בשנים האחרונות, תעשיית הטלקומוניקציה חוותה שינוי משמעותי לעבר ארכיטקטורות רשת פתוחות, כאשר Open RAN משחק תפקיד מרכזי בטרנספורמציה זו. ענן, ממשקים פתוחים וניהול פתוח הם רק חלק מהיתרונות שהטכנולוגיה הזאת מאפשרת . שוחחנו עם ברוך נבון, נשיא חברת Parallel Wireless, שמתמחה בפיתוח טכנולוגיות תקשורת לשוק הסלולר בדגש על דור חמישי (5G).
האם תוכל להתחיל בהסבר מהו Open RAN ומדוע הוא נחשב לטכנולוגיה כל כך חדשנית?
Open RAN (Open Radio Access Network) היא גישה חדשה לבנייה ופריסה של רשתות סלולריות. באופן מסורתי, טכנולוגיית RAN הייתה קניינית, כלומר החומרה והתוכנה מגיעים מספק אחד. Open RAN שוברת את המונופול המסורתי על ידי שימוש בממשקים ותקנים פתוחים, ומאפשרת לרכיבי חומרה ותוכנה של ספקים שונים לעבוד יחד בצורה חלקה. ניתוק זה מאפשר לספקים חדשים ומגוונים להשתתף בשוק וזה מטפח חדשנות, מפחית עלויות, פותח את השוק לתחרות ומציע גמישות רבה יותר למפעילי הרשת.
מה הם מהיתרונות המרכזיים של Open RAN עבור תעשיית הטלקומוניקציה?
גיוון ספקים והפחתת עלויות הם שני היתרונות המרכזיים של Open RAN . באמצעות מתן אפשרות לספקים רבים להשתתף, Open RAN מעודדת תחרות שיכולה להוריד עלויות ולעודד חדשנות. וכן, על ידי הפעלת יכולת הדדית בין ציוד של ספקים שונים, מפעילי רשת יכולים לבחור את הרכיבים הטובים ביותר ממגוון ספקים, להגביר תחרות ולהוזיל מחירים. בנוסף Open RAN מקדמת חדשנות בכך שהיא מאפשרת למצטרפים חדשים לתרום למערכת האקולוגית, מה שמוביל לפתרונות מתקדמים ומגוונים יותר. גמישות זו פירושה גם שניתן לשדרג את הרשתות בקלות ובמהירות יותר, מה שעוזר למפעילים לעמוד בקצב ההתקדמות הטכנולוגית ודרישות הצרכנים המשתנות.
טכנולוגיה זו מהווה בעצם פלטפורמה לחדשנות – פיתוח יכולות חדשניות יוצאות דופן אשר לא היו מתאפשרות קודם. לדוגמא, ע״י שימוש בארכיטקטורה של ה Open RAN, חברת פארלל ווירלס פיתחה אפליקציות מבוססות AI אשר בעזרתן ניתן להפחית בצורה משמעותית את צריכת האנרגיה של הרשת הסלולרית (הורדת עלויות תפעול משמעותיות) וכן ביצוע של אופטימיזציית רשת, דבר אשר מאפשר חיסכון בעלויות פריסה ותפעול, וכן לשיפור בחוויית משתמש. בעצם בעזרת אותם משאבי רשת אפשר להעביר יותר מידע בפחות אנרגיה הודות לשימוש בבינה מלאכותית.
האם Open RAN מתחיל לצבור תאוצה בעולם?
אנחנו בהחלט רואים עניין הולך וגובר מצד מפעילים ברחבי העולם. אזורים כמו אירופה, צפון אמריקה וחלקים מאסיה מובילים את הדרך. לדוגמה, מספר מפעילים גדולים בארה”ב ובאירופה כבר החלו לשלב פתרונות Open RAN ברשתות שלהם. המומנטום הזה ניזון על ידי תמיכה ממשלתית ותעשייה, עם יוזמות ומדיניות המעודדים אימוץ של סטנדרטים פתוחים כדי לטפח נוף תקשורתי תחרותי וחדשני יותר. חברת הסלולר וודפון, למשל, מיישמת באופן פעיל את טכנולוגיית Open RAN בשווקים שונים ודוגלת באימוצה על מנת לגוון את שרשרת האספקה.
בסופו של דבר מפעילי הסלולר מחפשים גמישות, הורדת מחירים, הורדה של הוצאות תפעול וחסכון באנרגיה וטכנולוגית סלולר מבוססת Open RAN משיגה בדיוק את עקרונות אלו.
בישראל למשל, אנחנו עושים בימים אלה ניסוי חדשני, במימון ממשרד התקשורת ורשות החדשנות, לביצוע פיילוט ייחודי, ברמה עולמית. במסגרתו מתבצעת פריסה בפועל של רשת דור 5 עצמאית מבוססת Open RAN.
כיצד לדעתך ה- Open RAN ישנה את נוף התקשורת הבינלאומי ואת האופן שבו רשתות סלולריות בנויות ומתופעלות?
לטכנולוגייתOpen RAN יש פוטנציאל לחולל מהפכה בתקשורת הבינלאומית על ידי דמוקרטיזציה של תשתית הרשת. זה מפרק את המחסומים שנוצרו על ידי מערכות קנייניות, ומאפשר שיתוף פעולה וחדשנות גדולים יותר בכל התעשייה. זה יוביל לרשתות יעילות יותר, המסוגלות לספק שירותים משופרים וכיסוי טוב יותר, במיוחד באזורים מוחלשים. מנקודת מבט של תפעול רשת Open RAN מאפשר רשתות דינמיות וזריזות יותר. מפעילים יכולים לערבב ולהתאים רכיבים ולעדכן תוכנה בתדירות גבוהה יותר, מה שמוביל לשיפור מתמיד בביצועי הרשת וביכולותיהם.
עם אילו אתגרים מתמודדת התעשייה באימוץ Open RAN ?
אחד האתגרים העיקריים הוא השילוב של רכיבים ממספר ספקים, מה שמצריך בדיקות ואימות קפדניים כדי להבטיח תאימות וביצועים. דבר זה דורש אינטגרציה בין חברות ובין רכיבים. יש גם חששות לגבי האבטחה והצורך בכוח אדם מיומן לניהול מערכות מורכבות יותר אלו.
ב-Parallel Wireless אנו מטפלים באתגרים הללו על ידי פיתוח מסגרות אינטגרציה ובדיקות מקיפות כדי להבטיח יכולת פעולה הדדית חלקה, השקעה גדולה באוטומציות לצורך ביצוע אינטגרציות אלו.
אנו מציעים גם הכשרה ותמיכה נרחבת ללקוחות שלנו כדי לעזור להם לנהל ולמטב את פריסות ה-Open RAN שלהם ביעילות. בנוסף, אנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם גופי תעשייה וארגוני תקנים כדי לקדם שיטות עבודה מומלצות ולהניע את התפתחות הסטנדרטים הפתוחים.
במבט קדימה, מה החזון שלך לעתיד של Open RAN והשפעתו על תעשיית הטלקום?
אני רואה בעיני רוחי עתיד שבו Open RAN יהפוך לגישה הסטנדרטית לבנייה והפעלה של רשתות סלולריות. זה יוביל לתעשייה פתוחה יותר, חדשנית ותחרותית יותר, עם התקדמות טכנולוגית מהירה יותר ושירותים טובים יותר לצרכנים. ככל ש Open RAN תתבגר, נראה מגוון גדול יותר של שחקנים בשוק, מספקי טלקום מסורתיים ועד סטארט-אפים חדשניים, כולם תורמים לאקוסיסטם תוסס. בסופו של דבר, זה יביא לרשתות גמישות, יעילות וחסכוניות יותר, המסוגלות לעמוד בדרישות של העולם המקושר יותר ויותר.