קפיצת מדרגה: אינטראקציית אדם-רובוט

קפיצת מדרגה: אינטראקציית אדם-רובוטפיתוח אינטראקציה טבעית לרובוטים מאפשרת להם יכולות חברתיות, פעולה ותמרון בסביבת אנשים דינמית ותגובה בהתאם

  • טכנולוגיות רובוטיות חדשניות המאפשרות ניידות לפצועי צה”ל
  • שילוב רובוטים אוטונומיים לצד כוחות לוחמים.
  • סיוע לקשישים בנטילת תרופות ותקשורת עם בני משפחה.  
  • יכולת ניווט ותנועה מדויקת במרחב הומה אדם ואימוץ  מחוות חברתיות

מאגד (קונסורציום) HRI- Human Robot Interaction, במימון ויוזמת רשות החדשנות ובהובלת  אלביט חטיבת תקשוב וסייבר הציג באוניברסיטת רייכמן את ההישגים האחרונים בתחום אינטראקציית בני אדם ורובוטים (HRI) המותאמים אישית ופועלים אוטונומית ללא צורך בתכנות או בהפעלה מרחוק. אינטראקציה טבעית בין מערכות רובוטיות למשתמשים אנושיים מאפשרת קפיצת מדרגה לשימושים בהם האדם והרובוט נדרשים לפעול יחד במשימה משותפת על פי קודים חברתיים רלוונטיים בתחומים רבים בחיינו: משדה הקרב העתידי , דרך לוגיסטיקה, תעשיה ואוטונומיה,  הפגת בדידות לקשישים ועוד.

פעילות המאגד התמקדה בין היתר ביצירת טכנולוגיה שמאפשרת את הפחתת הרתיעה משימוש ברובוטים במשימה משותפת. רובוטים שאינם מסוגלים לבצע התאמה לסביבתם עשויים להיתפס כמאיימים ומפחידים , לפיכך המיקוד הופנה לטכנולוגיה המאפשרת התאמה, הבנת נורמות התנהגותיות, הקניית יכולות שיח ותקשורת טבעית  ולמידה של סביבה. כל אלה בונים את יכולות  הרובוט לבצע שיתוף פעולה בביצוע משימה (מתן הסברים, אדפטיביות) וקבלת החלטות.  יכולות אלה הופכות משמעותיות ביותר כאשר מדובר בלוחמים שפועלים לצד פלטפורמות רובוטיות.

חברת רובוטיכאן הציגה פריצת דרך חדשה בעולם הרובוטיקה הצבאית והאזרחית – שילוב הרחפן הייחודי תרנגול  על גבי כלב רובוטי מתקדם  V60.הפיתוח החדשני מאפשר יכולות תמרון והפעלה אוטונומית משולבת, כאשר הרחפן מסוגל להמריא ולנחות ישירות על גבי V60 , לנוע באזורים מאתגרים ולהרחיב את טווח הפעולה המבצעי. שילוב זה מציע פתרונות מתקדמים למשימות סיור, אבטחה, חילוץ ואיסוף מודיעין, תוך מינוף יתרונותיהם של שני הכלים—עבירות קרקעית משופרת ויכולת ריחוף גמישה. המערכת תומכת בהפעלה קולית מתקדמת, המאפשרת אינטראקציה טבעית לכוחות בשטח לשליטה בפלטפורמה בקלות וללא צורך בממשקים מסורבלים.

חברת Lifeward  תדגים את הגרסה החדשנית למערכת השלד הרובוטי הלבישהReWalk  שהוצגה על ידי נכה צה”ל. המערכת הביונית  מבוססת על שלד רובוטי – מאפשרת למשותקים בפלג הגוף תחתון כמו  פצועי צה”ל ונכים לקום על רגליהם, ללכת ואף לעלות ולרדת במדרגות ומדרכות  הגרסה המתקדמת של Lifeward שהוצגה  בכנס, תכלול טכנולוגיות מבוססות בינה מלאכותית, ראייה ממוחשבת וסנסורים חכמים כדי לאפשר לשלד הרובוטי להתאים את עצמו לתנאי הסביבה ולכוונות המשתמש. יכולות אלו צפויות לשפר את חווית המשתמש באופן דרמטי ולהפוך את השימוש במכשיר לקל ואינטואיטיבי יותר, לאפשר שימוש בתנאי סביבה ואינטראקציות חברתיות מגוונות וכך להגדיל את קהל היעד שיוכל להיעזר ביתרונות המערכת.

פיתוח נוסף שיוצג בכנס היא הרובוטית ElliQ שפיתחה חברת Intuition robotics המסייעת  לאוכלוסיית הקשישים/ בני הגיל השלישי הנמצאים ברמת תפקוד טובה אך חיים בגפם.  ElliQ היא רובוטית הלומדת עצמאית ומתאימה עצמה למשתמש.ת, מאפשרת  מעקב אחר פעילויות כגון פיזותרפיה, ביקור רופא, נטילת תרופות וכיו”ב.  EliQ אינה יומנואידית (דמוית אדם) במטרה שלא לייצר בלבול בקרב המשתמשים, מסוגלת לבצע מחוות אנושיות כמו הטיית הראש לשמע סיפורים ושיחה וגם להגיב בהתאם לתוכן, בהתאם למידת היכרותה עם המשתמש. EliQ יודעת  לשחק משחקים על פי העדפותיהם ולסייע באופן ניכר בהפגת הבדידות.

גם הרובוטיתAlice   של חברת Cogniteam תוצג בכנס. Alice יכולה להפוך ל”עובד המצטיין” בכל משרד. היא אדפטיבית, ביצועיסטית, מנווטת בסביבה משתנה, מסוגלת להשתלב חברתית עם העובדים במשרד ומזהה את מצב  רוחו של העובד באותו יום. כך למשל כש Alice נכנסת לחדר המנכ”ל היא תקפיד על פורמליות בשיח, וכשתגיע לפינת הקפה  תסגל שיח קליל וחברתי . Alice  תעיר למי שיפקוד עליה לבצע משימות בגסות  ואם הפקודה נעשתה בגסות וזילזול, היא עשויה לא לבצע אותה. יכולות מתקדמות אלו של הבנת אינטראקציה טבעית – ויזואלית ומילולית – תוך ניתוח רמזים חברתיים ופענוח הקשרים מורכבים בין הרובוט, האדם והסביבה, מאפשרות לרובוט להתאים את רמת האוטונומיות שלו, להגיב בהתאם לסיטואציות חברתיות וללמוד מהן, בדומה לאופן שבו בני אדם מפתחים אופי, מצב רוח ודינמיקה בין-אישית.

 Deep Learning Robotics (DLRob) תציג את הCONTROLLER  AI המתקדם החדש שלה
המאפשר לזרועות הרובוט ללמוד מצפייה בתנועות של משתמש אנושי וכך לבצע משימות אריזה ולוגיסטיקה באופן אוטונומי. זרועות רובוטיות המופעלות על ידי DLRob יזהו אם מבטו של המשתמש מכוון לרובוט, ולאפשר למשתמש לתת הנחיות לרובוט באמצעות מחוות.

חברת RGo Robotics, תציג טכנולוגיות אוטונומיה אדפטיבית, המאפשרות לרובוטים למפות ולנתח באופן דינמי את המרחב הפנוי לתנועה, תוך התחשבות בתנועת האנשים סביבם. טכנולוגיות אלו משפרות באופן משמעותי את יכולת הרובוטים לנווט בבטחה בסביבה הומת אדם, ומקדמות אינטראקציה טבעית ושיתוף פעולה יעיל בין אדם לרובוט.

ד”ר אביב זאבי, סמנכ”ל רשות החדשנות ומנהל חטיבת תשתיות חדשנות: “מאגד HRI הוא דוגמא טובה ליתרון בפיתוח משותף של טכנולוגיה מורכבת העושה שימוש בחוזקות הייחודיות של כל שותף (נווט, הבנת סביבה, יכולת לימוד וחיקוי, תקשורת בשפה טבעית וכו’) באופן שבו השלם גדול מסכום חלקיו. בדומה למספר מאגדים נוספים שמומנו על ידי רשות החדשנות, גם במאגד HRI  פותחו יכולות אשר בחלקן תהיינה נגישות לתעשייה הישראלית ותאפשרנה שימוש במכלולי HRI לטובת שדרוג מערכות רובוטיות קיימות. זאת מעבר כמובן לפיתוחים הייחודיים של חברי המאגד בתחום, אשר לדעתנו יקנו לחברות יתרון תחרותי בשוק העולמי”.

בכנס שיתקיים ב 9.4.25  יוצגו תוצרי הפעילות והישגי הפיתוח במאגד, אלביט תקשוב וסייבר תציג מכלול אוטונומי גנרי לפלטפורמה רובוטית המאפשר קבלת הנחיה קולית בעברית, לביצוע רצף של משימות מגוונות, תוך הבנה עצמאית של תוואי השטח והאובייקטים בסביבתו ותכנון נתיב התנועה בהתאם למשימה. המכלול מאפשר לרובוט מתן משוב קולי למשתמש משולב LLM להגברת האינטראקציה בביצוע המשימה המשותפת.

יוסי כהן, CTO חטיבת תקשוב וסייבר באלביט מערכות: “השקעת רשות החדשנות במאגד מאפשרת לתעשייה הישראלית יתרון מסחרי בפיתוח מוצרים מתקדמים הנשענים על ידע אקדמי והמאפשרים הקמת צוותי משימה היברידיים – רובוטים ואנשים הפועלים במשימות משותפות, אם בתחום הלוגיסטי, הרפואי ובהגנת המולדת.  בשנים האחרונות  קיים מעבר  מרובוטים המופעלים בשלט רחוק על ידי גורם אנושי הסמוך לרובוט, להפעלה מרוחקת של צביר רובוטים Tele-Operation ולמערכות אוטונומיות ורובוטים הפועלים עצמאית לצד משתמשים אנושיים במשימות משותפות. הצורך בטכנולוגיות אלו, יחד עם התפתחות מודלי ה LLM הביא כיום לשיא את ההשקעות בעולם בטכנולוגיות רובוטיות אוטונומיות. פעילות המאגד אפשרה לראשונה שילוב של יכולות חברתיות לאוסף היכולות המוטוריות המרשימות הקיימות כיום בפלטפורמות רובוטיות .

מערכת ניו-טק מגזינים גרופ

תגובות סגורות