האם העומס על הכבישים עומד לרדת בקרוב? על פי תכנית מתאר עתידית של ממשלת סין, אזור שלם בדרום המדינה עומד להפוך את פניו. את המכוניות על הכבישים יחליפו רחפנים מדגם eVTOL שיובילו אנשים וסחורות באוויר. רשות התעופה הסינית העניקה כבר רישיון הפעלה למספר חברות מקומיות. אחד הרחפנים שאושרו לטיסה הוא ה Prosperity, ששבר לאחרונה את שיא העולם בטיסה ללא הטענה, כשטס למרחק של 250 ק”מ. ה Prosperity מתוכנן להיות מונית האוויר הראשונה בסין, והוא צפוי לקבל בשנה הבאה גם רישיון טיסה באירופה .
אחרי מהפכת הרכבים החשמליים בעולם הרכב, המגמה הזו מגיעה – בקצב מהיר – גם לעולם התעופה. אמנם בעולם עדיין אין כלים מאוישים המורשים לשאת נוסעים בטיסות מסחריות, אבל הכיוון ברור, ורשויות התעופה בעולם בוחנות מספר פלטפורמות שבינתיים מורשות לשאת רק מטען בסביבת טיסה אזרחית רוויית תנועה.
אחת החברות המובילות בעולם בפיתוח פלטפורמות חשמליות לשינוע נוסעים ומטענים היא AutoFlight הסינית. עד לפני ארבע שנים המיקוד העיסקי שלה היה ברחפנים קטנים, אבל בשנים האחרונות היא מפתחת פלטרפומות חשמליות גדולות לתעופה האזרחית. לאחרונה קיבלה החברה רישוי הפעלה מ CAAC רשות התעופה הסינית, Civil Aviation Administration of China, להטסת מטענים ברחפן מאוייש במשקל של טון. בכוונת AutoFlight להפוך בהמשך את רחפן ה Prosperity שפיתחה למונית אווירית שיכולה להסיע עד 4 נוסעים. בשנה שעברה השיגה החברה שיא עולמי בטווח טיסה של רחפן חשמלי עם אבטיפוס בשם Prosperity 1 שטס בניסוי למרחק של 250 ק”מ. “הצלחת ניסוי הטיסה הזה מוכיחה את היכולת שלנו להגדיל בעתיד את מעטפת הביצועים של תחום רחפני ה eVTOL”, צוטט עומר בר יוחאי, נשיא AutoFlight, “ה Prosperity הוכיח יכולות טיסה מתקדמות שיאפשרו לנו לבקש ב 2025 רישיון טיסה גם מרשות התעופה של האיחוד האירופי, EASA”.
ה Prosperity, רחפן מסוג eVTOL, הממריא ונוחת אנכית, בנוי מעשרה רוטורים אופקיים ושלושה רוטורים אנכיים. הוא מונע על ידי סוללה של 160 KW, ויכול לשאת עד 400 ק”ג מטען. מהירות הטיסה המקסימלית שלו היא 200 קמ”ש וטווח הטיסה המירבי עומד כרגע על 250 ק”מ. בתחילת חודש אוגוסט האחרון ה Prosperity ביצע טיסת מבחן נוספת, הפעם מעל נהר היאנג צה סמוך לעיר נאנג’ינג במזרח סין. ה Prosperity טס בניסוי במשך 20 דקות ובמהלכו ביצע נחיתה והעמסת של מטען.
AutoFlight גם מחזיקה בהישג נוסף, הטיסה הראשונה של רחפן eVTOL בין שתי ערים. בפברואר השנה השלים הדגם החדש של ה Prosperity טיסה של 20 דקות למרחק 50 ק”מ בין הערים שנזן לזוהאי בדרום סין, אזור שסמוך להונג קונג ונחשב לנתיב סחר חשוב. נתיב הטיסה לא נבחר במקרה, הוא חלק מתכנית פיתוח עתידית של ממשלת סין תחת השם ‘low-altitude economy’, שמטרתו לבסס חלק מתחום שינוע המטענים בין שני האזורים הללו על רחפנים. התכנית היא לבנות 300,000 רחפנים מסוגים שונים ולהעתיק את תנועת הסחורות והאנשים מהכבישים לאוויר. החברה הראשונה שתפעיל את המוניות האוויריות של AutoFlight באזור הזה, כבר התחייבה לרכש של 100 רחפנים מהדגם החדש.
לצורך עיצוב ה Prosperity המסחרי שכרה AutoFlight את מעצב המכוניות פרנק סטפנסון שעיצב מספר דגמים עבור מותגי היוקרה: פרארי, מאזרטי , BMW, אלפא רומיאו ומקלראן. ה Prosperity החדש מעוצב בקווים מעוגלים, המזכירים מאד מכוניות מירוץ.
בנוסף להשקעה בעיצוב הרחפן החדש, AutoFlight , חתמה לאחרונה הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי עם יצרנית הסוללות הגדולה בעולם, CATL הסינית, שמייצרת את הסוללות לרכבים החשמליים של טויוטה, BMW וטסלה. במסגרת ההסכם התחייבה CATL להשקיע עשרות מיליוני דולרים בפיתוח סוללות לתחום התעופתי עבור AutoFlight .
כבר היום מפתחת CATL סוללה בהספק של 500 WH לשוק התעופתי (Watt-hours per kilogram). ביולי האחרון הכריזה החברה על ניסוי טיסה מוצלח שערכה עם הסוללה הזו במטוס במשקל עצמי של 4 טון. העיתון הסיני ChinaDaily דיווח כי ב CATL מתכננים כבר את הדור הבא של הסוללה לפלטפורמה אווירית במשקל של 8 טון וטווח טיסה מקסימלי של עד 3000 ק”מ. השותפות בין CATL ל AutoFlight נובעת מהרצון של CATL להיכנס לתחום המתפתח של רחפני ה eVTOL.
ועולם הרכב CATL
בשנים האחרונות נחשבת CATL גם לחברה המובילה בעולם בפיתוח סוללות לרכבים החשמליים. הסוללה שחשפה בשנה שעברה Shenxing battery, מספיקה לנסיעה של 400 ק”מ אחרי הטענה של 10 דקות וכבר היום מורכבת בחלק גדול של המכוניות החשמליות שמיוצרות בסין. השנה חשפה CATL את הגרסה המתקדמת, Shenxing Plus שמספיקה ל 600 ק”מ אחרי הטענה של פחות מ 10 דקות. לטענת החברה הסוללה החדשה מדגם LFP, lithium – iron – phosphate – אמורה להגיע בעתיד לטווח של 1000 ק”מ בהטענה של 10 דק, בנוסף לאורך חיים ארוך יותר בהשוואה לסוללות NMC – nickel – manganese – cobalt.
תמונות: ה Prosperity , רחפן EVTOL לשינוע מטענים ונוסעים
צילומים: AutoFlight