מהיר באוויר בים וביבשה

במסמך סודי שהדליף איש המשמר הלאומי של ארצות הברית במהלך 2023, נחשף מעקב מודיעיני של הממשל האמריקני אחרי טיל היפר סוני מתקדם שפיתחה סין. הטיל בשם  DF-27הוא טיל סיני מתקדם לטווח של עד 8000 ק”מ, מה שמעמיד את רוב הנכסים האמריקניים בסכנה. היכולת הסינית המתקדמת הזו הייתה עוד זרז לתעשייה הביטחונית האמריקנית לפתח מענה היפרסוני מתאים. בסוף 2024 בוצע ניסוי מתקדם משותף לצי האמריקני ולצבא היבשה, בטיל היפרסוני שיכול להתאים גם לפלטפורמה יבשתית וגם לימית, כולל לצוללות.

הצי האמריקני עשה בסוף שנת 2024 צעד משמועתי במרוץ החימוש העולמי בכל הקשור לנשק היפר סוני. בארצות הברית מנסים בשנים  האחרונות לסגור לסגור את הפער שנפתח בינה לבין סין ורוסיה בתחום הזה. כיום מחזיקות שתי היריבות העיקריות של ארצות הברית בטילים היפרסוניים מבצעיים, בעוד שארצות הברית עדיין לא הכריזה על אף מערכת היפר סונית שהיא מפתחת כמבצעית. רוסיה אפילו השתמשה בטיל כזה מסוג “קינזל” במלחמה מול אוקראינה. למרבה ההפתעה מערכות היירוט של ארצות הברית שסופקו לצבא האוקראיני מדגם פטריוט 3 PAC, הצליחו ליירט חלק מהטילים, מה שהפיח אופטימיות גדולה במערב. אבל למרות ההצלחה באוקראינה, הצבא האמריקני בהוראת הקונגרס מאיצים את פיתוח היכולת הזו.  כל שלוש הזרועות של הצבא האמריקני, ה NAVY, AIR FORCE וה ARMY, מפתחות יחד וגם לחוד נשק כזה, כל אחד לפלטפורמות הייעודיות שלה.

תמונה: ניסוי קרקעי של הטיל ההיפר סוני the Dark Eagle צילום: DOD , משרד ההגנה של ארצות הברית

בכדי לקלוט כנה שיותר מהר את היכולת הזו, הצי האמריקני החל לאחרונה להסב את המערך המתקדם של המשחתות החמקניות מדגם  Zumwalt, לשאת מערך של 12 טילים היפרסונים. המערכות הללו יוכנסו לספינות האלה במקום מערכות תותח 155 מ”מ Advanced Gun Systems (AGS), שהוצבו עליהן בתחילת הפרויקט אבל נגנזו בשל המחיר הגבוה של התחמשות והתפעול. על כל אחת משלוש הספינות מדגם ה  Zumwalt יוצבו ארבעה משגרים שבכל אחד מהם שלושה טילים, עם מערכת טעינה מחדש מהירה. “הצי עשה טעות יקרה עם מערכות התותח, אבל בעצם העבודה שיש לו עכשיו מקום על כל פלטפורמה ניתן למנף את זה ליכולת היפרסונית”, אומר בראיין קלארק, חוקר בטחון ממכון הדסון למגזין news defence. העבודות על הספינה הראשונה החלו כבר באוגוסט האחרון במספנות HII  בפאסגקולה מיסיסיפי והן צפויות להימשך עד אמצע 2026 לפחות.

הטילים שאמורים להיות מוצבים על ספינות ה  Zumwalt אמורים להיות משוגרים כטיל בליסטי לחלל ואז ישוחרר מתוך הטיל גוף גולש ומתמרן לשכבת האטמוספירה הגבוהה. הראש המתמרן אמור לגלוש על פני השכבה הזו בגבול שלה עם החלל, עד לנקודת חדירה שנקבעה לו מראש. אז הוא ייכנס חזרה לאטמוספירה ויצלול לעבר המטרה במהירות שנעה בין 7 ל 8 מאך.  הטיל לצי האמריקני  מפותח יחד ה ARMY והגרסה היבשתית שלו תקרא Dark Eagle or Long Range Hypersonic Weapon (LRHW).. בסוף 2024 בוצע בקייפ קנוורל – פלורידה, ניסוי יבשתי מוצלח של הטיל ממשגר קרקעי של ה ARMY. הניסוי שכלל שיגור, טיסה וניווט הוכתר בהצלחה, אחרי מספר ניסיונות כושלים בשנה הקודמת. “הניסוי הוכיח את היכולת של הטיל לטוס במהירות היפרסונית למרחק ולכיוון המדויקים שהוזנו לו, כולל שחרור הגוף הגולש בחלל”, אמרה בהודעה לעיתונות מזכיר הצבא האמריקני כריסטין וורמות. מזכיר הצי האמריקני קרלוס דל טורו אמר “עכשיו הצי מתכנן לשלב את הטיל ההיפרסוני לא רק במשחתות אלא גם במערך הצוללות שלו”. לוחות הזמנים שמתוכננים לניסוי השיגור  הראשון מספינה מדברים על סוף השנה הנוכחית או תחילת השנה הבאה.

“יכולת התגובה המהירה והעובדה שנשק כזה יכול לפעול בסביבה מאוימת שכלי טיס לא יכולים לפעול בה בחופשיות,  יוצרת עבורנו יכולת שלא קיימת היום בנשק המסורתי” אומר לוטנט גנרל רוברט ראש, ראש תכנית הנשק ההיפר סוני בצבא ארצות הברית.  התקציב שאושר לפרויקט הנשק ההיפרסוני על ידי הקונגרס עומד על 18 מיליארד דולר והוא כולל גם את עלות התחזוקה של המערך כולו למשך 20 שנה.

טעות יקרה או נשק שובר שיוויון

הדעות בארצות הברית חלוקות לגבי מערך ה Zumwalt-class Destroyer, שבנה הצי האמריקני. המאפיין העיקרי שלהן הוא יכולת החמקנות. חתימת המכ”מ של הספינות הללו אמורה להיות נמוכה מאד, בדומה למטוסי החמקן האמריקניים.  מחירה של כל אחת מהספינות הלוו עומד על 7.5 מיליארד דולר, כאשר מחיר היעד הראשוני עמד על 4.5 מיליארד דולר. התכנון הראשוני היה לבנות 32 משחתות כאלה, אבל בשל מחירן היקר נבנו בסופו של דבר רק 3. הספינה מונעת על ידי שתי טורבינות גז בהספק של 35.4 מגה וואט כל אחת שמספקות מהירות מקסימלית של 56 קמ”ש. צוות האנייה כולל 140 מלחים והיא נושאת מעבר לטילים ההיפרסוניים גם טילי נ”מ, תותחי 30 מ”מ, נשק נגד צוללות וכוורות של טילי שיוט טומהוק. על הספינה יש מנחת למסוק בלק הוק ימי וכן מספר מסוקים בלתי מאוישים מדגם 8- MQ מתוצרת נורתרופ גרומן.

תמונה: המשגר הקרקעי של ה Dark Eagle צילום: US Army


תמונת כותרת: משחתת מדגם Zumwalt
צילום: U.S. Navy photo by MC2 Timothy Schumaker

אמיר בר שלום

תגובות סגורות