רובוטים תעשייתיים ועמיתיהם האנושיים

השיח סביב רובוטים והשימוש בהם בייצור שנויים במחלוקת מזה זמן רב. רבים חוששים שהכנסת רובוטים למקום העבודה תחליף מקומות עבודה אנושיים. במובנים מסוימים, כן, רובוטים יחליפו כמה עבודות, אבל זה לא כל כך פשוט. כן, רובוטים יחליפו כמה עבודות ברמה נמוכה יותר. עבודות אלו הן העבודות הקשות והמייגעות יותר. מדובר בעבודות כמו בקרת איכות בקו ייצור.

אני זוכר בחיבה את סצנת הפתיחה של תוכנית קומית אמריקאית משנות ה-1980 שהתרחשה במבשלת שכר. בעוד התעלולים על פס הייצור של המפעל מצחיקים ומוגזמים, בעולם הייצור של היום, הדרישות לאיכות הן גבוהות למדי. הצורך להבטיח שבקבוקים אלה ממולאים כראוי ועומדים בציפיות הלקוח הוא חשוב יותר מאי פעם. עם השימוש ברובוטיקה וראיית מכונה, אנו יכולים כעת לבדוק כל בקבוק כשהוא עובר במהירות מסחררת. החל מההבטחה שהנוזל ממולא עד לרמה הנכונה ודיוק צבע, עד בדיקת השמת תוויות והיות מכסים אטומים כראוי, כל ההיבטים של איכות המוצר נבדקים ואמורים לעמוד בטולרנסים מסוימים. לבני אדם יש ימי חופש והם נתונים לעייפות, מחלות ושאננות. רובוטים ומכונות לא. אך השאלה היא‏, מה קורה לאותם עובדים לאחר שעיסוקיהם מתיישנים? זה המקום שבו העובד מרוויח. עכשיו‏, אותם עובדים שהיו בתת-ניצול בעבר יכולים לעבור לעבודות באיכות טובה יותר, כולל עבודות הדורשות פתרון בעיות או עבודות הדורשות ביצועים גבוהים יותר. אלו עבודות באיכות גבוהה יותר. רבות מהעבודות הללו הן בשיתוף עם רובוטיקה. אלה נקראים רובוטים שיתופיים או בקיצור קובוטים.

כפי שאמרתי מקודם, יש לא מעט חשש מהטמעת קובוטים במקום העבודה. כן, חלק מהמשרות יהפכו למיושנות. עם זאת, מה שרבים יחוו הוא שינוי בתפקידי העבודה שלהם. יהיה ‏צורך במתכנני רובוט, מתכנתים ועובדי תחזוקה. אחרים יצטרכו לרכוש מיומנויות; ביסודו של דבר, הם יצטרכו לשדרג את סט הכישורים שלהם. משמעות הדבר היא שכר טוב יותר, הטבות טובות יותר ושביעות רצון רבה יותר בעבודה. יש גם דברים שבני אדם טובים בהם מטבעם, במקום שבו עמיתיהם הרובוטים אינם, כגון כישורי פתרון בעיות, חשיבה קריטית ויצירתיות.

קובוטים התקדמו בהרבה‏ לאורך העשור האחרון. עם מחשבה על בטיחות, רובוטים אלה עובדים ממש לצד עמיתיהם האנושיים. קובוטים אלה מסוגלים‏ לטפל בהרמה הכבדה עבור בני אדם, לאפשר להם להתמקד בעומס העבודה המנטלי יותר. לדוגמה, ב-Amazon, קובוטים משמשים להעברת מוצר למלקטים במקום שהמלקט ייגש למדף, ימשוך את המוצר ויחזור לתחנה שלו. זה חוסך לעובד זמן, צעדים וייתכן הרבה הרמת משאות כבדים. הקובוט חוסך את אנרגיית העובד ומפחית את הבלאי על גופו מדי יום.

אך כיצד אנו מבטיחים בטיחות בני אדם סביב קובוטים? שאלה טובה. כיום, תקני הבטיחות של קובוטים מחמירים באופן מיוחד, כפי שהם צריכים להיות. ישנם מספר מאפייני בטיחות החלים על קובוטים, כפי שמוגדר על ידי ISO/TS 15066‏, שמספק הנחיות לתכנון ויישום של‏ סביבות עבודה שיתופיות. זה מאפשר למנהלי בתי מלאכה ויצרנים לשלב באופן בטוח קובוטים לתוך סביבות עבודה חופפות בין בני אדם למקביליהם המכניים.

קרדיט: DigiKey

מספר דוגמאות:

  1. מהירות מקסימלית מותרת. זה מוגדר בנקודת ה-EOAT‏ (קצה-זרוע‏-הכלי). מהירויות אלו הן בהתאם למהירויות חופפות של בני אדם.
  2. ניטור מהירות ומרחק הפרדה. מגדיר את מרחק הבטיחות המינימלי בין העובד ומערכת הרובוט כדי למנוע מגע בין הרובוט לבני אדם. ניתן להשיג זאת באמצעות סורקי בטיחות, וילונות אור ושטיחוני נוכחות מפעיל.
  3. מגבלות הספק, כוח ומומנט. קובוטים מתוכננים למדוד מומנט בכל מפרק במקרה של כוחות או מומנטים חריגים, ולנטר פגיעות פתאומיות כולל חסימות רכות.
  4. דיאגנוסטיקה של מערכות בדיקה יתירות. אם הרובוט מגלה אנומליה או שגיאה בנקודה כלשהי, הרובוט ישבית את אספקת הכוח למנוע באופן מיידי.
  5. מצבי עצירה בדירוג בטיחות. קובוטים נדרשים לפעול על בסיס רמת‏ הסיכון. זו יכולה להיות עצירת חירום מלאה אם אירעה תקלת בטיחות, או שהיא עשויה להיות עצירת הגנה אם אדם נכנס לאזור הפעולה של הקובוט.
  6. תכנון ארגונומי. ברובוטים של שישה צירים, ישנן מספר‏ נקודות צומת פוטנציאליות. על ידי תכנון מפרקים אלה באופן ארגונומי, העובד יכול למנוע פציעה במקרה שידו, אצבעותיו או אפילו בגדיו הרופפים נלכדים במפרק.

עם ההתקנה של‏ רובוט כלשהו בסביבת‏ ייצור, יש לנקוט בזהירות רבה כדי להבטיח סביבת עבודה בטוחה באמת. זה נכון‏ במיוחד בסביבת עבודה‏ חופפת שמשותפת לבני אדם ולעמיתיהם הרובוטים. התייעצות עם מתקין או אינטגרטור מקצועי תעזור לך לבצע הערכת סיכונים מלאה ולהבטיח שאתה עומד בכל התקנות והקודים הישימים של בטיחות בנוגע לקובוטים.

לקובוטים יש את היכולת להפחית עייפות עובד, להגדיל קצבי ייצור ולהגדיל איכות, הכול תוך כדי הפחתת בזבוז. למען האמת, הם יכולים להיות מכפיל כוח עבור כוח הייצור שלך. בעולם של היום, במקום שבו כולנו מתמודדים עם מחסור בכוח אדם, תחרות הולכת וגדלה ודרישות צרכנים גבוהות, קובוטים יכולים להיות המאזנים תוך כדי יצירת משרות איכותיות יותר.

Eric Halvorson הוא מנהל טכנולוגיית שיווק עבור אוטומציה ובקרה ב-DigiKey.DigiKey מוכרת כמובילה עולמית וכחדשנית מתמידה בהפצה מסחרית מתקדמת של רכיבים אלקטרוניים ומוצרי אוטומציה ברחבי העולם, מספקת יותר מ-15.3 מיליון רכיבים מלמעלה מ-2900 יצרנים בעלי שם-מותג איכותי.

vorson Eric, מנהל טכנולוגיית
שיווק – אוטומציה ובקרה, DigiKey
קרדיט: DigiKey


קרדיט תמונת שער: DigiKey

Eric Halvorson, מנהל טכנולוגיית שיווק - אוטומציה ובקרה, DigiKey‏

תגובות סגורות