התפתח באופן משמעותי מאז השקתו בשנת 1996. במהלך עשרים ושש השנים האחרונות חלו שינויים רבים בתצורה של מחבר ה-USB. מהירויות ההעברה המרביות גדלו פי 25,000. נוסף ליכולות העברת הנתונים המגוונות של ממשק ה-USB, הוא הפך גם לשיטה נוחה לאספקת חשמל ולטעינה של מגוון רחב של פריטי ציוד היקפי למחשבים ומוצרי צריכה אלקטרוניים – מטלפונים חכמים עד התקנים לבישים לניטור כושר. ממשק ה-USB נמצא כיום בכל מקום ונחשב למקובל. למרות שניתן למצוא את ממשק ה-USB בכל מקום, על המהנדסים להתייחס למספר היבטים טכניים חיוניים הנוגעים לפעולתו. היבטים אלה הם התקנים (Type-A, Type-B, Type-C, Mini-B וכדומה) של מחבר (גורם הצורה הפיזי) ה-USB, קצב העברת הנתונים (USB 3.0, USB 3.2, USB 4.0 וכדומה) ותקני אספקת החשמל ב-USB (USB 2.0, USB PD 3.0, USB 3.1 וכדומה).
מאמר זה מציג את ממשק ה-USB, סוקר בקצרה את התפתחותו ומסביר מדוע הוא הפך לשקע הטעינה התקני למוצרי צריכה אלקטרוניים באיחוד האירופי ובבריטניה.
ראשית הקישוריות של המחשב האישי
באופן מפתיע, ממשק ה-USB קיים כבר 26 שנים. במהלך תקופה זו, הוא השפיע באופן ניכר על ענפי המחשוב ומוצרי הצריכה האלקטרוניים. תקן USB 1.0, שהוגדר לראשונה בשנת 1996, נבע מהצורך לחבר ציוד צד שלישי היקפי למחשבים אישיים. אימוץ הממשק צבר מאז תאוצה במהירות. הוא הסתעף כדי לחבר התקנים רבים ולספק להם חשמל – מטלפונים ושעונים חכמים, דרך התקני מעקב אחר כושר ועד למצלמות אבטחה ביתיות. הנוחות והפשטות של ממשק ה-USB הבטיחו את הצלחתו, תוך עקיפת שיטות ישנות ואיטיות של קישוריות למחשב משנות ה-90 כמו הממשק הטורי RS-232 והממשקים המקביליים של Centronics. כיום, ממשק ה-USB מציע הרבה מעבר ליכולות העברת הנתונים הראשוניות שלו, וכמעט כל בעל טלפון סלולארי משתמש באופן יומיומי בתכונות אספקת החשמל והטעינה שלו. גם מהירות העברת הנתונים עלתה באופן דרמטי.
USB – מסע בזמן
ממועד השקתו, ממשק USB 1.0 לא רק סיפק מהירות העברה גבוהה יותר של 1.5Mbps בהשוואה לממשקים טוריים אחרים של אותה התקופה, אלא גם אפשר לבצע החלפה חמה של אביזר היקפי או של כונן זיכרון הבזק. ממשקים אחרים לא אפשרו ניתוק או חיבור של התקן אחר בלי לכבות את המחשב תחילה. נוסף להגדרה של פרוטוקול התוכנה, USB 1.0 ציין גם את התקנים הראשונים של מחבר ה-USB – Type A ו-Type B. מחבר Type A עדיין משמש כיום להתחברות למחשב מארח, ומייצג את מה שכולנו מקשרים למחבר USB. המחבר המרובע Type B עודנו בשימוש כיום, אך נפוץ פחות ממחבר Type A (איור 1).
ממשק ה-USB הנוח בן ארבעת החוטים צבר במהירות אחיזה בשוק הודות לפשטות ההרכבה של המחברים והכבלים. שנתיים לאחר מכן, בשנת 1998, בישר פרוטוקול מעודכן (USB 1.1) את הגעתן של מהירויות העברה גבוהות באופן ניכר – עד 12Mbps ב-Full Speed. התאימות ל-USB 1.0 נשמרה על ידי חזרה אוטומטית של הפרוטוקול למהירות של 1.5Mbps.
אימוץ הממשק על ידי השוק המשיך לגדול, ויצרני מחשבים וציוד היקפי עברו ל-USB והפסיקו לתמוך בממשקים אחרים. גישה זו עודדה תמיכה נוספת של יצרני ציוד אחרים, והרחיבה עוד יותר את הרשימה ההולכת וגדלה ושל מאמצי ה-USB.
בשנת 2000, הציג פורום מטמיעי ה-USB (USB-IF) את מפרט התוכנה USB 2.0 High-Speed, שהעלה את קצבי ההעברה ל-480Mbps. הגברה זו של מהירות ההעברה הציגה יכולת גישה לאחסון חיצוני – מכוננים קשיחים עד כונני ‘אצבע’. מפרט זה אפשר לממשק ה-USB גם לספק חשמל להתקנים מחוברים (עד 0.5A במתח של 5V) והגדיר אותו כשיטת אספקת חשמל. השימוש במחברי Type A ו-Type B היה נפוץ עד אז, אך ככל שתהליך המזעור של חומרת המחשוב התקדם, הושקו מחברי Mini (בעיקר כדי להחליף את מחברי Type B) ומחברי Micro זמן קצר לאחר מכן בשנת 2007 (איור 2). תוכלו למצוא עדיין מחברי Mini בחומרה ישנה, אך מחברי Micro הפכו במהירות לתקן המחברים הדומיננטי. כמו כן, עם ההתפתחות של תקני ה-USB פרוטוקול התוכנה ל-USB הופרד יותר ויותר מתקן המחבר הפיזי של ממשק ה-USB.
בשנת 2008, פורסם פרוטוקול התוכנה USB 3.0 (שכונה בהמשך USB 3.2 Gen 1×1) וקידם את מהירויות ההעברה התיאורטיות ל-5Gbps. עלייה לוגריתמית זו במהירות התאפשרה בחלקה על ידי הכפלת מספר החוטים בשימוש מארבעה לשמונה תוך שמירה על התאימות ל-USB 1.0. יכולת אספקת החשמל גדלה ל-900mA והוצגה תצורת המחבר Type C (איור 2).
ממשק USB 3.1 (שכונה בהמשך USB 3.2 Gen 2×1) הכפיל את קצבי ההעברה ל-10Gbps, וזמן מה אחריו ממשק USB 3.2 (שכונה בהמשך USB 3.2 Gen 2×2) הכפיל שוב את קצבי ההעברה ל-20Gbps.
מפרט USB 3.2 התמקד גם במחבר Type C – סוג המחבר הראשון שניתן לחבר בכל כיוון. מאפייניו הבולטים הם מידותיו הזעירות ופינותיו המעוגלות. עם ההתקדמות בתקני ה-USB התפתחו גם סוגי ההתקנים שתמכו בממשק זה. מחבר Type C הרחיב את מספר תרחישי השימוש, וביסס את הרעיון של שימוש בממשק לטעינת התקנים ולהפעלתם בלבד.
ממשק USB 4 ואילך
מפרט USB 4.0 הוצג בשנת 2019 והכפיל את התפוקה ל-40Gbps. מפרט זה, המבוסס על פרוטוקול Thunderbolt 3 בעל שני נתיבים, מחייב שימוש במחבר Type C. נוסף לכך, USB 4.0 הגדיר שיטה ייעודית להעברת וידיאו וקידם באופן משמעותי את יכולות אספקת החשמל.
גם תקני Type C ו-USB 3.2 הרחיבו את יכולת אספקת החשמל לטווח מתחי יציאה נקוב של עד 48VDC בזרם צריכה של עד 5A, המאפשר הספק מרבי של 240W. איור 3 מתאר את תקני אספקת החשמל, שהתפתחו בנפרד אך תואמים לפרוטוקולי התוכנה של ממשק ה-USB.
המשך ההתפתחות של ממשק ה-USB האיץ אף יותר את האימוץ הודות ליכולתו לספק הרבה יותר חשמל, ולשקעי ה-Type C המשמשים לאספקת חשמל בלבד הזמינים כיום.
העלייה בפופולאריות של תצורת המחבר Type C תאמה גם לתסכול הגובר של הצרכנים לנוכח מספר המטענים הרב שנדרש כיום לטעינת הטכנולוגיה שברשותם. האיחוד האירופי הודיע ביוני 2022 על הסכם זמני לפתרון טעינה יחיד להתקנים אלקטרוניים ספציפיים. חברי הפרלמנט האירופי הצביעו ברוב מכריע על חוק חדש, שיחייב כל התקן נייד חדש להשתמש בכבל טעינה זהה. החל משנת 2024, בכל הטלפונים החכמים והטאבלטים החדשים יותקן שקע טעינה USB Type C, והאיחוד האירופי ירחיב את ההנחיה בשנת 2026 גם ליצרני מחשבים ניידים. ממשלת בריטניה טרם בחנה יישום של חקיקה דומה, אך סביר להניח שהיא תפעל לפי יוזמת האיחוד האירופי.
הטמעת USB Type C
כשבוחרים שקע USB בתצורת Type C, חשוב לבחון את דרישות היישום. האם שקע זה ישמש לאספקת חשמל בלבד, או להעברת נתונים ולאספקת חשמל? כיצד ישפיע המקום הזמין בלוח על מיקום השקע ועל כיוונו?
דוגמה לשקע USB 4 Type C היא סדרה UJ40 של CUI Devices (איור 4). סדרה UJ40 תומכת במהירות העברת הנתונים של USB 4 (40Gbps), מאפשרת אספקת חשמל בזרם של 5A ובמתח של עד 48VDC ומתוכננת ל-10,000 מחזורי חיים. מחברי הרכבה משטחית אלה, התואמים להתכה חוזרת, זמינים בכיוון אופקי או אנכי ובעלי דירוג דליקות UL 94V-0. סדרה UJ40 מסוגלת לעמוד במתח של 100VAC, ומתאפיינת בהתנגדות בידוד של 100MΩ ובהתנגדות מגע של 40mΩ.
שקעי Type C מסדרה UJC של CUI Devices, המשמשים לאספקת חשמל בלבד, מציעים תצורה של 6 או 8 פינים וזמינים במארז אופקי או אנכי להרכבה משטחית (איור 5). שקעים אלה זמינים בדירוג זרם של 3A או 5A למתח הזנה של 20VDC.
USB בכל מקום
מראשית ימיו של תקן USB , בהם חיבר ציוד צד שלישי היקפי למחשבים, הוא התפתח לתקן המוביל בעולם של קישוריות נתונים קווית ואספקת חשמל לטכנולוגיה צרכנית. מורשת מרשימה זו, וקצב העברת הנתונים ההולך וגדל, מבטיחים את עתידו של ממשק ה-USB.