיפגעו. התגובה המהירה והדיוק הגבוה של מערכות אלו תלויים באמינות העליונה ובביצועים הגבוהים של הרכיבים המשמשים במבנה שלהם.
מחברים למערכות מכ”ם
המערכות המתקדמות ביותר של מערכי אנטנות סוקרים (phased array) תלויות במחשוב מהיר כדי לעבד את הכמות העצומה של הנתונים הנאספים. על מנת לספק מחברים למערכות המתקדמות האלו, חברת Samtec מציעה טווח של מוצרים ותוכניות עבור יישומים צבאיים ולתחום החלל.
התוכנית של מוצרים צבאיים/ מוצרי חלל אוויר (MAP) של Samtec מספקת טווח שלם של פתרונות לאנשי תכנון בשוק דורשני זה. החל בהמרה של מוצרים סטנדרטיים מסחריים מהמדף (COTS) ועד בקרה של אתרי ייצור, Samtec יכולה להציע מחברים שמספקים ביצועים גבוהים עם ביקורת איכות הנדרשת ליישומים צבאיים.
בנוסף, בתוכנית הבדיקות לתנאי סביבה קשים (SET) טווח המחברים הסטנדרטיים של Samtec עובר בדיקות שהן הרבה מעבר לתקנים הרגילים, בתחומים של חיי שירות, רעידות, הלמים ומחזורי טמפרטורה. באופן כזה, לקוחות יכולים להיות בטוחים בטיב הביצועים שחברת Samtec יכולה לספק.