המרכז הוא הראשון בעולם המשלב מספר פלטפורמות של מחשבים קוונטיים עם מחשבי-על, תוך שימוש ב-DGX Quantum שפותח בשותפות של Quantum Machines ו-Nvidia
חברת QM – Quantum Machines, הספקית המובילה בעולם של מערכות שליטה ובקרה למחשבים קוונטים, שזכתה בקול הקורא של רשות החדשנות להקמת תשתית למתן שירותי מו”פ במחשוב קוונטי, הודיעה היום על פתיחת המרכז הישראלי למחשוב קוונטי (IQCC). המרכז הינו מתקן מחקר ברמה עולמית שיכלול שלושה מחשבים קוונטים וישרת את קהילת המחשוב הקוונטי וכן מכוני מחקר אקדמים ומרכזי מו״פ של תעשיות מתקדמות בארץ ובעולם. המרכז, הממוקם באוניברסיטת תל אביב, נבנה בהשקעה כוללת של 100 מיליון שקל במימון רשות החדשנות ויחנך רשמית ביום שני, 24 ביוני במסגרת שבוע הAI והסייבר באוניברסיטת ת”א.
ה-IQCC הוא מרכז מחשוב קוונטי מתקדם המשלב באופן ייחודי את הכוח של משאבי מחשוב קוונטי ו-HPC (מחשבי על). הוא הראשון בעולם שמכיל מספר פלטפורמות של מחשבים קוונטיים וסוגים שונים של qubit במיקום משותף. כל מחשבי המרכז עושים שימוש במערכת השליטה והבקרה המתקדמת OPX של Quantum Machines ומשולבים באופן אינטגרטיבי עם משאבי מחשוב-על מקומיים. המרכז יספק נגישות לענן על מנת לאפשר למשתמשים גישה מרחוק לסביבת המחשוב. בנוסף יציע המרכז testbed מתקדם המאובזר מסוגו בעולם, שיסייע לפיתוח טכנולוגיות מחשוב קוונטי חדשות.
גולת הכותרת של IQCC היא הפריסה הראשונה של DGX Quantum, מערכת מאוחדת למחשוב קוונטי-קלאסי שפותחה במשותף על ידי Quantum Machines ו-NVIDIA. המערכת משולבת באופן הדוק עם אשכול מחשוב-על המורכב ממעבדי NVIDIA GPU, ומעבדי ARM ו-AMD, כולם מחוברים לפלטפורמות ענן של AWS המאפשרת גישה מרחוק ומינוף משאבי מחשוב ענן נוספים. המרכז משתמש גם במערכת OPX1000 החדשה של QM, שמסוגלת לתמוך ב-1000 קיוביטים ומעלה, ונחשבת כיום למתקדמת מסוגה.
ה-IQCC מציע גישה עדיפה ומוזלת לאקדמיה ולתעשייה הישראלית, תוך שהוא פתוח גם לחוקרים ומפתחי מחשבים קוונטיים מרחבי העולם. על ידי מתן פלטפורמה פתוחה ומתקדמת למחקר ופיתוח, QM שואפת להאיץ את התקדמות המחשוב הקוונטי היישומי ולטפח פרויקטים שיתופיים עם מובילי תעשייה שיניעו את התחום קדימה. המרכז צפוי להפוך למקור משיכה לחברות וחוקרים ברחבי העולם, להבטיח את העצמאות הקוונטית של ישראל ולחזק את מעמדה כמובילה במהפכת המחשוב הקוונטי.
ד”ר איתמר סיון, מייסד משותף ומנכ”ל QM: “במרוץ העולמי לפיתוח מחשוב קוונטי מעשי, גישה לתשתיות מתקדמות היא חיונית. מרבית מתקני מחקר המחשוב הקוונטי המתקדמים בעולם סגורים או מציעים גישה מוגבלת מאוד למי שמחוץ לארגון שלהם. אי אפשר להיכנס לתחום ולהתחרות בהצלחה אם צריך לטוס חצי עולם רק כדי לקבל גישה מוגבלת. כשחשבנו מה יניע את המחשוב הקוונטי קדימה, הבנו שהאמצעי הוא בניית המתקן המתקדם ביותר מבחינת יכולת הפעולה, מודולריות ואינטגרציה עם HPC ועם הענן. גישת הארכיטקטורה הפתוחה שלנו תבטיח שניתן יהיה לשדרג ולהרחיב את המתקן באופן רציף כדי להישאר בחזית הטכנולוגיה, מה שיהפוך אותו למאיץ של כל האקוסיסטם בישראל ובעולם”.
“המחשוב הקוונטי הוא תחום שמתפתח בצורה מהירה בעולם ובישראל,״ אמר ד”ר אביב זאבי באלאסיאנו, סמנכ”ל תשתיות טכנולוגיות ברשות החדשנות. זאבי מציין שהצורך לבנות מעבדת מו”פ במחשוב קוונטי הוא מענה לצמיחה זו. ״המעבדה תאפשר שיתוף פעולה בין האקדמיה לתעשייה ותספק שירותי מו”פ ייחודיים באופן מסובסד. המעבדה תאפשר לחברות להתמקד בפיתוח המוצרים שלהן, מבלי להוציא זמן יקר על הכשרת כ”א ייחודי או רכישת ציוד ייעודי. זהו צעד נוסף לעתיד, תחרות מול האבים בעולם , אנחנו עושים היסטוריה. זוהי עומדת להיות המעבדה הראשונה בעולם שמאפשרת לסטרטאפים לנסות את הטכנולוגיה שלהם ולפתח אותה במעבדת קוואנטום לאומית.״
הערכת השוק העולמית של מחשוב קוונטי לשנת 2022 הייתה 13.67 מיליארד דולר והיא צפויה להגיע לערך של 143.44 מיליארד דולר עם גידול שנתי ממוצע מורכב של 26.5% בשנת 2032. מלבד סין, ישראל היא המדינה שמשקיעה בממוצע את האחוז הגדול ביותר מתוך התוצר המקומי הגולמי – GDP (0.082%) בנושאי מיחשוב קוונטי. בנוסף להשקעה זו יש להביא בחשבון את התרומה המשמעותית של ההון האנושי והתשתית האקדמית המפותחת בישראל, שמתאימה לסוג זה של פעילות. זהו צעד חשוב לקדמת המדע והטכנולוגיה בישראל ובעולם.
ד”ר יונתן כהן, מייסד משותף ו-CTO ב-QM: “עד היום מפתח של שבב מעבד קוונטי היה צריך לבנות מערך בדיקות משלו, בעלות של מיליונים. בנינו את המתקן המתקדם ביותר שאפשר להעלות על הדעת, כדי שימשוך אליו חברות וחוקרים מרחבי העולם. כשניגשנו לפרויקט טכנולוגיות רבות שהיו נחוצות כדי לאפשר אותו עדיין לא היו קיימות, אז השקענו שנתיים בבנייתן בשיתוף עם חברות הטכנולוגיה המובילות בעולם. כעת חוקרים יכולים לחבר את השבב שלהם ל-testbed שלנו, להפיק תועלת מהמתקן המתקדם ביותר בעולם, להאיץ את תהליך הפיתוח שלהם ולהפחית את העלויות באופן משמעותי.”
חברת Quantum Machines הוקמה בתחילת 2018 על ידי ד”ר איתמר סיון, מנכ”ל, ד”ר יונתן כהן, CTO , וד”ר נסים אופק, סמנכ”ל מחקר, שלושתם דוקטורים לפיזיקה עם התמחות במחשוב קוונטי ואלקטרוניקה קוונטית. החברה גייסה 110 מיליון דולר מהקרנות Battery Ventures Partners, Red Dot Capital, Qualcomm, TLV Partners, Maor Investments, Claridge, אביגדור וילנץ ומשקיעים נוספים ומעסיקה 160 עובדים, מחציתם בישראל והשאר בדנמרק, גרמניה, יפן, ארה”ב ומדינות נוספות.
בהתאם למענה לקול הקורא של רשות החדשנות, המרכז כולל מחשב קוונטי מוליך-על עם מעבד קוונטי של 25 קיוביטים מתוצרת Quantware, ומחשב קוונטי פוטוני עם 8 qumodes של ORCA. מעבדים קוונטיים ומחשבים קוונטיים נוספים יתווספו בחודשים הקרובים.
המשתמשים יוכלו גם למנף תוכנה קוונטית מתקדמת שפותחה על ידי Classiq. פתרון התוכנה QBridge, שפותח בשיתוף Quantum Machines ו-ParTec, יאפשר זרימות עבודה קוונטיות-קלאסיות היברידיות.
קרדיט:Quantum Machines