חדשות היום

עתיד החקלאות – טכנולוגיה משולבת קיימות

החקלאות בימינו עומדת בפני אתגרים חסרי תקדים ובהם שינויי אקלים, צפיפות אוכלוסין גבוהה, מחסור גלובלי בידיים עובדות וכפועל יוצא מאלה גם מחסור במשאבים חיוניים כמו קרקע ומים. בד בבד עם האתגרים, קיים גם כורח להאכיל אוכלוסייה הולכת וגדלה ולספק בטחון תזונתי. בכדי לעמוד במשימה המורכבת הזו ולהבטיח אספקת מזון בטוחה ובת-קיימא, החקלאות נדרשת לעבור מהפכה. החקלאות העתידית חייבת להפוך מחקלאות מסורתית לכזו המאמצת טכנולוגיה בכלל, וחדשנות בפרט. בחזית המהפכה החקלאית עומדת ישראל, מדינה הידועה ברוח החלוציות שלה, מובילה עולמית בפיתוח טכנולוגיות חדשניות לחקלאות חכמה ומתקדמת.

חדשנות ישראלית בחקלאות הוכרה זה מכבר ביכולתה להתגבר על מצוקות ולרתום את כוחה של הטכנולוגיה להתמודדות עם אתגרים חקלאיים. למרות, ואולי בזכות, אתגרי המדבר ומשאבי טבע מוגבלים כמו מים ואדמה לעיבוד, ישראל הפכה למובילה עולמית בחדשנות חקלאית, ופיתחה פתרונות פורצי דרך שמחוללים מהפכה בפרקטיקות החקלאות ברחבי העולם.

חברות סטארט-אפ ומרכזי מחקר חקלאיים עובדים על פיתוח טכנולוגיות פורצות דרך לשיפור התפוקה, ייעול המשאבים והפחתת ההשפעה הסביבתית. מדובר במגוון רחב של טכנולוגיות כגון חקלאות מונחית נתונים, חיישנים חכמים, רובוטיקה, טכנולוגיות מגוונות לחממות מבוקרות, בינה מלאכותית, מערכות מדויקות לניטור מצב הקרקע והמים בזמן אמת, שמאפשרות למגדלים לנהל את השקייתם ולהשיג יבולים בעלי תפוקה גבוהה יותר ותוך חיסכון במים.

אחד התחומים שבהם החדשנות הישראלית פורחת הוא בחקלאות המדויקת והמדייקת. על ידי מינוף טכנולוגיות מתקדמות כגון רחפנים, חיישנים ובינה מלאכותית, חברות ישראליות מאפשרות לחקלאים לנטר ולנהל את היבול שלהם בדיוק ויעילות חסרי תקדים. טכנולוגיות אלו מאפשרות לחקלאים לייעל את השימוש במשאבים, להפחית את ההשפעה הסביבתית ולהגדיל את התפוקה, מה שמוביל בסופו של דבר למערכות חקלאיות מקיימות וגמישות יותר.

אחד התחומים הבולטים הוא חקלאות מונחית נתונים וחיישנים (ניטור מבוסס חיישנים ובינה מלאכותית). חברות ישראליות כמו CropX הולכות צעד נוסף קדימה ומפתחות מערכות ניטור חדשניות המשלבות חיישנים, למידת מכונה ובינה מלאכותית. החיישנים מנטרים בזמן אמת את מצב הקרקע, רמות הלחות, חומרי ההזנה והתנאים הסביבתיים. הבינה המלאכותית מנתחת את הנתונים בד בבד עם ידע אגרונומי עמוק ומרכזת את כלל נתוני החווה החקלאית במקום אחד ומספקת תובנות ייחודיות לחקלאים, כולל חיזוי מראש של בעיות והמלצות לפעולה כיצד לתקן/למנוע בעיות אלה.

תחום נוסף של חדשנות ישראלית שמכיל הבטחה גדולה לעתיד החקלאות הוא חקלאות אנכית. כפועל יוצא של עיור מואץ והעובדה שהאדמה הניתנת לעיבוד חקלאי הולכת ונעשית נדירה יותר ויותר, חקלאות אנכית מציעה פתרון לייצור מזון באזורים מאוכלסים בצפיפות תוך שימוש במינימום שטח ומשאבים. סטארטאפים ישראלים, כדוגמת ורטיקל פילד, מובילים את הדרך בפיתוח טכנולוגיות חקלאות אנכיות המשתמשות בהידרופוניקה, אירופוניקה ותאורת LED לגידול יבולים במכולות וחללים סגורים, ללא מגבלות של שיטות חקלאות מסורתיות – שימוש בחלל קטן, מים ממוחזרים וללא הדברה כימית.

תחום חדשני נוסף הוא רובוטיקה חקלאית. חברות כמו תבל מפתחות רובוטים אוטונומיים לאיסוף התוצרת, ריסוס חכם ופעולות אחרות. בנוסף, חברות כמו בלו-וויט אשר מציעות פתרון המשלב חומרה ותוכנה המאפשר ניהול של ציי רכבים חקלאיים והפיכתם לכאלה שמסוגלים לבצע משימות שונות באופן אוטונומי (זריעה, ריסוס, קצירה וכו’). הרובוטים משלבים חיישנים, בינה מלאכותית וכלי עבודה ממוחשבים כדי לבצע משימות באופן מדויק ויעיל יותר מאשר כוח אדם. השימוש ברובוטים חוסך בעלויות כוח אדם ומקטין את הפגיעה בסביבה.

דוגמה נוספת היא טכנולוגיות החממות החכמות שמפותחות על ידי יזמים ישראלים ובהן מובילות עולמיות כדוגמת נטפים. חממות אלו משתמשות במערכות השקיה חכמות, בקרת אקלים ממוחשבת, חיישנים לניטור הגידולים וגם בינה מלאכותית לניתוח הנתונים. החממות מבטיחות תנאי גידול אופטימליים, חיסכון במשאבים וכמות גדולה של יבולים באיכות גבוהה.

יתרה מזאת, החדשנות הישראלית מניעה התקדמות בגנטיקה של גידולים וביוטכנולוגיה, וסוללת את הדרך לגידולים עמידים ומזינים יותר שיכולים לעמוד בלחצים סביבתיים ולענות על הצרכים התזונתיים של אוכלוסייה עולמית הולכת וגדלה. בד בבד עם פיתוח ושימוש בביוסטימולנטים (מזרזי צמיחה) וכו’, חוקרים וחברות ישראליות מפתחים גידולים עמידים לבצורת, עמידים למזיקים ובעלי ערך תזונתי גבוה יותר, המסייעים להתמודד עם אתגרי הביטחון התזונתי באקלים משתנה.

החקלאות של המחר צפויה להיות טכנולוגית, חכמה, מונחית נתונים, ואקולוגית במהותה. היא תשלב טכנולוגיות רבות משולבות בינה מלאכותית – רובוטיקה לאיסוף התוצרת, חיישנים לניטור ופיקוח, מערכות מים חכמות, ואפילו גידול תאי מזון סינטטיים במעבדה. השילוב המדויק לפי הצרכים יאפשר לייצר מזון ברמות יעילות חסרות תקדים תוך שמירה קפדנית על המשאבים והסביבה.

כשאנחנו מסתכלים לעתיד, ברור שהחדשנות הישראלית תמשיך לשחק תפקיד מרכזי בעיצוב ענף החקלאות. עם הרוח היזמית, המומחיות הטכנולוגית והמחויבות לקיימות, ישראל מוכנה להוביל את הדרך בפיתוח פתרונות אשר יתרמו לתזונת האוכלוסייה ההולכת וגדלה תוך שמירה על בריאות כדור הארץ.

אסף גרין, דירקטור פיתוח עסקי ב– NTT ישראל קרדיט: אמיר בוכניק

לסיכום, עתיד החקלאות טומן בחובו הבטחה עצומה, מונעת על ידי חדשנות ומונעת על ידי כושר המצאה ישראלי. הטכנולוגיות שנסקרו ונוספות יאפשרו לחקלאים

לייצר יותר מזון איכותי בצורה חסכונית ובת-קיימא, להתמודד עם אתגרי משבר האקלים וגידול האוכלוסייה. על ידי אימוץ טכנולוגיות מתקדמות, פיתוח בר-קיימא וטיפוח שיתוף פעולה בין מגזרים שונים, נוכל ליצור עתיד שבו החקלאות היא לא רק פרודוקטיבית ורווחית אלא גם מתחדשת ועמידה.

אסף גרין הוא דירקטור פיתוח עסקי ב – NTT ישראל


אסף גרין, דירקטור פיתוח עסקי ב – NTT ישראל

תגובות סגורות