רוחות רפאים בשמיים

 

חברת לאונרדו הבריטית הציגה לאחרונה מוצר פורץ דרך, יצירת תמונת רפאים שמשבשת מערכות הגנה אווירית. המערכת הזו בונה למעשה תמונה מעוותת של עשרות ואולי אפילו מאות כלי טיס מעל אזור מסוים, ובכך משבשת לחלוטין את תמונת הקרב האמיתית. בעוד שהמכ”מ רואה תמונת שמיים רווית כלי טיס, בפועל הכמות שלהם קטנה משמעותית. המערכת נמצאת בימים אלה בניסויי טיסה מתקדמים בחיל האוויר של בריטני. במקביל, בצבא האמריקני בוחנים לשלב את המערכת בתוכניות מבצעיות עתידיות שאמורות לכלול שילוב של מטוסים מאוישים עם פלטפורמות לא מאוישות וטילי שיוט.

תארו לכם את התרחיש הבא. מערכת מכ”מ הגנתי של מדינה מסוימת מזהה לפתע להק עצום של מטוסים, מל”טים וטילי שיוט שנע לעברה. מערכות הנ”מ נדרכות מיד ומתחילות לחלק מטרות בין הסוללות השונות. כשהלהק הזה מגיע לטווח יירוט יוצאים לעברו עשרות מיירטים. אלא שלמרות הירי התמונה על המכ”ם לא ממש משתנה וחלק גדול מהמטרות האוויריות ממשיכות לנוע לעבר היעדים שעליהם מנסים להגן. על המכ”ם זה נראה שהטיל עובר דרך המטרה ולא משפיע עליה כלל.  מטח שני נורה לעבר האיומים האוויריים ועדיין הוא ממשיך להתקדם לעבר היעדים.

מתברר שהתרחיש הזה לחלוטין לא דימיוני. מדובר במערכת חדשה שהציגה לאחרונה חברת לאונרדו הבריטית. המערכת בשם  BriteStorm, יוצרת למעשה תמונת רפאים עבור מכ”ם האויב ומציפה אותו במטרות וירטואליות בכדי להסתיר את עיקר הכוח האווירי שנע מאחורי המטרות הוירטואליות. ה  BriteStorm  הוצגה לאחרונה בוושינגטון, בכנס משותף לצבא האמריקני והבריטי. ה BriteStorm מוגדרת  כמערכת הונאה ושיבוש תמונת מכ”ם, על ידי יצירת אותות אלקטרו מגנטיים. על פי מקורות בריטיים המערכת כבר נמצאת בשלבי ניסוי מתקדמים מאד, כולל ניסויי טיסה בפלטפורמות שונות. על פי גורמים בלאונרדו שמצוטטים במגזין NEW ATLAS, ניתן לשלב את המערכת הזו לא רק על מטוסים אלא גם על מל”טים, רחפנים ואפילו טילי שיוט שיטוסו לפני הכוח התוקף האמיתי ויאפשרו לו מעין שכבת הגנה לפני חדירה  לאזור התקיפה.

ה BriteStorm מורכבת מכמה מכלולים: משדר אותות רדיו דיגטלי מתקדם Using Digital Radio Frequency Memory (DRFM), מחולל אנרגיה ממוזער Miniature Techniques Generator (MTG), ומערכת סנסורים ואנטנות לקליטה ועיבוד של אותות אלקטרוניים ransmit Receive Modules (TRMs). המערכת הזו מזהה את אותות המכ”מ של מערכות ההגנה ומשדרת לכיוון שלהם את האותות האלקטרונים שיוצרים למעשה אוואטרים אוויריים ואלה מסיטים את מיקוד המערכת מהמטוסים והטילים התוקפים.

“כל פלטפורמה שעליה תורכב מערכת BriteStorm יכולה להיפרס לפני כל כוח אווירי וליצור בלבול גדול בתמונת המכ”ם ההגנתי”, אומר מארק רנדל, מנהל תחום לוחמה אלקטרונית וראש הפרויקט בלאונרדו. “התמונה שנוצרת היא כל כך לא ברורה ורוויה, שקשה לעקוב אחרי מה מטרה אמיתית ומה לא”.

ה BriteStorm שנמצאת כאמור בניסוי מבצעי שוקלת כ 2.5 ק”ג, מה שמגדיל באופן משמעותי את היכולת שלה להיות משולבת בפלטפורמות רבות, כולל קטנות מאד. עדיין לא ברור מתי המערכת הזו תוכרז מבצעית. כרגע היא נבנחנת על ידי גוף המחקר והפיתוח של חיל האוויר הבריטי, Royal Air Force’s Rapid Capabilities Office (RAF RCO).

“מעבר לרפיצת הדרך הטכנולוגית, המערכת הזו זולה יחסית למוצרים דומים ולכן גם בהיבט הזה היא אטרקטיבית מאד”, אמר בראיון למגזין WAR ZONE, מייקל לי, סגן נשיא לאונרדו למכירות. “צריך להביט על ה  BriteStorm גם מהכיוון השני, של אובדן מערכת בשל הפלת הפלטפורמה. זה לא נזק אסטרטגי בשל המחיר הלא יקר. מעבר לכך גודלה של המערכת מאפשר להתקין אותה על כל פלטפורמה שיש לה תא אחסון בסיסי. העובדה הזו היא קריטית, שכן מי שיצטייד בה לא צריך להתאים לה פלטפורמה מיוחדת”.

בלאונרדו מדגישים כי מדובר ביכולת פורצת דרך של עיבוד אותות ושימוש בהם להטעיית מערכות מכ”מ. “מערכת עיבוד אותות הרדיו המתקדמת –  DRFM, קולטת את האותות של מערכות ההגנה, מעבדת אותם ומוציאה חזרה אות מטעה שיוצר כאוס בתמונה האווירית של האויב”, מספר לי.

על פי גורמים בחברה המערכת נוסתה כבר מול כל סוגי המכ”ם שקיימים בנאט”ו, והמסקנה היא שהיא יעילה מול מיגוון מאד רחב של מערכות מכ”ם.  בנוסף ליכולת של ה BriteStorm ליצור “מטרות רפאים”,  יש לה יכולת שיבוש בעזרת פיזור “רעש אלקטרוני”, שמעוור חלקים מסוימים במערכות הגנה.

תמונה: הדמיית שילוב ה BriteStorm על גבי מל”ט
איור: Leonardo

ה BriteStorm לטענת לאונרדו יכולה להיות משולבת בכל הפרויקטים העתידים של צבא ארצות הברית והצבא הבריטי, במיוחד במערכים שבהם מתוכנן לפעול להק משולב  של פלטפורמות מאויישות ולא מאויישות.  בארצות הברית יש מספר תוכניות כאלה בשלבים מתקדמים מאד דוגמת:  Future Tactical Uncrewed Aircraft System (FTUAS)  של הצבא האמריקני  (ARMY)  או ה Collaborative Combat Aircraft (CCA) של חיל האוויר האמריקני. בשתי התוכניות הללו  התכנון הוא להפעיל  להק גדול של כלים בלתי מאוישים, כולל נשק משוטט ושילוב שלהם עם מטוסי קרב מאוישים. על פי גורמים בלאונרדו, המערכת נמצאת כבר בבחינה ראשונית גם אצל מספר גורמים בארצות הברית, מבלי לפרט מהם.

תמונה: הדמיית שילוב ה BriteStorm בלהק מל”טים
איור: Leonardo


תמונת כותרת: הדמיית “מטוסי
רפאים” של מערכת BriteStorm
איור: Leonardo

אמיר בר-שלום

תגובות סגורות