טכנולוגיות הגנה מתפתחות במהירות רבה, ומונעות על ידי הצורך בזריזות, חדשנות ויתרון תחרותי. במיוחד בשנים האחרונות בהן ישנה עלייה במתיחות גיאופוליטית ופעולות צבאיות שהופכות למורכבות יותר ומסוכנות יותר ניתן להבין כי כוחות ההגנה זקוקים כיום לטכנולוגיה מתקדמת כדי להישאר רלוונטיים.
התעשייה הביטחונית תעבור שינוי משמעותי במהלך השנתיים עד 10 שנים הקרובות, בעיקר שינוי טכנולוגי. אם מסתכלים על הטווח הקצר (2-4 שנים), AI, מערכות אוטונומיות וחידושים באבטחת סייבר ישפרו את פעולות שדה הקרב, לוגיסטיקה וזיהוי איומים. בעוד 4-6 שנים, פריצות דרך בטכנולוגיה קוונטית ורובוטיקה מתקדמת יגדירו מחדש יכולות צבאיות ואסטרטגיות הגנה.
“גם בארץ, המערכה המתמשכת כאן היא מיקרוקוסמוס המלמד אותנו כי המציאות הביטחונית הגלובלית עוברת שינוי דרמטי. כמו כן, המלחמה המתמשכת באוקראינה, המתח האיזורי בין טאיוואן לסין, בין דרום קוריאה לצפונה ועוד אזורי קונפליקט נוספים משמשים תזכורת מוחשית לאופי המשתנה של הלוחמה המודרנית”, כך אומרת דבורה אבישירה ראש תחום תמונה אווירית, שו״ב ו-AI בחברת TSG. החברה הינה שחקנית מובילה בתחום פתרונות התוכנה וטכנולוגיות מתקדמות לשוק הביטחוני ומפתחת מגוון טכנולוגיות מתקדמות המיועדות לשימוש של זרועות שונות בצה”ל ובגופי ביטחון נוספים בארץ ובעולם.
מה נראה בשנת 2025
בשנים האחרונות תעשיית ההגנה האווירית מתפתחת במהירות וניתן לראות זאת בעיקר עם ההתקדמות בטכנולוגיות היפרסוניות (Hypersonic), מערכות אוטונומיות מונעות AI, מכ”ם קוונטי ועוד. תקציבי הביטחון גדלים ומתמקדים בחידושים אלו על מנת לשמור על עליונות צבאית, כאשר כטב”מים וכלי נשק אנרגטיים הופכים למרכיבים מרכזיים. גם טכנולוגיות ההגנה ירוקה תופסות תאוצה, ומתייחסות לדאגות הקיימות.
“השילוב של בינה מלאכותית במערכות אוטונומיות והאימוץ של תאומים דיגיטליים ליעילות תפעולית, מציעים הצצה להזדמנויות האדירות העומדות לפנינו. בין אם מדובר בניווט באתגרי אבטחת סייבר או הסתגלות לתנאים הגיאופוליטיים המשתנים, השנה מהווה מהפכה ומפת דרכים למנהלים בתעשייה זו בשנים הקרובות”. מוסיפה אביסירה.
כמו כן, לחצים חברתיים ופוליטיים מעצבים את התעשייה. הדרישה הציבורית לשקיפות וחששות אתיים לגבי נשק אוטונומי מביאות לשינויים רגולטוריים ברחבי העולם. במקביל, קיימות סביבתית וספקים ביטחוניים מקומיים הופכים לעדיפות כאשר המדינות מתמודדות עם מתחים גיאופוליטיים ומחזקות בריתות בינלאומיות.
כל השינויים הללו מדגישים מספר מגמות מרכזיות שיעצבו את עתיד ההגנה האווירית בשנת 2025 ואילך:
- עלייתן של פעולות רב-ממדיות
מלחמת ישראל-חמאס הצביעה על הצורך בגישה רב-ממדית ללוחמה, הכוללת את האוויר, היבשה, הים, החלל והסייבר. השימוש שעשה חמאס בדרכי תקיפה שונות, כאון רחפנים, רקטות, שימוש במנהרות וכו׳ הוכיח את הקשר ההדוק בין ממדים אלו ואת הצורך בשיתוף מידע בצורה חלקה ומתואמת בין גופים וארגונים שונים. באופן דומה, המלחמה באוקראינה הדגישה את חשיבות הכוח האווירי בתמיכה בפעולות קרקעיות ואת הפגיעות של תשתיות קריטיות למתקפות סייבר. עתיד ההגנה האווירית תלוי ביכולת לפעול ביעילות בכל הממדים, תוך מינוף מערכות מאוחדות שיכולות לשלב נתונים ממקורות שונים בזמן אמת. - התפשטות איומים מתקדמים
עימותים מודרניים מאופיינים בהתפשטות מהירה של איומים מתקדמים, כולל טילים ארוכי טווח, חימוש מונחה מדויק ורחפנים מתוחכמים. איומים אלו הופכים קשים יותר לזיהוי וליירוט, ודורשים פתרונות חדשניים כגון מכ”מים מתקדמים, אלגוריתמים מבוססי בינה מלאכותית, ומערכות יירוט משולבות. הטכנולוגיות המתפתחות בתחום ההגנה האווירית יתמקדו בהתמודדות עם איומים אלו תוך הבטחת גמישות ויכולת הסתגלות לתרחישי עימות משתנים. - חשיבות קבלת החלטות מבוססת נתונים
הקצב המהיר של הלוחמה המודרנית מחייב קבלת החלטות מהירה ומבוססת מידע. עד שנת 2025, השימוש בבינה מלאכותית ולמידת מכונה לניתוח נתונים ממכ”מים, תמונות לוויין ומידע מודיעיני יהפוך לנדבך מרכזי באסטרטגיות ההגנה האווירית. לדוגמה, במלחמה באוקראינה, שני הצדדים מסתמכים במידה רבה על ניתוח נתונים בזמן אמת כדי לייעל את פעולותיהם. מערכות מבוססות בינה מלאכותית יספקו מודעות מצבית משופרת, יזהו איומים פוטנציאליים, ויאפשרו הקצאת משאבים מדויקת ומהירה יותר. - הצורך בתמונת מצב מדויקת ובהגנה מפני איומים בליסטיים
שמירה על מודעות מצב מתמשכת ומקיפה היא קריטית בזירת קרב מורכבת ודינמית. טכנולוגיות חיישנים מתקדמות, כולל מכ”מים, דימות לווייני ומערכות לוחמה אלקטרונית, ממלאות תפקיד מרכזי בזיהוי ובהתמודדות עם איומים. כמו כן, היכולת לספק ניתוח מדויק יותר של איומים בליסטיים הפכה לקריטית. טכנולוגיות אלגוריתמיות וחיישנים משופרים מאפשרים כיום למערכות הגנה לעקוב ולחזות נתיבי בליסטיים בצורה מדויקת יותר. דיוק זה מבטיח הגנה חזקה יותר על אזורים מאוכלסים ותשתיות קריטיות, ומחזק את ההגנה על העורף. במלחמת ישראל-חמאס, מודיעין מדויק ומעודכן בזמן אמת הוכיח עצמו כחיוני בהתמודדות עם יכולות וכוונות האויב. מערכות ההגנה האווירית העתידיות חייבות לשלב טכנולוגיות מתקדמות אלו באופן חלק כדי לספק תמונה הוליסטית ואקטיבית של שדה הקרב. - הגנה על מערכות ההגנה עצמן
הבטחת השרידות של מערכות ההגנה האווירית אינה רעיון חדש, אך הוא הפך קריטי יותר לנוכח התפתחות טקטיקות התקפיות מתקדמות של האויב. עימותים אחרונים, כגון הפלת מערכת ״רואה יורה״ בשטח ישראל על ידי חמאס ותקיפת מערכות ההגנה האוויריות של איראן על ידי ישראל, מדגישים את הצורך בשיפור יתירות, טכנולוגיות הסוואה ויכולות פעולה אוטונומיות, כדי להגן על מערכות אלו מפני מתקפות ישירות.
מערכות הגנה חייבות לכלול אסטרטגיות שמטרתן להבטיח את השרידות של מרכזי שליטה, תחנות מכ”ם ומיירטים. על ידי הגברת יכולת ההישרדות ושמירה על אפקטיביות תפעולית גם תחת התקפה, מערכות אלו מבטיחות שצה”ל ושאר כוחות ההגנה יוכלו להמשיך לפעול ביעילות בסביבות קרב מורכבות.

מערכת ADCCS קרדיט: TSG
איך TSG מתמודדת עם מגמות אלו?
מוצרי חברת TSG מיועדים לפעילות צבאית באוויר, ביבשה, בים, וכן לפעילויות מודיעין ובעורף. בין היתר מפתחת החברה מערכות לתמונה אווירית הכוללות זיהוי ועקיבה ומשמשות ליירוט והתראה, מערכות לשליטה ובקרה, מערכות להיערכות וטיפול בזמן חרום, מערכות מודיעין לתכנון תקיפת מטרות, מערכות מודיעין לרשויות אכיפה ועוד.
“יש לנו מערכת פיקוד ושליטה להגנה אווירית (ADCCS) שנועדה להתמודד עם אתגרי ההגנה האווירית המודרנית” מספרת אבישירה. “המערכת שלנו נפרסה ברחבי העולם, ותומכת בכוחות הגנה בהשגת הצלחות מבצעיות תוך הפחתת סיכונים לאנשי צוות ונכסים”.
זוהי מערכת המשלבת נתונים בזמן אמת ממספר ממדים כדי לספק תמונה מלאה של שדה הקרב האווירי. מספקת תמיכה בהחלטות מבוססת בינה מלאכותית על ידי שימוש באלגוריתמים מתקדמים להאצת תהליכי קבלת החלטות
ולהקצאת משאבים אופטימלית. בנוסף, מערכת ADCCS מספקת יכולות מתקדמות למעקב ולחיזוי איומים, תוך הגנה על עורף ונכסים קריטיים. המערכת תוכננה עם ארכיטקטורה מודולרית וניתנת להרחבה, המבטיחה המשכיות תפעול גם תחת מתקפה.
העימותים המתמשכים בחזיתות שונות, וביתר שאת בישראל ובאוקראינה, מהווים תזכורת יומיומית לטבעה המשתנה של הלוחמה ולצורך במערכות הגנה אווירית חזקות וגמישות. על ידי אימוץ טכנולוגיות מתקדמות, עידוד שיתופי פעולה בינלאומיים ושמירה על גמישות תפעולית, כוחות הביטחון יכולים להתמודד ביעילות עם אתגרי 2025 ואילך.

דבורה אביסירה, .TSG קרדיט: תומאס סולינסקי
תמונת שער: מערכת ADCCS
קרדיט: TSG