מרקוס בוקר, מנהל יחידת ההון-סיכון בפניקס קונטקט הגרמנית, ערך בשבוע שעבר ביקור בישראל כדי לבחון אופציות להשקעות בסטרט-אפים ישראלים בתחום הקלינטק והתעשיה 4.0. בראיון לניוטק הוא מסביר את חזון החברה לעולם בר קיימא, שנהנה משפע של אנרגיה חשמלית, זמינה לכל וללא פליטות מזהמים.
האם תוכל לספר קצת על התפקיד שלך בפניקס קונטקט?
בתפקידי אני סגן נשיא Venture Investment & Administration, ואני חלק מה”בורד” בתוך חטיבת New Businesess בחברה. אני אחראי על פעילויות מיזוגים, רכישות, השקעות ונושאים אדמיניסטרטיביים בחברת פניקס קונטקט, מובילה עולמית בפתרונות חשמל, אלקטרוניקה תעשייתית ואוטומציה בסביבת הייצור.
החברה מפעילה יותר מ-50 חברות בת בכל רחבי העולם לצרכי מכירות, המחזור שלה בשנת 2022 היה 36 מליארד יורו והיא מעסיקה למעלה מ-22,000 עובדים. לפניקס קונטקט יש נוכחות גם בישראל. באמצע שנות ה-90 הוקם הסניף המקומי, שמעסיק כרגע כ-25 עובדים, המשרתים את השוק הישראלי.
בתור מנהל יחידת ההון-סיכון התאגידית של החברה Phoenix Contact Innovation Ventures אני מעורב בהשקעות בסטרטאפים בכל העולם, ולרשותנו פורטפוליו של 10 סטרטאפים כולל השקעות בישראל.
אנחנו משקיעים בסטרטאפים בתחום של תעשיה 4.0, קלינטק, ומודלים עסקיים דיגיטליים בעולמות ה-B2B.
אנחנו מאתרים את הסטרטאפים שעונים לקריטריונים שלנו ומספקים להם גם תזרים מזומנים וגם גישה לתאגיד בינ”ל.
פרופיל ההשקעה שלנו הוא מיזם שיודע לשלב מוצרי תוכנה עם טכנולוגיות חומרה.
מהו החזון של פניקס קונטקט לעולם בר קיימא המייצר חשמל ללא פליטות מזהמים? איך מממשים החלפת דלקים פוסיליים באנרגיות מתחדשות?
החזון שלנו לעולם בר קיימא נקרא “All Electric Society” והוא מדבר על חברה גלובאלית, שנהנית משפע של אנרגיה חשמלית, זמינה ומתחדשת. החזון הזה מבוסס מדע והוא מתבונן אל עתיד ללא פליטות מזהמים. אפשר להגשים את החזון הזה באמצעות חִשְׁמוּל (electrification) ורישות מקיף, וכמובן אוטומציה נרחבת של התחומים הרלוונטיים לחיים ולעבודה. זה הכוון הברור של פניקס קונטקט. כל מה שאנחנו עושים, נעשה לפי אסטרטגיית “All Electric Society”. אנחנו רואים את עצמנו כספק של מוצרים, פתרונות ושירותים שמעצבים באופן אקטיבי את הטרנספורמציה של החברה האנושית לתעשייה בת קיימא.
כיצד פניקס קונטקט מוודא שהחזון שלה משקף איזון בין כלכלה, אקולוגיה וצדק חברתי?
אופטימיזציה של שימוש באנרגיה נמצאת בבסיס העשייה של פניקס קונטקט מיום היוסדה, לפני 100 שנים. פתרונות חדשניים בתחום החשמל, הרישות והאוטומציה הם התרומה של פניקס קונטקט לעולם, שבו אנרגיות מתחדשות זמינות בכמות מספקת עבור כולם.
כיצד צרכנים וחברות עסקיות יכולים להבדיל בין מחויבות אותנטית לעולם ירוק יותר לבין “גרינוושינג“(Greenwashing)
לעניות דעתי, שקיפות היא מילת המפתח. שקיפות מבטיחה שהיזמות של חברות למען חדשנות בת קיימא לא יישארו על הנייר. בנוסף, ניתן לראות את ההשפעה של היזמות. האם קרה משהו בטווח הארוך? האם התקדמת לעבר עולם מקיים יותר?
בלשון פשוטה: גרינוונישג מתאר ארגון, שמשקיע יותר זמן וכסף בשווק-עצמי בתור “ידידותי לסביבה” מאשר במאמצים אמיתיים לצמצם את טביעת הרגל הפחמנית שלו.
תוכל לתת כמה דוגמאות טובות לחדשנות מבית פניקס קונטקט? משהו שהוכיח את עצמו כבעל אפקט חיובי לקידום עולם מקיים?
לחזון “All Electric Society” יש תרומה משמעותית לטרנספורמציה הגלובלית מ”תחבורה” ל-e-mobility. פניקס קונטקט מספקת בקרי טעינה, המשמשים מרכיב מרכזי בתשתית הטעינה החכמה והמרושתת. הבקרים האלה מספקים טעינה חכמה עבור הסוללות של הרכבים החשמליים. סוללות אלה יכולות גם להחזיר חשמל אל הרשת בעת הצורך. הטכנולוגיה מאחורי החדשנות הזו נקראת Vehicle-to-grid (V2G). (“רכב לרשת”), והיא מסוגלת להפוך ציי רכב למערכות רווחיות של אגירת אנרגיה, ולהאיץ את המעבר לתחבורה חשמלית ידידותית לסביבה.
זוהי דוגמא אחת לטכנולוגיה שצמחה בתוך חטיבת New Business אצלנו. ויש עוד דוגמאות נוספות רבות בקבוצת פניקס קונטקט.
דוגמא נוספת לפעילויות של חטיבת New Business היא פורטפוליו העסקים שלנו, המכוון לסטרטאפים, שיכולים להשתלב בחזון העתידי ל-All Electric Society, במודלים עסקיים דיגיטליים.
פניקס קונטקט השקיעה, לאחרונה ב- Siga, סטרט-אפ ישראלי בתחום הסייבר. אילו טכנולוגיות אתם מחפשים בימים אלה בישראל?
בישראל יש אקוסיסטם מיוחד של סטרט-אפים. כמובן, מעבר ל-Siga, אבטחת סייבר היא עדיין תחום שמעניין אותנו. התחום של תעשיה 4.0 הוא בעל פוטנציאל עצום מבחינתנו, למימוש חזון All Electric Society. אנחנו מתעניינים גם בקלינטק עם דגש על אגירת אנרגיה, אנרגיות מתחדשות ואגירת פחמן. אנחנו מעוניינים להשקיע במודלים עסקיים
מבוססי מידע (Data driven) למשל לטובת ייעול השימוש באנרגיה.
בהנחה שחקרתם את השוק הישראלי, באילו קריטריונים אתם משתמשים כדי לאמוד האימפקט הסביבתי הפוטנציאלי של חברות הייטק?
אנחנו מתבוננים על ההשקעה מנקודת מבטו של הצרכן. האם הטכנולוגיה עוזרת לו לצמצם או להימנע בכלל מצריכת אנרגיה? האם היא מצמצמת פליטת פחמן? בתור חטיבת הון סיכון בתאגיד יש לנו יתרון בלתי הוגן לעומת משקיעים קלאסיים, היות שאנחנו יכולים לאתגר את הטכנולוגיה ואת הסיכוי שלה להתקבל בשווקים באמצעות הקולגות שלנו. בנוסף, היזמים יצאו נשכרים משיתוף הפעולה הזה כבר בהתחלה, באמצעות הפידבק המיידי לגבי כיצד והאם הטכנולוגיה תתקבל על ידי הצרכנים, ואיזה ערך היא תייצר עבורם.
בהמשך הדרך, אנחנו מייצרים עבור הסטרט-אפים פרויקטים משותפים בתוך הפעילות של פניקס קונטקט. כל הדברים האלה מעניקים לנו מספיק מידע כדי לקבל החלטה לגבי השקעה
לפי דעתך, מהם תחומי ההשקה המבטיחים ביותר כרגע בתחום האקלים-טק?
התחום של התייעלות אנרגטית וצמצום צריכת אנרגיה הם בעיני תחומים מבטיחים, בגלל הצורך לחולל מהפכה באופן שבו אנחנו משתמשים באנרגיה. אנחנו רואים פוטנציאל ענק בתחום הזה בנדל”ן, בתעשיה ובסקטור האנרגיה. אחסון אנרגיה גם הוא תחום מעניין ובעל פוטנציאל לאימפקט חיובי בשלל תחומים.