חדשות היום

חברת הסטארט אפ הישראלית SafeFields מכריזה על פתרון פורץ דרך להפחתת הקרינה בכלי רכב חשמליים והיברידיים

באירוע השקה שהתקיים הבוקר בהרצליה, חשפה חברת הסטארט-אפ “סייפפילדס טכנולוגיות” (SafeFields Technologies Ltd) הישראלית, פתרון ייחודי ופורץ דרך, המפחית בצורה אקטיבית את הקרינה הנוצרת ברכבים חשמליים והיברידיים בשיעור של 80%-90%. הפתרון מתאים לרכבים חשמליים והיברידיים לסוגיהם השונים – פלאג אין, היברידי מסורתי ומיילד הייבריד (כולל סוללת V48).

החשיפות המרביות לקרינה בכלי רכב חשמליים והיברידיים עשויות להגיע בכלי רכב מסוימים לעשרות מיליגאוס ולעיתים למאות מיליגאוס, זאת לעומת הערך המומלץ בישראל של חשיפה של מתחת ל-4 מיליגאוס בממוצע ביממה. רמות הקרינה הגבוהות יותר נמדדות ברוב הדגמים במושבי הרכב האחוריים. הפתרון של SafeFields הוא הראשון מסוגו בעולם המאפשר את יישום “עקרון הזהירות המונעת”, עליו ממליץ ארגון הבריאות העולמי (WHO).

הפתרון של Safefields ניתן להתקנה על ידי מתקין מקצועי בכלל הרכבים החשמליים וההיברידים – חדשים וישנים. בחודשים הקרובים תחל SafeFields  במכירות ראשונות של המוצר התואם למגוון דגמי הרכבים הפופולאריים בישראל. בתחילת 2025 צפויה החברה להרחיב ערוצי ההפצה והשיווק בישראל ובשוק הגלובלי. במקביל פועלת החברה ברחבי העולם ליצירת שיתופי פעולה עם יצרניות רכב לשילוב הפתרון כחלק אינטגרלי ברכבים חשמליים והיברידיים כבר בשלב התכנון והפיתוח.

הפתרון של החברה מתבסס על עקרון ה”ביטול אקטיבי”, בצורה הדומה לעקרון הפועל באוזניות מבטלות רעשים (ANC). הפתרונות הקלאסיים, בהם הקרינה נחסמת על ידי משטחים או רצועות מתכת גדולות היוצרות סיכוך, אינם יעילים בדרך כלל או מעשיים בכלי רכב. הביטול האקטיבי מתבסס על זיהוי הקרינה ויצירת שדה “הפוך” ומנוגד לשדה הנפלט, ובכך השדות מתבטלים זה אחרי זה כמעט לחלוטין בחלל הנוסעים. יצירת השדה ההפוך נעשית ע”י כרטיס אלקטרוני מהיר ומתוחכם, וחברת SafeFields הגישה עד כה מספר פטנטים בארץ ובעולם.

חשוב להדגיש כי המערכת מתחברת רק למקור המתח הנמוך ברכב (V12, בדומה למצלמת רכב, מערכות אזעקה וכו’), היא צורכת הספק נמוך מאוד (עשרות וואט) ואינה פוגעת בביצועי הרכב וחווית הנהיגה.

מחיר ההתקן למאות היחידות הראשונות ימכר בהנחה של 40% ויעמוד על 2600 ש”ח + מע”מ כולל התקנה.

חברת SafeFields הוקמה בשנת 2021 על ידי עודד עינת ושאול שולמן, יוצאי יחידת 81 בצבא. החברה ממוקמת בהרצליה פיתוח, ומעסיקה בארץ ובעולם מומחים בתחום עיבוד אותות, מומחי מעגלי אנלוגיים ופיזיקאים. עד כה גייסה החברה מיליוני דולרים ממשקיעים פרטיים בארץ ובחו”ל, ביניהם בכירים בענף הרכב, ההיי-טק, הנדל”ן, והפיננסים בישראל, כאשר אחד המשקיעים הבולטים בחברה הוא היזם הסדרתי יאיר גולדפינגר.

עודד עינת, מייסד משותף ומנכ”ל SafeFields: “חברת SafeFields גאה להציג פתרון ייחודי וראשון מסוגו להפחתה ניכרת של כ-80%-90% ברמות הקרינה בכלי רכב חשמליים והיברידיים. הפתרון ניתן להתקנה קלה ונגישה לציבור הרחב בפריסה ארצית. שוק כלי הרכב החשמליים וההיברידיים נמצא בתנופה עצומה בשנים האחרונות, כאשר המשותף לכלל הרכבים מכלל הקטגוריות, הוא הקרינה המופקת ממערכות החשמל השונות במושבי הנוסעים. המוצר שלנו מתאים הן לרכב חדש מהסוכנות והן לרכב בן עשר או יותר, ללא תלות ביצרן, בגודל הרכב, במיקום הסוללה או בסוג ההינע – המוצר של SafeFields עובד עם כלל סוגי ההנעות – החל מהיברידי מתון, דרך היברידי רגיל ופלאג אין וכמובן בהנעה חשמלית מלאה”.

ד”ר אמנון דובדבני, מומחה לסיכוני קרינה בלתי מייננת, חבר בועדות לאומיות ובינ”ל, יועץ מומחה למשרדי הממשלה, וראש תחום קרינה בלתי מייננת במוסד לבטיחות ולגיהות: “בכלי רכב חשמליים והיברידיים קיימת חשיפה לשדות מגנטיים בתדרים נמוכים, במידה גבוהה הרבה יותר מאשר בכלי רכב בהנעת דלק. לשדות אלו ישנן השפעות מוכחות על בריאות האדם, ברמות חשיפה גבוהות ותעסוקתיות –  עירור של מערכת העצבים, ויש חשש מהשפעות כרוניות בחשיפות ממושכות אשר ממשיכות להיחקר. הסוכנות הבינ”ל לחקר הסרטן (IARC), סיווגה את השדות המגנטיים בתדרים הנמוכים כ”גורם מסרטן אפשרי בבני-אדם”, בעיקר על יסוד מחקרי תחלואה של סרטן הדם מסוג לוקמיית נעורים (ALL). אי לכך, ארגון הבריאות העולמי ומשרדי הממשלה בישראל ממליצים לקיים את “עקרון הזהירות” ולהפחית את החשיפה. בישראל, משרדי הממשלה המליצו על ערך יעד ממוצע ביממה להגבלת החשיפה של עד 4 מיליגאוס”.

רקע נוסף על נושא הקרינה בכלי רכב חשמליים והיברידיים  ועל חברת SafeFields

הסכנות האפשריות שבקרינה ברכב חשמלי

בכלי רכב חשמליים והיברידיים, זרמים חשמליים בעוצמה גבוהה נוצרים ע”י יחידות הכוח ועוברים דרך הכבלים אל מרכב הרכב, ויוצרים סביבם שדות מגנטיים בתדרים נמוכים, אשר הנוסעים ברכב נחשפים אליהם. IARC (הסוכנות הבינ”ל לחקר הסרטן), סיווגה את השדות המגנטיים בתדרים הנמוכים כ”גורם מסרטן אפשרי בבני-אדם” (קטגוריה 2B, והבסיס העיקרי לסיווג הינו תחלואת לוקמיית ילדים). השפעות אפשריות נוספות על בריאות האדם כתוצאה מחשיפה ארוכה לקרינה כמו תחלואות סרטן, פריון/ לידה והתפתחות, מחלות נוירו-ניווניות, השפעות הורמונליות ועוד ממשיכות להיחקר. לצד זאת, ארגון הבריאות העולמי (WHO) המליץ על יישום צעדי זהירות סבירים כדי להפחית יותר את חשיפת האדם לשדות מגנטיים בתדרים נמוכים, במיוחד עבור תשתיות חדשות ועבור מכשור חדש. מדינות מתקדמות בעולם המערבי אימצו את “עקרון הזהירות” לפי צעדים שהומלצו ע”י ארגון הבריאות העולמי, כולל אימוץ ערכי יעד נמוכים להגבלת החשיפות.

מה קורה בישראל? 

מדינת ישראל אימצה ערך יעד מחמיר של 4 מיליגאוס בממוצע ביממה, (כאשר מדובר בילדים ההמלצה היא לא לעבור על הערך 4 מיליגאוס גם ללא ממוצע) המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות, פרסמו המלצות להפחתת החשיפה הממושכת של הציבור, לערך יעד זה. על פי “עקרון הזהירות”, חובה להפחית חשיפות לא נחוצות או לא מוצדקות.

החשיפות המרביות בכלי רכב חשמליים והיברידיים עשויות להגיע (בכלי רכב מסוימים) לעשרות ומאות מיליגאוס, לעומת הערך יעד של 4 מיליגאוס. ראוי

לציין שוועדת המומחים הממלכתית-ציבורית בישראל לעניין שדות מגנטיים מרשת החשמל, המליצה כבר בשנת 2010 לפעול להפחתת חשיפות הציבור מכלי רכב היברידיים, והמליצה על עריכת מדידות לכל סוג של כלי-רכב, כדי לתת מדד כמותי שיאפשר לציבור לממש את “עקרון הזהירות”.

עד כה, לא היה פתרון זמין בשוק ליישום המלצות אלה – לא בארץ ולא בעולם מאחר וטכנולוגיות שונות המתאימות אולי לבתים ולמגדלים לא ישימות ברכבים. לצד זאת, בשנים האחרונות, גופי תקינה בעולם החלו בתהליכים של הסדרה ובקרה של נושא הקרינה ברכבים חשמליים והיברידיים. לדוגמה, לפני מספר חודשים אימץ האיחוד האירופאי תקן אחיד המסדיר את אופן מדידת הקרינה ברכבים.

הרקע להקמת ‘סייפפילדס’

לאור ההתנגדות של קצינים ונגדים בצבא כמו גם גופים מוסדיים אחרים, לקבל רכב היברידי בעשור הקודם, בשל החשש מקרינה הנוצרת בחלל תא הנוסעים, מייסדי החברה עודד עינת ושאול שולמן, יוצאי יחידת 81 בצבא, החליטו להקים חברה אשר תתמודד עם האתגר ותממש טכנולוגיה המתבססת על ביטול הקרינה בצורה אקטיבית. החברה הוקמה בשנת 2021 ואספה מומחים יוצאי יחידות טכנולוגיות שונות לצד יוצאי חברת אינטל העולמית אל צוות הפיתוח המרכזי. בצוות העובדים – דוקטורים בתחום עיבוד אותות, מומחי מעגלים אנלוגיים ופיזיקאים, ולרבים מחברי הצוות יש למעלה מ-20 שנות ניסיון מקצועי בתחום טכנולוגי רב תחומי ייחודי זה. למייסדים ניסיון מקיף ועשיר בפיתוח טכנולוגיות פורצות דרך – עודד עינת שירת ביחידה טכנולוגית למעלה מ-30 שנה, תפקיד אחרון כמהנדס ראשי ביחידה. שאול שולמן היה במשך 20 שנה טכנולוג בכיר בחברות אינטל ו’טקסס אינסטרומנטס’ בתחום השבבים לאינטרנט הביתי, והיה ממייסדי וממצאי טכנולוגיית דוקסיס 4.0 שאפשרו לחברות הכבלים בעולם להתחרות בהצלחה מול טכנולוגיית הסיבים האופטיים.


קרדיט תמונות ותמונת שער: עמית אלפונטה

ניו-טק מגזין בע"מ

תגובות סגורות