יותר מרכב חשמלי: ההשפעה המרתקת של עתיד התחבורה החכמה

ניידות חכמה (Smart Mobility) היא השימוש באמצעי תחבורה שונים במקום ברכב הפרטי שלנו, וזאת על מנת להפחית את מספר כלי הרכב הפועלים בכבישים. על פי מחקר של Allied Market Research ב-2019 שוק הניידות החכמה העולמי הוערך ב-34.04 מיליארד דולר, והוא צפוי להגיע ל-70.46 מיליארד דולר עד 2027.

ניידות חכמה כוללת מושגים שונים כמו שיתוף נסיעות, נסיעה באופניים, קורקינטים ותחבורה ציבורית, בין ערים כדי לשפר את תנאי התנועה. הצורך בניידות חכמה גדל ברחבי העולם  בשנים האחרונות בגלל מספר גורמים כמו עלייה בזיהום, עלייה במספר ההרוגים בתאונות והזמן הרב שמבלים בפקקים. ניידות חכמה היא רעיון מהפכני לניצול משאבי התחבורה הזמינים בצורה בטוחה ויעילה יותר כדי להבטיח אפס פליטה, להפחית את כמות התאונות, או למנוע אותן כליל, ולהוריד את מספר הרכבים על הכבישים.

כיום, ישראל ניצבת בצומת דרכים- בין מודל התחבורה האמריקני, שמבוסס על שימוש גבוה ברכב פרטי, ובין מודל התחבורה האירופי/מזרח אסייתי, המבוסס על מערך נסיעות מאוזן יותר וכולל שיעורים גבוהים של תחבורה ציבורית, הליכה ורכיבה על אופניים. צומת דרכים זו היא ההזדמנות של ישראל למנף את מהפכת התחבורה החכמה על מנת לשנות את הדפוס הקיים ולהפחית את השימוש ברכב פרטי לטובת מנעד של פתרונות ניידות יעילים יותר.

על מנת לעשות זאת יש לבצע שינויים במערך התנועה הכולל. רונן אדלשטיין מנהל פיתוח עסקי בחברת מגלקום מקבוצת טלרד, המעניקה פתרונות ושירותים אינטגרטיביים למערכות תקשורת, מחשוב, בטחון וחדרי בקרה ומעורבת בפרויקטים רבים בתחום התחבורה החכמה,  “המטרה היא לייצר מצב שבו מארג התנועה יהיה מתוכנן ומופעל בצורה מדויקת כך שיאפשר מקסימום זרימה של תנועה עם מינימום הפרעה לצד יצירת המשכיות שירות מנקודת היציאה עד הגעה ליעד”.

בשביל לעשות זאת, יש להקים מרכזי ניהול תנועה אינטגרטיביים חכמים שמאפשרים ניהול ובקרה לכל מערכי התנועה בזמן אמת. אדלשטיין מדגיש:  “המטרה היא לבנות מערך תנועה הוליסטי ולהתקדם מהמצב הנוכחי בו כל מערכת מנוהלת כאי עצמאי. זאת לצד מאמצים גדולים יותר מצד הממשלה לשלב בין מערכי הסעת המונים ולשדרג את התשתיות באמצעות הרכבת הקלה, נתיבים נוספים של תחבורה ציבורית ונסיעה שיתופית, חניוני חנה וסע ועוד”.

“ערים רבות בעולם קורסות תחת עומס התחבורה ההולך וגדל, וטכנולוגיות תחבורה חכמה מתחילות להוות חלק משמעותי בפתרון הבעיה. כיום נאספת כמות עצומה של מידע על התנועה, אולם השימוש במידע זה נמצא רק בראשיתו. אומר צחי גולן, מנכ”ל סימנס מוביליטי ישראל. “המידע העדכני נאסף מסנסורים, מצלמות, דיווחים ועוד, ונותן תמונת מצב בזמן אמת על התנועה במרחב העירוני, לשימוש מרכזי הבקרה בערים וגם לאפליקציות תחבורה חכמה”.

מגמות ותחזית לעתיד התחבורה

המונח “תחבורה חכמה” מתייחס לסל של שינויים מבוססי טכנולוגיה, שכבר החלו לחדור לשוק התחבורה ושצפויים לשנות מהותית את הניידות של בני אדם וסחורות במרחב. ישנן שלוש מגמות מרכזיות שצפויות להשפיע זו על זו וכן לעצב את עתיד הניידות:  אוטומציה, חיבוריות, ושיתופיות. הפיתוחים הללו קיימים כבר היום בשוק הרכב בצורות ובהיקפים שונים, אולם חדירתם צפויה להתעצם בעתיד הנראה לעין. המגמות הללו רלוונטיות לכלי רכב מגדלים ומסוגים שונים, שנע בין משאיות ואוטובוסים ועד כלי רכב אישיים, כמו אופניים וקורקינטים, שמהפכת החשמול, החיבוריות והשיתופיות מגיעה אליהם במהירות יחסית.

מהפכת האוטומציה בתחום התחבורה מהווה אפוא חלק מההתפתחויות הטכנולוגיות האחרונות בתחומי הבינה מלאכותית (AI) ולמידת מכונה (Machine Learning) וכן בתחומי החישה ועיבוד הנתונים. הצורה ששימוש בטכנולוגיות אלו באה לידי ביטוי היא באמצעות רכבים אוטונומיים. כלי רכב אוטונומיים הינם כלי רכב שהנהיגה בהם נעשית במלואה או בחלקה ללא התערבות אנושית. על מנת שרכב אוטונומי ינהג בעצמו הוא צריך “לקרוא” את הסביבה שבה הוא נמצא, “להבין” את הסיטואציה ולהגיב בהתאם.  כיום חברות מסויימות  המפתחות טכנולוגיות של אוטומציה דוגלות בגישה הדרגתית ופועלות לפיתוח כלי רכב אוטונומיים למחצה במקביל להמשך פיתוח של טכנולוגיות אוטונומיה מלאה.

“יישומי תחבורה חכמה הם גם הבסיס לניהול עתידי של התנועה בכלי תחבורה אוטונומיים ורכבים שיתופיים, שיידעו לתקשר ביניהם ולאפשר תכנון יעיל ובטוח של הנסיעה” אומר צחי גולן, מנכ”ל סימנס מוביליטי ישראל. “לנו יש ויש מגוון פתרונות לייעול תכנון הנסיעות וניהול ציי כלי התחבורה”.

חיבוריות

חיבוריות מתייחסת ליכולת של כלי רכב לתקשר בינם לבין עצמם, כמו גם עם תשתיות סמוכות ועם מערכת מרכזית, על מנת להעביר מידע על תנאי הדרך.  בין אם על ידי מערכות המוטמעות ברכב עצמו או באמצעות תוספים שונים הנמצאים בכבישים. החיבוריות מאפשרת לנהג (או לרכב האוטונומי) לקבל ולמסור מידע לגבי המתרחש על הכביש.

כיום ערים נהיות יותר צפופות ומורכבות, במיוחד במדינת ישראל. בנוסף, מגוון ועושר הפריטים ברחוב גדל – אם בעבר היה רק כביש, מדרכה, הולך רגל ומכונית, כיום ישנם הרבה יותר אלמנטים שצריך לשים לב אליהם, בין אם זה יותר שלטים במרחב, תחנות אוטובוס יותר גדולות, סוגי כלי תחבורה שונים, עמדות שונות וכד’, מה שמקשה על ניהול מערך הדרך והתנועה בעיר.

“פתרון אחד שיכול לסייע בריבוי המידע המתקבל הוא מערכות לניהול מידע”, אומר ירון כהן, סמנכ”ל פיתוח עסקי של חברת גאודע מקבוצת טלרד, המתמחה בפתרונות מידע בעולמות מחשוב המסמכים, תשתיות תכנון ומקרקעין וגאו-אינפורמטיקה.

לרשות העיריות כיום עומדים מקורות מידע רבים מהם נאספים הנתונים על מצב התנועה ברחובות – ממקורות פנימיים דוגמת חיישנים עירוניים ומצלמות עירוניות, ועד לספקים חיצוניים דוגמת ווייז, מוביל-איי ועוד. המידע נמצא, אך האתגר הוא לאסוף, לאחד, לארגן ולנתח אותו. כמו כן מידע עירוני רב מוחזק בבסיסי נתונים של ספקים שונים, מצב המקשה מאוד על היתוך מידע הוליסטי וקבלת תובנות חדשות רוחביות. כיום קיימות פלטפורמות לניהול מידע, שלוקחות את כל הנתונים מכל המקורות באמצעות ממשקים, אך הן דורשות התאמות, תאום בין ספקים, טיוב וכיו”ב.

חברת גאודע מובילה פרויקטים לאומיים ועסקיים המעצימים את לקוחותיה על ידי ניהול בסיסי מידע, הנגשה חכמה ומציאת ההקשרים הטמונים בנתונים והערך החבוי בהם. החברה מפתחת עבור הלקוח את הפתרונות המאפשרים לקבל מענה מעושר המידע בלחיצת כפתור. “ניהול מערך מידע ממקורות מבוזרים בכלל ומערך תחבורה בפרט הוא מורכב, לכל גורם בארגון יש תכנות וספקי מידע שונים ואין להם את הכלים להשתמש במידע באופן זמין, אנו מציעים סדרת פתרונות המאפשרים לעיר לקחת שליטה על המידע, לארגן אותו כך שלאחר מכן ניתן יהיה לנתח את המידע במגוון ניתוחים של ביג דאטה, לימוד מכונה ובינה מלאכותית”. אומר פרי הדר, מנכ”ל חברת גאודע מקבוצת טלרד

תחבורה חכמה. צילום: יחצ

  • שירות ניידות, תחבורה שיתופית ותחבורה ציבורית

במקביל להתפתחויות הטכנולוגיות של אוטומציה וחיבוריות, בשנים האחרונות גובר העניין ברעיון של “כלכלה שיתופית”, שבמסגרתה מוחלפת הבעלות על מוצרים שונים במודלים של שיתוף ושירותים. הרעיון שנמצא בבסיס הכלכלה השיתופית הוא ניצול יעיל יותר של משאבים, שנמצאים בשימוש חסר במשך מרבית הזמן. בתחום התחבורה הרעיון הזה משמעותי במיוחד, התחשב בכך שמכונית בבעלות פרטית לא נמצאת בשימוש 95% מהזמן,  וכי מרבית הנסיעות בשעות העומס מתבצעות עם נוסע אחד בלבד (הנהג) בעוד יתר המושבים נותרים ריקים.

אמנם תחבורה שיתופית אינה תופעה חדשה, וגם בעבר אנשים חלקו נסיעות, בתשלום או בחינם. אך בשנים האחרונות פיתוחים טכנולוגיים מבוססי מיקום הצמיחו מודלים חדשים לשיתופי נסיעות ולשירותי ניידות כמו גם, אפשרויות לשילוב בין האמצעים עצמם על מנת ליצור חווית נסיעה חלקה ופשוטה. צחי גולן, מנכ”ל סימנס מוביליטי ישראל מציין “בעולם התחבורה נהוג לדבר על שילוביות בין אמצעי התנועה השונים (Intermodality). המידע שנאסף מאפשר לאפליקציות תכנון הנסיעה להמליץ למשתמש על אמצעי התחבורה היעיל ביותר, כולל השילוביות המיטבית בין מגוון אמצעי התחבורה”.

גם בתחום התחבורה ציבורית אנחנו רואים התקדמות לקראת תחבורה חכמה והטמעת טכנולוגיות שונות כמו בינה מלאכותית, טכנולוגיית ענן ועוד

ישנם כמה מודלים של תחבורה שיתופים שכדאי להכיר:

  • מודל של שיתוף רכב (Car- Sharing) -מתייחס לאפשרות לשכור רכב, אופניים או קורקינט מחברה או מאדם פרטי בעזרת פלטפורמה דיגיטלית, כאשר התשלום נקבע לפי זמן השימוש ו/או לפי נסיעה. כמו Car2Go, תלאופן, וחברות הקורקינט השונות.
  • מודל של שיתוף נסיעות (Ride Sharing) – מתייחס למצב שבו אנשים פרטיים, שקיימת חפיפה בין מסלולי הנסיעה היומיומיים שלהם, נוסעים יחד באותו רכב, באופן שמנצל את המושבים הריקים ברכב. זהו בעצם המודל של CARPOOL, שחברות כמו ווייז ניסו לקדם, אך מדובר במודל שלא מצליח במיוחד.
  • מודל של שירותי נסיעה – מתייחס לחברות שמספקות שירותי נסיעה (Service as a mobility) חברות אלו נקראות גם לעתים Hailing-Ride Companies ,או Transportation Network Company כמו Uber Lyft, Via ובארץ יש את Bubble. חברות אלו מפעילות שירותי נסיעה אישיים (בדומה למונית), שירותי הסעה משותפים (שכוללים איסוף נוסעים נוספים) ומיניבוסים המשרתים אזורים מסוימים.

מה קורה בישראל

מדינת ישראל הנחשבת למעצמת טכנולוגיה מובילה ברחבי העולם, בפרט בתחומים של אוטו-טק, נמצאת מאחור כשזה מגיע ליישום פתרונות אלו וזאת ניתן ראות במצב הפקקים הנוראי שחווים באופן יומיומי, מחסור בחנייה,  פרויקטים תחבורתיים שלא עומדים בקצב ועוד.

בוועידת התחבורה החכמה של משרד רוה”מ שנערכה לפני מספר חודשים, עלו מספר תסריטים לגבי עתיד עולם התחבורה וכשהרעיון המרכזי עובר דרך הרכב האוטונומי. התסריט האוטופי מתאר סיטואציה בה ציים של רכבים אוטונומיים, יגיעו לפי דרישה לפתח בית הלקוח, ייקחו אותו ליעד ומשם ימשיכו לאיסוף הבא. אנשים לא יצטרכו לנהוג או לחפש חנייה. רק להזמין מכונית לפי הצרכים שלהם ולצאת לדרך. אך זה פתרון שמאוד רחוק מאיתנו.

בינתיים, גם אחרי שהרכבת הקלה תצא לדרך, אנו עשויים לגלות שאנחנו עדיין מצויים עם מצבת כלי רכב חדשים שגדלה במספרה במאות אלפים מדי שנה, פוקקת את המדינה עמוק אל תוך העשור הזה.

עיר חכמה
קרדיט: באדיבות גאודע

אך מסתמן שיש כבר אור בקצה המנהרה, ובשנים האחרונות אנחנו רואים פיתוחים טכנולוגיים שמייעלים את הנסיעות הן ברכב פרטי אך בעיקר בתחב

עו”ד צחי גולן סימנס מוביליטי. צילום: יחצ

ורה ציבורית.  לדוגמא אגד, חברת התחבורה הציבורית הגדולה בישראל, מפעילה את צי האוטובוסים בתחבורה ירוקה הגדול בישראל, כמו כן, היא מפעילה מערך תחבורה חכמה הנקרא “אגד תיקתק”, שהוא פתרון תחבורה שיתופית המאפשר הזמנת רכב שיתופי בלחיצת כפתור דרך אפליקציית אגד.

בנוסף, חברת נתיבי איילון סיימה אתמול את שלב נסיעות המבחן באמצעי התחבורה הציבורית החדש שעשוי להיכנס לשימוש בישראל במהלך השנתיים הקרובות, במטרה להילחם בפקקי התנועה. מדובר ב-MTEV: מערכת הסעת המונים שמהווה שילוב של רכבת קלה ואוטובוס, בכך שהיא בעלת שלושה קרונות בעלי תפוסה של בין 240-500 נוסעים, אך נוסעת על כבישים רגילים.

“בסימנס מוביליטי, אנחנו מאמינים שהתחבורה החכמה יכולה לשפר את חווית הנסיעה.” מציין צחי גולן, מנכ”ל סימנס מוביליטי ישראל. “בתחום הפתרונות הדיגיטליים, סימנס מציעה מגוון פתרונות לנוסעים הכוללים אפליקציות לתכנון נסיעה, מהמייל הראשון ועד המייל האחרון, כולל מידע בזמן אמת על התנועה, וכן ביצוע הכרטוס עצמו. למפעילים סימנס מציעה אפליקציות מגוונות כמו ניהול חכם של תחנות המשפרות את זרימת הנוסעים, ניהול צי כלי התחבורה ועוד”

ירון כהן סמנכ”ל פיתוח עסקי גאודע מקבוצת טלרד. צילום: יחצ

עולם התחבורה החכמה נמצא במוקד הדיון בשנים האחרונות וכיום מדינת ישראל עומדת בצומת דרכים משמעותי מאוד בעולם התחבורה. דרך קידום ניסויים, שילוב בין טכנולוגיה ותשתית וניהול תנועה, תפיסות הפעלה ואפשרויות תחבורה שיתופיות שטרם יושמו, פועלים לשפר באופן ניכר את ההתניידות בישראל. התחבורה החכמה שופעת טכנולוגיה, ושותפים לעשייה בתחום שחקנים רבים, בהם משרדי ממשלה (משרד רה”מ, משאד האוצר, משרד הכלכלה ועוד) וגורמים רבים בשוק הפרטי.

עולם התחבורה משתנה ללא היכר במסגרת מה שמסתמן כיום כמהפכה התעשייתית הרביעית – מהפכת הידע והמידע. בעולם כולו רותמים כעת את המהפכה הזו לטובת שיפור תחום התחבורה על רבדיו השונים. מדיניות לאימוץ תחבורה חכמה צריכה לכוון באופן פעיל לתסריט בו התחבורה החכמה נרתמת לשינוי הדפוסים הקיימים, לצמצום הגודש, זיהום האוויר, תאונות הדרכים והתלות ברכב הפרטי, לצד תרומה לבריאות הציבור, לאיכות החיים של הפרט ולכלכלה העירונית.


תמונת כותרת: תחבורה חכמה. קרדיט: באדיבות גאודע

מיכל סנדר

תגובות סגורות