פקודה אילמת

סמל דמייאן רובינסון התרכז במבט ארוך לעבר נקודה מסויימת בשטח המיוער שבו הוא נע. משקפי המציאות הרבודה שלו הצליחו למקד על האזור שבו התמקד ריבוע סימון קטן. סנסור ביולוגי שהוצב בצד האחורי של הקסדה שלו,  קלט את את גלי המוח ותירגם אותם לאות דיגיטלי מוגבר.  האות המוגבר הועבר ליחידת עיבוד שמבוססת על תוכנה מתקדמת של בינה מלאכותית. הפקודה שנגזרה מהאות, תורגמה והועברה לרובוט – כלב, שנע עם הכוח בשטח. לאחר קבלת הפקודה הדיגיטלית, הרובוט נע במדוייק לנקודה שעליה הביט סמל רובינסון מבלי שנאמרה מילה אחת לכל אורך התהליך.

הניסוי המתקדם הזה של פקודות המבוססות על קריאה ותרגום דיגיטלי של גלי מוח, הוצג בחודש אפריל האחרון במתקן האימונים של צבא אוסטרליה סמוך לבירה קנברה. את הטכנולוגיה הייחודית הזו פיתחו חוקרים מהמכון הטכנולוגי של סידני University of Technology Sydney (UTS).

“התהליך הזה היה מבחינתי מאד אינטואיטיבי,זו טכנולוגיה שמאד קל לשלוט בה”, סיפר סמל רובינסון לאחר הניסוי. “זה לא הצריך ממני חשיבה, אלא התרכזות  בלבד במבט לעבר הנקודה שבחרתי”. הרובוט שנוסה בשטח נשלט בדרך כלל על ידי קונסולה רגילה בדומה לרחפנים או משחקי מחשב. סדרת הניסויים כללה שמונה סבבים שכל אחד מהם ארך כשעתיים. הניסוי הוכיח שהמפעיל יכול להישאר במצב מוכנות לקרב כל העת, שכן הידיים שלו לא עזבו את הנשק במקביל להפעלת הרובוט והמבט שלו היה כל העת קדימה. בניסוי עצמו סומנו על משקפי המסך של הלוחמים שש נקודות, וכל מבט של הלוחם לכיוון שלהן יצר חתימה דיגיטלית שתורגמה דרך גלי המוח לפקודה לרובוט.

הפרויקט הזה תחת מחקר משותף ל UTS ולמחלקת המחקר והפיתוח של צבא אוסטרליה – החל בדצמבר 2020, ומטרתו הייתה לשלב ממשקים חדשים מבוססי גלי מוח בסביבה מבצעית טקטית. אחד האתגרים המורכבים של החוקרים היה תרגום גלי המוח תוך בידוד רעשי רקע של הגוף – כמו למשל התנשפות – או רעשי סביבה טבעיים אחרים. בעזרת חיישנים רגישים ופילטרים דיגיטלים, האות שנקלט מהמוח הפך למדוייק וברור יותר, וכך התאפשרה פריצת הדרך.

אתגר טכנולוגי נוסף שעמד בפני הצוות הוא שורת הפקודות שניתן לתת לרובוט בפרק זמן קצר. “כרגע יש לנו תשע פקודות שונות שיכולות להינתן בהחלטת המפעיל, אנחנו פועלים להרחיב את האפשרויות לפקודות נוספות כדי להגדיל את יכולות התנועה והביצוע של הרובוט”, מספר פרופסור צ’ינג טנג לין מאוניברסיטת UTS. שותפתו למחקר פרופסור פרנצ’סקה לאקופי פיתחה את הביו – סנסור המיוחד שמוצמד לחלק האחורי של ראש החייל וקורא את גלי המוח. בעזרת חומרים חדישים מבוססי סיבי פחמן היא שיפרה את עמידות החיישן ואת האופן שבו מוצמד לגולגולת כדי לקרוא במדוייק יותר את האינפורמציה החשמלית מתוך המוח.

ניסוי הפעלת רובוט בעזרת גלי מוח באוסטרליה. צילום: Sergeant Matt Bickerton, מתוך אתר משרד הבטחון האוסטרלי, news.defence.gov.au

“השימוש בסיבים החדשנים אפשרו לנו לשפר את ההתאמה הביולוגית של החיישים למוח מה שאיפשר לנו מוליכות גבוהה של אינפורמציה”, היא סיפרה בראיון לאתר משרד הבטחון האוסטרלי בתחילת חודש יוני האחרון. המחקר הזה שתוקצב עד כה ב 1.2 מיליון דולר אמור להימשך בחודשים הקרובים במטרה להגדיל את מספר הפקודות ואופן הפעלת הרובוט בתנאי שטח שונים ותרחישים מבצעיים מורכבים יותר.

מדינה נוספת שבוחנת שילוב של כלבים רובוטים בלחימה היא סינגפור. ענקית הטכנולוגיה ST  הציגה את החזון שלה שמבוסס על רובוט בעל ארבע רגליים מצוייד במצלמה, חיישני קירבה ומכ”מ לייזר  קטן – LIDAR , שאמור ללוות כוחות חי”ר בפעולה. הרובוט מתוצרת Ghost Robotics האמריקנית ייקרא בגרסה הקרבית שלו  Vision 60.

“אנחנו עדיין בוחנים את הרעיון של שילוב ה Vision 60 בכמה היבטים”, אומר דייב אנג, המנהל המסחרי של מערכות קרקעיות ב ST. “המיקוד שלנו הוא בעיקר ביכולות ההליכה והמעבר של הרובוט ולכן אנחנו מפתחים לו מכ”מ לייזר מתקדם. הכוונה שלנו היא לאפשר לו יכולת מעבר עצמאית ללא עיכוב באזורים צרים ומורכבים ובכך לשחרר את החיילים האחרים בכוח למשימה שלהם,  מבלי שיצטרכו להתמקד בהפעלת הרובוט עצמו. תחום נוסף שבו אנחנו מתמקדים הוא פיתוח יכולות הגנת סייבר על הרובוט, כדי למנוע שיבוש הפעלה שלו  או לחילופין   השתלטות עויינת עליו.”

ב ST הבינו כי התמקדות בפקודות קוליות יכולה להיות בעייתית מאד בזמן קרב משני טעמים: 1. החייל לא תמיד יהיה מרוכז קוגנטיבית במתן הפקודה הנכונה או המדוייקת.       2. בשל הרעש מסביב הפקודה יכולה להגיע לרובוט באופן משובש, מה שיכול להיות מסוכן לכוח או לא אפקטיבי מבחינת התרומה המבצעית.

“זו בדיוק הסיבה שאנחנו רוצים להתמקד בפיתוח פקודות על זמן תנועות טבעיות, כמו למשל הפניית מבט ארוך לנקודה”, אומר האן קון טאי, מהנדס ב ST בראיון לאתר NATIONAL DEFENCE.  “אנחנו עדיין לא שם. אנחנו עדיין בשלב המחקר של  מה תהיה הפקודה האולטימטבית והנכונה ביותר, ורק אחריה נפתח את הממשק עם הרובוט”.


תמונת כותרת: ניסוי הפעלת רובוט בעזרת גלי מוח באוסטרליה. צילום: Sergeant Matt Bickerton, מתוך אתר משרד הבטחון האוסטרלי, news.defence.gov.au

מערכת ניו-טק מגזינים גרופ

תגובות סגורות