אחד האיומים העיקריים עימם צריכים להתמודד כוחות הקואליציה שפועלים במפרץ הפרסי הם מאות המוקשים הימיים שפיזרו המורדים החותים וכנראה גם כוחות אירניים, סמוך לנתיבי השיט למפרץ וממנו. בחודש יוני האחרון דיווחה הטלוויזיה בערב הסעודית כי הצי הסעודי גילה בים האדום – מחוץ למימי המפרץ, שרשרת מוקשים ימיים, שנפרסו במטרה לפגוע באניות הצי השישי הפועלות באזור. המקבץ האחרון של המוקשים נחשף לא רחוק ממיצרי באב אל מנדב, שם פועלת באופן סדיר ספינת הפשיטה האמפיבית USS Iwo Jima (LHD-7). מתחקור של הממצאים עד כה, מתברר שהמוקשים, רובם מתוצרת איראן, מתחלקים לשני סוגים : מוקשים צפים ומוקשי עומק שנמצאים מתחת לפני המים ומופעלים על ידי מנגנוני קירבה.

תמונה: צוות שולת המוקשים Shoreham’s בסיום הפריסה המבצעית בבחריין
צילום: Royal Navy
הדוגמה של המפרץ הפרסי ממחישה אולי יותר מכל את הצורך המתפתח בטכנולוגיה למלחמה במוקשים הימיים – נשק פשוט אבל מסוכן מאד. הצי הבריטי הכניס לאחרונה לסדרת ניסויים מבצעיים ספינות חדשות לגילוי ונטרול מוקשים ימיים. החידוש בספינות הללו הוא כי הן אמורות לפעול באופן אוטונומי ,לא מאויש. הפרויקט תחת השם Wilton קלט עד כה שלוש ספינות המצוידות בסונאר, כלים תת מימיים אוטונומיים , מנגנון סילוק מוקשים מתקדם וכלים ימיים ותת מימיים נשלטים מרחוק. את הספינות החדשות מפעיל צוות סילוק מוקשים בריטי שזה עתה סיים משימה של שלוש שנים במפרץ הפרסי, על שולת מוקשים מאוישת בשם HMS Shoreham. זו הפעם הראשונה בתולדות הצי הבריטי שצוות עובר הסבה מפלטפורמה ימית מאוישת ללא מאוישת.
“אחרי שבע שנים של עבודה עם שולת מוקשים מהדור הישן זו השעה לדבר הבא” סיפר כריס פוטר, קצין בצי הבריטי שסיים שירות על שולת מוקשים מאויישת. “אין ספק שהמעבר הזה מצריך אותנו להתרגל לטכנולוגיות חדשות ובעיקר לעבודה מרחוק. זה יהיה מורכב בתחילת הדרך אבל ללא ספק זה העתיד”.
הצוות הבריטי המריא מבחריין, שם פעל בשנים האחרונות לבסיס CLYDE בסקוטלנד, שם קיבל את שלוש הספינות החדשות, Hebe, Harrier ו Hazard. כל אחת מהספינות הללו יכולה לפעול מעבר ליכולת האוטונומית גם באופן מאויש וגם בשלט רחוק. הספינה השלישית שנקלטה , HEBE גדולה יותר יחסית לאחרות, ויכולה להיות ספינת פיקוד ושליטה לשתיים האחרות. כל אחת מהספינות יכולה לנוע במהירות גבוהה בהשוואה לכלים המאוישים ובכך לסרוק מהר יותר שטחים נרחבים בים. מעבר לכך היא מנטרלת את הסכנה לאנשי הצוות בהתעסקות הפיסית עם המוקשים או השהייה בקרבתם.

תמונה: ניסוי בשולת המוקשים האוטונומית בסקטולנד
צילום:
Atlas Elektronik
“הספינות החדשות מאתרות מוקשים פי עשרה מהר יותר מהספינות המאוישות, ובתנאי מזג אוויר וים קשים ביותר”, אומר אדמירל טוני רנקין, מפקד הצי הבריטי. “זו יכולת פורצת דרך, הטובה ביותר בעולם להתמודדות עם האיום הזה. בעתיד אנחנו מתכוונים להחליף את כל שולות המוקשים המאוישות בכלים הללו”.
הטיפול במוקשים ימיים, שמוגדרים כאיום גובר בשל פשטות ההפעלה וגודל הנזק הפוטנציאלי, מצריך זהירות רבה. דרך אחת היא לאתר אותם ולהשמיד אותם במקומם – mine hunting, או לחילופין לגרום להפעלה שלהם על ידי גרירה במים של מטרת דמה mine sweeping, בדומה למערכת ה “נוכרי” שמחוברת לטנק ונע לפניו במטרה לפוצץ מוקשים. הספינות החדשות של הצי הבריטי מצוידות בכל אחד מהיכולות הללו.
את שלוש הספינות החדשות ייצרה חברת Atlas Elektronik הבריטית בחוזה שמוערך ב 34 מיליון דולר. שתי הספינות הקטנות יותר הן באורך של 11 מטרים והגדולה יותר באורך של 15 מטרים. הן מצוידות במערכות ניווט לוויני ותקשורת נתונים רחבת פס. כל הנתונים שיאספו על ידי הספינות יעברו גם במקביל למכון הימי הבריטי – UK Hydrographic Office , למטרות מחקר.
“ללא ספק אנחנו מקבלים כאם יכולת פורצת דרך”, אומר ראש הפרויקט מטעם הצי הבריטי, רוס בלפור. “במשך שנתיים פיתחנו מערכת מתקדמת מאד, שמבחינתנו פותחת מגוון רחב מאד של תרחישים מבצעיים. היכולת הזו מאפשרת לנו פריסה מבצעית מהירה בכל מקום בעולם “.
הפתרון האמריקני
גם בארצות הברית החלו לבחון פלטפורמות חדשות לטיפול באיום המוקשים הימיים. משרד ההגנה האמריקני פרסם בחודש אוקטובר האחרון, פרטים ראשונים על מערכת רובוטית תת מימית לאיתור וסריקה של נמלים. המערכת, Remotely Operated Vehicle- ROV , מאפשרת לסרוק שטחים נרחבים בקרבת חופים, משימה שבעבר בוצעה בעיקר על ידי צוללנים. “ה ROV נותן למארינס עיניים במים, מה שמעולם לא היה להם “, אומר פטריק הילטי, קצין מיחידת הפיתוח של הצי האמריקני. “היא חוסכת להם שחייה וצלילה למרחקים גדולים, ובכך מאפשרת לנו כיסוי שטח עצום בהשוואה לעבר”. ה ROV מצויד במערכת ניווט מבוססת צליל – sound navigation, במצלמת רזולוציה גבוהה וחיישני סביבה. המפעיל שלו יכול בעזרת זרוע רובוטית לסלק איומים שונים, בדומה לרובוטים המשמשים מומחים לסילוק פצצות. לדברי המפתחים הרובוט הזה יכול לשמש למגוון משימות כמו סריקה של מים רדודים לפני כניסה של ספינות גדולות, איתור חפצים מתחת לפני המים ובקרקעית הים, מיפוי וטיפול במוקשים ויכולת לאמוד נזק לכלי שיט. “הכי חשוב מבחינתנו זו בטיחות אנשי הצוות שלנו. מומחי החבלה הימית כבר לא צריכים להתקרב לחפץ החשוד, אלא יכולים לעשות זאת באופן בטוח מרחוק”, מסכם הילטי.
תמונת כותרת:הספינות הבלתי מאויישות
לשליית מוקשים HEBE ו HAZARD
צילום: Royal Navy