רשתות תקשורת פרטיות – מה הופך אותן להצעה הכי נוצצת בעיר? ואיך מערכות בקרת תאורה מספקות מענה מתאים?
ככל שעובר הזמן, הערים החכמות הופכות מרעיון למציאות בשטח והן עוברות תהליכי דיגיטציה ואימוץ של יותר ויותר טכנולוגיות. מנעד הטכנולוגיות רחב ומתחיל בטכנולוגיות לשימוש העיר עצמה כמו תאורה חכמה, מצלמות או רמזורים, וממשיך בטכנולוגיות שמטרתן שירות לתושב כגון חברות קורקינטים, עמדות טעינה, משלוחים באמצעות רחפן ואף מכוניות אוטונומיות. מגוון היישומים רק הולך וגדל ונהיה מורכב יותר טכנולוגית. כדי לאפשר לכל זה לקרות, נדרשות רשתות תקשורת יציבות, חזקות ואמינות, ויותר מזה בעלות יכולות מתקדמות שיתמכו גם ביישומים עתידיים.
אם עד כה, הרשתות הציבוריות שלטו בעולם זה, הכניסה של דור 5 יחד עם תהליכי רגולציה בעולם צפויים לתרום לצמיחה מסיבית של רשתות תקשורת פרטיות. כבר היום ניתן לראות צמיחה ממוצעת של ההשקעות בהקמה ותפעול של רשתות פרטיות 55% ולפי התחזיות זוהי מגמה שעומדת להתרחב. הכניסה של אמזון לשוק הרשתות הפרטיות מסמנת באופן ברור שזהו הכיוון.
אז מה היא רשת פרטית ומה היתרונות שלה?
רשת פרטית היא רשת ייעודית לארגון המספקת חיבורי תקשורת ליישומים השייכים לו ו/או לישומים שהוא בוחר לארח ומספקת מגוון רמות שירות הדרושות לארגון באופן התואם את הצורך של כל יישום. כל זאת כתוצאה מהיכולת של בעל הרשת הפרטית לשלוט במשאב.
היתרונות המשמעותיים שלה הם:
- גמישות מירבית בכמות ומיקום הצרכנים ברחבי המרחב הציבורי
- עלויות נמוכות יותר שאינן עולות עם כל חיישן שמתווסף
- רמת אבטחה גבוהה
- עצמאות מקסימלית ויכולת לשלוט בתשתיות שהן המשאב ומכאן ברמת השירות השונה שניתנת לכל יישום
- מייתר את הצורך בחיבור לתשתיות צבוריות (או משאיר אותן כגיבוי בלבד)
- רוחב פס רחב
- זמן שיהוי נמוך
- יכולת לארח אפליקציות נוספות בעתיד ואופציה למקור הכנסה עתידי
מכיוון שמדובר בהשקעה גדולה יחסית, מתגבשים כבר כיום מספר מודלים של רשתות פרטיות הנבדלים זה מזה במתכונת פריסת התשתית ובעצמאות של הניהול שלה:
Private Networks – רשת פרטית עצמאית, הנפרסת ומנוהלת באופן עצמאי ע”י הארגון.
Dedicated Networks – רשת ייעודית של הארגון הנתמכת על ידי רשת ציבורית של מפעיל.
Hybrid Networks – משלבת רשת סלולרית פרטית עם רשת ציבורית של מפעיל.
מודלים אלה מאפשרים גמישות ארגונית לאמץ רשתות פרטיות לפי רמת המוכנות ויכולות הספציפיות לארגון.
כיצד 5G מקדם את המודל של רשתות פרטיות?
דור 5 מביא איתו יכולות טכנולוגיות חדשות המהוות תשתית מתאימה לרשתות הפרטיות.
אחת מהן היא היכולת של דור 5 לייצר פילוח רשתות network slicing, טכנולוגיה המאפשרת לתת מענה למגוון הצרכים החדשים שדורשים סגמנטים בעלי מאפיינים שונים ולספק רמת שירות שונה לאפליקציות שונות. לדוגמה שיהוי נמוך למכונית מול רמזור מצד אחד וחסכון בחשמל לסנסור של פחי אשפה. יכולת זו מאפשרת לייצר SLA (רמת שירות) שונה לשירותים שונים ומקדמת את היעילות התפעולית של העיר בכמה רמות.
נדבך טכנולוגי מרכזי נוסף הוא ה Edge computing (יכולת המחשוב ביחידת הקצה) – כלומר היכולת ל”הוריד את הענן אל העם”. הענן מתקרב אל היישום ובזכות המרחק הקצר נוצר דיליי נמוך, המאפשר לאפליקציות לעבוד במהירות גבוהה. יכולת זו היא קריטית לעתיד של התקשורת ובעיקר של אפליקציות שהן time sensitive, כלומר, בעלות רגישות גבוהה לזמן תגובה כמו תחבורה חכמה או רמזורים. העיר תרצה לספק לאפליקציות מסוג זה ענן פרטי עם שיהוי נמוך. למעשה נוצר פתרון דו שכבתי, כאשר הרשת היא התשתית ואליה מתווסף MEC – Mobile Edge Computing, המאפשר לעירייה לארח אפליקציות גם בענן המקומי. חברות ענן מסורתיות כמו אמזון או מיקרוסופט מציעות כבר היום עננים מקומיים כחלק מפתרון תשתיתי גלובלי. במסגרת זו, הן מספקות ענן עם יכולות Edge והאפליקציה יכולה לפעול בענן או ב-Edge כתלות בצורך ובמיקום של השירות.
בנוסף לשיהוי נמוך וEdge computing , הדור החמישי מבטיח גם קצבים מהירים. יכולת זאת מושגת באמצעות שימוש בתחומי תדר נוספים שהדור החמישי יודע לעבוד בהם ונקראים גלים מילימטריים. החוזקה של הגלים המילימטריים הינה ביכולתם לספק מהירויות גבוהות מאד, אך עם זאת המרחק שלהם מוגבל לכל היותר לקילומטר אחד. מכאן שעל מנת לספק מהירות גבוהה ישנו צורך בפריסה רחבה של תחנות רבות.
התאורה החכמה כתשתית תקשורתית
הצורך של הרשתות הפרטיות להסתמך על יכולת מחשוב בנקודות הקצה, בשילוב הצורך בפריסה רחבה על מנת לנצל את המהירויות של הגלים המילימטריים, מציב את התאורה החכמה כפלטפורמה אידיאלית ליצירת רשתות אלו. עמודי תאורה מחוברים מאפשרים נקודות אנרגיה ותקשורת, הממוקמים בפריסה רחבה ובמרחקים קצרים ומהווים תשתית לנקודות הקצה, בשלב הראשון באמצעות Small Cells על העמודים ובשלב השני באמצעות שילוב של תקשורת 5G בבקר עצמו.
עבור העיר מדובר בפתרון אופטימלי. העיר משמשת כספק תשתיות וזה אך טבעי להחיל את המודל הזה גם בעולם הדיגיטלי. היא זקוקה לתשתיות אלה לצרכיה כעיר ולהתקנים נוספים שיבואו להתארח ברשת שלה. הרשת הפרטית מספקת פתרון תפור למידותיה, וכזה שמשאיר את הבעלות על התשתיות והשליטה בהן בידיה. הרשת הפרטית מאפשרת לעיר שליטה על סוג יחידות הקצה והכמות שלהן, מייתרת את הצורך לחבר אותן לתשתיות פיזיות ומוזילה עלויות בהשוואה לשימוש ברשת ציבורית. על כך נוספים גם יתרונות של אמצעי אבטחה ייעודיים ואינטגרציה עם מערכות תפעוליות של העיר.
עמודי התאורה מהוים Real estate מצוין לעיר שמאפשר לה פריסה של דור חמישי במקביל ליכולת להקים רשת פרטית ונותן לה יתרון על פני הספקים הסלולאריים המסורתיים. העירייה יכולה לעשות שימוש בעמודי תאורה הכוללים תקשורת מדור חמש עבור אפליקציות המצריכות קצבים גבוהים ויותר מזה יכולה גם למכור אותם חזרה למפעילים הסלולאריים ולייצר אפשרויות נוספות להכנסות עתידיות.
טונדו סמארט המתמחה בפתרונות תאורה חכמה, יחד עם Monogoto המתמחה בשירותי תקשורת, מציעות כיום מודל ייחודי של רשתות פרטיות לערים, שמתבסס על השילוב של יכולות התקשורת עם השימוש בעמודי התאורה ומאפשרים לערים לקבל באותה נשימה, בנוסף לתאורה חכמה, חסכון באנרגיה וניהול יעיל מבוסס דאטה, גם רשתות פרטיות בבעלותן, בניהולן ובמידתן.