הזוכים יקבלו תמיכה של עד 40 מיליון ₪ לחממה לתקופת הזיכיון, בנוסף להשקעה ישירה בחברות שיזכו במענק בקרן ההזנק החדשה – מפרה סיד ועד Round A
במסגרת חבילת “הבוסט להייטק הישראלי” שהשיקה רשות החדשנות בתחילת שנת 2024, וכוללת חבילה רחבה של תוכניות חדשות כמענה לאתגרים העומדים בפני ההייטק הישראלי בדגש על הנבטת סטארטאפים חדשים תוך גיוונו של ההייטק, וחיזוק התחרותיות של האב החדשנות הישראלי מול מרכזי חדשנות עולמיים, מכריזה היום (שני, 8.4) רשות החדשנות על פתיחת הליך תחרותי לבחירת חממות טכנולוגיות חדשות, אשר ינביטו ויצמיחו חברות הזנק חדשות בעלות חדשנות טכנולוגיה עמוקה (דיפטק) ובעלות פוטנציאל כלכלי גלובלי משמעותי.
על פי ההליך התחרותי, יבחרו שלושה גופי השקעה חדשים – אשר יכללו בין היתר בעלי מניות שהינם משקיעים פיננסיים בינלאומיים וישראלים, קרנות הון סיכון ותאגידים בעלי ערך מוסף משמעותי, אשר יעניקו גיבוי פיננסי ומסגרת תומכת להקמה ובנייה של חברות הזנק חדשות במודלים חדשניים של Venture Creation ו-Venture Building, ותמיכה בהם כל הדרך משלב הרעיון או מסחור הידע ועד שלב הגיוס ההון המשמעותי הראשוני (Round A) – לכל הפחות. כל זאת במטרה לחזק את סביבת החדשנות הטכנולוגית של ישראל בתחומים שבהם מיעוט משקיעים מתמחים וקידום תעשיות טכנולוגיות ייחודיות ומורכבות, שבהן לישראל פוטנציאל להפוך למובילה בין-לאומית.
בתכנית החממות החדשה, יזכו הגופים שיבחרו בהליך התחרותי, בהשתתפות משמעותית וחסרת תקדים בהיקפה, בסך של עד 40 מיליון ש”ח (מעל 10 מיליון דולר) לתקופה של 5 שנים, בדמי הניהול של החממה והקמת מעבדה מרכזית שתאפשר תמיכה במחקר והפיתוח של המוצרים פורצי הדרך שיפותחו על ידי החברות שיונבטו בה. בנוסף, יוכלו לקבל החברות שיונבטו בחממה עוד עשרות מיליוני שקלים של השקעות לא-מדללות מרשות החדשנות בשלל מסלולים, ובפרט במסגרת קרן ההזנק החדשה של רשות החדשנות, המיועדת להשקיע מעל 500 מיליון ₪ בכל שנה וכוללת השתתפות בסבבי השקעה של חברות הזנק בשיעור מענק של 60% בחברות בשלבי הפרה-סיד, עד למענק של 1.5 מיליון ש”ח; שיעור מענק של 50% בחברות בשלבי הסיד, עד למענק של 5 מיליון ש”ח, ו-30% בחברות בשלבי Round A, עד לתקרת מענק של 15 מיליון ₪. המענק אף יכול להיות גבוה יותר לחברות עם תנאים מועדפים (יזמים מאוכלוסיות בתת-ייצוג או שפעילותן באזורי עדיפות לאומית). כך מלבד התמיכה בהפעלת החממה הטכנולוגית עצמה, תוכל כל חברה שתונבט בחממה להתחרות בקרן ההזנק ולקבל פוטנציאלית מענקים של למעלה מ21 מיליון ₪ – כ-6 מיליון דולר לחברה ולצמוח, תוך השתתפות משמעותית של המדינה בסיכון, משלב הרעיון או מסחור הידע ועד לשלבי הצמיחה המוקדמת- בתמיכה וליווי של החממה ובעלי מניותיה.
ההליך התחרותי יהיה פתוח לכשישה חודשים. ועל המגישים להוכיח זמינות של מקורות מימון בהיקף של 120 מיליון ₪ לכל הפחות, שיוקצו ויושקעו בחממה ובחברות החממה בתקופת הזיכיון. בין היתר יבחנו המציעים בהליך התחרותי לפי היקף ואיכות הניסיון שלהם ושל בעלי המניות שלהם והערך המוסף שלהם בתחום הפעילות של החממה הטכנולוגית שתוקם, כולל שותפויות עסקיות ואסטרטגיות של המציע ובעלי מניותיו עם גופים אחרים, היקף ואיכות הניסיון של הצוות, מקורות המימון של המציע, וכן התכנית העסקית שתוצג ובכללה התמחות בתחומי פעילות ממוקדים ומוגדרים, קידום סביבת החדשנות בתחום הפעילות בישראל ומיצוב החממה כמשקיע מוביל ברמה הבינלאומית בתחום הפעילות, הצגת מגוון רחב של מקורות ליצירה ולאיתור פרויקטים חדשים ותוכנית חדשנית לעידוד רעיונאות (Ideation) וליצירת חברות חדשות (Venture Creation) מבוססות אתגרים וצורך מוכח מהשוק, תכנית מוסדרת להעברת ידע ממוסדות מחקר ישראלים וזרים לשם הקמת חברות הזנק; מדיניות לביצוע השקעות המשך בחברות החממה, וכן תוכנית עסקית שתומכת בהמשך ואף הרחבת פעילות החממה כמשקיע מוביל גם לאחר חמשת שנות הזיכיון.
דרור בין, מנכ”ל רשות החדשנות: “תכנית החממות הטכנולוגיות החדשה שאנחנו משיקים היום מצטרפת לשורה של צעדים שהשקנו בחודשים האחרונים כדי לקדם את סביבת החדשנות בישראל, ובפרט קרן ההזנק וקרן יוזמה החדשה. אחת מהיתרונות המרכזיים של החממות הטכנולוגיות לאורך שנות פעילותן, היא יכולתם לייצר חברות בעלות חדשנות עמוקה (דיפטק) בישראל, לעיתים קרובות ממש משלב הרעיון או המחקר האקדמי, תוך השתתפות המדינה בסיכון. התוספת שאנחנו רוצים לראות מהחממות החדשות שיבחרו בהליך התחרותי, היא היכולת למשוך בעלי מניות ושותפים פיננסיים ישראלים ובינלאומיים חזקים שיאפשרו תמיכה בחברות לאורך זמן רב יותר, משיכת ההון הפרטי הנדרש לצמיחתם ולגדילתם לשווקים הבינלאומיים, והפיכתם לחברות גדולות וברות קיימא בישראל. בצורה זו אנו מאמינים כי החממות יוסיפו לחזק את התחרותיות של ישראל מול מרכזי חדשנות עולמיים”.
חנן ברנד, סמנכ”ל רשות החדשנות ומנהל חטיבת הזנק: “תכנית החממות הטכנולוגיות ציינה לאחרונה שלושים שנים להקמתה, והיוותה מאז היווסדה אחת מאבני הפינה המרכזיות, לצד תכנית יוזמה, של אקוסיסטם החדשנות הישראלי, שאפשרה את הפיכת ישראל למה שהיא היום – אומת יזמות, “סטארטאפ ניישן”. התכנית יצרה עד היום מעל 2500 חברות הזנק בעלות חדשנות טכנולוגית, צברה מאות אקזיטים שעל בסיסם הגיעו לישראל חברות רב לאומיות שמספקות אלפי מקומות עבודה בכל רחבי הארץ, ועד היום מהווה את אחת הספקיות המרכזיות להקמת חברות דיפטק בישראל, תוך השתתפות המדינה בסיכון הרב בתחומים אלו בשלבים הראשוניים. אנו גאים היום להשיק היום הליך תחרותי שאנו מאמינים יוביל להקמה של דור חדש של חממות טכנולוגיות, מגובות במשקיעים פיננסיים ואסטרטגיים חזקים- שחלקם יתכן עד היום לא פעלו בישראל, בהובלה של צוות ניהולי וטכנולוגי מהשורה הראשונה- אשר יחברו יחד, בסיוע הרשות, לבנות חברות פורצות דרך בעלות פוטנציאל להפוך לעמוד השדרה העתידי של ההייטק הישראלי”.