לאחר שבשנת 2011 נאבקה חברת DSPG מול תהפוכות המשבר הכלכלי, וירידה במכירות ובשווי השוק של החברה, היא מתחילה את 2012 עם הצלחות בשיווק המוצרים החדשים – בדיוק במידה המאפשרת לה לבלום את נסיונות ההשתלטות של קרן הגידור האמריקאית .Starboard Value
מאת: רוני ליפשיץ
השאלה מדוע לא צמחה נוקיה ישראלית, מרחפת בחלל אולמות הייצור ומעבדות הפיתוח הישראליות לפחות 20 שנה. בתעשיית האלקטרוניקה רבים חשים תיסכול מכך שלחברה הישראלית היחידה שיכולה להתגאות במעמד של “נוקיה ישראלית” קוראים “טבע”, והיא מייצרת תרופות ולא מעגלים חשמליים.
אלא שבמובנים רבים מסתתרת בארץ “נוקיה“ נוספת. חברה אשר יכולה לטעון במלוא הגאווה שיש בעולם שוק צרכני שבו היא השליטה הבלתי מעורערת. החברה הזו מסתתרת בהרצליה פיתוח מאחורי שם: DSP Group.
ענקית קטנה מישראל
אומנם היא מעסיקה רק כ-450 עובדים (מהם 300 בישראל) ומכירותיה מסתכמות בקרוב ל-200 מיליון דולר בשנה, אולם בשנים האחרונות היא הצליחה להגיע למעמד מיוחד שבו היא מחזיקה (להערכתה) בכ-70% משוק השבבים למכשירי טלפון אלחוטיים בפועלים בתקן DECT.
בתקופה מסויימת במהלך שנות ה-90 היא גם החזיקה בשיא עולמי נוסף, והיתה יצרנית הסמיקונדקטורס בעלת היקף המכירות לעובד הגבוה ביותר בעולם. אלא שבימים אלה החברה נמצאת בתקופת מעבר סוערת, רווייה בהצלחות, בחוסר-ודאות ובתנודות חריפות בשווי השוק שלה בבורסה. האם היא תצליח לחצות את המים הסוערים של המשבר הכלכלי?
חברת DSPG צמחה על בסיס פיתוח שבבים לניהול טלפונים אלחוטיים בתקן DECT, אלא שבשנים האחרונות, עם הופעתם של הטלפונים החכמים, מערכות תקשורת ביתיות מבוססות Wi-Fi והמעבר של התקשורת אל תקשורת חבילות מבוססת IP, נראה המודל שלה כעומד בסכנה.
ציפייה לתפנית ב-2012
במקביל, דיווחה החברה על ירידה של 26% במכירות ברבעון השלישי של 2011, ל-48.4 מיליון דולר בלבד, ועל הפסד נקי של 4.8 מיליון דולר. אומנם המנכ”ל עופר אליקים הסביר שלמרות ההאטה בעסקי הטלפוניה האלחוטית, יש צמיחה חזקה בהכנסות ממוצרים חדשים, “ואנו צופים שהם יובילו לצמיחה מואצת ב-2012”, אולם השוק היה פחות אופטימי: מניית החברה בנסד”ק ירדה מ-8.5 דולר באמצע 2011 לכ-5.8 דולר כיום, ושווי השוק שלה הצטמק לכ-135 מיליון דולר בלבד.
אלא שבאופן אירוני לתופעה הזו היה גם היבט חיובי, שכן הוא סייע לה להתגבר על ניסיון השתלטות של אחד מהגופים הפיננסיים המאיימים והקשוחים בעולם. בסוף חודש אוגוסט 2011 נפתח מאבק שליטה בין ההנהלה ובעלי המניות הגדולים בחברה לבין קרן הגידור האמריקאית Starboard Value אשר רכשה כמעט בחשאי מניות של DSPG. כאשר היא הגיעה לשיעור אחזקה של 9.1% מהמניות, היא פירסמה מכתב גלוי לבעלי המניות וטענה שהחברה משקיעה הון מיותר במחקר ופיתוח, במקום לחסוך בהוצאות ולהתמקד במכירת המוצרים הקיימים.
יו”ר DSPG, אלי איילון, לא הופתע. קרן Starboard הוקמה על-ידי האנשים שהקימו את קרן הגידור Ramius אשר נכנסה למאבק שליטה זהה על חברת צורן. רבים מהתעשייה מאמינים שהמאבק של ראמיוס בהנהלת צורן היה מהגורמים המרכזיים שהביאו להחלטה למכור אותה לחברת CSR הבריטית. בשני המקרים טענה קרן הגידור שההנהלה פוגעת במשקיעים מכיוון שהיא משקיעה כסף בפיתוח מוצרים חדשים, במקום לחסוך בהוצאות, להפחית תקורה, ולמכור רק מוצרים קיימים.
מנגנון הגנה
אלא שהלקח של צורן נילמד היטב ב-DSPG. כאשר גילו בחברה שבחודש יוני הגיעו אחזקותיה של Starboard לכ-6% מהמניות, הדירקטוריון החליט על הפעלת מנגנון ההגנה למניעת השתלטות עוינת: בעלי המניות צריכים להגיע ל-10% אחזקה כדי למנות דירקטור, והחברה יכולה למכור מניות לבעלי המניות הקיימים, על-מנת לדלל את אחזקותיו של גוף לא רצוי המנסה להגיע לאחזקה של 10% מהמניות.
מייד עם פירסום הדו”ח הרבעוני, התברר שהטיעון של Starboard מופרך: דווקא עסקי הליבה הוותיקים של החברה ספגו את המכה הקשה ביותר, ואילו התחומים החדשים, הטכנולוגיות העתידיות, והחזון שהחברה הגדירה בתחום האוטומציה הביתית (Home Automation Network) – התגלו כתחומי הצמיחה של DSPG.
הטלפון כרשת אוטומציה ביתית
באמצע 2011 היא פירסמה נייר עמדה הטוען שהשלב הבא בתחום האוטומציה הביתית “הוא רשת DECT”. היא הסבירה שלטכנולגיה זו, הפועלת בתדרים של 1.7GHz-1.9GHz, יש בסיס התקנות של 600 מיליון לקוחות, ושהיא מסוגלת להעביר מידע בקצב של עד 1Mbps לטווח של עד 300 מטרים. אומנם טכנולוגיות Wi-Fi מהירות ממנה, אולם קצרות טווח יותר ויקרות בהרבה.
DSPG העריכה שלשבבי DECT יש עתיד מבטיח בשוק ה-HAN הצומח. מחלקת המחקר של החברה קבעה שבשנת 2013 יימכרו בעולם קרוב ל-40 מיליון שבבים לאבזרי HAN, בהשוואה לכ-8 מיליון שבבים ב-2010. החזון נראה מרחיק לכת, עד החודש שעבר: בינואר היא חתמה על הסכם עם קבוצת עורב (Crow) הישראלית, לשילוב שבבי DECT מתוצרתה, במערכות האבטחה הביתיות של עורב.
להתקבלות הרעיון של רשת ביתית מבוססת DECT על-פני טכנולוגיות מתחרות כמו Wi-Fi, Zigbee, Z-Wave או One Net, חשיבות גדולה עבור DSPG, שכן כיום רוב מכירותיה הן עדיין של רכיבי DECT. מנהל הפיתוח העסקי ב-DSPG, אורי באסאנוב, רמז שעיסקת עורב היא רק עיסקה ראשונה בתחום:“בעתיד הקרוב אנחנו מצפים לראות פתרונות רבים שיתבססו על רכיבי DECT”.
אסטרטגיית המוצרים החדשים
גם קווי המוצר החדשים האחרים של DSPG החלו להיכנס לשוק בחודשים האחרונים. ענקית התקשורת הסינית Huawei חשפה לאחרונה את הטלפון האלחוטי הביתי המשולב F685 3G, המאפשר לבצע שיחות סלולר מהדור השלישי לצד שיחות קוויות רגילות בתקן DECT של טלפונים אלחוטיים ביתיים. המכשיר מבוסס על השבב XceedR של החברה, המספק יכולות עיבוד אודיו מתקדמות, איכות סטריאופונית ויישומי טלפוניה בתקן DECT.
בספטמבר היא דיווחה על הצלחה אפילו יותר חשובה: גם הפעם בעקבות חזון טכנולוגי. בשנתיים האחרונות גיבשה DSPG קונספט חדש של טלפון אלחוטי ביתי חכם, ופיתחה עבורו את השבב ExpandR II. למעשה, גם שבב זה מתקשר אל רשת האוטומציה הביתית, אולם חשיבותו המרכזית היא שהוא מכניס “תו תקן” של סמארטפון מהקצה הגבוה אל שוק הטלפוניה הביתית.
מעבד ExpandR II כולל מעבד שתי ליבות של ARM ומערך מודמים המאפשרים התחברות אל כל מקורות התקשורת הביתיים: Wi-Fi, סלולר, VoIP, DECT ואפילו רשתות רחבות פס מסוג איתרנט לגישה מהירה לאינטרנט ולרשתות הטלוויזיה בכבלים.
סמארטפון ביתי
בחודש ספטמבר 2011 בחרה בו חברת דויטשה טלקום כדי לנהל את הסמארטפון הביתי החדש שלה, Speedphone 700. מדובר במכשיר הפועל באמצעות מערכת ההפעלה אנדרואיד וכולל מסך מגע בגודל 3.2 אינטש. הוא מספק שיחות קוליות באיכות HD, מנטרל רעשי רקע ומפעיל יישומי מולטימדיה וקבלת שירותי אינטרנט.
ב-DSPG התייחסו לעיסקה כהוכחה לצידקת הטיעון שלה, שלפיו צריך להתייחס אל הטלפונים האלחוטיים הביתיים של הדור הבא כאל Multimedia Handsets. עופר אליקים הסביר את התופעה, ואמר שהטלפונים הביתיים האלחוטיים החלו בתהליך שינוי המקביל למה שהתרחש בתחום התקשורת הסלולרית: “המכשיר הופך בהדרגה מטלפון טיפש למוניטור חכם ובעל מסך מגע המספק פונקציות חדשות של שליטה ובקרת הבית החכם”.